Cara pendekkan url untuk Twitter

Semua orang tahu, perkhidmatan Twitter hanya boleh menulis pesanan ringkas 140 aksara, kadang-kadang kita perlu tweet entri post yang panjang. Caranya pendekkan url entri tersebut.

Copy url post berkenaan di toolbar window – ada orang bertanya saya, macam mana nak linkback entri orang lain. Β Inilah caranya – copy url entri tersebut bukan url blog tersebut.

bitlly

Ada beberapa lagi web yang menyediakan perkhidmatan untuk pendekkan url yang berjela-jela tersebut. Contohnya shorturl.com atau tiny.cc. Saya gunakan bit.ly .

Pastekan url entri tersebut dan klik shorten.

url blog

Copy url yang diberikan untuk paste kat twitter atau setup akaun Twitter .

twiiter

Saya boleh tahu, berapa kali link yang ditweet tersebut di klik. Menarik kan?

url pendek

Inilah salah satu cara mengenal blog sendiri!

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

28 thoughts on “Cara pendekkan url untuk Twitter”

  1. lebih berminat dengan adf.ly. Leh wat duit sekali. Hehe..
    .-= titan´s last blog ..5 Sebab Aku Masih Menulis Blog.. =-.

  2. kak kuije…sumi br tahu..
    oh…gitu rupanya nak mendekkan url.
    penar jer g paste pepanjang..
    hikhikhik

  3. lagi senang guna twitter client je. xpayah nak masuk website lain. letak link dalam tu automatic dia pendekkan. saya guna seismic twhirl.

    ..sedang mencari url shortener untuk diguna dengan domain.

    macam ariffshah.com/abcd

    nampak macam lagi smart. hehe..
    .-= ariff´s last blog ..What’s Up With Hidup Berani Untuk Gagal =-.

    1. @beliamuda, yup… wordpress saja ada
      ttp ‘blogger muda’ ( tak boleh guna newbie / otai ) ada blogger tak suka
      nak persamaan taraf πŸ˜† πŸ˜†

      kak jie buat tutorial berdasarkan pertanyaan saja – dan biasanya blogger yang baru mengenal blog sebab itu entri ini asas untuk orang baru

  4. oh, ni yang buat secara manual kan? bukan yang twitter auto shortkan link tersebut.

    daripada yang kita pendekkan tu, boleh semak balik dengan laman bit.ly eh?
    .-= beliamuda´s last blog ..(Ungu) Hampa Hatiku – Pernahkah Kau Dihampakan? =-.

    1. @beliamuda, ada auto short…wordpress pun ada, tapi ini manual sebab ada yang tanya kak jie macam mana nak linkback entri… maksudnya dia tak tahu nak dptkan url untuk linckback… post ini 2 in 1 πŸ˜†

      boleh juga auto setup tapi kak jie tak guna, risau nak share password kat sana sini sejak email kena spam πŸ˜†

      ye…kita boleh check stats

      1. @Kujie, wordpress version 2.9 ada siap2 function nak pendekkan url masa tulis entri tu…
        .-= beliamuda´s last blog ..Respon: HurulAini Memberikan Tip Tingkatkan Trafik =-.

        1. @beliamuda, yup…org yg bertanya guna blogspot dan kawan2 kak jie ramai menggunakan blogspot dan ramai newbie yang email bertanya kak jie orang yang baru mengenal blog, sebab itulah entri ini penuh gambar..

          jadi mgkn entri ini agak “kacang’ bagi otai-otai :mrgreen:

Comments are closed.