Jangan Ikut Cara Ariff Shah

Kenal tak ni siapa?

Ramai yang kenal, maklumlah blogger popular digilai ramai juga seorang pelajar Malaysia di Russia.

Apa yang tak kena dengan Ariff?

Semalam saya blogwalking terjumpa satu komen Ariff di blog entah siapa, saya klik profile name Ariff dan itulah yang saya dapat.  Terkejut kerana carian saya berakhir di sini.  Bayangkan kalau Lisa Surihai atau Tiq Zaqyah terjumpa komen Ariff dan  berminat untuk menyinggah ke blog Ariff,  Ariff rugi satu pelawat!

Jadi, lain kali ikut cara Kak Jie  setting profile pada akaun google ye Ariff . Kalau tak ada blog BS ( blogspot ) , isi ruangan Blog I Follow dengan blog sendiri WP selfhosted. Profile google akaun akan jadi lebih anggun seperti profile Kak Jie .  Ada link yang boleh menjadi ‘talian hayat’ dapatkan seorang pembaca .

* untuk blogger wp selfhosted setting akaun google

Ramai blogger setting ruangan komen mereka seperti ini.  Kalau setting macam ni, blogger WP selfhosted tidak dapat meninggalkan komen kerana akaun google yang digunakan tidak membawa link ke blog sebenar.

Ubah setting seperti ini:

Dashboard > Setting > Comments > Who Can Comment > Tick Anyone

Tapi setting ini adalah hak masing-masing, jangan pula cakap saya nak menyibuk hal blog orang lain.   What you give you will get back ! Kadang-kadang ada blogger yang tidak  sedar sebab dia tak pernah komen di blog sendiri dan ramai juga blogger yang tidak faham ‘keselesaan’ blogger lain di blog mereka.

Saya tak jadi hal….kalau  rasa nak tinggalkan komen, Intense Debate atau Disque yang susah nak faham tu pun saya komen juga.

Kedekutnya saya tak follow blog orang lain…  saya baca blog orang lain dari link yang saya terima melalui  stastistik GetClicky

©kujie – Kecelaruan hormon kot, dah 2-3 entri terbaru asyik nak membebel saja!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. hidayah says:

    fuhhhh..dayah sedang baca sikit2 tips akak nih..

    😀
    byk nye dayah nak belajar…

  2. mamat tak sampai 1 bulan lgi guna .com n hosting sndiri..tapi bila part nk komen dkat blogspot…jadi masalah…
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Video Maharaja Lawak Minggu 12 JambuMy Profile

  3. senang je la nak faham..hehe
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Video Maharaja Lawak Minggu 12 JambuMy Profile

  4. hahahahahaah!!! honestly, sy jarang blogwalking now sebab busy MAIN TWITTER kot.hahaha. saya reply mana yg komen entry sy jek cuz tu lagi better kot.adil sket. tapi, bila saya pi baca entry orang tu n tak enable untuk saya letakkan LINK BLOG sy mmg boring ar kan..sebab avatar google sy ntah ape2 jek!!hahahahaha
    Jom terjah post menarik dari Lizz ..Video Aishiteru – OST Sinetron Cinta MelodiMy Profile

  5. salam
    saya ni baru dalam blog
    dalam tinggal komen tu saya set kan kepada pengikut je
    tapi bila pengikut nak tinggal komen dia kata hanya untuk pengikut je
    camne tu
    minta pertolongan
    Jom terjah post menarik dari zaki ..BELON PANAS 2011 DAN BIG APPLE DONUTMy Profile

  6. kadang2 check follower, ramai juga yg tak letak link sendiri. tak reti saya nak cari dah kalau macam tu.
    Jom terjah post menarik dari Adzriel AB ..Blogger Favoriteku di KosmoMy Profile

  7. nasib baik sudah tukar ke intense debates (betul ke eja ni ) huhu..
    Jom terjah post menarik dari pneumedic ..RIVER OF DARKNESS 2010 MKV &amp RMVBMy Profile

  8. oh..mcmtu ke sblum ni guna blogspot xtpikit pun..hehe..thanks…
    Jom terjah post menarik dari mr.kerro ..Apa Sudah Jadi FacebookMy Profile

  9. follow diri sendirik? hmmm…me ade link gak me letak url link sendirik….kire yg penting klo org view profile kite drpd page org lain..at least org leh dpt url link kite…tul x? 😉

  10. akaun blogspot aku
    guna untuk tinggal
    komen.

    betul tak kak jie.
    saya tinggal komen je.
    Jom terjah post menarik dari Ali ridha ..Adsense-Pagerank dan Cpanel dikembalikanMy Profile

  11. ada = komen yang diletakkan link akan masuk spambox
    kena ‘luluskan secara manual’ 😆

  12. ok ok…dah faham dah
    terimakasih kerana memahami
    jarang nampak area MY Web Page tu

    harap org lain akan perasan itu link blog kita.

    terimakasih kerana berkongsi

  13. dah balas komen kakjie. tapi tertulis kat bawah pulak. terlupa nak letak dalam thread 🙂
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Sesi fotografi bersama Si comel Sugar GliderMy Profile