Cara Setting Comment Box

Hati-hati bila setting pada ruangan komen, kerana tidak semua orang mempunyai akaun blogspot dan akaun google .

1. Dashboard > Setting > Comments > Who Can Comment > Tick Anyone

 

2 – Jangan letak word verification

Bagi manusia, captcha adalah satu benda yang sukar dibaca, dan leceh untuk ditaip.

Pergi Dashboard > Setting > Comments > Show word verification for comments? > tick No > Save

3- Tak perlu Comment moderation.

Dashboard > Setting > Comments > Comment moderation > Tick Never atau Only on post older than – setting berapa hari yang dikehendaki .

 

Lagi satu yang last – trend masa kini. Letakkan iklan statik di tepi yang akan ikut scroll bawah dan atas. Memang cool sebab anda nampak advance dari orang lain jangan sampai ruangan komen pun tertutup.

Hati-hati menghias blog kerana itu mungkin menganggu pengunjung .

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

7 thoughts on “Cara Setting Comment Box”

  1. Salam Kak Jie. Mekar datang lagi. Terima kasih atas tutor mu, sya berjaya buat “comment box”. Utk lebih ummp, sya letak juga emoticon senyum mcm blog akak ni 🙂 . Tapi masalah kat blog sya, dia tak keluar emoticon ni bila dah tulis komen 🙁 . Silap sya kat mana tuh

  2. Salam Kak Jie,
    Kenapa kat blog saya tak keluar kotak “post a comment”? Padahal ketiga2 perkara yg kak jie tutorial di atas telah sya tanda ditempat yang sepatutnya 🙁 Wasalam.
    Jom terjah post menarik dari mekar ..Nasi Dalca BawangMy Profile

Comments are closed.