Cara Edit Gambar Dalam Post

Walaupun masa upload saya dah klik “large”, tapi gambar saya tidak sebesar text area dalam entri. Tak maximum. Kat mana nak adjust, Kak?

Sebelum kita teruskan, saya nak bagitahu…semua tutor ini menggunakan blogger in draft. Saya sentiasa jadikan Blogger In Draft sebagai default kerana banyak function terbaru ( beta) dilancarkan di sini sebelum dilepaskan untuk pengguna lain.

Dah insert gambar, klik kat image tersebut. Keluar berbagai² function . Boleh add caption. Boleh kecilkan besarkan mengikut saiz yang dikehendaki.

Boleh edit gambar juga.


Bila klik edit image, dia akan buka satu pop up picnic.com untuk make up gambar ikut suka hati.

Moga dapat membantu Azie.

Kalau ada idea lain, bolehlah berkongsi dengan saya dan rakan² sebaya.

Ini post yang ke 1801 selepas berpuluh² yang lain telah dibuang

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

39 thoughts on “Cara Edit Gambar Dalam Post”

  1. sya ada photoshop CS5 …
    CAMNA nak edit brapa gmbr personal yg berlainan menjadi satu muka surat!

  2. Memang macam-macam ada dalam blogspot. Saya rasa lagi serasi dengan blogspot berbanding WP.Masih belum berkesempatan mengkaji Blogspot secara menyeluruh. Anyway nice tutorial nanti try.

  3. hahaha…cik min, jangan tatau…saya pun baru tau
    itu pun nasib ada org tanya…rajin lah juga nak godek2 blogspot tu

    kita kena ucap terimakasih kat Azie sebab dia tanya 😆

    selalu cari info blogger.com kat buzz.blogger.com – ada banyak berita terkini di situ 😆

  4. bab lambat loading tu betul…dulu sebelum ada kat pic editor blogspot, memang geram nak guna.

    semalam test, ok pula.

    kak jie pun kalau orang tak tanya..tak mencari juga. tak tau juga…. 😆

  5. Yang ejas bila dah upload…dah dok dlm entri box..masa tu rasa nak kecikkan, nak besarkan., baru nak tambah caption atau baru nak edit letak watermark…boleh edit kat dlm pic editor ni

  6. Kalau orang tak tanya Kak Jie, Kak Jie pun tatau….rasa best kalau orang tanya…sebab otak pun sama berjalan…kalau tidak lemau je….macam dah semua tau…berlagak betul, tak sedar diri makcik ni 😆

Comments are closed.