Buat contact form pada blogspot

Sepatutnya entri saya lain  tapi entah mana silapnya ,  saya terdelete bahan yang dikumpul lebih seminggu.  Sedih juga jadi saya publish saja bahan yang memang sudah ada dalam draft.

Saya ada  ramai kawan blogger yang menggunakan platfom blogspot dan sebagai bekas pengguna blogspot saya tahu blogspot tidak mempunyai plug in untuk ‘contact form’.   Contact form tu macam ” hubungi saya” yang terdapat di atas blog ini.

Apa gunanya ‘contact form ‘ ?

Untuk dihubungi – untuk pengunjung menghantar email kepada kita tanpa kita pamerkan email address di blog. Kadang-kadang saya ingin menghubungi pemilik blog mengenai sesuatu yang peribadi.  Kalau ada ‘contact form’ kan senang.

1.  Klik www.emailmeform.com

2.  Atas kanan klik Sign up for free.

3.  Isi data di form yang diberikan – First Name,Last Name,Username,Password,Retype Password dan Your Email ( email yang anda akan menerima pesanan nanti )

4.  Sign up .

5. Buka email dan klik pada link yang dihantar untuk mengaktifkan (verifikasi) akaun.

6. Setelah sign in dan memasuki panel akaun, klik Create new form.

7. Isi beberapa data pada form

Web form Name : isi dengan nama yang anda inginkan seperti Hubungi Saya , atau biarkan saja (sudah tertulis Contact Webmaster).

Recipients Emails : » isi dengan alamat email yang akan menerima pesanan.

Spam Email address : » isi dengan alamat email yang di inginkan untuk menerima pesan spam (email sampah, email iklan, dll) atau kosongkan saja.

Thank you page : » isi dengan alamat URL yang memuat tulisan terima kasih atau tulis saja alamat blog anda.

Number of fields : » biarkan 4 saja.

8. Klik Next. Ada beberapa field yang boleh kita gantikan mengikut kesesuaian seperti Your Name digantikan dengan Nama.

9. Klik next, dan next sehingga akhirnya anda klik finish.

NOTA : Kalau tak mahu word verification , pada step 4 , Anti Spam – tick None

10. Klik Get the HTML codes dan copy .

Untuk diletakkan pada blog, seperti biasa .  Layout > Add a Gadget > Pilih Text dan paste code tadi.  Save pada mana²  tempat yang dikehendaki.

Contoh contact form saya di blogspot > [sini ]

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Saya belum pernah menggunakan layanan dari emailmeform.com
    terima kasih untuk info di atas

  2. Macamana nak buat multiple order form? Contact form ni macam email form jer.

    Thanks anyway.. 😛
    Jom terjah post menarik dari hyprobulksms ..Mendapatkan program affiliate dengan komisyen yang tinggiMy Profile

  3. Nak free2 nak buatla..

    fazemys last blog post..Errr…

  4. Melayu Boleh says:

    emm, bagus ni..
    inilah satu nya kelemahan blogspot..
    tp mujur ada cara lain..

    Melayu Bolehs last blog post..Boleh Jika Fikirkan Boleh

  5. ada contact form

    senang kawan2 nak hubungi dan bercerita hal2 yang rahsia

    BAGAKs last blog post..Kaedah Cuba Jaya

    • @BAGAK, kadang2 pengunjung yang sesat ke blog ada sesuatu yg hendak di tanya atau diberitahu tapi malu atau segan nk hantar pada kotak komen

      inilah gunanya 😆

  6. Ingat baru nak try letak satu kat blog.. guna kontactr pun ok gak. 😀

    GMs last blog post..Kidokiller

    • @GM, apa2 pun boleh….cuma nak bagi jalan pada kawa2..
      kalau boleh letak lah
      mana la tau ada yg nak menghubungi

  7. mama ni cikgu yang bagus dan penyayang 😀
    selamat hari guru,mama! 🙂
    i miss u!

    bila nk bukak tikar kelah2 ni? :mrgreen:

    yonnas last blog post..a . b . c

    • @yonna, hehehe..lama dahhhhhhhhhh tak pergi acitiviti mcm tu
      tiap hujung minggu bz yg amat
      minggu ni nk p CH

      sile lah jeles :mrgreen:

  8. assalamua’laikum kujie,
    Kenapa lah saya baru jumpa sekarang ni… dah penat mencarinya.Tapi tak per..nasib saya cukup baik bila dah jumapa contact form ni.Terima kasih tuan tanah yer .Selamat maju jaya.

    rbcs last blog post..Bagaimana Membuka PDF Yang Di Kunci

    • @rbc, sama-sama…tutorial ni dah lama ada kat blog saya yang satu lagi

      hari ni pindah ke sini sebab saya ada ramai kawan2 yg menggunakan blogspot..kadang2 sy ingin menghubungi mereka untuk hal2 yg peribadi :mrgreen:

  9. tengkiu kak, pelajaran baru bagi saya yg masih baru..

    sallys last blog post..Happy Mother’s Day

  10. Yes, jumpa akhirnya. Lama juga saya mencari, terima kasih.

    mohdisas last blog post..Projek Link Exchange Dilancarkan!!!

    • @mohdisa, sama-sama..sharing is caring
      sebenarnya dah lama ada kat blog lama saya tutorial ni

      • @Kujie, oic. thanks kujie, anyway ada tak tutorial pasal nak wat komen from mcm ni?

        mohdisas last blog post..PERCUMA.cc Memendekkan URL?

  11. Terima kasih sifu!

    samdaddycools last blog post..Selamat Hari Ibu 2009

  12. memang boleh wat. tapi kene hack la template tu..

    ohmelayu | Melayu Bolehs last blog post..Bola Sepak Malaysia: Semangat Melayu Boleh kian pudar..

    • @ohmelayu | Melayu Boleh, tu masa 4&5hb Mei…The issue is fixed and our service is running at full capacity.

      dah try tadi..hntr msg , ok

    • @ohmelayu | Melayu Boleh, baru sign in, edit form lama… dah boleh

  13. dulu dh buat..pakai kontactr tp x penah gune, hehe.. :mrgreen:

    ibnmasirs last blog post..Demokrasi ialah…

    • @ibnmasir, tak de org hantar email ye
      belum masa la tu..kadang2 bila org nak guna..dia mencari2
      letak tempat yg senang dilihat dan senang digunakan

  14. Kalau selalu ikut perkembangan hidup biar sedap ni…… baru boleh sedar banyak toturial berguna untuk kekawan…… tak payah bayar pulak tu.

    TokNabes last blog post..Minggu Yang Penat

  15. isk takde pun org nak contact hehe ni malas nak buat nih :roll: :roll:

    zamzs last blog post..Ronaldo ke Real Madrid

  16. heheheh

    kalau teringin nak hubungi maza, ah! Sudah pasti Kujie tahu bagaimanakan..?

    hehehe

    sebut sahaja nama maza 200X sebelum tidur…. insyallah bisa ketemu maza…

    wakakakakkaa

    mazas last blog post..Harga Petrol Naik!

    • @maza, amboi…………amboiiiiiiiiiiii….mentang2 dok sorang2..nk suruh kita dtg dlm mimpi dia le pula :mrgreen:

  17. Yeay . Tukang rumah dah buat siap2 utk Iza… best betoi 🙂

    izas last blog post..Selamat Hari Misi Sedunia…

  18. bagus juga ni nanti boleh le menerai nya..

    zinos last blog post..bahasa

  19. Renyah ler untuk orang tua macam opah ni, Jie. Opah SMS Jie terus. Kan senang. 😀 👿

    ODs last blog post..Pernahkah…

    • @OD, paling mudah ni..tutorial lengkap setiap steps

      ikut je..tk de sesatnya

      hehehe…sms 50 sen tau :p

  20. Salam hormat wahai Kujie.

    TERIMA KASIH Cikgu

    Abang Longs last blog post..AURA MINDA

  21. k.jie mmg byk buat tutorial ek?
    bagus la…

  22. hohoh mmg sedang me cari bnda ni.. trimas..

    topos last blog post..dapatkan trafik dengan nuffnang XChange…