Cara Pasang Favicon Blog

salam kak jie..nak tanya gimana nak letak gambar depan url kak jie tu…

Kalau blog kujie2.com, theme ini dah ada custom option, saya upload saja.

Memandangkan yang bertanya menggunakan blogspot, saya tunjukkan cara memasang favicon  di blog blogspot.

Favicon adalah image/avatar kecil yang terdapat ditepi url blog dekat tingkap browser/ tab.

Dashboard > Design > bawah Page Elements .  Klik Edit , browser image yang kita nak dan Save.

Dah siap!  Kalau view blog masih tak muncul avatar comel korang tu, jangan risau.  Bagilah dia masa untuk muncul.

Dah faham?  Pergi balik buat kat blog masing².

Kalau nak avatar comel muncul setiap kali menulis komen di sini – baca tutor di sini – Gravatar

Nota:

Sebelum mengikuti tutor ini, login blog melalui http://draft.blogger.com dan tick Make Blogger in Draft my default dashboard kerana kebanyakkan function baru yang dilancarkan akan dihebahkan melalui blogger in draft.

 

gunakan dua blog berbeza untuk demo!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Thanks kak. Sgt useful!

  2. favicon tu saya dah buat, tapi memang lama juga dia nak keluar bergantung pada browser juga agaknya.
    Jom terjah post menarik dari Noridah ..Penjagaan Diri Selepas Pembedahan MastektomiMy Profile

  3. salam…thanks for the sharing…
    Jom terjah post menarik dari rasma ..FAKTA NUTRISI RUMPAI LAUTMy Profile

  4. salam…thanks for the info…

  5. untuk wp xde ke?
    Jom terjah post menarik dari Oh! budu ..Oh! budu kini berwajah baru. Phew!My Profile

  6. Dimana ya saya bisa mendapatkan vaficon dengan bermacam bentuk, ada yang tahu situs penyedia favicon ? soalnya saya belum punya nie..
    Trims…
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Peran Robots.txt dalam Optimasi SEO | Webmaster ToolMy Profile

  7. sbb sal favicon ni daa lame x wat2 lagi..haih…dulu pernah gak google utk wp ni..tp x terwat2 ….kadang2 rase klo create logo sendiri lagi cooL..tp nk tunggu kreativiti laa…sume amik masa , kesabaran n kegigihan..haha…

  8. ta ade pon tempat edit favicon tu ❓ ❓ 😥

  9. hmm.. 😐 ta boleh ponn 😥 tade pon tmpt edit favicon kat page element 😕 ❓ ❓

  10. oh tu fungsinya. sebelum ni tak tau, tu yang buat tak tau je. nak pi buat la. Tunggu
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Wordless Wednesday 1My Profile

  11. Assalamualaikum,
    Opsssss! tukar tamplate tak ada benda alah tu ya? patutpun terkial-kial cari tak jumpa, ingatkan sebab dah tengah malam mata ngantok….
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Kopi Luwak Tu Halal ke Haram?My Profile

  12. huhu…mamat ni newbie lagi.. nk blajar..
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Jom makan cepat perempuan ni dah BogelMy Profile

  13. huhu..dulu masa guna blogspot susah nk ubah,,,tpi bila dah guna wp..nak tukar tu senang je kak jie..he3
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Jom makan cepat perempuan ni dah BogelMy Profile

  14. kena guna draft.blogger.com rasanya. option baru ni, kalau tak silap, masih dalam percubaan 😛
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Kuiz: Adakah anda blogger tegar?My Profile

  15. Assalam..
    Dulu pernah buat favicon tu tp sejak blogger ada masalah beberapa bulan lepas, tetiba je dah hilang semula..
    Jom terjah post menarik dari iza ..Nira Nipah.My Profile

  16. sy pun pakai template blogger. tp xder pulak option favicon tu. tp sy buat option lain utk favicon tu… boleh jugak.
    Jom terjah post menarik dari Luna Lanun ..Bukan Nak Jaga Tepi Kain, Cuma Prihatin Pada Orang LainMy Profile

  17. WOo.. option on selected tempelete only.. huhuhu

    jenuh menggodek dan mencari tak jumpa2.. hehehe
    nasib baik baca kotak komen kengkawan.. kalau tak uhuk! risau tak bertempat gitew.. hehehe

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Sungai Tua, Ulu YamMy Profile

  18. jawab untuk kakjie:

    ya, rasanya option ni diperkenalkan di draft.blogger.com dulu. Tak pasti dah ada di blogger.com, kalau takde, maknanya setting ni masih dalam percubaan di draft.blogger.com dulu lah
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Kuiz: Adakah anda blogger tegar?My Profile

  19. Assalamualaikum kak jie..

    Kalau login ke blogger.com memang tak ada favicon. Kena login ke draft.blogger.com. Rasa-rasanyalah.. 😉

  20. wahhh~mcm menarik jek kak jie?hehehe..thanks for sharing~
    Jom terjah post menarik dari Nabiel ..15 TOMBOL GEAR YANG MENARIK!My Profile

  21. oo nih untuk default template blogger rupanya. tutorial yang ringkas dan senang untuk difahami.
    Jom terjah post menarik dari eiela ..Tidur : Kualiti Ke Kuantiti?My Profile

  22. dah ada…hehe
    Jom terjah post menarik dari azura ..Belajar Solat IstikharahMy Profile

  23. Mula-mula dulu hendak pasang favicon terkial-kial sebab tidak berapa mahir kod html kerana mengunakan WordPress.

  24. yang lama pun boleh belajar gak untuk menambahkan ilmu. tak tau lah dah add on untuk favicon tu.
    Jom terjah post menarik dari wandisini ..David de Gea Menyertai Man UtdMy Profile

  25. Okey, faham.. roger and out.. hiks…

    kak, thanks atas birthday wishes.. hiks… terharu akak pun ada….=)
    Jom terjah post menarik dari Amni ..Suprise Untuk Birthday AkuMy Profile

  26. oh yeke.. tq kak kujie.. baru den faham. 🙂

  27. terlupa ucap makasi kak jie..dikau lah segalanya… 😀 muahhhh!
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..JESSICA SIMPSON PATCHWORK WALLETMy Profile

  28. akhirnya berjaya jg pic favicon muncul kak jie… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..AUTHENTIC MICHEAL KORS SIGNATURE GRAB TOTEMy Profile

  29. mrs.yie says:

    nak cuba la..belum pernah buat lagi ni.. 🙂

  30. wp pun bergantung pada theme:
    1. Ada yg sudah built in option untuk custom favicon
    2. Kalau takde, blh tukar manually guna ftp atau cpanel
    3. kalau malas sgt, guna plugin je.

    Rugi tak guna favicon sendiri, ia melamabangkan identiti pemilik blog
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Kuiz: Adakah anda blogger tegar?My Profile

  31. Orang yang bertanya tu guna blogspot, jadi jawapan untuk blog blogspot.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Iklan Di Kujie2.comMy Profile

  32. Kamarul Azri™ says:

    dekat WP pun boleh jua kan sis… 🙂
    Jom terjah post menarik dari Kamarul Azri™ ..Penanti.com kini PageRank (PR) 1My Profile

  33. Murid Kak Jie kebanyakkan newbie..jadi tutor asas untuk template default…yang dah guna template pihak ketiga, dia orang dah advance..hehe

    Tak boleh bagi tutor berat²…nanti murid lari! 😆
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Menang Tiket Perlawanan Liverpool Di Stadium Bukit JalilMy Profile

  34. Ya macam kakjie cakap, option ni bergantung pada template yang digunakan. Antara template yg ada setting ini adalah
    1. Default template blogspot
    2. Template baru yg sudah dikemaskini oleh developer (Tertakluk pada keinginan developer sama ada nak integrate dgn default option blogspot atau tidak)
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Kuiz: Adakah anda blogger tegar?My Profile

  35. Ini untuk template default blogger – kalau guna template lain, itu bukti blogger tersebut dah advance. 😆

    utk keselamatan, Kak Jie biasa guna template blogger, jarang cari dari pihak ketiga. Sebabnya Kak Jie suka template simple.

  36. kenapa saya punya takda pon favicon tu