Cara Buat Private Post Berpassword Di Blogspot

Tutotial ini atas permintaan Cik Buterkab . Dia nak buat entri berpassword seperti yang terdapat di blog wordpress. Kalau gunakan wordpress, cuma setting pada Visibility – pilih Public / Stick this post to the front page atau pilih Password protected atau pilih Private .

Sebenarnya tutorial untuk buat Private Entri berpassword di blogspot saya dah buat di blog lama – [kujie2.blogspot.com]

1. Copy code di bawah, pergi pada Layout -> Edit HTML dan letak dibawah <head> atau di atas </head>


<script type=”text/javascript”src=”http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js”></script>

Save. Code ini perlu diletakkan hanya sekali.

2. Pergi ke laman web ini – http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/
Masukkan secret key kat Key Box – ini sebagai password.

3. Pada Plain Text ( kotak warna hijau ) tulis entri seperti biasa ( entri yang  nak di sembunyikan dan hanya boleh dibaca jika dimasukkan password tadi )

4. Klik Encrypt . Dan copy code yang terdapat dalam kotak Html Code .

5. Balik semula ke blog, create new entri, (pastikan dalam posisi Edit Html bukan Compose ), paste code yang di copy dari tadi.

6. Publish entri seperti biasa.

Kalau gagal, sila rujuk di sini -> : Instructions

©Kujie ~ tak semestinya keseluruhan entri yang kita perlukan password, kadang² hanya beberapa aayat atau perenggan yang ingin kita rahsiakan atau hanya kita ingin kawan² terpilih saja membacanya.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ya allah akak ku… thanx lah sesangat dengat satu lagi perkongsian akak ni ye…luv u akak smart…
    Jom terjah post menarik dari ika_Chintawangi ..Pakej “sayang”My Profile

  2. maksud di sini, ada bahagian entri kita tak display kecuali kita masukkan password

    katakan entri kita ada 4 perenggan

    salah satu perenggan tu kita tak nak orang ramai baca tetapi kita nak orang tertentu yang kita bagi password je boleh baca.

  3. Hello kujieeee….
    Saya still xphm nk wat secret cm mane?
    can u help me???

  4. wah, memang dah lama nak carik..
    time kasih kak jie…
    Jom terjah post menarik dari Anis Syahirah ..Berbuat baik sesama manusia.My Profile

  5. dah lama dah cari tutorial untuk ini . baru jumpa . alahai . thanks kak Jie 🙂

  6. akk..yg url tu kan..saye dah letak dalm coding..tp dia keluar Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: Open quote is expected for attribute “{1}” associated with an element type “type”. =( kenape ye?

  7. alamak rumitnyaaaaa…
    huhuhu..sebenarnya saya ni pemalas..hahaha..
    .-= izzah´s last blog .."aku dapat A…" =-.

  8. Hmm…takde pakai wordpress. Jadi tak tahu bagaimana nak pakai! LOL 😛

  9. mintak izin bai copy paste kat blog bai boleh tak?
    bila ‘simpan’ kat blog sendiri, senang nak cari.huhu..

    mungkin akan digunakan satu hari nanti.

    tocey mama 😉
    .-= fiezabaiduri´s last blog ..Insan pemaaf bebas sifat buruk sangka, dendam =-.

  10. hazeleyed says:

    Salam perkenalan.
    first time baca blog awak….like it…very informative

  11. Waa..toce toce kak jie..sangatlah berguna ilmu ini..thanks a lot yea..
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Ke Bu Ke Yi Ai Wo =-.

  12. JAUHDIMATA says:

    Blog yang indah…
    thx.

  13. Kalau wordpress, lagi senangkan Kujie?
    .-= Kak Long´s last blog ..Berkawan biar seribu… =-.

  14. Boleh sorok2 ya. Tak bahaya ke nanti kena sorok dengan hantu *toot* :mrgreen:
    .-= kruel74´s last blog ..If only one big event for bloggers can be held =-.

    • @kruel74, entri #$@%^&%$#@ mcm tu biasanya kita nak sorok….dan biasanya benda yg kita nak sorok itu lah yg akan menarik perhatian org nak usaha juga membacanya :mrgreen:

  15. satu tutorial yang bagus, memang sesuai kalau dipanggil siffu blog.

    …..menolong dan ditolong satu lumrah dalam berblog, tak gitu kak jie.
    .-= TokNabe´s last blog ..PPSMI Mansuh Pada Tahun 2012 =-.

    • @TokNabe, sebelum ni saya bagitau dgn beberapa kawan2 melalui email je… tapi semlm ada beberapa org yg tanya lagi

      tak luak pun kalau bagitahu orang 😆

  16. harus buat ni untuk entry lepas geram.. hahaha! 😈
    .-= suealeen´s last blog ..I have to let them go… =-.

  17. woodstacker says:

    akak!!best2..tapi kan. blog untuk orang baca.kalau nak rahsia, takpayah tulis blog, kan??hehehe..nway boleh guna bila rasa nak tulis benda yg gedik2 🙂
    .-= woodstacker´s last blog ..fmb18- hati akal nafsu berbicara, beradu kata =-.

    • @woodstacker, itulah maksud Kak Jie…tidak semestinya keseluruhan entri yang hendak kita sorokkan..tetapi beberapa perenggan yang hanya mahu dibaca oleh sesetengah kawan-kawan dipercayai yang kita boleh bagi password.

      menarik kan…?

      • woodstacker says:

        @Kujie, ye2..pastu buat orang laen jelez tak dapat bace.hehehe..one fine day nak cuba lah kak n i promise u bg bace my hidden words..hehehe..sori..tergedik sudah~

  18. TQ..

  19. wah best nie.. huhuhu

    tapi biasalah.. bila den perlukan, sifu kujie kan ada.. hehehhe 😉 😉 😉
    .-= maza´s last blog ..Kenangan Lalu Bersama ‘Budak Itu’! =-.

    • @maza, Biasanya, orang yang datangnya bermusim ini akan memberikan sesuatu (kemeriahan/kesedihan/ketenangan) yang sungguh luar biasa! Namun cuma untuk semusim…atau mungkin untuk beberapa episod/musim dalam hidup kita………….

  20. haritz says:

    tak pernah pakai password sbb tak der aper yang secret pun

    ps:themes baru lg ker cik kiah
    .-= haritz´s last blog ..Akukan Abang! =-.

    • @haritz, mgkn belum masanya lagi utk tulis luahan hati yang paling dalam…hehehe

      p/s – awak tu yg lama tak dtg..maklum lah dah ada anak baru

  21. I like !! Gua ingat wordpree jer ade plugin cam ni rupa2nya blogspo dapat juga cam ni 😛

    Thanks akak !!
    .-= eldy´s last blog ..Widget efek secret page =-.

    • @eldy, teknologi ma…for students starting a 4 years teknical degree, half of what they learn in their 1st year of study will be outdated by their 3rd year of study…

  22. dah pernah praktis dah nih…
    besh3…

  23. salam…
    yeay…1st!