Amaran Malware Dan Cara Mengatasinya

Pagi ini sewaktu  membuka xxx.blogspot.com untuk mengemaskini beberapa link untuk dipindahkan ke xxx .my, saya dapati blog tersebut telah menerima amaran malware yang mungkin akan menyerang  sistem komputer.

Terdapat url blog yang telah disyaki merbahaya di dalam blog tersebut. Sekiranya kita tahu dimana kedudukan link tersebut, sila buang dengan segera.

Sebab saya bukan tuan punya blog, susah juga untuk saya mengesan di mana link tersebut berada. Untuk mencari dimana ‘virus’ tersebut bersembunyi – gunakan source page.

Dalam minggu ini saya berjumpa beberapa blog yang menerima amaran ‘kad merah’ seperti ini. Mungkin ramai yang masih tidak tahu apa yang perlu dibuat sekiranya blog mereka dijangkiti malware.  Semoga dapat membantu.

Masalah ini sama seperti yang dialami oleh GengBlogger.

©kujie –

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Salah satu blog saya dulu juga pernah kena malware dan untungnya tidak sangat berbahaya jadi bisa vepat ditangani

  2. smlm blog ar-rifke kena serang dngan malware..nsib baik mamat tahu cara nak buat. ;D
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Video Maharaja Lawak Minggu 12 JambuMy Profile

  3. GB mmg tak leh bukak lagi kan?
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Lelaki Liat BerpuasakahMy Profile

  4. Hidup Seorang Blogger says:

    A’ah bro.. kene buang dulu buat sementara waktu sehingga geng blogger bersih dr segala malware.. kalau x buang blh berjangkit..
    Jom terjah post menarik dari Hidup Seorang Blogger ..Sinetron Cinta Kirana di Astro RiaMy Profile

  5. kebanyakkan nye yang cakap link gengblogger tuh kena buang~
    huhuhu..sedihnye
    Jom terjah post menarik dari nabiel ..TAIWAN – Al – kisahnye di Tainan part 1My Profile

  6. Hidup Seorang Blogger says:

    biasanya malware ni berjangkit..
    geng blogger pun belum selesai lg..
    Jom terjah post menarik dari Hidup Seorang Blogger ..Website TV3 Diserang MalwareMy Profile

  7. mrs jamal says:

    haa..aa sminggu ni memang x boleh nak buka gengblogger..
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Lega sikitMy Profile

  8. anda boleh cuba download Kaspersky Virus Removal Tool utk remove malware dr pc anda dari link berikut
    >>http://support.kaspersky.com/viruses/utility<&lt;
    insyallah malware berjaya di removed dr pc anda

  9. Salam,
    Kak Jie, nak tumpang tanya boleh?
    klu guna google chrome macam mana nak buang malware tu?
    Adakah kena cari page source tu juga?
    Jom terjah post menarik dari Ieqa ..Lumut-Marina Island-Teluk SenanginMy Profile

  10. minggu ni kesan banyak blog kena malware ni, kebanyakkan blog yang pasang banner Geng Blogger..harap² mereka dapat selesaikan masalah ini.

    Kes ini membuktikan bukan saja malware dari GengBlogger kerana blog ini tak pasang pun banner GB…. malware dari blog lain

  11. Saya tak dapat nak jawap bagi pihak orang lain mengenai forum tersebut.

    saya bukanlah hebat, cuma tahu sikit² saja.. 😆

  12. nasib tak pernah kene… fuh..
    Jom terjah post menarik dari syahirul ..Kisah gathering buka puasa NegarakunetMy Profile

  13. terima kasih kerana menjawab pertanyaan saya. kiranya kujie ni hebat juga dalam ICT ya .. syabas !

    tetapi sayang TS tu dah tutup. ia satu wadah yang baik untuk minat dan peringkat umur yang pelbagai.

  14. saya rasa blog baru saya upgred daripada alamat blog yang saya bagi macam ada malware lah,,gara-gara mengikuti tutorial blog daripada satu blog tuh. Tapi tak dpt diconfirmkan lagi.

  15. Pada pendapat saya, kepada semua blogger yang meletakkan gambar gengblogger didalam blog mereka haruslah di update semula. Host gambar tu sendiri. Jangan amik bulat-bulat dari gengblogger. Boleh host di imageshack.us
    Jom terjah post menarik dari Ayie ..Earning tinggi untuk nuffnangMy Profile

  16. Salam

    Ye, orang yang sama tetapi saya tidak mempunyai apa² hubungan dengan TS selepas Mac 2009.

  17. salam. dah lama saya nak tanya satu perkara. dulu saya peminat dan penyumbang Teratak Santai. sering saya terjumpa orang menyebut nama kujie. adakah kujie ini sama dengan kujie di belakang teratak santai itu?

    kini teratak santai sudah tidak bersiaran lagi. lalu saya beralih ke blog pula.

  18. tak tau pulak blog pun boleh kena virus kujie…takutlah pulak
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..penyapuMy Profile

  19. masa warning tu dia bagitau link mana satu
    link tu mesti ada dalam blog
    tu cara kak jie ajar – cari guna page source

    kat mozila > tool bar atas tu > view > page souce

    guna Ctrl + F . taip url yang ada masalah tu…ada highlight kat mana link tu ada…buang

  20. Woh, blog saya pun kenaa!! aduilaaa…

    kujie, kalau tahu kat mana link tu, buang dengan segera. kalau tak tahu mcm mana ekk..
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Career opportunity for Chemical Engineers-others – CCM group companiesMy Profile

  21. denaihati says:

    sekarang saya dapat amaran kad merah tu bila merayap ke site gengblogger… apa dah jadi ya???
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Nuzul Al-QuranMy Profile

  22. 😀 kalau boleh remove web gb kat blog masing-masing dulu…bagi penggunna hosting buat scan antivirus dalam hosting…,malware sekarang berbahaya..

    kemungkinan malware dibawa oleh (untuk penggunna selfhosted)

    1. spammer
    2. plug in (autoupdate)jangan sebarang install plug in yang di download nanti bila ada muncul autoupdate susah
    3. blog kena hack (awasi pasword blog anda)

    ada tambahan lain…..? :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Keguguran kandungan dan pencegahanyaMy Profile

  23. hihihi terlepas pandang yer kakjie 🙂
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Malware pada blog dan penyelesaiannyaMy Profile

  24. Betul tu. tu yg bahaya ada hotlinking byk2 ni
    Jom terjah post menarik dari zool ..Kad Hari Raya fasa keduaMy Profile

  25. Tu yang masalah dia, bila benda ni akan diberi amaran jika terdapat link yang berkaitan ngan web yang menghost file yang bervirus tersebut. Semoga semuanya akan kembali seperti sedia kala bila tokei GB kembali semula 😀
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Kingston DT101 G2My Profile

  26. ooh.. ada cara ek.. hehe tak tahu pun sebelum ni. Tq kak.
    Jom terjah post menarik dari fahmi ibrahim ..Keputusan Undian UEFA Champions LeagueMy Profile

  27. Harap-harap blog Tie tak de la macam tu. Kalau ada, cepat-cepat beritahu, ya Jie..
    Jom terjah post menarik dari Tie ..Duku dan Dokong lagiMy Profile

  28. ha’ah… ada beberapa blog yg tak bole masuk blognya kebelakngan ni sbb virus ni…

    bahaya
    Jom terjah post menarik dari kutaksempurna ..DIAM itu ada banyak makna! Ok Aku faham makna diam ituMy Profile

  29. alamak..bahaya betul ni..nasib baik tak kena..mesti ada yang terasa ‘kehilangan ‘ GB ni..hehe
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Anda Fikir Anda BijakMy Profile

  30. kak jie, arin nye pun kna serang gak.but after update WP dah ok ( but still ada error and takleh full install..haissshhhh). but maybe tak malware attack due tak update WP ke yang latest version?

  31. Yup – ada beberapa blog yang saya singgah masih ada amaran..kebanyakkan mereka dari Geng Blogger..harap2 mereka jumpa cara menyelesaikan.

  32. Sesetengah malware adalah cookies, dan selalunya ada inject tetus ke root yang masuk kat server. Level merbahaya cuma sederhana sahaja. 😉
    Jom terjah post menarik dari hyprobulksms ..Maksud program affiliate HyprobulkSMS No1 di Malaysia!My Profile

  33. Gengblogger pun dah tak boleh masuk… tuan dia nak beramal ibadat di bulan Ramadan. Lepas raya kot baru buka lagi. 😆

    erk…malu Kak Jie..dah edit nama blog tu.

  34. semalam saya ada terbitkan entri pasal malware di gengblogger kakjie 🙂

    memang kalau tak tahu puncanya kat mana susah untuk selesaikannya

    p/s: kak jie dah dah dedahkan tentang projek dia, hehehe kontraktor yang hebat 🙂
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Malware pada blog dan penyelesaiannyaMy Profile

Trackbacks

  1. […] nak buang malware klik sini > amaran malware dan cara mengatasinya atau di sini > Amaran Malware dari […]