Buat ‘read more’ untuk blogspot

suara wrote:
Salam kak jie…

Su refer pd tutorial kak jie.. pasal macam mana nak buat ‘read more’. Dah boleh, tapi ada tak cara untuk pilih kat mana kita nak letak ‘read more’ tu. Maksud su, kadang tu n3 tu di potong utk ‘read more’ pd ayat yg tak sesuai. Atau n3 tu terlebih panjang sikit je, jadi tak berbaloi nak buat ‘read more’.

Errr… entah kak jie paham ke tak apa yg su terangkan ni. Sendiri baca pun pening. huhuhu…

hehehe….Kak Jie faham apa yang Su cuba bagitahu. Tutorial yang dimaksudkan adalah cara-cara buat ‘read more’ pada blogspot seperti di [ SINI ] . Memang betul apa yang Su beritahu , itulah masalahnya kalau menggunakan coding seperti itu.

Sebenarnya ada juga cara lain untuk membuat ‘read more’ di blogspot. Kalau tak suka cara seperti itu, cuba cara ini pula.

Cari code ini pada Edit HTML , jangan lupa tick pada Expand Widget
Templates

<div class='post-body'>
<p><data:post.body/></p>
<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->
</div>

Delete dan gantikan dengan code seperti dibawah ini :

<div class='post-body'>
[b]<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<style>.fullpost{display:inline;}</style>
<p><data:post.body/></p> <!-- satu -->
<b:else/>
<style>.fullpost{display:none;}</style>[/b]
<p><data:post.body/></p>
[b]<a expr:href='data:post.url'>Read more.....</a>
</b:if>[/b]
<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->
</div>

Save.

kemudian pergi kat dashboard > setting > formating > cari bahagian bawah sekali Post Template
isikan tempat kosong dengan code ni

<div class="fullpost">

</div>

dan save.

Sewaktu menulis entri, jangan gunakan compose tetapi guna funtion edit html, automatik dalam post box akan ada macam ni :

<div class=”fullpost”>

</div>

Tulis entri di atas <div class=”fullpost”> seberapa panjang yang dikehendaki dan entri tersebutlah yang akan dipaparkan selebihnya tulis selepas <div class=”fullpost”>ย  yang hanya akan kelihatan apabila kita klik pada ‘read more’ tersebut.

Tutup tad entri dengan </div>

Kalau entri tersebut tidak perlu untuk buat ‘read more’ delete saja code yang muncul sewaktu kita buka entri box.

p/s – seperti selalu, save dulu sebelum buat apa-apa ujikaji pada template blog anda, saya tidak bertanggungjawap sekiranya anda seperti saya menjadi tikus membaiki labu.:lol: Blog saya sendiri dah jadi serawa labu lancur lunyai.

EDIT 11/9/2009: Cara baru buat read more di blogspot
readmore blogspot

Klik “Insert jump break” icon yang terdapat di sebelah kanan tab new post editor.
cara buat readmore blogspot

Atau pada posisi Edit HTML mode tambah code dimana-mana perenggan yang kita kehendaki.
cara buat readmore di blogspot

Nak tukar perkataan ” read more ” , pergi pada Layout > Edit the Blog Posts .

Tetapi Read More ini hanya boleh digunakan jika sign in blogger melalui Blogger in Draft

Rujukan : buzz.blogger.com

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. masih xfaham..huhu newbie..

  2. salam..lama dah cari nak buat read more ni..tq
    Jom terjah post menarik dari rasma ..FAKTA NUTRISI RUMPAI LAUTMy Profile

  3. trma ksih…sya xpndai sgt bab2 tu..tp skrg dah tahu.
    Jom terjah post menarik dari ikie ..Strategi Pemasaran Emel – RahsiaEmelMy Profile

  4. Ramadhan kareem…thaks a lot for sharing this useful tutorial. Sy baru jer try benda ni hari ni…thanks again… ๐Ÿ˜‰
    Jom terjah post menarik dari AufaZanKi ..McD lagi…Solat & Shopping di ECMMy Profile

  5. alahai trima kaseh tuan umah sayang..
    puas saya nk buat sblum ni asik tk jadik..
    tengQ :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari dz ..APA YG ANDA GUNAKAN SETIAP PAGIMy Profile

  6. dah try tp xbleh pun..naik huruf b plak.xtau kenapa ๐Ÿ™

  7. salam..

    nak tya mcm mn nak buat “read more” pada tajuk yg kita up kat blog sebab terlalu panjang…TQ

  8. harini nak test buat camni lak..mungkin bleh untung lebih sket..huu
    Jom terjah post menarik dari Amancalledamie ..Ipad Bluetooth Keyboard with CaseMy Profile

  9. best la..da lama cari benda ni..hehehe..satu lagi camna nak buat tabs utk home,iklan,contact us di bawah header blog tuh ye?? contoh cam akak wat yang atas start dari Biodata tu semua…still tatau nak wat lagi ni..tlg tunjuk ajar.

    belogapasajajadi.blogspot.com

  10. inilah post yang dicari-cari selama ini. cara nak tukar read more pada perkataan lain. terima kasih kujie kerana berkongsi.

  11. robiatul says:

    salam kak jie…
    sowie singgah lagi…
    yg pasal bold tuh da okie da…
    nak tanye lg nieyh…
    cm ne nak tukar icon read more erk???…
    cam buat lawa ckit ah…
    ley share x???

  12. robiatul says:

    kak jie…
    sowie kaco lg…
    akak try usha blog sy…cam ne nk buang [b] [/b] tuh???…
    sy just bold ayat jerk…
    sowie kak…

    • @robiatul, read more dia tak jadi tu..cuba try jgn boldkan entri..boleh tak

      • robiatul says:

        @Jie, da x bold da…tp still ade lah…nape erk???…

        • @robiatul, ok..mcm ni
          create satu blog baru….tujuan dia utk testing
          jadi segala uji kaji dan test coding, buat di sini
          bila dah lulus baru buat kt main blog

          tak semua cara buat read more sesuai utk semua template….

  13. robiatul says:

    salam…sowie kaco…
    ley g tau x kat ne Expand Widge kat blogspot???…
    sy try cari gak…x jumpe lak…sowie…

    • @robiatul, dashboard> Layout > Edit html > Edit Template dan di kanannya ada kitak Expand Widget Templates tu , awak tick kat situ

  14. banyak la info kt web site ni tuk wat blogspot..huhuhu

    kerja kosongs last blog post..Accounts Assistant (Based in Puchong, Selangor)

  15. dah lame cari info pasal nie.. last2 jumpe kat sini.. tq kujie.. nice sharing..=)

    muhafiss last blog post..Tolong lajukan masa..

    ยฉKujie ~ sama-sama..kalau ada masalah tak faham tang mana2 jgn malu segan utk beritahu ye

  16. Salam kak jie…

    Su baru berpeluang singgah blog kak jie hari ni…
    Banyak catatan kak jie yg su tertinggal…
    Terima kasih sbb bagi tutorial bagaimana nak buat ‘read more’. Su tak sempat nak cuba lagi [sbb sibuk belek buah limau, kot ada ulat. huhu] InsyaAllah, nanti su try buat…

    luv u kak jie…

    suaras last blog post..Alhamdulillah…

    ยฉKujie ~ tak pe su, kak jie faham sbb kak jie pun kebizian terlampau juga ๐Ÿ˜†
    try kemudian kalau ada apa2 masalah, bagitau ye ๐Ÿ˜‰

  17. mama..maksud syu..mcm..aaa cane eh nk ckp.cam nak certain perenggan je yang read more.

    contohnya,

    syu

    sayang

    mama.
    hehehe

    cuma yang sayang tu je nak read more kan.means kalau kene buat tag ke ape ke boleh la ada option utk hide tag tu and go on dgn post cam biasa.cuma kalau nak baca tag/survey tu,click “read” ke ape ke and dpt bace.

    xD berbelit lak rasa soalan syu.huhu

    syus last blog post..iโ€™m back!!

  18. mama mama..kalau nak buat kat wordpress cemane lak?same ke?

    Kujie ~ kat wordpress, tab kat entri box tu ada ‘more’

    klik je ‘more’ mana2 perenggan yang kita hendak jadikan ‘read more’

  19. blogger slalu sgt2 lupa nk buat backup template/layout.
    lepas da kene tu,hilang semua.
    baru nk meroyan.

    alahaii :mrgreen:

    Kujie ~percaya tak?
    ada yang tak tahu nak save mcm mana..bkn dia tak mau buat

  20. quote – “Kujie ~ anak2 remaje je guna friendster ni..hahahaha ๐Ÿ˜† ”

    tak ngaku den dah tuo!..sentiaso mudo walaupun dah anak 2

    hahahahhah :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    Kujie ~ bukan tua…hujung2 remaje….ngehh…. :mrgreen:
    anak duo tapi gigi belum tinggal duo :mrgreen:

  21. tak berani nak mengodek2 blog..nanti banyak keje kena wat..huhuhu..

    izzahs last blog post..A Day Without Electricityโ€ฆ

    Kujie ~ tak salah kalau mencuba…kak jie sendiri berpuluh2 kali gagal…dan itulah yang seronoknya…tak lena malam dok terkenang2 blog yang lunyai…hehehe ๐Ÿ˜†

  22. wah2.. rajin wat wkikikik!

    iEns last blog post..Welcome and Welcome!

    Kujie ~scheduled post, ganti slot bila sengal…. ๐Ÿ˜†

  23. Bab ni Iza memang “out”. Sebab tu rupa blog tak berubah dari dulu sampai la ni…eksesori pun hat basic ja :mrgreen:

    Kujie ~ cubalah berxperimen..mesti ada bunyi ‘pop’ mcm kita pertama kenal makmal sains dulu… ๐Ÿ˜†

  24. saya pernah pakai read more… kak jie pun tau kan… tapinye ada yang komplen.. bila terpaksa klik 2-3 kali dengan line yang macam snailmyx (kat UK tak tau la pakai line apa), page loading lambat nak m*mp*s, maka saya pun buang la balik read more tu… sian kat kawan punya pasai!

    suealeens last blog post..Kenangan Di Bahau

    Kujie ~ samalah kak jie , sue….sebab tu entri latest tak buat read more, bila dah ada entri baru, baru buat…mmg tak berapa suka kawan2 nak klik ….faham sgt dgn streamyx yang laju mcm soyuz tu :mrgreen:

  25. Owh, owh, tips itu yg sedang dicari2 cikgu. Tima kasih. Sgt mavelous. Nnt sampai masanya, akan digunapakai. Hehehe ๐Ÿ˜Ž

    DeeNs last blog post..aLio iNTuiTi: eDiSi MoNoLoG

    Kujie ~ rasanya ini edisi yang ke-2..mula2 masa blogspot classic macam lain, kemudian cara ni…ada yg latest lagi..tu si Su tak nak..dia nak cara ke -2 ni.
    betul tu, kadang2 kita tak guna skrg…mgkn bila2 teringat

  26. walamak eii…den punyo pakai friendster..

    hmm tak dapek lah den ikuti tutorial G ni…hmm

    Kujie ~ anak2 remaje je guna friendster ni..hahahaha ๐Ÿ˜†

  27. Nanti boleh buat ni… Skrg x leh buat lagi, mata nak pejam je.. karang jadik lain pulak.. huhu ๐Ÿ˜•

    intans last blog post..Bantu Selagi Terdaya

    Kujie ~ ni scheduled post..heheh..sibuklah intan sehari dua ni..nk ckp sibuk pun segan….mcm le org lain tak sibuk..hehehe ๐Ÿ˜†

Trackbacks

  1. […] rujuk kepada entri saya mengenai cara-cara membuat ‘read more ‘ di SINI atau cara kedua dengan merujuk entri saya di […]