Cara Buat Marquee Code

Entri ini merujuk kepada pertanyaan Cikgu Azlan Lin mengenai perkataan/ayat yang gerak². Saya tak pasti yang gerak² tu macam mana. Mungkin DakLan maksudkan marquee?

Untuk gerakkan perkataan dari kanan ke kiri, guna code ini

Akan jadi seperti ini :
Friendship is like a river. It flows towards its destination and on the way it meets many interesting people.


Friendship is like a river. It flows towards its destination and on the way it meets many interesting people

Untuk gerak dari bawah ke atas, guna code ini

contoh :

Every relationship has its ups and downs.
It is for us to think optimistically or be a pessimist.
Why should we think about how friendships may go bad tomorrow?
Why not enjoy the relations today and let tomorrow worry about itself?

scrollamount=”1″ boleh ditukar mengikut angka kelajuan yang diingini.
Gantikan direction=”down” untuk tulisan gerak ke bawah.

Your bouncing text goes here

Contoh code yang mempunyai image:


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Sebenarnya ada banyak jenis lagi,mungkin ini saja sudah mencukupi. Jika ingin membuat marquee dengan jawa java script , lawati laman blog INI

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. samdaddycool says:

    Best! Saya tak pernah sedar aksi gerak-gerak ni. TQ sifu

  2. joegrimjow says:

    ahaa
    ku bookmark

  3. terima kasih sama kak jie.. 😀
    cilok sket ilmu nih yep.. 🙂

  4. zack zukhairi says:

    thanks kak jie. da lama carik marque dari bawah ke atas tu. 🙂

  5. Fateh Al Qarni says:

    bagaimana mahu tukar warna merah pada text berkelip

  6. pu3nemo says:

    tp nk guna kod ni utk clasic je ker?? x pun XML je?

  7. Terima kasih k’jie… su mmg nak tahu sgt camne nak buat ni, tapi tak reti nak tanya… hehe

  8. azlanlin says:

    Thanks MasterJie… DakLan sesangat2 menghargai atas segala usaha peluh ketiak utk mengepostkan entri script ni… toce-toce (pinjam ayat Combi)….

  9. Neeza Shahril says:

    thanks kak Jie. Kak Jie ni macam professor lah pulak.. hehehe..

  10. ahaa..menarik!

  11. DUNIABUDIN says:

    Jie – jawa script pun dah ada ye…? saya ingat java script je yang ada… maklumlah, orang kampung….

  12. Benda-benda macam ni orang melayu suka.
    Suka benar dengan benda gerak-gerak.

  13. tehbunga says:

    KakJie
    salam, lama tak jengok blok ijo akak ni terasa nak wat comeback la pulok,care to ajor me camne nak cantikkan pondok cyber ku dak? heee..heee

  14. thanks kakjie!
    🙂

    leh wat gerak2 pasnih
    🙂

  15. yginsaf says:

    ammvoiii, fandainyer..

  16. cikgu panji says:

    Wow..T kasih cikgu. Nanti nak try..