Cara Pasang Favicon Blog

salam kak jie..nak tanya gimana nak letak gambar depan url kak jie tu…

Kalau blog kujie2.com, theme ini dah ada custom option, saya upload saja.

Memandangkan yang bertanya menggunakan blogspot, saya tunjukkan cara memasang favicon  di blog blogspot.

Favicon adalah image/avatar kecil yang terdapat ditepi url blog dekat tingkap browser/ tab.

Dashboard > Design > bawah Page Elements .  Klik Edit , browser image yang kita nak dan Save.

Dah siap!  Kalau view blog masih tak muncul avatar comel korang tu, jangan risau.  Bagilah dia masa untuk muncul.

Dah faham?  Pergi balik buat kat blog masing².

Kalau nak avatar comel muncul setiap kali menulis komen di sini – baca tutor di sini – Gravatar

Nota:

Sebelum mengikuti tutor ini, login blog melalui http://draft.blogger.com dan tick Make Blogger in Draft my default dashboard kerana kebanyakkan function baru yang dilancarkan akan dihebahkan melalui blogger in draft.

 

gunakan dua blog berbeza untuk demo!

36 Replies to “Cara Pasang Favicon Blog”

  1. sbb sal favicon ni daa lame x wat2 lagi..haih…dulu pernah gak google utk wp ni..tp x terwat2 ….kadang2 rase klo create logo sendiri lagi cooL..tp nk tunggu kreativiti laa…sume amik masa , kesabaran n kegigihan..haha…

  2. Assalam..
    Dulu pernah buat favicon tu tp sejak blogger ada masalah beberapa bulan lepas, tetiba je dah hilang semula..
    Jom terjah post menarik dari iza ..Nira Nipah.My Profile

  3. WOo.. option on selected tempelete only.. huhuhu

    jenuh menggodek dan mencari tak jumpa2.. hehehe
    nasib baik baca kotak komen kengkawan.. kalau tak uhuk! risau tak bertempat gitew.. hehehe

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Sungai Tua, Ulu YamMy Profile

  4. Assalamualaikum kak jie..

    Kalau login ke blogger.com memang tak ada favicon. Kena login ke draft.blogger.com. Rasa-rasanyalah.. 😉

  5. wp pun bergantung pada theme:
    1. Ada yg sudah built in option untuk custom favicon
    2. Kalau takde, blh tukar manually guna ftp atau cpanel
    3. kalau malas sgt, guna plugin je.

    Rugi tak guna favicon sendiri, ia melamabangkan identiti pemilik blog
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Kuiz: Adakah anda blogger tegar?My Profile

  6. Ya macam kakjie cakap, option ni bergantung pada template yang digunakan. Antara template yg ada setting ini adalah
    1. Default template blogspot
    2. Template baru yg sudah dikemaskini oleh developer (Tertakluk pada keinginan developer sama ada nak integrate dgn default option blogspot atau tidak)
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Kuiz: Adakah anda blogger tegar?My Profile

  7. Ini untuk template default blogger – kalau guna template lain, itu bukti blogger tersebut dah advance. 😆

    utk keselamatan, Kak Jie biasa guna template blogger, jarang cari dari pihak ketiga. Sebabnya Kak Jie suka template simple.

Comments are closed.