Terlupa Nombor PIN Kad ATM

“mama… Angah terlupa PIN No Kad ATM

Bila anak-anak bertanya, mak-mak boleh jawap, “kejap, mama Google” hihi

Sebenarnya saya tak google pun, saya boleh tanya customer care Maybank melalui akaun Twitter mereka. Inilah jawapan Maybank.

lupa pin nombor atm kad

Kalau terlupa nombor PIN kad ATM, kita kena buat kad ATM baru dan kena bayar RM 12.  Tak boleh reset nombor PIN baru atas faktor keselamatan.

( sebenarnya Maybank fobia dengan ayat “Tidak Boleh” sebab tu dia jawap berjela-jela panjang…hihihi )

 

pin nombor kad atm hilang

Kawan-kawan saya di Facebook juga berkongsi maklumat mengenai cara nak dapatkan nombor PIN kad ATM kalau kita terlupa. Memang tak ada cara lain selain pergi ke cawangan Maybank dan mohon kad ATM yang baru dan bayar RM 12.  Antara sebabnya adalah kerana pihak Maybank tak ada kuasa untuk memasuki sistem kawalan no PIN ATM pelanggan.

Petang tadi saya pun ke Maybank dengan Angah tapi kami tak kena charge pun RM 12.

Betul… kami tak kena charge apa-apa pun….semua urusan selesai.

Nak tau sebab apa?

Sebab , Angah boleh ingat NO PIN kad ATM sewaktu berdiri di depan mesin!

Ha ha ha… lawaklah budak tu.  Padahal dah beberapa kali dia mencuba , tak pernah nak ingat.

 

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Mebeng memang leceh, paling tak suka berurusan dengan banklah.

  2. Memang pernah kena situasi macam ni. Lagi pulak masa tu memang tengah sesak nak gunakan duit. Terpaksalah buat kad baru. Then sekarang guna no pin yang senang & mudah ingat
    Jom terjah post menarik dari Faizul Ali ..Salah satu impian adalah menjadi penulisMy Profile

  3. masa belajar dulu, saya selalu letak no pin ATM guna no rumah..sekarang memang pakai no yang satu sahaja supaya tak lupa..rasa makin berumur ni, makin lupa pulak..

    sebenarnya Angah tu ingat tapi panik jadi dah cuba macam-macam pun masih lupa..
    kena bertenang baru boleh ingat..
    Jom terjah post menarik dari tutyrahiza ..Panduan Untuk Anak Susah MakanMy Profile

  4. info yg bagus ni . tak pernah tau hehehe. tapi no pin tu kalau boleh setkan no yg selalu kita ingat..tapi bukan no ic & tarikh birthday sendiri…tarikh birthday orang lain takpe,,hehehe
    Jom terjah post menarik dari azMan ..Cerita lamaMy Profile

  5. Saya dulupun macam tu. Kalau duduk ke meniarap ke kat depan mesin ATM memang tak ingat. Nak berdiri berdiri jugak baru ingat no PIN 🙂
    Jom terjah post menarik dari Malaysia Tercinta ..Keputusan Piala Dunia FIFA 2014My Profile

  6. Sekarang ni mudah sangat kita lupa. Dulu2 nombor telefon semua kita ingat. PIN atm bukan banyak pun, itu pun kita mudah lupa. Kena banyak makan kismis untuk kuatkan daya ingatan.
    Jom terjah post menarik dari Cikgu Hairul ..Penawar GautMy Profile

  7. boleh tahan gak kene RM12..CIMB same jugak ke? Sape ade pengalaman?
    Jom terjah post menarik dari Pemborong Kain Cotton Vietnam ..2 Tips Memilih Kain CottonMy Profile

  8. Owh macam tu pulak klu hilang kad ATM, igtkn bleh reset….terbang RM12…..

  9. lenkali..geget je tengkok budak angah tuu. haha
    Jom terjah post menarik dari titan ..5 Tablet yang berkualiti dan murah di LazadaMy Profile

  10. He he. Lawak Anak akak ni, perkongsian yang bagus. Saya pun baru tau. Terima kasih
    Jom terjah post menarik dari Nurul ..Jadual Berbuka Puasa 2014 Vs Jadual World Cup 2014My Profile

    • hal yang berlaku dlm kehidupan kita seharian…. memang kebanyakkan kita akan google apa saja masalah
      cari pengalaman orang lain…kan

  11. sampai hati acik tau…penat kita baca sampai habis rupanya kita terkena…hehe
    Jom terjah post menarik dari ejam ..Mengajar Anak Kecil Berpuasa.My Profile

  12. Pernah terjadi tiba-tiba terlupa no pin. Puas cuba mengingatkan tetapi masih tidak boleh. 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Majlis perkahwinan Faizal dan Nurul FarhanaMy Profile

  13. Alahai….ingat ada cara tanpa kena charge…camni kena buat sampai ingat la kalau tak nak kene charge..

  14. Ceehhh punyalah nak tahu macam mana boleh tak kena bayo RM12 sekali rupanya dah ingat balik no pin kad ATM Maybank tu … syukur kekadang datang lintasan hati dari ALLAH tu yg ingat.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Contest Piala Dunia 2014 USD100 ribu untuk andaMy Profile

    • ha ha ha..sebab ramai kawan dah tau jawapan kat wall facebook…so kena trick sikitlah ajak dia orang datang baca kisah sampai habis….ending yang orang tak jangka

      zaman skrg semua nak enter apa2 guna password…kadang2 tertukar
      Jom terjah post menarik dari Kujie ..Terlupa Nombor PIN Kad ATMMy Profile

  15. Assalamualaikum,
    Hu hu huhu angah pun dah jadi macam saya…kena pergi banyak kali berdiri depan mesin tu baru nak ingat nombor hu huhuhu
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Sukarnya Untuk Berkata BenarMy Profile

    • Waalaikumsalam…

      tapi memang betul pun, kadang2 kita tertukar password
      maklum zaman skrg ni semua akses nak guna password…register online itu ini nak kena ingat password
      Jom terjah post menarik dari Kujie ..Terlupa Nombor PIN Kad ATMMy Profile

  16. Kena cari satu sistem yang boleh save no password/pin.. hehe
    Mujur ingat.. Save bajet
    Jom terjah post menarik dari ANIRAH AZURI ..Tips dan Panduan Penting Ramadhan Tahun 2014/1435HMy Profile

  17. hihi..lawak la pulak angah ni…saya pun dah lupa no pin kad atm..sampai sekarang tak pergi2 lagi ke maybank untuk buat kad baru…
    Jom terjah post menarik dari MamaBard ..Peluang Untuk Mendapatkan Keahlian Shaklee PercumaMy Profile

  18. Alahai, bagi jer Mama simpan no pin tu 🙂

  19. Bukan kad kena blok ke kalau cuba banyak kali, kak jie?
    Jom terjah post menarik dari Stuwie ..Grand Riverview Hotel Kota Bharu dah terima reservationMy Profile

Trackbacks

  1. […] yang aku dapat daripada semua ini menambahkan lagi pengalaman hidup. Seperti acik Kujie ini disebabkan apa yang berlaku pada kad atm Maybanknya dia telah mengetahui sesuatu yang baru, […]