Janganlah Sekali Lagi..Please!

Lebih kurang 10 hari lagi , sempatkah bertahan?

Pada 26hb September 2009 blog ini tidak dapat diakses dengan alasan Bandwidth Limit Exceeded . Tolonglah jangan berlaku lagi sekali.

Bandwith Limit Exceeded macamlah blog popular sangat.  Sebenarnya bukan sebab visitors bertambah secara mendadak  tetapi lebih kepada pageviews dan hits…aktif sangat install theme baru.

Bandwith tu apa?

Bandwidth adalah unit yang mengukur bilangan data atau maklumat dalam satu network . Saya sewa satu ruang dalam server yang dipanggil hosting bergantung pada had penggunaan bandwidth. Aktiviti-aktiviti seperti menulis post, menulis komen atau blog ini di baca oleh pengunjung akan ‘memakan’ bandwidth tersebut.

Kena contact Serverfreak minta jasa baik. Mungkin email ini masih boleh digunapakai di waktu-waktu kecederaan…huhuhu

Dalam masa sedang menyiapkan entri ini, saya email Sam di Serverfreak dan….whoa! Cepatnya di balas.

Dapat talian hayat 30G. Cukuplah!

Inilah sebabnya kenapa saya menyenangi Serverfreak!

52 Replies to “Janganlah Sekali Lagi..Please!”

  1. anyways. memang mantap la kak jie. saya nak sampai 10GB pun belum tentu dapat lg
    .-= ariff´s last blog ..TM High Speed Broadband (HSBB) Malaysia Speed Test – Memang LAJU!! =-.

  2. banyaknya kak jie guna… bestnya serverfreak… 😀
    .-= Amir´s last blog ..Filem Wajib Tonton 2010: Hikayat Merong Mahawangsa =-.

  3. Aduh…blog saya pun mengalami masalah yang sama gak…dah lah bandwith cuma ada 35G jer.
    Dalam sebulan saya kena top up lebih RM30 utk tambah bandwith…

    Nampaknya saya kena tukar hosting lain ni…
    ServerFreak OK ker?

  4. haha, tak pernah habis walau 10G sekali pun… hoho… 👿
    .-= lazaac´s last blog ..MyTeam Tiada, MyTeamZ.Org Jadi Pengganti =-.

  5. 1. Maknanya blog ni banyak ILMU bermanafaat kepada pengujungnya.
    2. Saya pun suka serverfreak
    .-= denaihati´s last blog ..Jemaah Tabligh tercemar akibat nila setitik =-.

  6. 30G?memang besar dan servis terbaik dari server freak..

    p/s – Kak jie..saye try reply komen orang gune button balas sebelah kiri tuh.tapi taklehla..yg buang reply tu..ok..
    .-= hafizmd´s last blog ..Wanita Malaysia sudah kurang subur? =-.

  7. samela kite en maza..setakat ni langsung tak terganggu..almaklumlah..blog saye tak femes..hahahah
    .-= hafizmd´s last blog ..Wanita Malaysia sudah kurang subur? =-.

  8. hehe..saye kekadang giler jugak tukar themes..tapi kene tgk bandwidth jugak..takde sambungan talian hayat..susah nanti..hehehehe :mrgreen:
    .-= hafizmd´s last blog ..Wanita Malaysia sudah kurang subur? =-.

  9. theme hijau gak terrrbaik utk mama 😀
    .-= yonna´s last blog ..Cuba Belek Diri Sendiri Dulu =-.

  10. bestnyer dapat upgrade..bestnyer byk org masuk sini…tgginyer bandwith! terernyer..sume kagum ler..huhu…tak pdi la cam kak jie…dasat2… :mrgreen:

  11. salam kakjie

    ah… hebat tu hehe mungkin kerana isu sensasi kot hehe

    penggunaan keyword yang tepat dan blog yang menggunakan SEO dan SEF memang mudah menarik orang dan juga menghabiskan bandwith hehe

    *tips*
    cuba gunakan robot.txt ( exclude major search engine seperti google, yahoo, msn ) dapat mengurangkan sedikit bandwith 🙂 juga penggunaan cache

    cuba juga guna sub domain tuk buat hosting pic tuk elak hotlinking ( kalau ada ) dan guna blocker tuk elak beberapa agent yang dikenali sebagai spammer contoh seperti libwww atau perlww

    yang lain rasanya kakjie mesti lebih mengetahui hehe 🙂 kakjie juga boleh guna piwik tuk buat analysys terperinci sebagai ( pilihan lain untuk google analytic )

    kurangkan penggunaan script loading yang berat juga image 🙂 ( untuk elak user loading berulang kali )

    yang lain rasanya kakjie sudah mengetahui 🙂

    *note*
    maaf eh kalau komen lebih lebih hehe

    salam

  12. Waaa wajah baru, tapi Iza kat kampung ni tenet slow yang amat huhu… berapa kali refresh pon tak mau keluaQ smua huhu.

    Gud nite Kak Jie 🙂
    Berapa hari laa 30GB tu boleh bertahan nooo 😀

    1. yup Zool…sebab kak jie selalu kenalkan customer baru. Selalu ada yg bertanya ttg webhosting, Kak Jie akan kenalkan mereka dengan serverfreak.

  13. kak jie… kenapa nampak macam berterabur jer themes ni. jangan marah ye. kalau nak saya perbetulkan tadek masalah. saya sedia membantu
    .-= kreuger´s last blog ..Mencita aplikasi baru hasil daripada pengubahsuaian mIRC Script. =-.

    1. tau tak pe…tu kak jie cakap…theme ni perlu diedit…. ada banyak yg perlu dikemas kini… dah boleh akses…masuk je betulkan

      sangat2 dihargai! 😆

      nanti kalau azmanishak.com bandwidth nazak, kak jie leh sumbang..kehkeh 😆

      1. kak jie.. dah siap. tepat jam 00.40 = 12.40am. Terima kasih atas cabaran yang diberikan. kalau ade apa-apa nak komplen sila la bagi tau ye. hehehe..

        harap suka dengan alteration kali ni.

      1. waa… komisen2 ni tak dapat lah. shinjiru harga mahal. orang tak mampu beli
        .-= ariff´s last blog ..TM High Speed Broadband (HSBB) Malaysia Speed Test – Memang LAJU!! =-.

Comments are closed.