Cara Import Blog WordPress Ke Blogspot

Cara nak import blog wordpress ke blogspot.

Tutorial ini adalah untuk jawapan  pertanyaan Lazaac di GengBlogger.   Sebab jawapan berbentuk teknikal, lebih mudah untuk menulis di blog.

  • Login ke Dashboard WordPress.com. Pada Dashboard > Import > Download Export File > Save
  • Pergi ke wordpress2blogger.appspot.com .   Pada step no # 6, Browse file yang tadi dan klik Convert.

Save file tersebut.

  • Login Dashboard Blogspot dan create satu blog baru.
  • Pada Setting > import a blog dan pilih file yang telah di convert tadi
  • Klik automatikcally publish all imported post kalau mahu
  • Klik import blog

Dan akhirnya blog wordpress telah berjaya dipindahkan ke blogspot.  Saya cuba tak sampai 5 minit dah siap.

Perpindahan ini hanya untuk file 1MB sahaja.

Saya ada cara untuk atasi masalah ini…Sewaktu proses mengupload file WordPress, pilih dan asingkan beberapa kategari dan create beberapa blog Blogspot untuk asingkan kategari tersebut.

Atau save file dalam tahun tertentu. Buat 2-3 file. Pindahkan ke 2-3 blog berasingan di Blogspot. Bila dah di blogspot, lebih mudah untuk cantumkan kembali beberapa blog menjadi satu blog.

[ teknik ini saya belum cuba ..kalau tak jadi maaflah ye…ini cuma penyelesaian jika blog WordPress mempunyai file yang besar ]

p/s – wordpress.com dan wordpress.org  berbeza

©kujie – entri pantas tak sampai 10 minit!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Blogspot platfromnya sangatlah simpel&seo friendly. Tidak jarang ada blogger yang mau berpindah dari wordpress ke blogspot dan untunglah di blogspot sendiri sudah disediakan menu untuk mengimport blog, ini pasti sangat membantu
    Jom terjah post menarik dari Rina ..Best List of Free Download Responsive Premium Blogger TemplatesMy Profile

  2. hi kak..
    terima kasih sangat2 atas segala perkongsian akak yang sangat munasabah ni akak…sebenarnye saya masih terlalu hijau dengan semua2 yang bernama online ni…terima kasih akak…semoga persahabatan yang baru terjalin ini memberikan sinar baru BLOGGERs seperti saya ni … saya terharu memperaktikkan skill yang akak kongsikan ni….
    Jom terjah post menarik dari ika_Chintawangi ..Pakej “sayang”My Profile

  3. hi kak..
    terima kasih sangat2 atas segala perkongsian akak yang sangat munasabah ni akak…sebenarnye saya masih terlalu hijau dengan semua2 yang bernama online ni…terima kasih akak…semoga persahabatan yang baru terjalin ini memberikan sinar baru BLOGGERs seperti saya ni …

  4. Saya baru tahu melalui postingan anda ini bila blog wordpress bisa diimport ke blogspot. Mungkin sebaliknya juga bisa ya ?!
    terima kasih atas tutorial ini

  5. tu semua kerja mudah.
    Jom terjah post menarik dari Ali ridha ..Adsense-Pagerank dan Cpanel dikembalikanMy Profile

  6. owh … tapi kecik lah pulak ek… takpe pindah sikit… buat backup..
    Jom terjah post menarik dari zik ..Cara untuk merawat cirit biritMy Profile

  7. hehe, biasa la manusia, bertukar-tukar anginnyer… :p

  8. terima kasih banyak kak… tak sabar nak berpindah randah ni.. 🙂

  9. sehingga detik ini masih maza setia dgn blogspot..hehehhe

    lagipun baru setahun pindah ke Blogspot dan friendster.. hahahha

  10. hm….ok…nak survey lagi pasal wordpress ni..minat ngan wordpress tapi tak tahu cam ner nak edit template dia tu..tima kasih…. :mrgreen:

  11. Izzat Aziz says:

    Ah, kenapa pindah dari wp ke blogspot.. oh tidakk…. 😈
    haha nice tutorial.
    Jom terjah post menarik dari Izzat Aziz ..4 Kebaikan dan Keburukan Blogger BaruMy Profile

  12. dulu pernah juga cuba pindahkan entry2 dr Blogspot ke WP…hadapi masalah yg sama juga, komen tak dpt dipindahkan bersama…
    Jom terjah post menarik dari Nadri ..Minyak RON95 Naik 5 SenMy Profile

  13. tu dah biasa….ada banyak tutorial nak pindah dari blogspot ke wordpress

    dah pernah buat tutorial tu…dan blogger lain pun ramai dah buat…search je kat google

  14. ok sumi

    note!

    Kak Jie test blog ada 1 entri saja..tak de blog lain nak test..hehehe

    legalah kalau boleh

  15. kalau nak guna domain sendiri – hosting masih dgn blogspot…gunalah blogspot

    kalau nak guna domain dan hosting sendiri – pilihan terbaik guna wordpress.

    ada beza wordpress.com dgn wordpress.org
    wordpress.com – free , function tak banyak sgtlah
    wordpress.org – selfhosted – yg ni byk kelebihan

    pilihan adalah atas apa yg kita inginkan…edit kt wordpress lebih mudah sebenarnya – bagi kak jie yg gunakan kedua2 platform. Orang lain mngkn ada jawapan berbeza

  16. tu sumi dah dtg….dia dah cuba
    kak jie test blog yg ada 1 komen je
    tapi komen tu tak pula ada kat blogspot

    tak de blog lain nk test 😆

  17. Sumijelly says:

    kak jie..boleh ..
    sumi dah cuba..dpt tarik komen2 nya sekali…
    Jom terjah post menarik dari Sumijelly ..Doa Awal dan AKhir Tahun HijrahMy Profile

  18. Sumijelly says:

    boleh..boleh…sumi dah cuba..sumer komen leh import…….
    Jom terjah post menarik dari Sumijelly ..Doa Awal dan AKhir Tahun HijrahMy Profile

  19. ok noted..thanks k.jie..selamat bermonday blues..
    Jom terjah post menarik dari cikmin ..Macaron VS MacaroonMy Profile

  20. betul tu kakjie, setuju
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Kelip kelip ku sangka apiMy Profile

  21. cam tau2 jer entry ni..kak jie, nak tanya pendapat sikit ni. saya ada cadangan nak guna domain sendiri. tapi tak sure nak guna blogspot atau wordpress. saya ada try pindah blog saya ke wordpress. tapi tak leh edit dia nyer HTML. widget pon tak leh banyak yang boleh digunapakai. takut gak nanti kalau guna wordpress lintang pukang blog tu. saya lebih familiar dengan blogspot. teringin nak pakai wordpress sebab lebih banyak kelebihan dia berbanding blogspot ni. ada try guna local hosting untuk edit HTML wordpress, tapi sangkut kat mana pulak, ada error. Sama ker kerja edit-mengedit wordpress ni dengan blogspot?

  22. jangan risau kak.. sy ada editor… baru je publish kat blog saya yang saya nk cari penulis jemputan

    if akak ada masa, akak tengk laman ohpakar.com, penulisan pun simple2 saja
    Jom terjah post menarik dari Bro Framestone ..Si Tumit TinggiMy Profile

  23. biasanya orang nak pindah ni dia dah bulat tekad
    jadi apa2 halangan atau step dia mesti bersedia nak buat 😆

  24. Terimakasih

    seriau nak gelar diri pakar….tak pandai nak bagi tutor kalau org tak tanya apalagi tulis dengan susun atur yg baik…bahasa Kak Jie lintang pukang

  25. peh laju tue kak…. he..23x

    mahu jadi penulis jemputan di OhPakar.com x..??

    if sudi meluangkan masa, boleh roger sy….
    Jom terjah post menarik dari Bro Framestone ..Si Tumit TinggiMy Profile

  26. betul tu kakjie kalau nak kecilkan file, pilih ikut kategori ataupun ikut bulan, tapi kena ingatkan susunan file yang di simpan tu untuk proses upload kembali
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Kelip kelip ku sangka apiMy Profile

  27. mudah nak buat dan mudah nak pilih tajuk sebab isi dan kandungan dia jelas dan terang.. tak mcm entri peribadi…ada berbagai2 maksud berlapis…hehe 😆

  28. komen tak dpt dipindahkan…cuma kita boleh pilih mana² kategori atau mana² entri yang nak di pindahkan

  29. boleh transfer file kecik je…tapi kalau sanggup nak asing2kan file ikut kategori ke, ikut tahun ke…lepas tu create 2-3 blog blogspot..kemudian baru cantum masa dah kat blogspot tu…bolehlah

    nampak remeh …tapi kalau hati nak…semua boleh buat kan… 😛

  30. komen tak boleh…hanya isi kandungan entri saja

  31. yep. rupanya ada juga dari wp ke blogspot plak.hehe.
    Jom terjah post menarik dari RedBoys ..Kenapalah Engkau Malas SembahyangMy Profile

  32. aik…igt nak cari yg dari B.spot ke WP,
    skrg dah terbalik
    Jom terjah post menarik dari wansiti ..Tips Merawat Demam Kuning Pada Bayi- Tips untuk contes qalishcomMy Profile

  33. biasa blogspot ke wp je dgr

  34. 10 minit???????????lagi susah pilih tajuk ek kak jie?hehe
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Kedai Makan Best Bangi-Yati Ayam PercikMy Profile

  35. boleh buat backup lah ni..nak tau jugak bab komen tu 😯
    Jom terjah post menarik dari aizuddin ..Kurang Sebulan Untuk Join Contest Acer Aspire OneMy Profile

  36. bleh la buat backup entri2 kt wp kan? mekasih kak jie.. 😛
    Jom terjah post menarik dari Anarm ..Muat Turun Kalendar 2011 PercumaMy Profile

  37. komen2 dari WP tu pun semua dapat diimport ye k.jie?
    Jom terjah post menarik dari cikmin ..Masak Lemak Cili Padi Terubuk Ikan MasinMy Profile