Cara Import Blog WordPress Ke Blogspot

Cara nak import blog wordpress ke blogspot.

Tutorial ini adalah untuk jawapan  pertanyaan Lazaac di GengBlogger.   Sebab jawapan berbentuk teknikal, lebih mudah untuk menulis di blog.

  • Login ke Dashboard WordPress.com. Pada Dashboard > Import > Download Export File > Save
  • Pergi ke wordpress2blogger.appspot.com .   Pada step no # 6, Browse file yang tadi dan klik Convert.

Save file tersebut.

  • Login Dashboard Blogspot dan create satu blog baru.
  • Pada Setting > import a blog dan pilih file yang telah di convert tadi
  • Klik automatikcally publish all imported post kalau mahu
  • Klik import blog

Dan akhirnya blog wordpress telah berjaya dipindahkan ke blogspot.  Saya cuba tak sampai 5 minit dah siap.

Perpindahan ini hanya untuk file 1MB sahaja.

Saya ada cara untuk atasi masalah ini…Sewaktu proses mengupload file WordPress, pilih dan asingkan beberapa kategari dan create beberapa blog Blogspot untuk asingkan kategari tersebut.

Atau save file dalam tahun tertentu. Buat 2-3 file. Pindahkan ke 2-3 blog berasingan di Blogspot. Bila dah di blogspot, lebih mudah untuk cantumkan kembali beberapa blog menjadi satu blog.

[ teknik ini saya belum cuba ..kalau tak jadi maaflah ye…ini cuma penyelesaian jika blog WordPress mempunyai file yang besar ]

p/s – wordpress.com dan wordpress.org  berbeza

©kujie – entri pantas tak sampai 10 minit!

37 Replies to “Cara Import Blog WordPress Ke Blogspot”

  1. hi kak..
    terima kasih sangat2 atas segala perkongsian akak yang sangat munasabah ni akak…sebenarnye saya masih terlalu hijau dengan semua2 yang bernama online ni…terima kasih akak…semoga persahabatan yang baru terjalin ini memberikan sinar baru BLOGGERs seperti saya ni … saya terharu memperaktikkan skill yang akak kongsikan ni….
    Jom terjah post menarik dari ika_Chintawangi ..Pakej “sayang”My Profile

  2. hi kak..
    terima kasih sangat2 atas segala perkongsian akak yang sangat munasabah ni akak…sebenarnye saya masih terlalu hijau dengan semua2 yang bernama online ni…terima kasih akak…semoga persahabatan yang baru terjalin ini memberikan sinar baru BLOGGERs seperti saya ni …

  3. Saya baru tahu melalui postingan anda ini bila blog wordpress bisa diimport ke blogspot. Mungkin sebaliknya juga bisa ya ?!
    terima kasih atas tutorial ini

  4. hm….ok…nak survey lagi pasal wordpress ni..minat ngan wordpress tapi tak tahu cam ner nak edit template dia tu..tima kasih…. :mrgreen:

  5. tu dah biasa….ada banyak tutorial nak pindah dari blogspot ke wordpress

    dah pernah buat tutorial tu…dan blogger lain pun ramai dah buat…search je kat google

  6. kalau nak guna domain sendiri – hosting masih dgn blogspot…gunalah blogspot

    kalau nak guna domain dan hosting sendiri – pilihan terbaik guna wordpress.

    ada beza wordpress.com dgn wordpress.org
    wordpress.com – free , function tak banyak sgtlah
    wordpress.org – selfhosted – yg ni byk kelebihan

    pilihan adalah atas apa yg kita inginkan…edit kt wordpress lebih mudah sebenarnya – bagi kak jie yg gunakan kedua2 platform. Orang lain mngkn ada jawapan berbeza

  7. tu sumi dah dtg….dia dah cuba
    kak jie test blog yg ada 1 komen je
    tapi komen tu tak pula ada kat blogspot

    tak de blog lain nk test 😆

  8. cam tau2 jer entry ni..kak jie, nak tanya pendapat sikit ni. saya ada cadangan nak guna domain sendiri. tapi tak sure nak guna blogspot atau wordpress. saya ada try pindah blog saya ke wordpress. tapi tak leh edit dia nyer HTML. widget pon tak leh banyak yang boleh digunapakai. takut gak nanti kalau guna wordpress lintang pukang blog tu. saya lebih familiar dengan blogspot. teringin nak pakai wordpress sebab lebih banyak kelebihan dia berbanding blogspot ni. ada try guna local hosting untuk edit HTML wordpress, tapi sangkut kat mana pulak, ada error. Sama ker kerja edit-mengedit wordpress ni dengan blogspot?

  9. jangan risau kak.. sy ada editor… baru je publish kat blog saya yang saya nk cari penulis jemputan

    if akak ada masa, akak tengk laman ohpakar.com, penulisan pun simple2 saja
    Jom terjah post menarik dari Bro Framestone ..Si Tumit TinggiMy Profile

  10. Terimakasih

    seriau nak gelar diri pakar….tak pandai nak bagi tutor kalau org tak tanya apalagi tulis dengan susun atur yg baik…bahasa Kak Jie lintang pukang

  11. mudah nak buat dan mudah nak pilih tajuk sebab isi dan kandungan dia jelas dan terang.. tak mcm entri peribadi…ada berbagai2 maksud berlapis…hehe 😆

  12. boleh transfer file kecik je…tapi kalau sanggup nak asing2kan file ikut kategori ke, ikut tahun ke…lepas tu create 2-3 blog blogspot..kemudian baru cantum masa dah kat blogspot tu…bolehlah

    nampak remeh …tapi kalau hati nak…semua boleh buat kan… 😛

Comments are closed.