Amaran Malware Dan Cara Mengatasinya

Pagi ini sewaktu  membuka xxx.blogspot.com untuk mengemaskini beberapa link untuk dipindahkan ke xxx .my, saya dapati blog tersebut telah menerima amaran malware yang mungkin akan menyerang  sistem komputer.

Terdapat url blog yang telah disyaki merbahaya di dalam blog tersebut. Sekiranya kita tahu dimana kedudukan link tersebut, sila buang dengan segera.

Sebab saya bukan tuan punya blog, susah juga untuk saya mengesan di mana link tersebut berada. Untuk mencari dimana ‘virus’ tersebut bersembunyi – gunakan source page.

Dalam minggu ini saya berjumpa beberapa blog yang menerima amaran ‘kad merah’ seperti ini. Mungkin ramai yang masih tidak tahu apa yang perlu dibuat sekiranya blog mereka dijangkiti malware.  Semoga dapat membantu.

Masalah ini sama seperti yang dialami oleh GengBlogger.

©kujie –

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

35 thoughts on “Amaran Malware Dan Cara Mengatasinya”

  1. minggu ni kesan banyak blog kena malware ni, kebanyakkan blog yang pasang banner Geng Blogger..harap² mereka dapat selesaikan masalah ini.

    Kes ini membuktikan bukan saja malware dari GengBlogger kerana blog ini tak pasang pun banner GB…. malware dari blog lain

  2. Saya tak dapat nak jawap bagi pihak orang lain mengenai forum tersebut.

    saya bukanlah hebat, cuma tahu sikit² saja.. 😆

  3. terima kasih kerana menjawab pertanyaan saya. kiranya kujie ni hebat juga dalam ICT ya .. syabas !

    tetapi sayang TS tu dah tutup. ia satu wadah yang baik untuk minat dan peringkat umur yang pelbagai.

  4. saya rasa blog baru saya upgred daripada alamat blog yang saya bagi macam ada malware lah,,gara-gara mengikuti tutorial blog daripada satu blog tuh. Tapi tak dpt diconfirmkan lagi.

  5. Pada pendapat saya, kepada semua blogger yang meletakkan gambar gengblogger didalam blog mereka haruslah di update semula. Host gambar tu sendiri. Jangan amik bulat-bulat dari gengblogger. Boleh host di imageshack.us
    Jom terjah post menarik dari Ayie ..Earning tinggi untuk nuffnangMy Profile

  6. salam. dah lama saya nak tanya satu perkara. dulu saya peminat dan penyumbang Teratak Santai. sering saya terjumpa orang menyebut nama kujie. adakah kujie ini sama dengan kujie di belakang teratak santai itu?

    kini teratak santai sudah tidak bersiaran lagi. lalu saya beralih ke blog pula.

  7. masa warning tu dia bagitau link mana satu
    link tu mesti ada dalam blog
    tu cara kak jie ajar – cari guna page source

    kat mozila > tool bar atas tu > view > page souce

    guna Ctrl + F . taip url yang ada masalah tu…ada highlight kat mana link tu ada…buang

  8. 😀 kalau boleh remove web gb kat blog masing-masing dulu…bagi penggunna hosting buat scan antivirus dalam hosting…,malware sekarang berbahaya..

    kemungkinan malware dibawa oleh (untuk penggunna selfhosted)

    1. spammer
    2. plug in (autoupdate)jangan sebarang install plug in yang di download nanti bila ada muncul autoupdate susah
    3. blog kena hack (awasi pasword blog anda)

    ada tambahan lain…..? :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Keguguran kandungan dan pencegahanyaMy Profile

  9. Tu yang masalah dia, bila benda ni akan diberi amaran jika terdapat link yang berkaitan ngan web yang menghost file yang bervirus tersebut. Semoga semuanya akan kembali seperti sedia kala bila tokei GB kembali semula 😀
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Kingston DT101 G2My Profile

  10. kak jie, arin nye pun kna serang gak.but after update WP dah ok ( but still ada error and takleh full install..haissshhhh). but maybe tak malware attack due tak update WP ke yang latest version?

  11. Yup – ada beberapa blog yang saya singgah masih ada amaran..kebanyakkan mereka dari Geng Blogger..harap2 mereka jumpa cara menyelesaikan.

  12. Gengblogger pun dah tak boleh masuk… tuan dia nak beramal ibadat di bulan Ramadan. Lepas raya kot baru buka lagi. 😆

    erk…malu Kak Jie..dah edit nama blog tu.

Comments are closed.