Cara buat ‘read more’ di blog ( terbaru )

Login blog melalui blogger in draft . Nak kenal dashboard draft atau dashboard biasa, lihat logo Blogger yang berwarna biru. Itu tandanya kita berada di Dashboard in Draft.

Klik New Post > tulis entri mcm biasa sampai siap. Pada perenggan yang mahu kita buat ‘read more’ – klik tab ‘insert jump break’ yang berada di kanan entri post tadi.

Pastikan entri post dalam posisi – compose.

Atau pada posisi Edit HTML mode tambah code <!– more –> dimana-mana perenggan yang kita kehendaki.

Publish Post seperti biasa.

Jika gagal gunakan cara ini
Layout > Edit HTML > tick Expand Widget Templates

<data:post.body/>

Delete code di bawahnya dan ganti dengan code ini

<b:if cond=’data:post.hasJumpLink’>
<div class=’jump-link’>
<a expr:href=’data:post.url + “#more”‘><data:post.jumpText/></a>
</div>
</b:if >

rujukan : blogger.com

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. salam…
    ermmm..baru tahu..
    selama ni sush2 je godek
    HTML..he he :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari zulkbo ..Telur Dadar Paling Besar Di Dunia World Egg DayMy Profile

  2. semaadd la bro!!

  3. thank’s for infonya……….

  4. erm,kak jie..knp x kluar pkataan read more tu??
    .-= Post terbaru hazwan ..Pulau Pinang, Rumah Sewa, Feri, Nokia XpressMusic dan Angsa =-.

  5. kujie

    saya menuntut di sini untuk button read more tu.
    dah berjaya!!
    terima kasih bebanyak.

    cuma yang total post dan total comment tu tak boleh..
    tak pe…
    .-= Post terbaru klcitizen ..dek sebab lembu bantal letak tepi =-.

  6. wawaa shah says:

    sayang kak jie

  7. oh, baru saya tahu kat blogspot pun dah ada button 'read more' mcm wordpress~

  8. dashboard > Layout > Add a gadget > Bloglist

    configure blog list

    add a blog to your list

    isi kan url blog kawan-kawan kita

  9. 07raflessia says:

    oo.. thx 4 da info.. erkk cmne ek nk wat blog list kwn2 kite kat blog kite ek.. hehe thx