Cara pendekkan url untuk Twitter

Semua orang tahu, perkhidmatan Twitter hanya boleh menulis pesanan ringkas 140 aksara, kadang-kadang kita perlu tweet entri post yang panjang. Caranya pendekkan url entri tersebut.

Copy url post berkenaan di toolbar window – ada orang bertanya saya, macam mana nak linkback entri orang lain. Β Inilah caranya – copy url entri tersebut bukan url blog tersebut.

bitlly

Ada beberapa lagi web yang menyediakan perkhidmatan untuk pendekkan url yang berjela-jela tersebut. Contohnya shorturl.com atau tiny.cc. Saya gunakan bit.ly .

Pastekan url entri tersebut dan klik shorten.

url blog

Copy url yang diberikan untuk paste kat twitter atau setup akaun Twitter .

twiiter

Saya boleh tahu, berapa kali link yang ditweet tersebut di klik. Menarik kan?

url pendek

Inilah salah satu cara mengenal blog sendiri!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ane copy past nihh …. lumayan 😯 :roll: πŸ˜›

  2. mantaapp .. gan juragan

  3. Saya guna yang ini juga kak! Baik kan? :p Sudah lama saya tak bertandang kat laman kak ni. πŸ™‚
    .-= tekkaus´s last blog ..Happy Dong Zhi (aka Winter Solstice) Festival =-.

  4. lebih berminat dengan adf.ly. Leh wat duit sekali. Hehe..
    .-= titan´s last blog ..5 Sebab Aku Masih Menulis Blog.. =-.

  5. bagus entri ni.. mungkin ramai lg yg xtau.. kn? kn?
    .-= Anarm´s last blog ..AleaCorp – Peneraju Revolusi Perniagaan =-.

  6. kak kuije…sumi br tahu..
    oh…gitu rupanya nak mendekkan url.
    penar jer g paste pepanjang..
    hikhikhik

  7. lagi senang guna twitter client je. xpayah nak masuk website lain. letak link dalam tu automatic dia pendekkan. saya guna seismic twhirl.

    ..sedang mencari url shortener untuk diguna dengan domain.

    macam ariffshah.com/abcd

    nampak macam lagi smart. hehe..
    .-= ariff´s last blog ..What’s Up With Hidup Berani Untuk Gagal =-.

  8. lebih gemar cara tradisi lagi.. twitter dan facebook kurang layan.. blog juga no wahid skrg.. hehehe

  9. hohoh baru tau pasal stat bit.ly ni.. cambest gak…
    .-= topo´s last blog ..rain, rain go away… =-.

  10. Aktif bertwitter sekarang nih… Seronok kan? :mrgreen:
    .-= kruel74´s last blog ..Hard Rock Hotel Penang : Wish you are here…. =-.

  11. oh..saya baru tahu fungsi ni!
    .-= wanwma´s last blog ..Menghargai Sebelum Dihargai =-.

  12. saya masih tak paham byk perkara IT

  13. Dulu ada gak pakai bit.ly ni tapi sekarang dah malas nak check2.
    .-= zool´s last blog ..Spagheti cincai yang sedap =-.

  14. yg untuk wordpress ni baru je ada… :mrgreen:
    .-= beliamuda´s last blog ..Trailer Rasmi Iron Man 2 =-.

    • @beliamuda, yup… wordpress saja ada
      ttp ‘blogger muda’ ( tak boleh guna newbie / otai ) ada blogger tak suka
      nak persamaan taraf πŸ˜† πŸ˜†

      kak jie buat tutorial berdasarkan pertanyaan saja – dan biasanya blogger yang baru mengenal blog sebab itu entri ini asas untuk orang baru

  15. Kak jie saya nak cadangkan tambah widget retweet kat setiap entri .. best juga kalau boleh retweet (atau saya tak terperasan lagi)
    .-= denaihati´s last blog ..Dapat Duit dari Twitter =-.

  16. menarik bit.ly ni bukan setakat boleh tahu berapa ramai yg klik boleh juga tahu daripada negara dan sumber mana yg klik link kita tu.
    .-= denaihati´s last blog ..Dapat Duit dari Twitter =-.

  17. oh, ni yang buat secara manual kan? bukan yang twitter auto shortkan link tersebut.

    daripada yang kita pendekkan tu, boleh semak balik dengan laman bit.ly eh?
    .-= beliamuda´s last blog ..(Ungu) Hampa Hatiku – Pernahkah Kau Dihampakan? =-.

    • @beliamuda, ada auto short…wordpress pun ada, tapi ini manual sebab ada yang tanya kak jie macam mana nak linkback entri… maksudnya dia tak tahu nak dptkan url untuk linckback… post ini 2 in 1 πŸ˜†

      boleh juga auto setup tapi kak jie tak guna, risau nak share password kat sana sini sejak email kena spam πŸ˜†

      ye…kita boleh check stats

      • @Kujie, wordpress version 2.9 ada siap2 function nak pendekkan url masa tulis entri tu…
        .-= beliamuda´s last blog ..Respon: HurulAini Memberikan Tip Tingkatkan Trafik =-.

        • @beliamuda, yup…org yg bertanya guna blogspot dan kawan2 kak jie ramai menggunakan blogspot dan ramai newbie yang email bertanya kak jie orang yang baru mengenal blog, sebab itulah entri ini penuh gambar..

          jadi mgkn entri ini agak “kacang’ bagi otai-otai :mrgreen:

  18. MrRollies says:

    memang dah daftar bit,ly dari dulu lagi..
    memang senang..
    siap ada stats lagi =)