Hari Bertemu Pelanggan Vol 8

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.  Selepas bercuti dan kaunter pertanyaan di tutup hampir 3 minggu, saya kembali lagi untuk cuba membalas beberapa email yang di terima melalui A Letter From Heaven.   Dalam tempuh 3 minggu tersebut bukannya saya langsung hilang tetapi masih ada dan cuba juga membalas beberapa email yang penting .

1.  A Letter From Heaven 1 – Cara Letak Ads Nuffnang Disetiap Post

Salam.
Blog ni guna platform apa?
Kalau blogger blh ajar saya mcm mana nak letak ads nuffnang pada setiap post.

Dalam blog ni ada jumpa satu tutor, tapi yg utk latest post je kan?
Kalau 1st page blog kita ada dalam 5 entries, entries lain tu kalau kita tekan takde iklan kan?

Saya gunakan wordpress . Hari ini wordpress secara rasminya telah melancarkan versi WordPress 3.0 “Thelonious” . Saya belum berani untuk upgrade, tunggu otai-otai bagi feedback. Saya dah upgrade ! syafiq.net dah cuba dan katanya tiada masalah.

Berbalik pada cara untuk letak code iklan Nuffnang di setiap post.  Saya pernah

Dashboard > edit html > tick kat expand widget template dan cari code seperti di bawah :

<div class=’post-footer’>
<div class=’post-footer-line post-footer-line-1′>
<span class=’post-author vcard’>
<b:if cond=’data:top.showAuthor’>
<data:top.authorLabel/>
<span class=’fn’><data:post.author/></span>
</b:if>
</span>

LETAK CODE IKLAN DI SINI ( Nuffnang, Advertlets atau pun Innity )

<span class=’post-timestamp’>
<b:if cond=’data:top.showTimestamp’>
<data:top.timestampLabel/>
<b:if cond=’data:post.url’>


– kedudukan iklan Nuffnang di bawah setiap post sebelum ruangan komen.

2. A Letter From Heaven 2 – Melancong ke Pulau Manukan.

Salam. Tumpang tanya.. Kalau ke Pulau Manukan tu perlu ke kita menginap di sana? Atau cukup sekadar pergi balik hari.. Kalau tiada tempat penginapan, camner nak salin baju untuk snorkeling? Ada tempat salin/mandi yg selesa ke?

Sebenarnya tak perlu menginap di sana, perjalanan pergi dan balik ke Pulau Manukan sekejap saja. Snorkelling 4-5 jam pun dah kecut. Di sana ada tandas awam yang selesa, jangan risau.  Janji saja dengan pemandu blot untuk datang jemput sebelum jam 5 petang.

Semua entri tentang percutian di Sabah…

3. A Letter From Heaven 3 – Kawan sekolah rendah tahun 73-79

saya telah membaca biodata puan kujie sekali lalu, apa yg menarik ialah puan lahir dlm tahun ’67 dan bersekolah di sk.siong, bererti kita berada dlm tahun dan sekolah yg sama, ntah2 classmate???
siapakah puan sebenarnya?
saya boleh dihubungi melalui e-mail tertera atau di facebook…ingin sekali nak tahu mengenai puan…

He he he – saya dah balas email ni. memang kami rakan sekelas. Saya ada facebook tetapi tidak berminat untuk aktif. Kali terakhir saya dapat berita tentang dia tahun 1991 @ 92 sewaktu dia masih mengajar di Jeram , Selangor.

4. A Letter From Heaven 4 – Saya Kawan Along

a’kum.cite la byk2 lg pasal mirul, suka.haha.
hm berbahagialah, mama kujie.
tc.:)
p/s:saja2 je gatall

Saya tau dia siapa… Intan yang bagi tau!
” mama, nametag dia ada lama beg duit , Along….” budak kecik tu dah pecah lobang!

5. A Letter From Heaven 5 – Cara Buat Table Of Content

kak jie,camne nage buat page table of content cam kak jie punye?? (kenangan lalu)

Page Kenangan Lalu ini yang dimaksudkannya.  Blog saya menggunakan platform WordPress, jadi cuma install plugin Dagon Design Sitemap Generator

Untuk blogspot cuba guna cara ni walau tidak selengkap wordpress.

1. Sign in dan pergi ke Dashboard / Layout / Edit HTML / Expand Widget Template dan cari code seperti dibawah :

<b:includable id=’main’ var=’top’>
<!– posts –>
<div class=’blog-posts’>
<b:loop values=’data:posts’ var=’post’>
<b:if cond=’data:post.dateHeader’>
<h2 class=’date-header’><data:post.dateHeader/></h2>
</b:if>
<b:include data=’post’ name=’post’/>
<b:if cond=’data:blog.pageType == “item”‘>
<b:if cond=’data:post.allowComments’>
<b:include data=’post’ name=’comments’/>
</b:if>
</b:if>
</b:loop>
</div>

<!– navigation –>
<b:include name=’nextprev’/>

<!– feed links –>
<b:include name=’feedLinks’/>
</b:includable>

2. Delete code di atas dan gantikan dengan code seperti di bawah

<b:includable id=’main’ var=’top’>
<!– posts –>
<div class=’blog-posts’>
<b:if cond=’data:blog.homepageUrl != data:blog.url’>
<b:if cond=’data:blog.pageType != “item”‘>
<b:if cond=’data:blog.pageType != “archive”‘>
<h2 class=’date-header’>Contents</h2>
</b:if>
</b:if>
</b:if>
<b:loop values=’data:posts’ var=’post’>
<b:if cond=’data:blog.homepageUrl == data:blog.url’>
<b:if cond=’data:post.dateHeader’>
<h2 class=’date-header’><data:post.dateHeader/></h2>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond=’data:blog.pageType == “item”‘>
<b:if cond=’data:post.dateHeader’>
<h2 class=’date-header’><data:post.dateHeader/></h2>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond=’data:blog.pageType == “archive”‘>
<b:if cond=’data:post.dateHeader’>
<h2 class=’date-header’><data:post.dateHeader/></h2>
</b:if>
</b:if>
</b:if>
</b:if>
<b:if cond=’data:blog.homepageUrl != data:blog.url’>
<b:if cond=’data:blog.pageType != “item”‘>
<b:if cond=’data:blog.pageType != “archive”‘>
<a expr:href=’data:post.url’><data:post.title/></a><br/>
<b:else/>
<b:include data=’post’ name=’post’/>
</b:if>
<b:else/>
<b:include data=’post’ name=’post’/>
</b:if>
<b:else/>
<b:include data=’post’ name=’post’/>
</b:if>
<b:if cond=’data:blog.pageType == “item”‘>
<b:if cond=’data:post.allowComments’>
<b:include data=’post’ name=’comments’/>
</b:if>
</b:if>
</b:loop>
</div>

<!– navigation –>
<b:include name=’nextprev’/>

<!– feed links –>
<b:include name=’feedLinks’/>
</b:includable>

3.   Saya tukar perkataan   Contents dengan Kandungan BlogSave

Kemudian pergi ke langkah ke 2.

1. Buka Dashboard/ Layout/ Template/ Add A Gadget
2. Buka Add A Gadget dan pilih Link List widget.
3. Pada Title tuliskan tajuk yang kita kehendaki seperti ” Kandungan Blog” dan New Site Name tulis Senarai Semua Entri dan pada New Site URL letak ;

http://url blog anda/search/label/?max-results=999

Gantikan url blog anda , contoh http://kujie2.blogspot.com/search/label/?max-results=999

Dah siap drag and drop  pada kedudukan yang kita suka. Jangan lupa save.

Nota Cinta :  Sebelum buat  editing, sila save dulu template asal.

©kujie –  Lama tak buat entri2 teknikal macam ni… dah tua-tua ni , penat nak mengadap code.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. salam kujie…. baru terjumpa laman kujie nipagi tadi..so,sedang meneroka di laman Hidup Biar Sedap ni… Umur kujie sebaya dengan mama saya la…hehe… tapi bezanya antara mama dan kujie adalah mama saya tidak aktif dunia blogging..heheh…
    nice tu meet u kujie…. takkan nak panggil kujie je?? macam tak hormat plak??? puan kujie ke?? atau ada nama lain??? huhu..

    Mo ni orang baru dalam dunia blog ni… sila beri tunjuka ajar.. tq
    Jom terjah post menarik dari MO ..APA KEBENDA BLOGLARIAN NIMy Profile

  2. mak oiii… panjangnye makngahhhhh… berjela sekali penerangan dari Mama Jie kita ye. (komen ini tiada kene mengena dengan orang lain)

    kalau kak jie bagi penerangan memang puas hati. nak tanye kak jie gak ah.. saya nak buat sidebar yang ade tab tab tu. macam mane eh? nak sumbat sekali. terlampau panyak widget la. kalau ade tab macam tu. kemas skit kan.
    Jom terjah post menarik dari Kreuger ..Apabila blogger menjadi model IklanMy Profile

  3. TMUkmkd says:

    adus. tiba2 ada backlink 😀
    terima kasih kak kujie 🙂
    saya cuba tu offline sahaja. belum lagi upgrade yang betul2 ni sebab mahu tengok dahulu apa yang boleh ditambah dalam tema sedia ada hehehe

  4. blm berani nak upgrade 3.0 lagie..ambik sikap tunggu & lihat..

    p/s: sya ada copy & paste html code (iklan/affiliate) guna Adverising Manager..bila update dkt blog keluar “error mesej” dkt atas gambar..blh kak G bantu!!!
    Jom terjah post menarik dari Nadri ..The Dangers of Using Debit CardMy Profile

  5. susah nak akses ke kujie2.com.selalu macam tu, bila nak ke blog ni, selalu error. ha, ni tertinggal banyak entri kak jie..
    Jom terjah post menarik dari Linarahim ..i’m back..jom kita tengok jawapan bahasa sakit jiwaMy Profile

  6. memang bagus la ko. da la FOC. mmg aku nk servis ko gak la nanti
    Jom terjah post menarik dari jack ..MigrainMy Profile

  7. etomyam says:

    sudah upgrade jugak ke 3.0, rasanya dulu WP memory cuma76% jer, lepas upgrade naik jadi 84%…huhuhu..harap2 tak exceed
    Jom terjah post menarik dari etomyam ..Kesan Obesiti Terhadap Kesihatan SeksualMy Profile

  8. saya nak tunggu lagi seminggu kot baru nak upgrade wordpress, huhuhu

    bagus la ada hari bertemu pelanggan kat blog kakjie ni
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Tutorial pasang feedburner di blog part 2My Profile

  9. dah ada masa buka kaunter ya…
    baguslah kujie
    banyak dapat ilmu bila kujie buka kaunter

  10. denaihati says:

    1. Ramai yg bagi feedback bagus tentang wordpress 3.0 dalam entri terbaru saya
    2. Untuk penguna wordpress boleh load plugin Ads dan letak boleh letak iklan kat mana2 dalam entri yg kita suka sama selepas entri atau antara entri..menarik juga plugin ni.

  11. herm…teringin nk pakai WP, tapi tak berani…
    blogspot mudah lagi, tutorial pun byk…
    takpe laa…
    suke2 je…

  12. Semalam, lepas singgah ke blog kak jie terus saya surf tentang Cara Buat Table Of Content macam A Letter From Heaven 5 nakkan tu. Alhamdulillah, dah jadi tapi tak serupa mcm kak jie.

    Saya nak cuba script kak jie pula. TQ
    Jom terjah post menarik dari Laili ..Saiful Apek dibebaskanMy Profile

Trackbacks

  1. […] blogspot, dulu saya gunakan cara Table Of Content .  Kalau tak boleh cara tersebut, gunakan cara backlink list satu satu ( buat secara manual […]