Baiki SEO Score dan Pagerank Flow

Cari saya?

Pelik betulkan korang ni..tak nampak kat twitter je kat blogosphere pun dah rasa lain ye. Nampak sangat betapa aktifnya makcik ni dengan dunia online.

Saya ada, cuma tekan butang ‘pause’ untuk aktiviti² tersebut. Ada depan komputer tetapi merayau dan membelek ‘ diri sendiri’.

Dalam 2 bulan ini saya perasan sesuatu yang tak kenal dengan blog. Ada sesuatu yang kurang – yang suram. Susah nak gambarkan secara detail tetapi saya sendiri rasa perubahannya dan saya carilah mana salah mana silapnya.

Nota : Tips Mudah Blogger –  Setakat mana anda kenal blog anda?

Jadi saya buat beberapa perubahan.  Dengan SEO Score dari SEO Doctor Add ons tool untuk firefox saya nampak H1 ( title blog )  dan Meta Description ada masalah.  Jadi saya edit banner dan buang title dan description di banner blog dan letak semula code ini.

<h1><a href=”<?php bloginfo(‘home’); ?>”><?php bloginfo(‘name’); ?></a></h1><div id=”head-desc”><?php bloginfo(‘description’); ?></div>

Satu kesilapan besar kerana hilangkan meta tag title dan description. Tahu kebaikan semua tu tetapi 2 bulan yang berlalu telah membuktikan sesuatu. Ini pengalaman peribadi saya.

Title dan desctiption pada banner tidak memberi apa² faedah kerana <h1> tidak dapat di baca.


Mengikut SEO Score dengan SEO Doctor, blog saya mengalami 2 masalah utama. Loading time dan Pagerank Flow.  Loading time boleh diabaikan jika tidak terlalu serius.  Kadang ada masalah ni, kadang lulus.

Pagerank Flow dikira bergantung pada peratusan jumlah link ( pautan ) yang keluar dari  domain ini. Semakin banyak link yang keluar,  pagerank flow akan menjadi sedikit. Seperti masalah saya ini.

Saya cari beberapa tips atau cadangan melalui google dan menemui beberapa kaedah yang berguna. Guna Nofollow dibahagian sidebar dan footer.

2. Footer – Ini adalah theme percuma tetapi saya tak buang link kepada pemilik tetapi saya hanya letak rel=”nofollow”

Akhirnya keputusan ‘lulus 100%’ telah diperolehi.

Ini contoh SEO Score untuk blog syafiq.net Abaikan loading time kerana kesannya bergantung pada kelajuan capaian internet.

Pagerank flow – lebih baik dari blog saya.  73%
Alt image tag – saya syorkan guna plugin SEO Friendly Images
H1 dan Meta Description – Tajuk blog “tak hidup” – hanya ada pada banner tetapi tidak boleh dicrawler.

Ini contoh saja tau……..  saya bukan memandai² nak kritik blog orang.  Ini contoh bagaimana saya mengenali dan merawat blog.  Saya bukan nak ajar orang buat blog cuma mengenali blog sendiri.

p.s – kenapalah saya suka belek benda² gini… orang lain tak heran pun.  Macam aktiviti syok sendiri.:lol:

p.s – download SEO Doctor di sini link

©kujie – projek mega tu belum siap… tengah cari ‘mood yang hilang’

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. page rank flow, internal link + eternal link jgn lebih 100…
    external link jgn lebih 20…
    Jom terjah post menarik dari topijerami90 ..Biodata Zizan Raja LawakMy Profile

  2. Link download x berfungsi kak jie
    Jom terjah post menarik dari MalaysianCareerJobs ..Kerja Kosong Terbaru Kolej Komuniti Kok Lanas Julai 2012My Profile

  3. Mohon maaf, Linknya kok sudah tidak aktif ya..

  4. Setting diatas untuk blog wp ya Kak Jie, mudha sekali pengeditannya dna tidak banyak kode yang mesti ditambahkan beda dengan blogspot..
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Cara Mengatasi Penalti Dari Algoritma Google PenguinMy Profile

  5. masih blurr berkaitan Page Rank Flow. Tapi PRF saya 78%. Tang header tu kalau nak guna imej. Kita just hide kan header yg guna text pada css code kalau x silap.

  6. info yang bagus…boleh check blog saya pulak
    Jom terjah post menarik dari mnsar ..Buat Text Link Gunakan HTMLMy Profile

  7. makasi..kak jie

    saya bisa belajar dari blog ini walu masih baru bikin blog

    suksess..selalu buat semua….
    Jom terjah post menarik dari dedawang ..Cara bikin facebook di internetMy Profile

  8. Terima kasih Kak Jie. Dapat jugak idea sikit sebanyak nak settlekan masalah H1 tag ni… =)
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Wordless Wednesday #11 Tinggal kenanganMy Profile

  9. salam kujie,saya baru tukar template.Sekarang ni h1 tag saya dah ada 3 pulak.Pada asalnya tak ada langsung h1tag, lepas saya buat tutorial gantikan dengan h1 dibawah. Pada asalnya h2.Ada cara tak?

    Jom terjah post menarik dari yusriwahab ..Masa Jarak dan jauhMy Profile

  10. Salam kak jie..

    H1 dan H2 ni tak tau nak edit la…
    dah try byk kali tp error je…
    harap kak jie dapat terangkan lg cara nak edit bg H1 dan H2 jadi hijau.
    Jom terjah post menarik dari iza ..25 Fakta Tentang Iza Teratak UsangMy Profile

  11. apa NOFOLLOW tu k.jie?

  12. abis rosak tamplete saya.. memang saya tak paham dan tak tahu nak buat aper.. buat lain jer
    Jom terjah post menarik dari hasmardy ..Minyak RM250My Profile

  13. masih tak faham.huhuhu
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..TELAH BANYAK KAJIAN MENGENAI KOLOSTRUM DILAKUKANMy Profile

  14. uhuhuhuh masih tak faham.. dah download… tapi tak reti nak guna n baca

  15. saya pun cam dila, kena baca slow2.. huhuuu.. nak balajar la.. bila dapat buat, mesti best..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Lelaki Liat BerpuasakahMy Profile

  16. terima kasih tipnya
    kawan.
    Jom terjah post menarik dari imtikhan ..Cara Membuat lampu Keyboard Berkedap-kedipMy Profile

  17. wow! ni fes time saya masuk blog kak jie taw. ingat nak jadi silent reader jer tapi banyak sangat info menarik. post yang ni sy memang tak tahan dah, kena komen jugak. tenkiu banyak2!

  18. ahmadfaizal says:

    SEO doctor. baru first time dengar ni.
    Jom terjah post menarik dari ahmadfaizal ..HomeMy Profile

  19. wow.. test sikit baru dah exited giler nak explore lg nie tp rasa mcm bz sket skrg. so far dekat home tu dpt 76/100. kalau dekat page yg paling hit kat blog tu dpt 86/100. lepas nie nak menyelami add-on nie untuk tweak blog sendiri gak.

    sangat menarik. thanks kak jie
    Jom terjah post menarik dari Anwar Osman ..Kaspersky Super Special Discount DealMy Profile

  20. nak try gak guna add-on nie… nanti saya bgtau result
    Jom terjah post menarik dari Anwar Osman ..Kaspersky Super Special Discount DealMy Profile

  21. denaihati says:

    Betul lah tu kita memang kena kenal diri kita begitu juga kena kenal blog kita.
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Kata cinta sampai keMATI…tapi!!!My Profile

  22. Hidup Seorang Blogger says:

    Belek2 bende ini kat blog mmg penting utk mesra seo.. ni namanya On Page SEO.. Tp berkaitan h1 tag pada title tu, sebenarnya blh diadjust utk tidak mengeluarkan title(kekalkan title pada image) letak diluar banner, tp perlu menggunakan sedikit kod kalau nak buat demikian.. So, h1 tag masih lagi dpt dikekalkan walaupun title tu pada image..
    Jom terjah post menarik dari Hidup Seorang Blogger ..Cabaran Hidup Seorang Blogger Melalui Aktiviti OnlineMy Profile

  23. Thanks kak jie… Jarang perempuan mencari tools seperti ini… huhuhuh
    Jom terjah post menarik dari A-Y-I-E ..Pemenang Pertandingan SejarahMy Profile

  24. wah good tools ni kak jie… saya dah tgk web dia… 🙂 thanx kak jie..
    Jom terjah post menarik dari syahirul ..Apabila Ustazah Siti Nor Bahyah DikritikMy Profile

  25. salam kak jie, page rank flow saya memang rendah, sebab semua sekali saya dah set “dofollow” sebagai bonus kepada pemberi komen blog saya.. hehe~ 😆 x lama lagi jadi linkfarmlah gamaknya blog tue
    Jom terjah post menarik dari Mama Murai ..Tips untuk menukar username “admin” WordPress kepada username lain yang anda kehendakiMy Profile

  26. Hmm banyak juga kena belajar untukmantapkan SEO ni
    terima kasih kak jie untuk info ni yer

  27. macam menarik je add on ni. nak cubalah…:)
    Jom terjah post menarik dari mohdisa ..Sepuluh Perkara Penting Dalam SEOMy Profile

  28. loading time rendah, macammana nak naikkan?

  29. Sumijelly says:

    sumi masih tak faham la kak kujie…
    leh terang lagi secara mendalam…
    sbb masih tak berapa reti SEO -SEO nie..huhuhuhu

    apa maksud Do Folow ngan No Follow??
    elok DO @ NO?? harap kak kujie membantu..

  30. ni macam baca artikel doktor perubatan tulis…. boleh baca, tapi tak faham lah kujie…
    biarkan je la..
    saya memang dah lama syok sendiri
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..mati di MalaysiaMy Profile

  31. wah thanks for info kak jie….maceh…saya selama ni tak ambil tahu perkara ni…..nak install kejap :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Perkhidmatan membuat banner gif dibuka sekarangMy Profile

  32. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  33. thanks for the add on =)
    Jom terjah post menarik dari ariff ..Bulan Ramadhan – Bulan Kurangkan LemakMy Profile

  34. blog saya sangat fail… hotlinking jer dah lebih dari seratus. hehehe… pening la google nak indexing. alexa pon dah jatuh dah. *sedey*
    Jom terjah post menarik dari Kreuger ..Contest- Hidup Seorang BloggerMy Profile

  35. Terbaik kak jie, minggu lepas baru lepas hantar blog gi jumpa SEO Doctor, lepas rawatan ringkas daripada encik Doctor, score pun dah kembali kepada 100/100, semoga segala usaha akan mendatangkan hasil tak lama lagi. 🙂

    p/s: saya suka gak belek bebenda ni, dan bila belek blog saya, ada jer blog orang lain yang tempias dibelek oleh saya, dan jika ada perkara yang serius, saya akan hubungi empunya blog 🙂
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Manfaat contest Hidup Seorang BloggerMy Profile

  36. agak teknikal ni..huhu

    blogspot boleh jugak ek?tak reti sangat ni
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Banci Bilang Cinta!My Profile

  37. Kepala saya dah pening la kak, dari tadi saya check SEO saya – macamana lagi saya nak score 100/100 ❓ Macam mustahil jer nak buat score penuh.
    Jom terjah post menarik dari hyprobulksms ..Mulakan perniagaan affiliateMy Profile

  38. wah..teknikal ni..blogspot pun boleh ke?
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Banci Bilang Cinta!My Profile

  39. boy_bersahaje says:

    Terbaik ni kak jie. no follow memang bagus untuk mengekalkan pagerank juice yang pekat pada blog akak tanpa mengalir mengikut out bound link :). best tol saya baca entri ni hehehehe. thanks kak for sharing nice info

  40. saya kena baca slow-slow dan berulang-ulang kali nak fahamkan input ni. penting juga tahu kesihatan blog kita sendiri. terima kasih ye Kak Jie atas perkongsian ni 🙂
    Jom terjah post menarik dari Dila.13 ..Tahniah- Artikel Anda Dah Diterima!My Profile

  41. kakjie saya dah buat dah dan install add ons tu, tapi dapat 35% je untuk pagerank flow, dah repair dan nak letak nofollow dkt footer memang tak boleh sebab footer theme saya encrypted pastu sidebar lak saya gunakan widget dan tak reti nak set kan jadi nofollow, hohoho

    dapat keseluruhan 80/100 🙂
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Hidup seorang blogger part 1My Profile

  42. huh, info yang bagus. Baru cuba ni. Alhamdulillah blog saya ok. hehe.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari arynet ..Pomparkour- New Urban Free Running Sport with LaddersMy Profile

  43. thanks kak jie sbb jadikan blog saya sebagai contoh hehe. Memang mudah untuk cari org yg boleh puji kita tapi kalau nk cari yg kritik susah thanks skali lagi

  44. nice info kak..saya akan bedah siasat blog saya sekarang jugak.huhu Thanks.
    Jom terjah post menarik dari neodmarco ..Cara Download-Convert Video Youtube Kepada MP3My Profile