Kasih diberi, cinta dicari tak sama dengan gerak geri

ikut resam padi

Personal relationships and privacy

Do not assume that you know everything there is to know about a writer simply because you read their weblog on a regular basis. Any judgements you make will be based on the information they have provided you about themselves, which is probably vague, incomplete or embellished. Whatever opinion you form on them as people, or their life as a whole, is probably best kept to yourself. Remember, you are the reader. An obvious exception to this would be if someone were asking for advice or opinions.

Never contact the writer for more details on events or personal information than what they have already provided on the site. Chances are if the information you seek isn’t readily available, they have found it too personal or innapropriate to share. If you are close to the person they will eventually tell you privately, so intrusive questions are not necessary, just leave it alone. If you are meant to know, you will.

Ini adalah sebahagian dari A Blogger’s Disclaime yang wajib dibaca oleh semua yang singgah di blog ini. Β  Walaupun saya boleh menjadi seorang yang mesra rakyat pengunjung tetapi tidak semua hal peribadi akan saya kongsi di sini.

Bila anda baca dan faham – tak perlu ikut keseluruhan tetapi sebahagian yang penting perlu diberi perhatian kerana garis panduan ini akan membantu anda menjadi seorang blogger dalam kelas yang tersendiri.

Remember, you are peering in on my life, sharing my thoughts, and though I may become quite special to you, you remain a mystery to me.

Perlukah menjadi kaktus?kaktus
Melindungi diri sendiri tetapi melukakan orang lain?

Rasanya sudah sampai ‘masa tu ‘ dan saya perlukan coklat untuk pengeluaran kimia endorphins bagi otak yang menggalakkan rasa gembira dan mengurangkan stres.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Dah bagi betis nak peha kan? :p Takpe bagi lar mereka rasa cili kemudian baru tau pedas. πŸ˜€
    .-= tekkaus´s last blog ..Top 10 Most Embarrassing Moment! =-.

  2. i might need a chocolate now… 😯
    .-= samdaddycool´s last blog ..Ebook sampah dan duit haram…. =-.

  3. Lepas ni nak letak juga lah.
    Eh,eh, agak-agaknya boleh copy and paste aje tak apa yang kat atas tu? :roll:

    Tapi takut pulak, sebab … tuan punya blog garang macam singa. 😯
    .-= Kak Long´s last blog ..Seperti kaduk naik junjung =-.

  4. tengok tempat dan situasi..

    kekadang elok terus jadi KAPAK!
    mana2 yg tak reti bahasa tu, terus di KAPAKkan.. daripada dicucuk duri kaktus. hehehhe
    .-= maza´s last blog ..Aku Bukannya Bapa Kau, Nab! =-.

    • @maza, tak baiklah nak kapak2 orang..aihhhh…. luka kt hati lagi parah dari luka kena kapak… πŸ˜†

      benda2 mcm ni kadang2 kita rasa tak payah cakaplah…derang faham….
      tapi kadang2 tak cakap org buat tak fahammmm

      saya agak cerewet mengenai tatatusila di blog ini. Saya tak nak apa yang saya bina sejak sekian lama bercalar .

      Tiap org berbeza dan penerimaan org juga berbeza, dan saya sentiasa berharap org akan terima doktrin ini secara baik…jangan bercakap dimulut saja tetapi tidak diteruskan dengan tindakan.

      ckp tiap org berbeza tp bila org tu lain sikit je dr sikap kita, mulalah kita nak pokpekpokpek…..contohlahhhhh πŸ˜†

  5. Memang sesetengah orang tu tak faham, dan tak faham-faham, malah ada yang buat tak faham. Sabo jela.
    .-= Dr House´s last blog ..Cara-cara membuat keju secara ringkas =-.

    • @Dr House, benda ini susah nak cakap
      ramai yang terlebih ghairah untuk menonjolkan diri

      blog lain mungkin tak apa
      tapi blog ni mmg disediakan beberapa garis panduan, Kak Jie sgt2 berharap dibaca dan diikuti…

  6. Canggihnya tajuk entry baca 3 kali pun baca balik sekali lagi πŸ˜€
    Memang kena tahu had dan sempadan diri. Seni komunikasi asas tuh.

    p/s: Iza duk teringat-ingat kek coklat moist open house umah kakak Kak Jie hari tu…camner ni huhuhu
    .-= iza~de~bintang´s last blog ..Kita Harus Peduli… =-.

    • @iza~de~bintang, ada cara lain nk cari tajuk entri sebenarnya..hihihi :mrgreen:

      kena ada deria ke-6 utk belajar menyesuaikan diri dgn semua persekitaran. Tak perlu shyΒ² sgt tak tak perlu menonjol sgt – kata kunci adalah bersederhana

      cokelat tu tak buleh buat hari2…dah tak special lagi πŸ˜†

  7. bunyi mcm masalah
    .-= haritz´s last blog ..AlFarabi Band – Ngetop Di Facebook =-.

    • @haritz, bukan masalah, cuma nak bagitau
      entah kali yg keberapa

      sy tak suka dihubungi untuk tau hal2 yg di luar apa yg di tulis di blog
      apa lagi hal2 peribadi ( walaupun hal peribadi itu bukan hal saya )

      kita kena faham – tahu sekadar apa yg diberitahu saja

  8. Kak Jie, coklat takde kat sini tp
    gulaΒ² byk. Bleh jer sy bg kalo
    kak Jie sudi. Memacam ragam
    manusia ni, abaikan jer. :mrgreen:
    .-= Eriyza´s last blog ..Pintu Terkopak Ditalu Kapak =-.

    • @Eriyza, dah pesan dgn Angah dah tu..dia pergi masjid

      dah banyak dpt ‘kata-kata manis’ dah

      takut nnt terlebih manis :mrgreen:

  9. lain macam jek entri kak jie.. x pe lunch nnt saya beli coklat n makan kan tuk kak jie.. nak bg kt kak jie jauh sgt… πŸ˜‰
    cheer up kak jie!

    • @ainsufian, tak ada lainnya πŸ˜†

      A Blogger’s Disclaime tu mmg ada kt blog ni lama dah
      cumanya ramai yg tak baca

      kadang2 nak kena suruh org baca dan faham

      kita berbeza dan kena terima perbezaan tu utk dptkan keharmonian bersama

      p/s – ayat kak jie mcm sengal je :mrgreen:

  10. hanisumayyah says:

    Kadang2 bukan mereka tidak faham tetapi sengaja tidak faham..k.jie teruskan berkarya disini sebab masih ramai yang faham :)))

    • @hanisumayyah, kadang2 pembaca rasa mereka terlalu tahu mengenai tuan blog sehingga mereka rasa ingin menunjukkan sedikit rasa ‘simpati untuk bermulut manis ‘ sedangkan perhubungan online perlu ada satu garis sempadan

      orang lain mungkin tak kisah, tetapi kita perlu memahami setiap blog tuannya berbeza
      jangan kita buat penilaian sama untuk setiap orang

      πŸ˜†

      entri ni agak emosi kan…tuan blog garang mcm singa πŸ˜†

  11. Tu masalahnya apabila kita menjadi baik tetapi ada pulak manusia yang ingin mengambil kesempatan… begitulah manusia dan dunia yang bermacam-macam ni
    .-= denaihati´s last blog ..Sedekah itu Perisai Api Neraka =-.

    • @denaihati, kadang orang cuma ingin tunjukkan rasa prihatin dan simpati seolah2 mereka memahami sedangkan hal dunia blogging, apa yang dipaparkan itu saja yang perlu diketahui.

      Kita perlu ada sempadan untuk berkawan – lagi2 kalau kita bukan rapat dengan tuan blog.

  12. ermm…kak jie nak coklat? (offer coklat)
    ermm…kak jie nak coklat…(mintak coklat)
    hehehe…
    Yelah..sama-sama faham.

  13. Alamak Jie… napa macam sama je dengan entry Tie.. ada keyboard tu, hihi..

    Sama-sama faham laa….. :mrgreen:
    .-= Tie´s last blog ..Berpada-pada =-.

  14. nanti saya bagi coklat ye πŸ™‚

    cheer up!

  15. kenapa rasa mcm statement ini sungguh berat kak jiey…..? πŸ˜‰
    .-= izzahazfar´s last blog ..Pasport punya cerita.. =-.

    • @izzahazfar, tak berat pun

      A Blogger’s Disclaime adalah asas blogger, dulu2 kami sangat memahami garis panduan ini, ramai blogger akan letak ” must read” di blog mereka

      tetapi skrg , tak ramai yang letak.

      Kak Jie letak sebab Kak Jie rasa itu adalah panduan asas kepada semua org

  16. sha setuju kak jie! kadang2 tuh terasa juga bila ada yang mintak tayangkan gambar2 personal dalam setiap entry. tp rasanya tak wajib kan?tp takpelah…setiap org ada cara sendiri.

    selepas banyak yang berlaku, berhati2 lebih elok.
    sedangkan tak expose dah ada yang ambil kesempatan, inikan pula expose.

    itu pegangan sha dalam blogging sekarang.
    .-= cheryna´s last blog ..orkid’s cafe: chocolate for men,cheese for women? =-.

    • @cheryna, bukan senang nak org faham – dlm dunia blog ada berbagai jenis manusia dan kita kena hormati setiap kehendak individu.

      Kau, Aku kita berbeza.

      Kak Jie selalu juga cerita hal peribadi di blog, tetapi secara ringkas . bersederhana lebih baik.