Betul Ke Kredit Gambar Dari Google?

Saya kerap terjumpa ‘sumber : google ‘ pada image yang digunakan .  Betul ke gambar yang digunakan itu google punya?

Dulu-dulu zaman jahiliyiah , saya pun anggap macam tu juga.

Bukan tak tahu, tahu cuma  kurang rasa tanggungjawap untuk memberikan kredit pada sumber asal. Semua gambar yang kita cari di google ada sumbernya.

Tak perlu letak anchor link pun tak apa, sekurangnya tulis “sumber : kujie2.com” atau mana-mana web yang disertakan.


Saya tak nak cerita bab watermark – itu isu yang lain. Ini adalah etika yang datang dari diri sendiri.

Kalau kita kena tahan dengan polis trafik kerana melanggar lampu isyarat merah, boleh ke melepaskan diri dengan bagi alasan ” malam-malam buta ni Encik..jin pun tak lalu, saya tengok tak ada kereta………… saya teruslah”

Eh…kejap…ada kaitan ke kisah ni? :lol:

Anchor link tu apa ? – link yang merujuk kepada sesuatu topik atau perkataan (keyword) yang sesuai dan dilinkkan kepada page-page tertentu. Bila visitor click pada anchor text (hyperlink) tersebut, ia akan di redirected kepada page yang telah ditetapkan.

© kujie – membebel pagi-pagi Jumaat… orang bagi tazkirah!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. betullah. ramai sangat yg kredit ke google. mungkin to them, google yg tolong carikan. padahal boleh jer bagi link pic tersebut.

  2. sebab tu kdg2 suke ambik gambar atau buat sendiri.. sbb kdg2 tu dah amik gambar, pastu lupa nak tgk sumbernye.. so, kena cari balik..huhu.. tapi skg mmg bagi kredit kat sumbernye..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Setelah 2 Tahun BerlaluMy Profile

  3. Saya kadang-kadang direct gak terus ke sumber . Tapi kalau kita tak ingat mana site kita dapat gambar tu macam mana eh ?
    Jom terjah post menarik dari farah ..Hati Kecil Berbicara Mulut Itu Riuh Bertanya My Profile

  4. TQVM kak..saya memang tak pernah amik port pasal nie…tapi sekarang dah tau la apa nak buat
    Jom terjah post menarik dari anak ..Peraduan High 5 – Jom Rasa Dan MenangMy Profile

  5. kalo entri slalu bagi kredit, tp gambar jrg la sbb x tau sumber mana kan. kdg2 search gambar tu beberapa blog ada. psl watermark, sy bkn nak claim gambar2 tu gambar sy tp itu satu cara sy nak elak hotlinking. hehe…
    Jom terjah post menarik dari Amir ..Review Nuffnang- Innity- Advertlets dan Mangga AdMy Profile

  6. dulu2 zara tulis dari Google~
    sekarang ni, zara akan letak direct link dari mana dapat gambar tu~
    tak salah kot kita bagi balik apa yg kita pinjam pada org kan?
    Jom terjah post menarik dari Lord Zara ..Bercinta- Bertunang Dengan Orang Lain Berkahwin Dengan Orang Lain Kesat Air Mata Kamu TemanMy Profile

  7. Dulu naz memang tak letak langsung link. Skrg naz letak link dorg tu dlm bentuk url website shj. Samalah, risau jgk karang broken link. Selalunya kalau guna windows live writer boleh buat watermark utk letak link url. Kalau tak letak kt situ, tulis url gambar diambil dari mana. Sekurang-kurangnya tak ada main cekau ambil gmbr org. Mcm kita tak suka org main cekau ambil yg kita punya

  8. norsaritanaini says:

    saya di antara org yg selalu bg kredit kat gugel..walhal dh tau imej tu mesti ada sumbernya..tp dek kerana malas, gitu ler jdnya…InsyaAllah, lepas ni akan lebih merajinkan diri hamba ni…thank kakjie..
    Jom terjah post menarik dari norsaritanaini ..BATIK SUTERA KELANTANMy Profile

  9. internet dah sifatnya macam tu – global dan universal. terdedah dengan segala macam plagiat dan tersorok pelbagai undercable link.

    kena lebiiihhh rajin, dan pandai 🙂
    Jom terjah post menarik dari abgreds ..Kosong itu bukan kosongMy Profile

  10. hahaha. yonna selalu mcm tu T__T. tapi selalunya jarang sgt sgt yonna amek imej kat google (i mean secara random) kecuali kalau nak amek poster filem, mmg google internet. so tatau dari mana sumber sah poster tu, mmg yonna ckp sumber dari google T___T (padahal malas nak letak link berjela jela tu)

    baiklah.lepas ni dengar cakap mama! thanks mama 🙂 tak pernah terfikir benda ni heee
    Jom terjah post menarik dari yonna ..Untuk Orang Jauh ItuMy Profile

  11. terima kasih kujie… mengingatkan…
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..DugaanMy Profile

  12. ahaaa terima kasih kak sebab buka topik ni, kita pun serba salah sebenarnya buat sumber dari google. tapi taktau mana satu sumber asalnya. tu pasal bubuh je cam tu, so dah tau ni. boleh la saya praktikkan. terima kasih akak 🙂
    Jom terjah post menarik dari ch@ ..Cahaya Kehormatan KetenanganMy Profile

  13. terima kasih kak jie atas peringatan ini..tapi tu la kadang2 url kat internet tu macam pelik2 dan macam eyriqazz cakap, satu gambar banyak pulak sumbernya…

    tapi apapun, letak jer url mana kita amik tu…:)
    Jom terjah post menarik dari Kancilbiru ..Ariel dan Luna Yang Terhangat-My Profile

    • mmg ada banyak sumber dan kita tak tau mana satu yg asal..tapi mana yg kita ambil, kat situ kita link sumbernya… tak kisahlah org sebelum kita tu ori ke tidak… fokus di sini _ DIRI KITA bukan dia, bukan mereka bukan orang lain

      Kita yang mahu diri kita jadi mcm mana…bkn kerana org lain

  14. Mungkin nantinya akan undang2 yang mengaturnya.
    Jom terjah post menarik dari Bang Iwan ..THE TWILIGHT SAGA- ECLIPSE Sinopsis Movie TrailerMy Profile

  15. salam jumaat gitew..

    maza dolu2 tak kisah. tapi skrg sudah ada kesedaran gitew. .hehhee

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Bila Gaji pada hari JumaatMy Profile

  16. Wan Perlis says:

    jgn salah bg kredit. nnt kena saman
    Jom terjah post menarik dari Wan Perlis ..Perkara Menarik Jun 2010My Profile

  17. uruchimaru@kf says:

    🙂 slm kak kujie..
    ingat kite lagi…….
    lame tak kemari…tak dpt detect url kak kujie..
    ni jumpe dri innit nuffnanger tadi..

    emm ttg kredit googel tu kite rase kena tanye diri sendirilah,tapi kebanyakkannye byk copy n paste jadi mslh ini kredit ditolak tepi.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari uruchimaru@kf ..Hang Tuah – Fakta di sebalik AutaMy Profile

  18. Banyak yang tak bagi kredit kat Kujie ke?..

  19. Salam bertandang
    lepas solat jumaat
    moga anda di b ke berkati
    Jumaat Al-Mubarak…
    rasanya semua gambar
    yang di upload blogspot
    adalah kepunyaan Google
    betulkan jika saya salah

    جزاك اللهُ خيراً
    Jom terjah post menarik dari zulkbo ..Berpakaian Hakikatnya BertelanjangMy Profile

  20. neyra shazeyra says:

    setuju2… 🙂

  21. kakjie, kadang2 sy pun buat kredit to google, padahal tahu sumber asal dia…tak per pasni akan di perbetulkan untuk entri2 akan dtg
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Sekadar renungan untuk rakan-rakanMy Profile

    • kalau kita langgat lampu merah di trafik linght dan polis tak ada pun …. rasanya org tak tahu

      tapi apa yg kak jie nak bagi tahu , fokus entri ini adalah

      diri kita sendiri, bukan gambar tersebut – nilai diri kita

  22. hmmm kengkdg kat koleksi gambo abg gugel bnyk gambo yg sama so tatau mana satu pemilik asal gambo² tersebut… makanya mmg sy kredit utk abg gugel ajer lah… x pepasal abg gugel yg dpt nama kan 😉

  23. Akak baru belajar buat blog. Ada la dekat sebulan, tapi banyak benda yang kurang.. terutama follower.. blog akak x de tarikan n x kemas,.. kalau ada masa tolong suggest apa2 yang akak kena ada.. Makasih..
    Jom terjah post menarik dari mas ..Smoking prohibitedMy Profile

  24. sayapun kadang2 buat camtu…skang dah belajar dan seboleh mungkin kreditkan yang asal..kadang2 coz gambartu byk sgt di merata2 dan tak pasti adakah betul dia punya especially kalau gambar2 artis,…Anyway,thanks kak jie kerana mengingatkan..kami bloggers baru ni kadang2 mudah lupa …
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..Advertorial 2 Kegembiraan Minggu IniMy Profile

  25. betul la kak jie..
    terima kasih! sebelum ini pun saya cuma kata sumber google! ya kenapa tak cakap sahaja sumber itu ya? terlepas pandang kak..
    takpe lepas ni kita buat macam tu! saya up entri tentang ini boleh ya kak jie? boleh ke…erk! 🙂
    Jom terjah post menarik dari kella ..Nasi LemakMy Profile

  26. etomyam says:

    seeloknya letak sumber asal, tapi tak suka buat link, cuma tulis nama domain jer..takut nanti jadi broken link bila lama-lama :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari etomyam ..Blogwalking -amp Walk The BlogMy Profile

    • bab broken link ni kak jie alami…last2 kena pasang plugin check broken link..buang semua

      kadang2 kalau link dari luar tu, tak perlu buat anchor link pun tak pe

  27. hoho… kalau malas bubuh gugel.. kalau rajin buh anchor link..
    ok pasni akan sentiasa rajin buh anchor link! :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..pusat PENETASAN bayiMy Profile

    • kalau link dari web/forum – letak link tanpa anchor pun dah memadai…dari tak buat langsung, kan 😆

  28. kadang2 terpaksa letak kredit..takut ada orang hotlink.. 😳
    Jom terjah post menarik dari aizuddin ..Streaming – Tengok Tv3 Media Prima Malaysia Secara OnlineMy Profile

    • jangan terpaksa… buat atas rasa tanggungjawap kita
      percayalah – apa saja benda baik yg kita buat, baiklah balasannya

      mgkn bkn dlm bentuk material – ada…. yg kita dapat…cuma tak sedar saja

  29. yup~
    same reason dgn cik nursarah 💡
    hee
    mekasih kepada gugel sbb tlg carik
    kalau saye rajin, saye boh link penuh gugel yang ada anchor link tuan pnye gmbar sebenar

    pas bce entry kak jie pasni sy akan link tros ke tuan pnye pic
    bkn gugel
    ekceli prnh terfikir dulu
    tp ingatkan xde pape masalah

    same mcm bro ariff
    saye juge hanya watermark pd gambar milik sendiri 😉
    thx kak jie sbb sedarkan saye
    Jom terjah post menarik dari Kie-yu ..Renovasi R4T & Pesanan untuk BloggerMy Profile

    • letak domain pun cukup..nampak remeh tapi itu adalah gambaran peribadi kita

      benda remeh ni nampak kecik tapi benda2 ni datangkan kepuasan dan rasa lapang bila mengadap blog..trutamanya blog sendirilah..hehe

      dulu kak jie pun sama, tak de ilmu bab2 ni
      sbb tu nk share , jgn korang pun ikut ajaran sesat kak jie dulu tu..hehe

  30. susah juga ni..kadang2 main ambik je gambar kat google..hehe

  31. Hehe…tahu je. Cuma kdg malas nak hapal web tu..taruk je ckp sumber dari makcik google. 😆 😆 😆
    Jom terjah post menarik dari fazemy ..Gambar Sensasi Ariel dan LunaMy Profile

  32. sbb tu xpernah letak kredit kat gmbr yg dikidnap dari en gugel ngeh ngehh
    Jom terjah post menarik dari meowwmania ..Sisa Makanan Atau Lebihan Air Yang Dijilat Kucing Itu Hukumnya SUCIMy Profile

    • kalau tuan punya gambar tu jumpa…apa agaknya perasaan dia..
      mcm lah kita terjumpa gambar kita org ambil mcm tu je

  33. Tak Betul!

    Memang ada gak terkena benda ni, tulis sumber : google, tapi image hotlinking dari server kita.
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Teh Hijau – minuman berkhasiatMy Profile

  34. cik syazni says:

    thanks untuk entry ni 😉
    Jom terjah post menarik dari cik syazni ..Khutbah Terakhir Rasulullah SAWMy Profile

    • sama-sama..kak jie share apa yang kak jie tau
      yg kak jie tatau, kak jie pun cari info dari org lain juga

  35. Mummy Dasy says:

    seharusnye begitu.. tp mungkin x mengerti lagi…
    Jom terjah post menarik dari Mummy Dasy ..3 IdiotsMy Profile

  36. hehe…kredit to google yg tolong carikan…ekeke
    Jom terjah post menarik dari nursarah ..jumpa Wardina dan Arni NaziraMy Profile

  37. tulis sumber sebenar lebih mulia.. dah la ambil tak minta izin 😀
    Jom terjah post menarik dari Lan Bingka ..Piala Dunia dalam suasana rimbaMy Profile

    • kita jgn kisahkan orang lain
      kita buat utk diri sendiri dulu… kan

      dia watermark ke tak..itu hal lain

  38. Kalau international resource macam tak kisah kot.. hehe..

    Saya letak watermark kat gambar yang saya buat sendiri je.
    Jom terjah post menarik dari ariff ..Review Smartfon – Macam ManaMy Profile

  39. blowie says:

    dah biasa kena. malas dah nak potpet pasal benda ni. kalau kita ubah image tu karang ckp kita ni kedekut plak.
    Jom terjah post menarik dari blowie ..Berhati hati ketika kutuk yahudi di FacebookMy Profile

    • sebab itu fokus entri ni bukan pada orang lain, bukan pada watermark ke apa

      tapi pada diri kita sendiri

  40. TMUkmkd says:

    hehehehehe benda ni biasa berlaku apabila nak mudah, cari dan guna.

    🙂

    yang menanggung bukan google ya rakan2 tapi orang yang pegang hosting tu 😀
    Jom terjah post menarik dari TMUkmkd ..Guna Twitter Dari Pidgin MicroBlogMy Profile

  41. pernah gak terfikir bab neh..
    google hanyalah enjin pencarian je..
    bukan SUMBER bagi setiap ape yang kita nak..

    🙂
    Jom terjah post menarik dari death_luver ..yahoooooooooooooooooooooMy Profile