Cara Buat Marquee Code

Entri ini merujuk kepada pertanyaan Cikgu Azlan Lin mengenai perkataan/ayat yang gerak². Saya tak pasti yang gerak² tu macam mana. Mungkin DakLan maksudkan marquee?

Untuk gerakkan perkataan dari kanan ke kiri, guna code ini

Akan jadi seperti ini :
Friendship is like a river. It flows towards its destination and on the way it meets many interesting people.


Friendship is like a river. It flows towards its destination and on the way it meets many interesting people

Untuk gerak dari bawah ke atas, guna code ini

contoh :

Every relationship has its ups and downs.
It is for us to think optimistically or be a pessimist.
Why should we think about how friendships may go bad tomorrow?
Why not enjoy the relations today and let tomorrow worry about itself?

scrollamount=”1″ boleh ditukar mengikut angka kelajuan yang diingini.
Gantikan direction=”down” untuk tulisan gerak ke bawah.

Your bouncing text goes here

Contoh code yang mempunyai image:


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Sebenarnya ada banyak jenis lagi,mungkin ini saja sudah mencukupi. Jika ingin membuat marquee dengan jawa java script , lawati laman blog INI

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

16 thoughts on “Cara Buat Marquee Code”

  1. Terima kasih k’jie… su mmg nak tahu sgt camne nak buat ni, tapi tak reti nak tanya… hehe

  2. Thanks MasterJie… DakLan sesangat2 menghargai atas segala usaha peluh ketiak utk mengepostkan entri script ni… toce-toce (pinjam ayat Combi)….

  3. Jie – jawa script pun dah ada ye…? saya ingat java script je yang ada… maklumlah, orang kampung….

  4. KakJie
    salam, lama tak jengok blok ijo akak ni terasa nak wat comeback la pulok,care to ajor me camne nak cantikkan pondok cyber ku dak? heee..heee

Comments are closed.