Buat contact form pada blogspot

Sepatutnya entri saya lain  tapi entah mana silapnya ,  saya terdelete bahan yang dikumpul lebih seminggu.  Sedih juga jadi saya publish saja bahan yang memang sudah ada dalam draft.

Saya ada  ramai kawan blogger yang menggunakan platfom blogspot dan sebagai bekas pengguna blogspot saya tahu blogspot tidak mempunyai plug in untuk ‘contact form’.   Contact form tu macam ” hubungi saya” yang terdapat di atas blog ini.

Apa gunanya ‘contact form ‘ ?

Untuk dihubungi – untuk pengunjung menghantar email kepada kita tanpa kita pamerkan email address di blog. Kadang-kadang saya ingin menghubungi pemilik blog mengenai sesuatu yang peribadi.  Kalau ada ‘contact form’ kan senang.

1.  Klik www.emailmeform.com

2.  Atas kanan klik Sign up for free.

3.  Isi data di form yang diberikan – First Name,Last Name,Username,Password,Retype Password dan Your Email ( email yang anda akan menerima pesanan nanti )

4.  Sign up .

5. Buka email dan klik pada link yang dihantar untuk mengaktifkan (verifikasi) akaun.

6. Setelah sign in dan memasuki panel akaun, klik Create new form.

7. Isi beberapa data pada form

Web form Name : isi dengan nama yang anda inginkan seperti Hubungi Saya , atau biarkan saja (sudah tertulis Contact Webmaster).

Recipients Emails : » isi dengan alamat email yang akan menerima pesanan.

Spam Email address : » isi dengan alamat email yang di inginkan untuk menerima pesan spam (email sampah, email iklan, dll) atau kosongkan saja.

Thank you page : » isi dengan alamat URL yang memuat tulisan terima kasih atau tulis saja alamat blog anda.

Number of fields : » biarkan 4 saja.

8. Klik Next. Ada beberapa field yang boleh kita gantikan mengikut kesesuaian seperti Your Name digantikan dengan Nama.

9. Klik next, dan next sehingga akhirnya anda klik finish.

NOTA : Kalau tak mahu word verification , pada step 4 , Anti Spam – tick None

10. Klik Get the HTML codes dan copy .

Untuk diletakkan pada blog, seperti biasa .  Layout > Add a Gadget > Pilih Text dan paste code tadi.  Save pada mana²  tempat yang dikehendaki.

Contoh contact form saya di blogspot > [sini ]

46 Replies to “Buat contact form pada blogspot”

  1. emm, bagus ni..
    inilah satu nya kelemahan blogspot..
    tp mujur ada cara lain..

    Melayu Bolehs last blog post..Boleh Jika Fikirkan Boleh

  2. ada contact form

    senang kawan2 nak hubungi dan bercerita hal2 yang rahsia

    BAGAKs last blog post..Kaedah Cuba Jaya

    1. @BAGAK, kadang2 pengunjung yang sesat ke blog ada sesuatu yg hendak di tanya atau diberitahu tapi malu atau segan nk hantar pada kotak komen

      inilah gunanya 😆

    1. @GM, apa2 pun boleh….cuma nak bagi jalan pada kawa2..
      kalau boleh letak lah
      mana la tau ada yg nak menghubungi

    1. @yonna, hehehe..lama dahhhhhhhhhh tak pergi acitiviti mcm tu
      tiap hujung minggu bz yg amat
      minggu ni nk p CH

      sile lah jeles :mrgreen:

  3. assalamua’laikum kujie,
    Kenapa lah saya baru jumpa sekarang ni… dah penat mencarinya.Tapi tak per..nasib saya cukup baik bila dah jumapa contact form ni.Terima kasih tuan tanah yer .Selamat maju jaya.

    rbcs last blog post..Bagaimana Membuka PDF Yang Di Kunci

    1. @rbc, sama-sama…tutorial ni dah lama ada kat blog saya yang satu lagi

      hari ni pindah ke sini sebab saya ada ramai kawan2 yg menggunakan blogspot..kadang2 sy ingin menghubungi mereka untuk hal2 yg peribadi :mrgreen:

      1. @Kujie, oic. thanks kujie, anyway ada tak tutorial pasal nak wat komen from mcm ni?

        mohdisas last blog post..PERCUMA.cc Memendekkan URL?

    1. @ohmelayu | Melayu Boleh, tu masa 4&5hb Mei…The issue is fixed and our service is running at full capacity.

      dah try tadi..hntr msg , ok

    1. @ibnmasir, tak de org hantar email ye
      belum masa la tu..kadang2 bila org nak guna..dia mencari2
      letak tempat yg senang dilihat dan senang digunakan

  4. heheheh

    kalau teringin nak hubungi maza, ah! Sudah pasti Kujie tahu bagaimanakan..?

    hehehe

    sebut sahaja nama maza 200X sebelum tidur…. insyallah bisa ketemu maza…

    wakakakakkaa

    mazas last blog post..Harga Petrol Naik!

  5. Renyah ler untuk orang tua macam opah ni, Jie. Opah SMS Jie terus. Kan senang. 😀 👿

    ODs last blog post..Pernahkah…

Comments are closed.