Hide Tweet Melalui Tweetdeck

Kadang- kadang… ada ketikanya…ada waktunya saya agak tidak selesa dengan tweet dari  follower.  Nak unfollow , itu hukuman agak berat.

Bukan tak suka individu tersebut tetapi kadang2 ada tweet yang ‘tidak sehaluan . Nak  unfollow tak sampai hati,  lebih baik ‘hide’kan sekejap tweet dia.   Bila masa sesuai, clearkan balik.

Saya dah jumpa caranya….gunakan tweetdeck.  Search Tweetdeck dan install.

Settings > Global Filters > masukkan id si dia yang benci tapi sayang tu.   Contoh @kujie, @akuannoying, @ikutsukaaku

Atau pada  Containing Words,  boleh letak hashtag yang tak berapa minat : contoh #iphone4, #ipad2, #maxis10  < ini kes dengki!

Selesai – timeline aman damai dan cool~  Terimakasih @einztrigger

moral of the story – kita tiada kuasa untuk mengubah seseorang tetapi kita ada kuasa untuk mengawal diri sendiri.

46 Replies to “Hide Tweet Melalui Tweetdeck”

  1. dah boleh kak jie…time kasih bagitau saya yang lemah bab website ini…kalau tak tak perasan pun kak jie sebab blog kami bukan banyak orang komen…saya pun baru perasan kak jie bagtau kat sini…tq
    Jom terjah post menarik dari azura ..Selamat Hari Ibu EsokMy Profile

  2. itula kan….ni kes 3 thn lalu…guna auto follower….bila 1-2 bulan baru nak aktif balik…terpaksa la unfollow yg tak berkenaan tu…. kalau tak mmg tk blh baca pun tweet dari geng2… he3
    Jom terjah post menarik dari syamila ..Milik Siapakah Ini… –My Profile

  3. dulu2 ada pernah nampak orang tweet cakap benda ni
    tapi masa tu tak ada keperluan nak hide sesapa
    hari ni try..tu yg cari

  4. tak ada sesapa pun yang hide
    tadi test kejap…dah clearkan pun
    kita boleh guna pada waktu2 mood kelaut… tak nak diganggu :p

  5. hak kita untuk follow dan unfollow sesiapa…tiap orang create akaun twitter dgn berbagai sebab…tak sama setiap orang. Kita hormat hak setiap org ke atas akaun masing2 😉

  6. kak jie lamaaaaaaaa dah ada akain twitter – 3 tahun lebih tapi tweet sikit je
    kadang2 bersosial dgn kawan2

  7. Kak Jie pun merapu meraban juga … hehehe.. Kak Jie tak suka tweet yang suka mengata orang lain, suka mengumpat orang lain..sekarang ni ramai yang boleh tweet di mana saja..dalam LRT, kedai mamak, tepi jalan stesen bas…bila dia tengok sesuatu atau seseorang, dia mengata org tersebut melalui twitter dengan bahasa carut dan maki. Kak Jie akan mengelak untuk membaca tweet seperti itu…. takut nanti kat akhirat kena jadi saksi dia.

    Tapi itulah masalah…. nak unfollow rasa

  8. awat tak habaq … kadang² penuh timeline yang tak perlu. Kita boleh hide orang, bila orang hide kita jangan hangin pula, kan…

    p/s – minggu depan nak join wordless wednesday

  9. sekejap ma? HAHAHAHA yonna dah hide 3 bulan ni LOL. ini memang tahap petala ke 8 ah follow diorang. tapi hari2 clear filters, sebab once kita hide, if dia mention kita pun, kita takkan dpt tau. so,kena la usha2 kot2 dia mention kita tak reply. kang kantoi hide :p haha
    Jom terjah post menarik dari yonna ..Wordless Wednesday 7My Profile

  10. tapi tu untuk desktop client je kan kak? sy sejak guna chrome punya tweetdeck ni dah jadi malas nak bukak client dia

Comments are closed.