Hide Tweet Melalui Tweetdeck

Kadang- kadang… ada ketikanya…ada waktunya saya agak tidak selesa dengan tweet dari  follower.  Nak unfollow , itu hukuman agak berat.

Bukan tak suka individu tersebut tetapi kadang2 ada tweet yang ‘tidak sehaluan . Nak  unfollow tak sampai hati,  lebih baik ‘hide’kan sekejap tweet dia.   Bila masa sesuai, clearkan balik.

Saya dah jumpa caranya….gunakan tweetdeck.  Search Tweetdeck dan install.

Settings > Global Filters > masukkan id si dia yang benci tapi sayang tu.   Contoh @kujie, @akuannoying, @ikutsukaaku

Atau pada  Containing Words,  boleh letak hashtag yang tak berapa minat : contoh #iphone4, #ipad2, #maxis10  < ini kes dengki!

Selesai – timeline aman damai dan cool~  Terimakasih @einztrigger

moral of the story – kita tiada kuasa untuk mengubah seseorang tetapi kita ada kuasa untuk mengawal diri sendiri.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. huhu..mamat main unfollow je 😀
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Jom Review Alexa Cara Mudah Untuk Tingkatkan Alexa RankingMy Profile

  2. azura says:

    dah boleh kak jie…time kasih bagitau saya yang lemah bab website ini…kalau tak tak perasan pun kak jie sebab blog kami bukan banyak orang komen…saya pun baru perasan kak jie bagtau kat sini…tq
    Jom terjah post menarik dari azura ..Selamat Hari Ibu EsokMy Profile

  3. macam-macam la function tweeter ni. saya memang tak faham langsung. huhuhu
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..10 Pengomen paling tegar April 2011My Profile

  4. eh..memang berguna sangat cara ni..thanks kak.. sebab saya pun selalu terganggu dgn tweet2 yg tak disenangi.. hehe..

  5. syamila says:

    itula kan….ni kes 3 thn lalu…guna auto follower….bila 1-2 bulan baru nak aktif balik…terpaksa la unfollow yg tak berkenaan tu…. kalau tak mmg tk blh baca pun tweet dari geng2… he3
    Jom terjah post menarik dari syamila ..Milik Siapakah Ini… –My Profile

  6. syamila says:

    betul tu kujie… tp bila dh follow tk best lak nak follow kan… moralnya sebelum follow siasat dulu… 🙂
    Jom terjah post menarik dari syamila ..Milik Siapakah Ini… –My Profile

  7. errr.. maza tak berapa nak follow tweeter ni.. hehehe

    sekadar FB dan blog shj aktif sudah. ahaks…

  8. Huhu.. main sorok-sorok kat tweet pun boleh rupanya.
    Jom terjah post menarik dari Yati ..PenghukumMy Profile

  9. Assalamualaikum,
    Saya tak mesra pengguna dengan burung biru tu…tak reti nak berkicau 😉
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Cinta IniMy Profile

  10. bee guna time server down nk luah kan perasaan dgn geng hahaha teruk 😆
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Panduan Pemohonan Ke IPTA – Tarikh Kemasukan – Pemohonan PTPN Dan Panduan Membuat Rayuan Ke IPTAMy Profile

  11. sama lah biarkan berlalu …eh jom lah follow saya di twitter ..kak jie tupmang promot diri hehe..puanbeedotcom yer kawan2
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Panduan Pemohonan Ke IPTA – Tarikh Kemasukan – Pemohonan PTPN Dan Panduan Membuat Rayuan Ke IPTAMy Profile

  12. saya pun tk suka mcm tu kak, lagi2 yang maki2 tu uihh tk gemor dan tk sebulu ler…
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Panduan Pemohonan Ke IPTA – Tarikh Kemasukan – Pemohonan PTPN Dan Panduan Membuat Rayuan Ke IPTAMy Profile

  13. ni suka bee pun buat wordless wednesday tp selalu lupa ekek 🙂
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Panduan Pemohonan Ke IPTA – Tarikh Kemasukan – Pemohonan PTPN Dan Panduan Membuat Rayuan Ke IPTAMy Profile

  14. kak jie tak payah hide saya punya sebab saya memang jarang tweeeeeeeettt..hehe
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Giliran Darwisy Menunjukkan Kehebatan Bermain BolingMy Profile

  15. kalau tak mampu, buat le cara tak mampu , ye dak..hihi

  16. hihihi…dengki dgn kawan2…tu dengki sayang :love:

  17. Kak Jie kurang guna chrome..dulu ye

  18. dulu2 ada pernah nampak orang tweet cakap benda ni
    tapi masa tu tak ada keperluan nak hide sesapa
    hari ni try..tu yg cari

  19. tu lah..bergantung pada mood :p

  20. tak ada sesapa pun yang hide
    tadi test kejap…dah clearkan pun
    kita boleh guna pada waktu2 mood kelaut… tak nak diganggu :p

  21. tempat sosial beramah mesra dgn kawan2 :p

  22. hak kita untuk follow dan unfollow sesiapa…tiap orang create akaun twitter dgn berbagai sebab…tak sama setiap orang. Kita hormat hak setiap org ke atas akaun masing2 😉

  23. memang tak follow kalau yang add diragui statusnya.. 😀

  24. salam

    selalu buka tweetdeck tapi tak intai sgt..biar je

  25. kak jie lamaaaaaaaa dah ada akain twitter – 3 tahun lebih tapi tweet sikit je
    kadang2 bersosial dgn kawan2

  26. betullah tu..time award ke, time bola..hihihi
    jahatnya… 👿

  27. samalah kita..baru tau hari ni
    orang lain dah lama tau

    sebenarnya masa tu belum keperluan 😀

  28. blog azura tak boleh komen ye…

  29. azura says:

    kami tak pandai guna twitter kak jie…
    Jom terjah post menarik dari azura ..Tenangkan hatimu dengan ayat seribu dinarMy Profile

  30. wooo.. baru tau nih.. hehee
    Jom terjah post menarik dari Rozeman ..Gambar comel Tun Dr Mahathir dan Tun Dr Siti HasmahMy Profile

  31. Izzat Aziz says:

    Selalu jugak guna time guna tweetdeck.. terutama time ada award pape.. mesti filternya sesetengah hashtag.
    Jom terjah post menarik dari Izzat Aziz ..Hidup segan- mati tak mahuMy Profile

  32. sampai harini masih belum rasa nak ada akaun twitter 🙂
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..saya adalah mangsa langgar lariMy Profile

  33. Assalam..
    Jarang nak buka twitter dan baca melainkan ping entry…
    Jom terjah post menarik dari iza ..Mangsa Masih Hidup Ketika KemalanganMy Profile

  34. syamila says:

    tp unfollow tu follower luar dari malaysia ler, bukannya nak follow tp terfollow…he3… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari syamila ..Milik Siapakah Ini… –My Profile

  35. syamila says:

    blh hide yea…saya byk unfollow sebab byk sgt mesej ntah apa2…rasa cam tk nak tapi terpaksa..sebab dh bengang…he3…
    Jom terjah post menarik dari syamila ..Milik Siapakah Ini… –My Profile

  36. setakat sekarang tak pernah aktif dalam twitter..
    Jom terjah post menarik dari naimulfirdaus ..blogger lelaki dan wanita yang hangatMy Profile

  37. harap kak jie tak hide saya.. 🙁
    Jom terjah post menarik dari pereman ..The Faces of Death – Osama Bin Laden Extremely Graphic PicturesMy Profile

  38. kdg2 tak terbaca pun tweet yg byk2 tu.. huhu.. so, lau dh byk sgt, biar je la berlalu..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Kat Mana Korang Simpan DuitMy Profile

  39. Azhar@Shed Plans says:

    Thank for the sis,tak taula ada trick camne yer
    Jom terjah post menarik dari Azhar@Shed Plans ..Metal Garden Sheds – The Good and BadMy Profile

  40. Kak Jie pun merapu meraban juga … hehehe.. Kak Jie tak suka tweet yang suka mengata orang lain, suka mengumpat orang lain..sekarang ni ramai yang boleh tweet di mana saja..dalam LRT, kedai mamak, tepi jalan stesen bas…bila dia tengok sesuatu atau seseorang, dia mengata org tersebut melalui twitter dengan bahasa carut dan maki. Kak Jie akan mengelak untuk membaca tweet seperti itu…. takut nanti kat akhirat kena jadi saksi dia.

    Tapi itulah masalah…. nak unfollow rasa

  41. awat tak habaq … kadang² penuh timeline yang tak perlu. Kita boleh hide orang, bila orang hide kita jangan hangin pula, kan…

    p/s – minggu depan nak join wordless wednesday

  42. hah,mesti kak kujie nanges baca tweets meraban kite kan kak???eh, follow ke?heheheheeheh!!! a’ah,cara ni memang best kan?? sy pun tak pernah follow orang kalau x betul2, orang blocked saya pun saya buat xtau je.hahahaha!!! kesian nak unfollow -..-
    Jom terjah post menarik dari lizz ..Jawapan Balas Bagi Entri- Perempuan Yang Tak Tutup Aurat Jarang Nak SolatMy Profile

  43. yonna says:

    sekejap ma? HAHAHAHA yonna dah hide 3 bulan ni LOL. ini memang tahap petala ke 8 ah follow diorang. tapi hari2 clear filters, sebab once kita hide, if dia mention kita pun, kita takkan dpt tau. so,kena la usha2 kot2 dia mention kita tak reply. kang kantoi hide :p haha
    Jom terjah post menarik dari yonna ..Wordless Wednesday 7My Profile

  44. nesca says:

    tapi tu untuk desktop client je kan kak? sy sejak guna chrome punya tweetdeck ni dah jadi malas nak bukak client dia

  45. btol ler, dgn cara ni kalau kita xdpt review #maxis10 maka kita hide hashtag tu tanda dengki…hehe

  46. yanmie says:

    hahahhaaa kes dengki tu yg x tahan 🙂
    Jom terjah post menarik dari yanmie ..Video Of The YearMy Profile