Cara Selesaikan Masalah cURL Error CommentLuv

Dua minggu saya mengalami masalah dengan plugin CommentLuv.  Masalah ini tiba² muncul selepas diupgrade plugin.

Bila saya aktifkan plugin , saya mendapat message feed not found atau cURL error  apabila meninggalkan komen di blog orang lain. Bila saya deactivatekan plugin, masalah selesai.

Sebab itulah dua tiga hari lepas, plugin ini sekejap ada sekejap tak ada. Saya sedang mencari punca masalah.

Saya hantar tiket kepada CommentLuv Support  dan beberapa jam kemudian telah dibalas oleh Andy Bailey .


going to your commentluv settings page and open up the technical settings and tick the box for ‘disable detection’

Saya ikut steps yang diterangkan, masalah selesai.

Moga dapat membantu.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. leeza tak tahu knp x dpt guna commentluv. platform blogspot.
    Jom terjah post menarik dari leeza dayasari ..Realiti Aku Seorang GuruMy Profile

  2. boleh tak tunjukkan mcm mane tu commentluv
    Jom terjah post menarik dari serinian ..Vitamin E Shaklee Untuk Kulit SekataMy Profile

  3. Salam..thanks for sharing…sharing is caring

  4. Terima kasih atas sharing informasinya. Baik sekali untuk blog yang sudah commentluv. Yhanks.
    Jom terjah post menarik dari Dinaviriya ..Asal Usul Tahun Baru ImlekMy Profile

  5. Belum pernah hadapi masalah macam ni, sebab baru install commentluv.
    Jom terjah post menarik dari luke ..Commentluv meningkatkan ranking Alexa?My Profile

  6. thnx untuk info berguna nie 🙂
    Jom terjah post menarik dari yana ..Berlagak + Sombong #_#My Profile

  7. Bila suatu saat ada kendala semacam ini ulasan anda akan mena\jdi sumber yang saya butuhkan
    terima kasih
    Jom terjah post menarik dari Jefry ..Jasa Sedot WC Depok Telp. 021-9311-8787 | Sedot WC Jakarta DepokMy Profile

  8. Mang Ujang says:

    Saya juga pernah mengalami hal serupa, namun sekarang pluginnya sudah muali bekerja kemali.
    Jom terjah post menarik dari Mang Ujang ..Cara Mendapatkan BacklinkMy Profile

  9. Bila kita tick option tuh, blog jadik slow nak loading…
    Jom terjah post menarik dari zack ..10 KELEBIHAN COCA COLAMy Profile

  10. Tips yang menarik,
    Pasti akan sangat berguna bila saya suatu saat mengalamainya..
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Cara Menghapus Crawl Error di Google Webmaster ToolMy Profile

  11. Ada terjadi macam ni kat sesetengah blog yang saya nak komen
    Jom terjah post menarik dari danish ..Bila Pula Ada Akaun Bank Islam?My Profile

  12. saya pkai intense debate punya..comluv mmg xleh nak update dah..heheh
    Jom terjah post menarik dari Fakarepain ..MAK AKU YANG VOGUEMy Profile

  13. wah,berkesan ek kak jie?ok saya buat jugak la 🙂
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..Contest: Review Alexa @ Pacifista.myMy Profile

  14. Zarul Umbrella says:

    saya pun pernah mengalami masalah yg sama sejak diupgrade plug in
    Jom terjah post menarik dari Zarul Umbrella ..Jom Jenjalan Ke Harbour Bridge dan Opera House, Sydney,AustraliaMy Profile

  15. kdg2 berlaku gak camtu especially kt blog 2dayblogger. tp cuma blog tu je yg ada problem kalau nk dikomen. yg lain so far ok. but thanks kak jie for the info 😉
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Timsah Arena: Stadium Berbentuk Seperti Buaya Di TurkiMy Profile

  16. hari tu rasa macam ada problem… lepas tu terus je elok… okay le tu kot… hehehe
    Jom terjah post menarik dari qimie ..(Gambar) Sembahyang Hari Raya Di Mira, RussiaMy Profile

  17. ikut version plugin kot :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari SS ..[Vlog] Selamat Hari Raya KuucapkanMy Profile

  18. itu ke.. patutlah ada sesetengah blog..eh,banyak gak la yang kena camtu.. 😕
    Jom terjah post menarik dari Izwan ..Salam Aidilfitri Salam Syawal Yang Pertama Buat SemuaMy Profile

  19. saya punya plugin ni pun masalah,dah lama deactivate. lepas ni boleh lah cuba lagi..thanks kak jie. n selamat hari raya aidilfitri utk kak jie sekeluarga 🙂
    Jom terjah post menarik dari myilham ..Kaifiat Solat Sunat Hari Raya Dan Beberapa PesananMy Profile

  20. Thanks info nya kak jie 😮
    Jom terjah post menarik dari princessmia ..Suspek Samun Ditembak PolisMy Profile

  21. EddyGeek says:

    ada error kuar boleh troubleshoot lagi. tapi kalau cam aku, masukan link, langsung xda pe2 berlaku. 🙁 nanti ada masa kena explore sikit. kalau tahu tu ajarlah camne ye.
    Jom terjah post menarik dari EddyGeek ..#Aplikasi Dapatkan Firefox Yang Lebih Pantas Dengan PalemoonMy Profile

  22. setakat ni rasanya blog saya tu ok kot, apa yg selalu nampak error kat blog denaihati je sebelum dia tukar comment form baru..yg sekarang dh ok 🙂
    Jom terjah post menarik dari syahrilhafiz ..Infografik : How To Care for Your SmartphoneMy Profile

  23. Adam Roslan says:

    Kadang kadang jadi, kadang kadang elok. Dah ikut tips Kak Kujie. Terima kasih.
    Jom terjah post menarik dari Adam Roslan ..Sebelum Aidilfitri 1432HMy Profile

  24. Perasan juga ada beberapa sahabat blogger mengalami masalah comment luv. Saya nak tweet penyelesaian masalah comment luv ini
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Salam Aidilfitri kepada sahabat bloggerMy Profile

  25. Kalau ade problem nanti boleh cuba setting ni..
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..Opis Sepi Aku Masih Di SiniMy Profile

  26. bila saya komen di sesetengah blog yang pakai commentluv tak keluar pun link terbaru blog saya.
    contohnya macam blog faizalfredley.com dan blog mummynemo.com
    blog saya yang masalah ke plugin commentluv depa yang dah berubah?
    Jom terjah post menarik dari naimulfirdaus ..bersih 2.0 : siapa yang taksub dan jawapan pokok kelapaMy Profile

  27. sebelum ini ada juga dapat pertanyaan dr kawan2 tentang masalah ni tapi tatau nak jawap sebab tak alami sendiri. Bila sendiri dpt masalah ni, dan rujuk utk dptkan jawapan..baru berani nak share.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Sumbangan Kecil Dari Anak KecilMy Profile

  28. simple je penyelesaian dia…cuma tak terfikir.
    bila dah hantar tiket baru tau
    saja2 share mungkin ada sesiapa yang mengalami masalah yang sama
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Hidup Sesedap Cokelat ChipsMy Profile

  29. try buka technical settings dan disable detection tu kot boleh. kalau masalah tak selesai, hantarlah tiket kt support forum tu.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Hidup Sesedap Cokelat ChipsMy Profile

  30. dulu pernah berlaku kes macam ni. tapi tak pernah trouble shoot. yalah asyik tukar blog.

    terima kasih atas tutor diatas. lain kali ada masalah, boleh refer sini.
    Jom terjah post menarik dari megat ..Salam Aidilfitri 2011, Merdekakah Kita!?My Profile

  31. Salam Kak Jie…

    Saya juga hadapi masalah yg masalah yg sama bila comment kat blog DH…agak2 sebab plug in tu ker?tapi kat blog org lain ok lak…nanti saya siasat apa puncanya..thanks Kak Jie..Selamat Hari Raya!
    Jom terjah post menarik dari azman ..Duit Raya RM1000 dari Blog Denaihati 2011My Profile

  32. terima kasih atas perkongsian info tentang masalah ni..
    Jom terjah post menarik dari Anarm ..Ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011My Profile