Blogger Nak Kaburkan Image

photoscape

Saya pernah share gambar ini di Facebook ,  ( iklan –  Facebook Kujie ) ada pula blogger yang ingin tahu bagaimana nak buat image kabur macam tu.

Dah sebulan saya terhutang , jadi hari ini saya buatkan tutor ringkas bagaimana nak kaburkan image.  Ada orang gunakan pelbagai cara berbeza untuk kaburkan image, ini cara saya yang  simple dan mudah.

  • Syarat pertama, perlu install Photoscape.
  • Pergi ke Editor, pilih gambar yang dikehendaki.
  • Klik Filter -> Region ( out of focus ).
  • Plih Blur.
  • Mainlah trial and error untuk dapatkan apa yang dikehendaki sama ada nak blurkan secara bulat ( radial ), horizontal atau vertical.

 

Itu saja.  Mudah, kan?  Moga dapat membantu rakan blogger saya Ieta Mat Sa’ad.

Korang guna software apa? Marilah kongsi….

 

 

 

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. yup..photoscape freeware..so boleh le pakai..lau upload kat photobucket pun rasanya boleh edit gak..IrfanView ada..dulu la pakai..skang pakai Photoshop je semua..:D
    Jom terjah post menarik dari reezluv ..Outing Colours Of Taiping 2013My Profile

  2. Oo macam buatnya boleh cuba nanti
    Jom terjah post menarik dari hafiz ..Majalah Kei Kompak Disember 2013My Profile

  3. saya dh lama install photoscape…tapi baru tahu aplikasi nya 🙂
    Better late then never 🙂
    Jom terjah post menarik dari Nor Ramli ..Rahsia Vivix Shaklee atau Sirap Shaklee sebagai Ikhtiar Anti PenuaanMy Profile

  4. Photoscape memang mudah dan senang digunakan.
    Jom terjah post menarik dari hatiputera ..Contest SEO EridyMy Profile

  5. saya boleh coba ni kak jie,,,dipelajari dahulu ya kak… terimakasih…

  6. cik tom pun sama dgn k.jie..edit pe2 gmbr dlm blog tu gn photoscape..sbb photoscape ni simple je n software “ringan” utk netbook..
    Jom terjah post menarik dari cik tom ..Alternatif Cara Hilang Jerawat dengan Madu dan CinnamonMy Profile

  7. Saya baru tahu ni cara untuk membuat kabur image
    Terima ksih atas tutorialnya Kak Jie
    Jom terjah post menarik dari Rina ..How To Create A Headline News Slideshow For Website Using jQuery & HTMLMy Profile

  8. sama la…nak edit apa2..pakai photoscape je yg reti…. photoshop atau yg seangkatan dengannya mmg tak reti la….
    Jom terjah post menarik dari zie fauzi ..Blouse Sedondon Untuk Anak-anakMy Profile

  9. As salam. Terima kasih… Baru tau dlm photoscape bleh main kabur2kan gambar. Baru tahu juga fastone capture pun ada fungsi yg sama. hehe… Terima kasih sekali lagi. Sy bookmark entri ni tau
    Jom terjah post menarik dari ieta ..Kem Rakan Al-Quran Part 1My Profile

  10. Mudah gunakan PhotoScape. Aplikasi wajib perlu ada setiap orang.
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Lawak Ke Der 3 huru hara dengan lelaki cina bernama DouglasMy Profile

  11. Senang sahaja nak buat, guna photoscape pun boleh buat. hehe
    Jom terjah post menarik dari Bahrain ..Filem Frozen Yang MenghiburkanMy Profile

  12. Saya guna aplikasi Touch Blur pada iPhone… 🙂

  13. saya dah terbiasa guna photoshop dengan pixelatte filter. tapi photoscape memang editor software yang mesra pengguna.
    Jom terjah post menarik dari Izwan ..Ekslusif Powerbank Pineng PN903 Original Untuk Anda!My Profile

  14. Kalau versi smartphone nak install apa kak jie?
    Hehe
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Contest SEO EridyMy Profile

  15. Tak pernah cuba…nak try la nanti.
    Jom terjah post menarik dari kakmahh ..Africa Ride 2013 – DurbanMy Profile

  16. oohhh…guna photoscape….banyak fungsinya photoscape kalau rajin kita terokai……
    Jom terjah post menarik dari sukma ..Random Giveaway RM50 Tunai oleh HASRULHASSAN.COMMy Profile

  17. Saya pakai snagit je..printscreen skali fungsi crop trus..bila masuk dalam program..terus boleh blurkan. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Hafiz Rahim ..Google PR UpdateMy Profile

  18. Saya biasa guna Photoshop je.. Photoscape tak reti guna..
    Jom terjah post menarik dari Anarm ..Contest SEO EridyMy Profile

  19. Photoscape memang best dan senang banyak berbanding photoshop. Sebelum ini saya tak berapa ambil tahu juga, tapi first time guna dalam entri bertarikh 25 Nov lepas. Semua gambar di situ aya edit menggunakan Photoscape saja. Mudah saja walaupun pertama kali menggodehnya.
    Jom terjah post menarik dari Wak Mykrk ..صرف/SARAF/SORF: Tasrif : Feel Madhi Kataba (Telah Menulis) كَتَبَMy Profile

  20. wah macam best aje main edit2 gambar ni hehehe
    Jom terjah post menarik dari terbaek network ..Inisiatif Terbaik Dari Smart Ecology 2My Profile

  21. Pakai Picasa pun boleh jugak kan….?
    Jom terjah post menarik dari Mohd Shubhi ..Kenapa kedai mamak buat kenduri hari pembukaan restoranMy Profile

  22. boleh juga guna software fastone capture. download percuma aje.

    ada fungsi “blurr” kat situ. leh crop bahagian mana nak crop.
    Jom terjah post menarik dari titan ..Anak Kaklong, Cendol Banting dan Blogging.My Profile