Cara Edit Gambar Dalam Post

Walaupun masa upload saya dah klik “large”, tapi gambar saya tidak sebesar text area dalam entri. Tak maximum. Kat mana nak adjust, Kak?

Sebelum kita teruskan, saya nak bagitahu…semua tutor ini menggunakan blogger in draft. Saya sentiasa jadikan Blogger In Draft sebagai default kerana banyak function terbaru ( beta) dilancarkan di sini sebelum dilepaskan untuk pengguna lain.

Dah insert gambar, klik kat image tersebut. Keluar berbagai² function . Boleh add caption. Boleh kecilkan besarkan mengikut saiz yang dikehendaki.

Boleh edit gambar juga.


Bila klik edit image, dia akan buka satu pop up picnic.com untuk make up gambar ikut suka hati.

Moga dapat membantu Azie.

Kalau ada idea lain, bolehlah berkongsi dengan saya dan rakan² sebaya.

Ini post yang ke 1801 selepas berpuluh² yang lain telah dibuang

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Tak pernah perasan pun pasal benda nie. Thanks 😀
    Jom terjah post menarik dari Nab ..KetidakSenonohan #1My Profile

  2. mohd mansor says:

    sya ada photoshop CS5 …
    CAMNA nak edit brapa gmbr personal yg berlainan menjadi satu muka surat!

  3. Biasanya saya masuk di setting edit html untuk menyetel large gambar ternyata cara ini lebih mudah..
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Cara Mengatasi Duplicate Content Pada BlogMy Profile

  4. WR selalu menggunakkan picnik ni mmg mudah dan cepat..:)
    Jom terjah post menarik dari W.R ..Video Gempa Bumi Di NepalMy Profile

  5. Terima kasih ye azie… 🙂 ok k.jie..lepas ni cikmin kena rajin terjah ke link yg diberi tu lah… 🙂 thanks..
    Jom terjah post menarik dari cikmin ..Nombor Bertuah 999999..bakal menjadi milik siapa?My Profile

  6. byk betul benda yang kak aya tak tau…terima kasih atas info ini
    Jom terjah post menarik dari rohaya ..Pertandingan Review Dan Menang Android Toshiba AS100 (RM1599)My Profile

  7. Dalam kelas pun cikgu suka kalau pelajar tanya, kalau tak cikgu pun tak tahu apa yang dia tak tahu.. 😆
    Jom terjah post menarik dari Kak Long Mawar Merah ..Tuah blogger di GLC Open Day, 2 + 1 komuterMy Profile

  8. Memang macam-macam ada dalam blogspot. Saya rasa lagi serasi dengan blogspot berbanding WP.Masih belum berkesempatan mengkaji Blogspot secara menyeluruh. Anyway nice tutorial nanti try.

  9. salam…

    klu pakai windows live writer pun senang juga…

    rasanya dengan wordpress pun dia leh intergrate
    Jom terjah post menarik dari zainal ..How To Resize Disk Partition In Windows VistaMy Profile

  10. saya penah guna picnik tapi tatau lak leh teruih edit melalui blogspot..
    Jom terjah post menarik dari Amancalledamie ..Park Basikal Disini Please..My Profile

  11. semakin canggih la pula blogger sekarang.
    mesti nak lawan habis dengan wordpress.
    Jom terjah post menarik dari Ali ridha ..Aku seorang bloggerMy Profile

  12. html5 design says:

    chrome – bad request mozilla – good request..

    go to mozilla
    Jom terjah post menarik dari html5 design ..[HTML5] Jenius DesignMy Profile

  13. html5 design says:

    makin bergaya nampaknya blogger ni.. tak sabar nak tunggu blogger releasekan semua function terbaru
    Jom terjah post menarik dari html5 design ..[HTML5] Jenius DesignMy Profile

  14. selalunya saya login tak ikut blogger in draft..patutlah tak nampak picnic… 😆
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..100% Authentic Coach PoppyMy Profile

  15. cuba login ikut blogger in draft tu, kot2 boleh
    hairan gak..sebab ada yg ckp tak boleh
    ada yg ckp boleh

    tak kan sistem berpilih2 pula…
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Menang Hadiah Di GLC Open DayMy Profile

  16. baru semangat nak update blog. adehh…
    Jom terjah post menarik dari Effa ..Ayah, Abah, Papa & Daddy!My Profile

  17. Ramai yang cakap tak boleh buka….kat twitter
    tapi Kak Jie boleh je masuk blogger.com

    siap boleh publish entri
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Contest Mudah : Jauh Berjalan Luas PandanganMy Profile

  18. assalam kak.
    takde kena mengena kot, tapi nak tanya gak .. apsal tak dpt bukak blogger ni ? huhuhu … 🙄
    “bad request” katanya…
    Jom terjah post menarik dari Effa ..Ayah, Abah, Papa & Daddy!My Profile

  19. Assalamualaikum,
    Waaaaah…tak sedarpun blogspot dah makin meningkat canggih…terima kasih kak Jie
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Undur Ke Zaman Batu SemulaMy Profile

  20. haha…sama la kita…bila dah guna wp..dah lama tak login blogspot..hihi
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Cara-cara nak masak sup bayiMy Profile

  21. haha…baru tahu boleh gupa pickin.com dalam blogger
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Cara-cara nak masak sup bayiMy Profile

  22. aik?! pkai picnik?! dulu selalu gk guna picnik ni edit gambar.

  23. Sabahan Bloggers Club says:

    Tak perasan plak ni ada picnic dalam blogger in draft. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Sabahan Bloggers Club ..I am a Part Time BloggerMy Profile

  24. biasalah tu, saya pun kadang2 camtu, bila org tanya, baru buat2 pandai, explore sendiri. Kalau tak sampai bila taktau
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Kuiz: Adakah anda blogger tegar?My Profile

  25. jgn lupa masuk ikut blogger in draft. kalau biasa kak jie tak tau…. tak pernah test

  26. hahaha…cik min, jangan tatau…saya pun baru tau
    itu pun nasib ada org tanya…rajin lah juga nak godek2 blogspot tu

    kita kena ucap terimakasih kat Azie sebab dia tanya 😆

    selalu cari info blogger.com kat buzz.blogger.com – ada banyak berita terkini di situ 😆

  27. tak tau ada picnic.com untuk edit gambar ni. nak semak jap lah
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Pagerank nas-alphalipid.blogspot.com PR2My Profile

  28. sama-sama ain…

  29. bab lambat loading tu betul…dulu sebelum ada kat pic editor blogspot, memang geram nak guna.

    semalam test, ok pula.

    kak jie pun kalau orang tak tanya..tak mencari juga. tak tau juga…. 😆

  30. baru tau jugak pasal picnic.com ni…padahal ada juga update blogspot sekali sekala….
    Jom terjah post menarik dari cikmin ..Wordless Wednesday #3 Patah Tumbuh Hilang BergantiMy Profile

  31. Sama-sama…kita selalu menjadi tetamu Azie, kadang berselidih satu dua tingkat komen saja. 😆

  32. eelobor says:

    terima kasih doa akak buat saya. terbaca di entri kak azie tadi
    Jom terjah post menarik dari eelobor ..Kisah Si PeniagaMy Profile

  33. tak ingat bila kali terakhir login blogspot, makin canggih sekarang nie, kalau kakjie tak post entry nie tak tau sampai sekarang blogspot blh edit gmbr guna picnic.com tu tapi picnic.com lambat load kan?
    Jom terjah post menarik dari yanmie ..Wordless Wednesday #8 – Google PageRank 4My Profile

  34. Yang ejas bila dah upload…dah dok dlm entri box..masa tu rasa nak kecikkan, nak besarkan., baru nak tambah caption atau baru nak edit letak watermark…boleh edit kat dlm pic editor ni

  35. tq sangat toturial ni… berguna betul…
    Jom terjah post menarik dari ain ..Sambal tumis ikan talang masinMy Profile

  36. Kalau orang tak tanya Kak Jie, Kak Jie pun tatau….rasa best kalau orang tanya…sebab otak pun sama berjalan…kalau tidak lemau je….macam dah semua tau…berlagak betul, tak sedar diri makcik ni 😆

  37. sy salu ejas manual jer kalo nak besarkan gambar.. 😯

  38. aik, picnic.com dah digunakan sebagai default pic editor dalam draft.blogger.com ke? baru tau hehe
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Kuiz: Adakah anda blogger tegar?My Profile