Hari bertemu pelanggan vol – 3

megat  Submitted on 2009/01/21 at 10:24am
ps: akak guna aplikasi apa eh utk track IP, sudi kongsi!?

kruel74  Submitted on 2009/02/19 at 5:27pm
Camane nak tau org search apa di blog kita ya? Saya guna Nuffnang dan Sitemeter je. Ada cara lain ke? Google analytic baru install last week

Kalau ada akaun nuffnang pergi ke Analytics. Kita boleh lihat Analytics untuk Keywords, Referrals hari ini, minggu ini, minggu lepas dan bulan lepas.

Saya menggunakan  GetClicky. Kalau berminat, register di SINI . Selepas daftarkan url blog, copy paste code yang diberi dan tampalkan di blog.

guest-3jam

Selain dari mengetahui Browset Tools , dengan Clicky Web Analytics , kita boleh monitor pelawat dalam masa sebenar ( real time ).  Kita boleh mengetahui berbagai maklumat mengenai pelawat kita melalui IP ( Internet Protocol ) , keywords yang digunakan, link yang datang, berapa lama pelawat berada di laman web, apa yang di klik/baca sehingga kita boleh menjejak bumbung rumah pelawat melalui google map.

Pelawat ini membaca entri saya sehingga ke page 16!  Kagum dan terharu sekali.

Pelawat ini membaca entri saya sehingga ke page 16! Kagum dan terharu sekali.

Satu lagi saya menggunakan Extremetracking.com tetapi sekarang telah di tutup untuk pendaftaran dari Malaysia. Cuba guna proxzy.

Satu lagi kelebihan , sebagai Admin Teratak Santai saya boleh akses ke Administration CPanel dan boleh gunakan tools untuk “show me everything you know about this IP…”

Sebenarnya apa pun yang percuma, ada kekurangan tersendiri. Ada yang kisah dengan analytics dan ada yang tak kisah.

* scheduled post

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. saalm..nanti nak try get clicky..tq for sharing
    Jom terjah post menarik dari rasma ..FAKTA NUTRISI RUMPAI LAUTMy Profile

  2. bahaya nih…
    sume tau… :mrgreen: :mrgreen:

    rapis last blog post..HOME TENT

  3. saya pun murid yg pemalu, lambat tangkap apa yg cikgu ajar tapi saya saaaangat rajin belajar.. 😀

    sallys last blog post..Kasih

  4. lama dah nak tanya tapi malu hehee..
    senang tak nak buat tu Kak Jie..
    neeza nak buat tapi malas..

    lalalaa.. takleh tolong lah tu kan Kak Jie..
    pergi korek lubang, tanam je kepala hehehee…

    Neezas last blog post..Misi selesai

    • @Neeza, awat hang malu dgn kak jie
      tulis la surat cinta…bile free kak jie mesti reply
      kadang2 balas secara personal – melalui email
      ada kes boleh dikongsi mcm ni… :mrgreen:

  5. Bagaimana dengan AWStat?

    selinaps last blog post..Compact Digg button for WordPress

    • @selinap, terimakasih…. sy beritahu apa yg sy guna..
      kalau sy dah try AWStat nnt, saya cerita ye
      lagi satu…..yg bertanya menggunakan platform Blogspot percuma
      tak boleh nak install plugin

  6. Wah bagus ni…
    Boleh track pengunjung dari mana ek..

    zools last blog post..Capal ,selipar orang kampung

  7. OOO ni ye rahsia kecekapan kak jie…

    hashims last blog post..Tahukah Anda

  8. Oleh kerana saya salah seorang pelanggan di atas, saya ucapkan terima kasih di atas perkhidmatan cekap, bersih dan amanah yang diberikan. Lebih cekap dari mana-mana jabatan kerajaan dan local authority yang saya kenali…

    kruel74s last blog post..Smoking auntie

  9. hehehee..blog saya mmg simple, sbb x sempat pun nak mengulit nya….

    teringin jugak..tapi tgh M nihh

    muadzlifes last blog post..Aku Rela

    • @muadzlife, mmg senang, register….copy paste code
      letak kat blog
      sesekali bile free..klik tgok

      kalau penyakit M tu…..tak dak sapa leh tolong yang oiiiiiiiiiii 😆

  10. Few days tak dapek reply kat comment box kak jie..tatau pepasal..mebi saya nye browser kot..and thank you for tips ek..saya track visitor pakai nuffnang tuh ajo..

    arins last blog post..Me and me and me..

    • @arin, kak jie kadang2 slow sampai tak boleh nak masuk Dashboard
      nuffnang boleh juga
      cuma clicky lebih spesifik
      yang best kita boleh tau berapa lama seseorg tu berada di blog dan apa yg dia baca :mrgreen:

  11. semua boleh guna ker kak jie?blogspot pun leh yer ❓

    p/s:nasik lemak laku tak pagi nie???ngee..ngeee

    izzahs last blog post..Musuh Yang Nyata

  12. psst…jaga2, kak jie sedang menyiasat anda… :mrgreen:

    Lan Bingkas last blog post..Kenderaan pertama

  13. saya pakai clicky je…
    useful jugak laa…

    chekguBHs last blog post..Lepas Sudah Debar Itu…

  14. akan di cuba untuk adakan benda tu di blog den,..

    mama tau la bai dok mana eh?
    tatak buleh rahsia la kan.hehe

    fiezabaiduris last blog post..Specially for me?

    • @fiezabaiduri, tak semestinya tgok ..
      kalau tak de hal…diam2 je
      kalau ada ‘something’
      akan ku cari hingga ke lubang cacing… :mrgreen:

Trackbacks

  1. […] NOTA : Hari bertemu pelanggan vol – 1 Hari bertemu pelanggan vol – 2 Hari bertemu pelanggan vol – 3 […]