Background post yang berlainan warna

Untuk membuat satu posting yang mempunyai background yang berbeza, guna code seperti di bawah :

<div style=”background:#FCDFFF;”>
tulis entri di sini
</div>

Untuk warna lain, dapatkan code di sini : html-color-codes.com

Why you tell me stuff that’s so plainly untrue?
If you’ll be straight with me, I’ll be straighter with you
If you’re all done like you said you’d be
What are you doin’ hanging out with me?

sumber rujukan : kolom tutorial

20 Replies to “Background post yang berlainan warna”

  1. salam,
    datang lagi… nak maklumkan saya dah jumpa macamana nak jarak font tu… cuba sendiri, guna padding rupanya, betul kata kujie… kena fahamkan code tu… stakat ni dah faham ckit (mau gugur rambut.. hehehe), THX ye kerana byk mengajar.

  2. cari

    /* Posts
    ———————————————–
    */
    h2.date-header {
    margin:1.5em 0 .5em;

    tukar nilai margin

  3. salam kujie,
    trima ksih atas tunjuk ajar dari saudari, saya telah mencubanya, cuma hasilnya tidak seperti apa yg saya kehendaki, text align:center tu menjadikan font saya ditengah2, mungkin permintaan saya tidak jelas, maafkan saya… Yang saya ingin belajar ialah menjarakkan font post dari tepi kiri kanan border yang telah dibina. Bila kotak dibina, font saya terlalu dekat dengan line tepi border tidak seperti blog kujie dimana fontnya ada jarak diantara border line . Tunjuk ajar dari kujie amat saya hargai dan didahului dengan ucapan trima kasih.

  4. tak- sy lebih suka buat tutorial dr pertanyaan , baru sy tahu apa yg dikehendaki

    secara asasnya margin, padding and border adalah bahagian yg kita panggil Box Model.
    Contoh mcm ni – kita buat satu table (kotak)

    dia ada – part contents – isi yg kita letak dlm kotak tersebut – text atau image

    bahagian antara contents dgn 'border ' di panggil 'padding'

    skrg cari code / kalau tak de tambah

    text-align: center;

    center, left, right tu kita boleh ubah

    p/s- kalau nak mencuba, jgn terus save template, preview dulu

  5. klo x keberatan.. ade lagi satu pertanyaan.. camne nak jarakkan font dari kotaknye (jauhkan dari line tepi) macam kujie, sebenarnya saya org baru dlm blog ni, x sampai sebulan lg, blum brani nak bermain dgn code tu dan x berapa fhm, slow2 blajar. Harap tunjuk ajar dr kujie, THX

  6. cikgu isza – cari /*post

    tambah code ni di bawah dia

    border: solid #b0b0b0 2px;
    background: #E1F4E1;

    dan code cari code .post h3
    tambah code ini di bawah dia

    border: solid #b0b0b0 2px;
    background: #E1F4E1;

    #b0b0b0 – code warna border yang perlu ditukar.
    2px – saiz tebalnya border tersebut, ditukar mengikut kesesuaian masing²
    #E1F4E1 – code warna background yang boleh ditukar

    Inilah template minima blogspot – kalau gunakan template dari pihak ke-3, mungkin berlainan tetapi secara asasnya cari code dibahagian body.

    nasihat penting : create satu blog untuk testing – bermainlah coding-coding disitu – mencuba dan kenali html code /css blog masing-masing. Kenali fungsi main-wrapper , sidebar-wrapper atau outer-wrapper dan layout blog.

  7. slm kujie, saya nak tanya leh, camne nak wat bahagian posting tu ada kotaknyer, klo tau tlong bantu yer, trima kasih bbyak..

  8. AnakAyamSerama -kadang2 bukan keperluan nak buat mcm tu – tapi sesekali buat post istimewa mcm hari ulangtahun, anniversary – nampak sweet.

    Eyriqazz – ini code asas html utk laman web. dah cuba untuk blogspot dan wordpress – tiada masalah

  9. @nazrul rasanya tu kene set pada css code 🙂
    @kujie tak terpikir pun nak wat gitu selama neh. walaupun tahu tag html tuh ^_^"

  10. saya rasa page blog saya terlalu kecil..mcm mana nak tambah rung ?kiri dan kanan?pakai code ker?

Comments are closed.