Betul Ke Kredit Gambar Dari Google?

Saya kerap terjumpa ‘sumber : google ‘ pada image yang digunakan .  Betul ke gambar yang digunakan itu google punya?

Dulu-dulu zaman jahiliyiah , saya pun anggap macam tu juga.

Bukan tak tahu, tahu cuma  kurang rasa tanggungjawap untuk memberikan kredit pada sumber asal. Semua gambar yang kita cari di google ada sumbernya.

Tak perlu letak anchor link pun tak apa, sekurangnya tulis “sumber : kujie2.com” atau mana-mana web yang disertakan.


Saya tak nak cerita bab watermark – itu isu yang lain. Ini adalah etika yang datang dari diri sendiri.

Kalau kita kena tahan dengan polis trafik kerana melanggar lampu isyarat merah, boleh ke melepaskan diri dengan bagi alasan ” malam-malam buta ni Encik..jin pun tak lalu, saya tengok tak ada kereta………… saya teruslah”

Eh…kejap…ada kaitan ke kisah ni? :lol:

Anchor link tu apa ? – link yang merujuk kepada sesuatu topik atau perkataan (keyword) yang sesuai dan dilinkkan kepada page-page tertentu. Bila visitor click pada anchor text (hyperlink) tersebut, ia akan di redirected kepada page yang telah ditetapkan.

© kujie – membebel pagi-pagi Jumaat… orang bagi tazkirah!

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

64 thoughts on “Betul Ke Kredit Gambar Dari Google?”

  1. sebab tu kdg2 suke ambik gambar atau buat sendiri.. sbb kdg2 tu dah amik gambar, pastu lupa nak tgk sumbernye.. so, kena cari balik..huhu.. tapi skg mmg bagi kredit kat sumbernye..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Setelah 2 Tahun BerlaluMy Profile

  2. Dulu naz memang tak letak langsung link. Skrg naz letak link dorg tu dlm bentuk url website shj. Samalah, risau jgk karang broken link. Selalunya kalau guna windows live writer boleh buat watermark utk letak link url. Kalau tak letak kt situ, tulis url gambar diambil dari mana. Sekurang-kurangnya tak ada main cekau ambil gmbr org. Mcm kita tak suka org main cekau ambil yg kita punya

  3. saya di antara org yg selalu bg kredit kat gugel..walhal dh tau imej tu mesti ada sumbernya..tp dek kerana malas, gitu ler jdnya…InsyaAllah, lepas ni akan lebih merajinkan diri hamba ni…thank kakjie..
    Jom terjah post menarik dari norsaritanaini ..BATIK SUTERA KELANTANMy Profile

  4. internet dah sifatnya macam tu – global dan universal. terdedah dengan segala macam plagiat dan tersorok pelbagai undercable link.

    kena lebiiihhh rajin, dan pandai 🙂
    Jom terjah post menarik dari abgreds ..Kosong itu bukan kosongMy Profile

  5. hahaha. yonna selalu mcm tu T__T. tapi selalunya jarang sgt sgt yonna amek imej kat google (i mean secara random) kecuali kalau nak amek poster filem, mmg google internet. so tatau dari mana sumber sah poster tu, mmg yonna ckp sumber dari google T___T (padahal malas nak letak link berjela jela tu)

    baiklah.lepas ni dengar cakap mama! thanks mama 🙂 tak pernah terfikir benda ni heee
    Jom terjah post menarik dari yonna ..Untuk Orang Jauh ItuMy Profile

  6. ahaaa terima kasih kak sebab buka topik ni, kita pun serba salah sebenarnya buat sumber dari google. tapi taktau mana satu sumber asalnya. tu pasal bubuh je cam tu, so dah tau ni. boleh la saya praktikkan. terima kasih akak 🙂
    Jom terjah post menarik dari ch@ ..Cahaya Kehormatan KetenanganMy Profile

  7. terima kasih kak jie atas peringatan ini..tapi tu la kadang2 url kat internet tu macam pelik2 dan macam eyriqazz cakap, satu gambar banyak pulak sumbernya…

    tapi apapun, letak jer url mana kita amik tu…:)
    Jom terjah post menarik dari Kancilbiru ..Ariel dan Luna Yang Terhangat-My Profile

    1. mmg ada banyak sumber dan kita tak tau mana satu yg asal..tapi mana yg kita ambil, kat situ kita link sumbernya… tak kisahlah org sebelum kita tu ori ke tidak… fokus di sini _ DIRI KITA bukan dia, bukan mereka bukan orang lain

      Kita yang mahu diri kita jadi mcm mana…bkn kerana org lain

  8. 🙂 slm kak kujie..
    ingat kite lagi…….
    lame tak kemari…tak dpt detect url kak kujie..
    ni jumpe dri innit nuffnanger tadi..

    emm ttg kredit googel tu kite rase kena tanye diri sendirilah,tapi kebanyakkannye byk copy n paste jadi mslh ini kredit ditolak tepi.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari uruchimaru@kf ..Hang Tuah – Fakta di sebalik AutaMy Profile

  9. Salam bertandang
    lepas solat jumaat
    moga anda di b ke berkati
    Jumaat Al-Mubarak…
    rasanya semua gambar
    yang di upload blogspot
    adalah kepunyaan Google
    betulkan jika saya salah

    جزاك اللهُ خيراً
    Jom terjah post menarik dari zulkbo ..Berpakaian Hakikatnya BertelanjangMy Profile

    1. kalau kita langgat lampu merah di trafik linght dan polis tak ada pun …. rasanya org tak tahu

      tapi apa yg kak jie nak bagi tahu , fokus entri ini adalah

      diri kita sendiri, bukan gambar tersebut – nilai diri kita

  10. hmmm kengkdg kat koleksi gambo abg gugel bnyk gambo yg sama so tatau mana satu pemilik asal gambo² tersebut… makanya mmg sy kredit utk abg gugel ajer lah… x pepasal abg gugel yg dpt nama kan 😉

  11. Akak baru belajar buat blog. Ada la dekat sebulan, tapi banyak benda yang kurang.. terutama follower.. blog akak x de tarikan n x kemas,.. kalau ada masa tolong suggest apa2 yang akak kena ada.. Makasih..
    Jom terjah post menarik dari mas ..Smoking prohibitedMy Profile

  12. sayapun kadang2 buat camtu…skang dah belajar dan seboleh mungkin kreditkan yang asal..kadang2 coz gambartu byk sgt di merata2 dan tak pasti adakah betul dia punya especially kalau gambar2 artis,…Anyway,thanks kak jie kerana mengingatkan..kami bloggers baru ni kadang2 mudah lupa …
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..Advertorial 2 Kegembiraan Minggu IniMy Profile

  13. betul la kak jie..
    terima kasih! sebelum ini pun saya cuma kata sumber google! ya kenapa tak cakap sahaja sumber itu ya? terlepas pandang kak..
    takpe lepas ni kita buat macam tu! saya up entri tentang ini boleh ya kak jie? boleh ke…erk! 🙂
    Jom terjah post menarik dari kella ..Nasi LemakMy Profile

    1. bab broken link ni kak jie alami…last2 kena pasang plugin check broken link..buang semua

      kadang2 kalau link dari luar tu, tak perlu buat anchor link pun tak pe

    1. jangan terpaksa… buat atas rasa tanggungjawap kita
      percayalah – apa saja benda baik yg kita buat, baiklah balasannya

      mgkn bkn dlm bentuk material – ada…. yg kita dapat…cuma tak sedar saja

  14. yup~
    same reason dgn cik nursarah 💡
    hee
    mekasih kepada gugel sbb tlg carik
    kalau saye rajin, saye boh link penuh gugel yang ada anchor link tuan pnye gmbar sebenar

    pas bce entry kak jie pasni sy akan link tros ke tuan pnye pic
    bkn gugel
    ekceli prnh terfikir dulu
    tp ingatkan xde pape masalah

    same mcm bro ariff
    saye juge hanya watermark pd gambar milik sendiri 😉
    thx kak jie sbb sedarkan saye
    Jom terjah post menarik dari Kie-yu ..Renovasi R4T & Pesanan untuk BloggerMy Profile

    1. letak domain pun cukup..nampak remeh tapi itu adalah gambaran peribadi kita

      benda remeh ni nampak kecik tapi benda2 ni datangkan kepuasan dan rasa lapang bila mengadap blog..trutamanya blog sendirilah..hehe

      dulu kak jie pun sama, tak de ilmu bab2 ni
      sbb tu nk share , jgn korang pun ikut ajaran sesat kak jie dulu tu..hehe

    1. kalau tuan punya gambar tu jumpa…apa agaknya perasaan dia..
      mcm lah kita terjumpa gambar kita org ambil mcm tu je

Comments are closed.