Blogger Nak Kaburkan Image

photoscape

Saya pernah share gambar ini di Facebook ,  ( iklan –  Facebook Kujie ) ada pula blogger yang ingin tahu bagaimana nak buat image kabur macam tu.

Dah sebulan saya terhutang , jadi hari ini saya buatkan tutor ringkas bagaimana nak kaburkan image.  Ada orang gunakan pelbagai cara berbeza untuk kaburkan image, ini cara saya yang  simple dan mudah.

  • Syarat pertama, perlu install Photoscape.
  • Pergi ke Editor, pilih gambar yang dikehendaki.
  • Klik Filter -> Region ( out of focus ).
  • Plih Blur.
  • Mainlah trial and error untuk dapatkan apa yang dikehendaki sama ada nak blurkan secara bulat ( radial ), horizontal atau vertical.

 

Itu saja.  Mudah, kan?  Moga dapat membantu rakan blogger saya Ieta Mat Sa’ad.

Korang guna software apa? Marilah kongsi….

 

 

 

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

24 thoughts on “Blogger Nak Kaburkan Image”

  1. As salam. Terima kasih… Baru tau dlm photoscape bleh main kabur2kan gambar. Baru tahu juga fastone capture pun ada fungsi yg sama. hehe… Terima kasih sekali lagi. Sy bookmark entri ni tau
    Jom terjah post menarik dari ieta ..Kem Rakan Al-Quran Part 1My Profile

Comments are closed.