Cara Tukar Username Blogspot

Pernah tak terasa nak tukar username ? Atau ada 2 blog yang mempunyai username lelain tetapi ingin memindahkan dalam satu akaun? Kalau kita pergi pada Dashboard , dia akan cakap ‘does not change’ kan?

Saya pernah memindahkan blog² saya yang pada asalnya di dalam beberapa akaun berbeza ke dalam satu akaun.

Katakan kita nak pindahkan blog A ( username A) ke blog B ( username B)

Sign in blog A, pergi Settings > Permissions > klik “Add Authors”. Masukkan email akaun blog B > klik “Invite.”

Sekarang buka email blog B, ada email jemputan seperti di bawah ini, klik url link invitation dan isikan password anda tanda pengesahan sebagai Authors blog A. Klik “Accept Invitation”.

Sekarang Blog B juga adalah Author blog A. Blog B boleh menguasai sepenuhnya Blog A dengan menjadikan username blog A sebagai Guest sahaja. Kiranya rampasan kuasa macam drama samarinda la ni..

Pergi Setting > Permissions > grand admin privileges .

Bia dah jadi boss besar, klik username blog A sebagai Guest.

Atau boleh remove terus username blog A . Secara tak langsung sekarang ini blog A berada bersama di dalam username blog B.

Kalau ada 3-4 blog lagi dan bolehlah diulang langkah ini sehingga blog kita berkumpul di bawah satu username sahaja.

Kalau ada 1 blog tetapi nak juga tukar username – create satu akaun blogger dengan username lain. Buat proses ini untuk ‘rampasan kuasa’

Faham ? Tak faham , kaunter pertanyaan saya sentiada dibuka walaupun hari cuti umum.

Kujie ~such pains in the neck

sumber : Blogger Help Center

13 Replies to “Cara Tukar Username Blogspot”

  1. salam…saya nak mintak tlg..mcm mn nk tkar usrnam blogspot..contohny sy nk tkr armmiela.blogspot 2 kw mnd lain..

  2. Assalam

    saya cuba bantu rakan utk pindahkan akaun yahoo ke google tapi masalahnya saya x jumpa dimana nak klik Grand Admin Privileges tu..hrp dpt membantu ..tq
    ( Setting > Permissions > grand admin privileges )
    Jom terjah post menarik dari ozzy ..SALIH YAACOB MELOMPATMy Profile

  3. lupa plak nak wish million thanks pada kakG..dah banyak guide yg saya ambik drp blog sini..

    Selalunya sblum tanya pakcik google, nama KakG yg terbayang dulu…heehee..

  4. memang mencari sgt2 bendalah ini, alhmadulillah jumpa kat blog kakG.

    Boleh tolong tak camne nak split footer kepada 2 column, saya pakai 1 column blog template

  5. issshhh..nak berkunjung bile² masa pun bulieh aihhh….rumah ni sentisa terbuka…blogspot ke wp ke semua ada kelebihan & kekurangannya… kita pilih bergantung pada keperluan kita.

    selamat datang….

  6. hehehe.. abis la. pasni blog ni akan menerima kunjungan yg sewajarnya oleh sy. muahahaha.. apa2 pun. thanks sharing. blogspot.com memang best. cayalah sis. -amacam 1st comment sy? salam blogger 🙂

Comments are closed.