Cara Update Blog Dengan WordPress for BlackBerry

Dua  kali arena84 tanya macam mana post entri via blackberry.  Kalau saya post entri via blackberry itu bermaksud saya berada jauh dari keyboard komputer jadi maaflah kerana ambil masa untuk membalas komen tersebut.

Hari ini, tetamu saya dah balik .  Sambil mengemas apa yang patut, sambil pack untuk keluar daerah lagi, saya buat tutor ringkas cara update blog via BlackBerry.

Bahan yang diperlukan –

  • BlackBerry
  • Blog WordPress Self Hosted.

Download application WordPress for BlackBerry dari App World.

 

cara install application wordpress for blackberry

Bila dah ada, buka WordPress for BlackBerry > tekan logo BB dan Add Blog


Klik Add self-hosted WordPress blog. Isikan Url Blog, Username dan Password yang digunakan sewaktu login blog. Klik Sign In.

Kalau dapat message error – blog message ( code 405) : XML RPC service are disable on this blog..bla..bla…bla… jangan risau.

  • Buka Dashboard blog > Setting > Writting > Remote Publishing > tick pada Atom Publishing Protocol dan XML-RPC . Save changes.

Sekarang blog dah ada dalam BlackBerry.  Bila dah ada macam ni, bukalah tengoklah dan selongkarlah apa yang perlu.

cara update blog

Hari ini tutor asas untuk menghasilkan post baru dengan application WordPress for BlackBerry.

  • Tekan Posts > logo BB > new
  • Tulis entri macam biasa. Untuk image, klik Media, Add Photo. Dah siap , puas hati , klik logo BB dan Send.

 

Ada beberapa email yang yang akan lewat dibalas. Mulai esok, saya hanya buat live blogging kerana akan berada jauh dari komputer dan keyboard.

Kalau ada apa² masalah/pertanyaan, tunggu saya balik minggu depan… hiks!  Kalau ada typo pun , pejam mata buat² faham sebab saya tak sempat nak double checking.  Ada banyak yang nak diuruskan sebelum bercuti.

 

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. tgh mencuba..harap2 jadi..hehee.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari dzuandiey ..siasat perkahwinan gay Ariff Alfian Rosli di IrelandMy Profile

  2. hahaha..kelakar tu…xper…bb 8520 dh murah skrg..boleh dptkan 1.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari dzuandiey ..siasat perkahwinan gay Ariff Alfian Rosli di IrelandMy Profile

  3. guna maxis…20 inggit jer sbulan utk BIS…hehe..jimat sgt.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari dzuandiey ..siasat perkahwinan gay Ariff Alfian Rosli di IrelandMy Profile

  4. skrg bb dah murah sgt..sbb SG naik kot..hehee
    Jom terjah post menarik dari dzuandiey ..siasat perkahwinan gay Ariff Alfian Rosli di IrelandMy Profile

  5. cepat g cari bb…ekekeke…. 😛
    Jom terjah post menarik dari dzuandiey ..siasat perkahwinan gay Ariff Alfian Rosli di IrelandMy Profile

  6. jom buat live blogging..hehe..tp guna laptop/PC lagi puas hati..besar ckit..ekekeke
    Jom terjah post menarik dari dzuandiey ..siasat perkahwinan gay Ariff Alfian Rosli di IrelandMy Profile

  7. nak cuba…dah install td..rupa2nya, lupa tick kat 2 kotak tu..haha…harap mnjadi la.. 😀
    Jom terjah post menarik dari dzuandiey ..siasat perkahwinan gay Ariff Alfian Rosli di IrelandMy Profile

  8. Hazmin Hamudin says:

    saya pun baru je aktif liveblogging pakai BB 🙂
    Jom terjah post menarik dari Hazmin Hamudin ..Hujan Rahmat Di Pagi 11.11.11My Profile

  9. Pacifista says:

    senang nak buat live blogging.ntah bila agaknya nak cuba ni 😛
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..Filem: Mael Lambung VS Ah ChaiMy Profile

  10. Isu Panas says:

    kena beli bb la nieh..huhu
    skank pakai cokia 33sekupang..huhu
    Jom terjah post menarik dari Isu Panas ..Beli Bunga Dapat Tubuh Pucuk MudaMy Profile

  11. wahh..bestnya kalau ada blackberry macam nih..
    Jom terjah post menarik dari ohcikgu ..5,000 mahasiswa UPSI berdemo tuntut jaminan yang sama dengan penempatan GSTTMy Profile

  12. Wahhh menarik nie…terima kasih kak kujie atas info2 nya.. Nanti bolelah saya try guna hp bb asben saya.. 😉

  13. skg saya pakai BB tp tnpa plan dr telco 😐
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Mai Mai House Oleh Patterson Associates: Calon Rekaan Rumah Terbaik Di New ZealandMy Profile

  14. ilmu berguna masa kelak dah ada BB 🙂
    Jom terjah post menarik dari SS ..Wordless Wednesday #WW 14 | FacebookMy Profile

  15. Boleh la try godek Android plak pasni… saja nak try mobile blogging
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..9 Negara Mempunyai Kelajuan Capaian Internet TertinggiMy Profile

  16. Terima kasih Kak Jie untuk useful totorialnya, akan sangat bermanfaat nie suatu saat nanti..
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Cara Meningkatkan Ranking AlexaMy Profile

  17. selamat bercuti kak jie… 😉
    Jom terjah post menarik dari syamila ..Wordless Wednesday #11My Profile

  18. salam kak jie , selamat berjalan jauh .. jauh ke ? tang bahan2 diperlukan tu kelakar je …
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Giveaway Herba Maharani Puanbee & AyujamalMy Profile

  19. kan best dapat blogging guna ip4 jugak huhu
    Jom terjah post menarik dari Tungku Moden ..Pembelian Tungku ModenMy Profile

  20. kalau ada BB, boleh baca untuk dapatkan ilmu. Kalau takde BB pun bole baca untuk simpan duit beli BB. 🙂

    Dalam sibuk pun sempat publish entry.
    Jom terjah post menarik dari faizul ..Jom Santai – Elephant Sanctuary Kuala Gandah dan DeerlandMy Profile

  21. Cikgu Hairul says:

    Owh malangnya Nokia E5 tidak terdapat versi wordpress. Gunakan fungsi email je biasanya. Sesuai untuk semua phone.
    Jom terjah post menarik dari Cikgu Hairul ..Layakkah Kita Dikenakan Zakat Pendapatan?My Profile

  22. wah kak jie semakin mantap skang. semakin mantapnya teknologinya, hehe.

  23. Assalamualaikum.

    Selamat bercuti Kak Jie!
    Jom terjah post menarik dari NailahAzman ..Janji Seorang Suami : " InshaAllah I Akan Hantar You Ke Syurga "My Profile

  24. Belum pernah cuba dengan BB macam rumit je. Biasa guna #iP4 juga.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..iPhone 4S bukan sekadar telefonMy Profile

  25. bolehla saya try guna bb hubby..
    Jom terjah post menarik dari bardboo ..Jalan2 di Canal dan Japanese GardenMy Profile

  26. THANK YOU KAK KUJIE! Ok saya dah set.. Nanti malam saya cuba buat post pertama from BB 🙂
    Jom terjah post menarik dari arena84 ..Subhanallah! Aurora di Planet Zuhal (Cantik!)My Profile

  27. Yang bagus WordPress ini ada didalam versi Androids, Symbian, BlackBerry dan iPhone ada. Jadi mudah hendak buat live blogging bila-bila masa sahaja
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Solo outing dengan kamera DSLR di Sg Ramal DalamMy Profile

  28. sonoknya kakjie…update pun dh pkai BB skg hehe… =)
    Jom terjah post menarik dari munna ..Bunga telur tisu – sweet & cheap!My Profile

  29. saya selalui #LiveBlog via iP4 je hehe 🙂
    Jom terjah post menarik dari KNizam ..Toilet Break at Snow Land Hotel | Dunga Gali, The Galliyat | Khyber Pakhtunkhwa, PakistanMy Profile