Kenapa semua orang nak buat tutorial?

Hari-hari saya jumpa blogger buat post entri cara , panduan, tips atau tutorial tentang blog tetapi saya jarang berjumpa mereka bagi backlink/ kredit kepada entri asal mereka dapatkan sumber tersebut.

Puas ke dapatkan trafik dengan menciplak idea orang lain?  Kadang-kadang tutorial yang dialih bahasa gunakan gambar asal dari sumber yang mereka dapat. Kalau pun nak buat dengan niat berkongsi , lebih beretika kalau kita link kepada sumber kita dapatkan ilmu tersebut. Barulah ada keberkatan – sharing is caring. Pahala di akhirat.

Pokok sireh berdaun bujur
Hidup subur dekat kuala
Jika kita bersikap jujur
Hidup kita dipandang mulia

Ini saja teguran saya hujung minggu ini, kalau baik jadikan sempatan.  Ini pendapat saya, mungkin juga salah pada pemikiran orang lain.

opps…lagi satu – semua tips atau point2 yang diulang siar berpuluh2 kali. Carilah idea baru .

Jawapan kepada tajuk – nak dapatkan trafik cara mudah !

©Kujie – sebab itulah saya hanya buat tutorial atas pertanyaan yang di emailkan.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. as salam kak jie..
    jika kita selalu amal dlm hati,orang berbudi kita berbahasa…takda masalah mcm ni berlaku..dan saya krg setuju kalau semua ckp newbie tak tahu berterima kasih..saya sentiasa ada berterima kasih klu ada sesape sudi bg tutorial..tp ada ssetengah blog saya baca,nak bagi ilmu tp mcm x ikhlas..tutorial tak lengkap pun…klu betul2 nak bagi,biarlah ikhlas..semua ni amat bermakna bg saya yang masih belajar…

  2. salam kak jie..bg saya benda ni prkara mudah.dah lama di ajar dlm hdup kita..orng berbudi kita berbahasa…x semua newbie tak tahu mengucapkan terimakasih @ credit..mcm saya yang memang baru,selalu tercari2 tutorial yang boleh i ikut.tapi kadang2 ada sesetengah blog macam melepas batuk di tangga jer..nak bagi ilmu,tapi hanya separuh..yang peningnya orang mcm sayalah…klu betul nk berkongsi,bagilah dengan ikhlas…
    Jom terjah post menarik dari linda ..Rasa Seronok Giler-chapter 2My Profile

  3. hanisofia says:

    salam…kak jie….saye hanisofia…saye jumpe blog kujie dah seminggu dah…tapi banyak sgt ilmu sgt dpt n belum saye cube lagi…ilmu ilmu kujie berguna sgt2….hanya Tuhan yg dpt balas nya….
    cume saye nak mntk izin redha kn…kalo kawan2 tanye saye ajar kan untuk diorg yee…
    cume sekrg nak mntk kujie ajar mcm mane nak attach file dr microsoft office ke blog…dlm file doc. tq kujie…

  4. saya newbie…dan setahu saya la (pernah terbaca), content yang sama, makcik google anggap spam.. dan blog tak kan tersenarai lagi dalam enjin carian… rugi jer buat copy paste..
    memang paling teruk kalau tak der backlink…
    kan bagus kalau post dari idea sendiri. sebarang persoalan boleh jawab terus.
    .-= amry´s last blog ..Kerja…Kerja…Kerja =-.

  5. banyak yang jumpa copy paste. ades~ malu jer..

    tapi kalau saya buat, saya pastikan yang benda tu semua dalam lingkungan pengetahuan saya. Buat sendiri dulu, jadi, lepas tu baru share.
    .-= ariff´s last blog ..Kerana Sekarang Aku Lagi Besar =-.

  6. kadang saya nak kongsikan sesuatu (tutorial/info) sbb tiba-tiba terfikir pasal benda tu.. dah siap taip, pastu search di google.. tengok2 dah ada tutorial yg sama.. terus tak jadi publish… walau idea sendiri, ttp tak berani sbb takut dikata meniru idea org tdahulu.. tapi kalau nak sangat publish juga.. mmg tak lupa bagi backlink pada penulis asal..
    .-= kulanz´s last blog ..FireFox Lebih Menarik dengan Paparan 3D =-.

  7. haha… sokong akak… mcm2 cara dorang wat… nak traffic cara mudah… mcm apa jer… :p kakaka…

    takde pun nak bg backlink ker duit ker… keke.. :p

  8. saya de buat tutorial gak kak jie.. kalau saya carik2, pastu susah nak carik dlm bhasa melayu.. saya buat la… atau mmang sbb de org tanye.. ye tul.. mmg kite ptut de kreditkan pada tuan rujukan punya site.. etika
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Ke Mana Menghilang? =-.

  9. Salam Kujie, buat tutorial memang ‘nak pecah kepala’ 😯 . Dulu saya tak kisah. Tapi bila jumpa orang copy senang2 je (mungkin dia tak faham etika ‘kopi mengopi’ agaknya), saya terpaksa buat watermark pada gambar atau kalau guna powerpoint, lagi senang – taip je nama blog kita. Lepas tu silalah copy dan bawa bersama ‘namaku’. Bukan nak bangga tapi nak ceriakan hati sendiri dan tidur dgn lena 😆 . Oh ye, tutorial Kujie tentang ‘Blogger WordPress Sombong’ yang saya ingin copy ke blog saya, belum saya buat lagi sebab Kujie tak kata apa-apa, jadi saya tak berani nak siarkan. :mrgreen:
    .-= mykrk´s last blog ..محادثة/MUHADATHAH/PERBUALAN/KOMUNIKASI/DIALOG : لـَٰـكـِنْ : tetapi : but. =-.

    • @mykrk, nak ambil apa2 kat blog saya tak kisah pun…kalau ada tutorial biasanya saya letak sumber tak kiralah blog tu dari orang asing atau sumber tu dari blogger buzz sendiri.

      Saya biasanya membaca pengumuman dari blogger atau cari info dari blogger help center.

      Tak perlu minta izin bertulis – saya boleh tahu di mana entri saya berada.. 😆

      • @Kujie, terima kasih Kujie.
        .-= mykrk´s last blog ..محادثة/MUHADATHAH/PERBUALAN/KOMUNIKASI/DIALOG : لـَٰـكـِنْ : tetapi : but. =-.

  10. Ramai buat untuk share kot. Tapi sebelum buat pastikan tak copy paste dari blog lain. Kalau ada, letak je credit. Tak susah pun. 😉
    .-= imran´s last blog ..Hukum Login Facebook Dapat RM100 =-.

  11. Woow..hijaunyer blog kak jie..suke2..nyaman jer mata.. :mrgreen:

    p/s – org kite memang hebat bab2 copy paste nie..

  12. Salam Kak Jie,

    Ehh, komen Rizal hilang.. sighhh..
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Hari Kraf Kebangsaan 2010 @ National Craft Day – =-.

  13. Ehh, hilang ke komen Rizal tadi Kak Jie? 😯
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Hari Kraf Kebangsaan 2010 @ National Craft Day – =-.

  14. KaK Jie,

    Maaf nak Spam kejap – WHoaho!! You Look Green!! :mrgreen:
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Hari Kraf Kebangsaan 2010 @ National Craft Day – =-.

  15. Salam Kak Jie,

    Wah, Kak jie membalas setiap komen.. Dah okay dah ke Kak Jie?

    Akhir-akhir ni memang Rizal perasan pun macam ada satu “trend” di kalangan blogger.

    Satu “trend” “Copy Paste”, satu lagi gaya “Blog aku hak aku..” :mrgreen: Malas sebenarnya nak komen panjang2 tentang isu ni. Sebab ramai juga yang sudah ulas.

    Hari ni Incik RestNrilekS cuma nak singgah ke sini tanya salam Khabar.

    Kak Jie apa khabar hari ni? Selamat Berblogging 😉
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Hari Kraf Kebangsaan 2010 @ National Craft Day – =-.

  16. wow ~~
    ku lihat hijau ~~
    tutorial nie kalau copy paste sebijik dan cuma alih bahasa mmg wajar bagi backlink. kalau sampai tahap gambar pun guna gambar blog yang direfer tue mmg tahap WAJIB kawin dah. eh. tahap wajib bagi backlink
    .-= abangnara´s last blog ..Menjadi Authority Blogger =-.

  17. berkaitan dengan blog post juga, sebenarnya lagi senang buat post dengan ada rujukan, setiap rujukan mestilah ada backlink.

    Cara begini biasa di blog-blog luar sana, dan sebenarnya inilah cara yang betul untuk bersosial menggunakan blog selain daripada melalui komen.
    .-= zuls´s last blog ..Hosting sepaku problem, Komen dan Post hilang =-.

  18. offtopic : Wah kakjie berwajah baru hehe greenday gitu! hehe..

    topic : bagi melz , mel menulis segala tips , tutorial itu berdasarkan dari pemandangan mel sendiri . sebagai contoh penulisan , blogwalking dan macam-macam lagi . Itu semua dari pemerhatian mel dari satu blog ke satu blog .

    coz kalau kita menilai blog itu terlalu personal . maka msg yang ingin mel sampaikan itu mungkin tidak sampai gara-gara mel memberi kepada hanya seorang saja . so thats why banyak tips2 mel dari blog hehe 😀

    So sekiranya ada antara entry mel sama dengan orang lain . mungkin itu hanya kebetulan coz pemandangan atau nukilan kita kadang-kadang mungkin sama .

    tentang tutorial itu coz mostly semuanya belajar dan bila dah belajar dorang cuba aplikasikan dirinya sebagai tuan guru untuk mengajar yang lain .
    .-= Melz´s last blog ..Tips | Format Penulisan Di Dalam Blog =-.

  19. denaihati says:

    saya suka penampilan baru ini.
    .-= denaihati´s last blog ..Zikir Pagi melidungi aku dan harta benda daripada bencana? =-.

    • @denaihati, theme lama – saja2 tukar baju lama..rupa2 muat lagi 😆

      • denaihati says:

        @Kujie, memang saya perasan ni tema yang dulu. Jujur saya lebih suka yg ini ada sikit warna.
        .-= denaihati´s last blog ..Zikir Pagi melidungi aku dan harta benda daripada bencana? =-.

  20. paling tak boleh blah nye ma, kau baru blogging 5 bulan, tup tup dah ada tutorial blog? hallamak, bikin panas. kau sendiri pun tak amalkan tutorial tu, sebok pulak nak mengajar orang.nampak sgt bukan asli tulisan tu.

    dia cedok mana,pastu tambah penanda wacana sikit.hahh siap! eieiiee 👿
    .-= yonna´s last blog ..Pendapat Anda Tentang Layout Blog Ini. =-.

    • @yonna, kalau di tegur, nanti keluar ayat berapi
      ” blog aku , ikut suka aku nak tulis apa’

      jadi…biarlah si luncai terjun dengan labu-labunya…

  21. salam kakjie, wah cat rumah :mrgreen: cantik. memang skrg nie bnyk blog tutorial malah ada yang buat tutorial tanpa memberikan kredit kpd blog asal..sepatutnya hak seseorang haruslah dihormati, bukan main penat lagi orang tu perah idea dan otak, orang lain pulak senang2 ciplak tanpa memberikan kredit..huhu.

    teringat zaman berbelog akhir 2006 dulu..nak cari blog tutorial mmg susah, yan terpaksa merangkak2 cari kt google..selalunya page yang yan jumpa dari indon pnya. diorg rajin buat tutorial..masa tu bdk2 kita tak ramai yang buat tutorial

    dan teringat time nie kenal kak jie..masa tu kakjie guna blogspot lg..hhehe…ada tu komen 1st dr kakjie kat blog yan…ekekeke…tu x silap thn 2006 – 2007 tak ingatlah..kena selak blk..hehehe, masa dulu yan guna url http://www.coklatstrawberry9.com 😆 😆

    • eh silap bukan coklatstrawberry9.com…tapi coklatstrawberry9.blogspot.com :mrgreen: :mrgreen:
      .-= yanmie´s last blog ..Google Chrome Themes Gallery =-.

    • @yanmie, bukan theme baru..yang lama , dah pernah guna dah yang ni. ada dlm dashboard.

      ehhh…coklatstrawberry – kak jie ingat….lama dah ni, tahun 2009-2007 la kot.

      Kita ada juga beberapa blogger yg buat tutorial macam marzuki di larang melarang tu, skrg ni dia pun tatau p mana. Banyak blogger Indonesia yang buat tutorial kemudian ada banyak juga blog BI mcm bloggeruniversity.blogspo tapi blogger buzz pun banyak tutorial sebenarnya…. kalau blogger perihatin dia org boleh dapatkan jawapan dari Blogger Help Center, yang penting kena rajin je la.

  22. betul tu kak jie..so far semua source sy backlink, tak kisah la tips ke gambar ke even petikan akhbar pun kena back link..kang tak pepasal ada pulak yang copyright atau hakcipta terpelihara, naya den.tu yg bimbang. lagipun org lain dah penat2 buat.. wlupun sumber tu pun tiru org punya dan tak backlink kan balik, lantak dorang la….yang penting kita kena jaga etika kita…tak gitu?
    .-= Kancilbiru´s last blog ..Terjah Eyriqazz @ Great Teacher Onizuka =-.

    • @Kancilbiru, bagi kak jie tak salah nak share dgn orang lain tapi pastikan kalau bukan idea sendiri, berilah backlink

      kalau bijak pandai, buatlah tutorial yang fresh, baru yang belum ada kt search engine

  23. hmmm, susah sebenarnya nak pastikan keaslian isi tutorial tuhh..kita pun tak tahu sapa sebenarnya tuan punya artikel tuu..kemungkinan besar artikel tu dah di “Copy & Paste” banyak kali..

    ttp sebagai blogger yg beretika, seharusnya kita mempraktikan dgn memberi kredit @ link atas sesuatu artikel yg di ciplak & dipost di blog masing2..

    jgn lupa, setiap apa yg kita buat akan di perlihatkan di alam yg lagi satu..
    .-= Nadri´s last blog ..Sejarah Sambutan Maulidur Rasul s.a.w. =-.

    • @Nadri, memang susah nak pastikan keaslian..tapi kita senditi boleh tau, itu kita tahu dari ujikaji sendiri atau kita dapat dari sumber lain. Itulah sumber kita.

  24. salam kakjie.
    rasanya belum pernah lagi buat tutorial pasal perkara yang kakjie sebutkan tu. kalau ada pun tentang langkah demi langkah nak buat pizza. tak taulah masuk kategori tutorial ke tidak dan kakchik selalu beringat, kalau salin dari orang, kena sertakan URL sumbernya.
    .-= kakchik´s last blog ..Ketika Cinta Bertasbih 2 =-.

    • @kakchik, sebenarnya isu tutorial yang saya sentuh ini terlalu umum…bukan bergantung pada tutorial saja yang kita perlu letakkan link asal…tetapi artikel apa pun, petikan apa pun…. rasanya perlu dibagi kredit.

      Susah tau nak fikir untuk hasilkan post yang bagus dan berkualiti.

      Saya ketengahkan isu ini selepas saya jumpa berbagai2 tutorial yg di copy paste sesuka hati di kalangan blogger. Kalau pun tidak copy paste, tetapi tips atau trick tersebut bukanlah idea asal mereka – cuma di salin point2 dan diolah dengan bahasa semasa

  25. denaihati says:

    Blog tutorial ni biasanya mendapat sambutan terutama daripada blogger baru. cuma jangan lokek bagi balik link daripada asal artikel tu. hari ni kita buat gitu besik lusa orang lain buat gini pulak pada kita.
    .-= denaihati´s last blog ..Zikir Pagi melidungi aku dan harta benda daripada bencana? =-.

    • @denaihati, kepuasan dari perkongsian tersebut tak ada – jgnlah kita berslogan ‘sharing is caring’ kalau kita sendiri tak take care ttg hasil kerja orang lain 😆

  26. Yang penting bagi sesetengah mereka adalah…$$$ :p
    .-= tekkaus´s last blog ..Chap Goh Meh & The Little Red Packets =-.

  27. Sekurang-kurangnya, bagilah sedikit penghargaan kepada pemilik asal artikel..walaupun kekadang kita hanya mengalih bahasanya atau banyak kali hanya copy and paste saja.
    .-= TokNabe´s last blog ..Bila Sakit Kepala =-.

  28. maybe tu adalah asli dr diorg, sbb tu diorg xtulis..huhu kita mana tahu kan? tak leh gak nk tuduh dia ciplak
    .-= x-po´s last blog ..TAK MELUAT KE DENGAN JURUJUAL JALANAN? =-.

    • @x-po, alhamdulilah…. memang blogger bijak macam inilah yang kita perlukan..supaya dpt keluarkan tips dan panduan yang fresh – yang belum ada dalam ‘search engine’ 😆

  29. kak jie mmg alert benda benda camni
    huhu
    mmg tengok
    kalau buat tutorial
    meesti dapat traffic yg agak tinggi

    maklumlah
    banyak yang baru nak berblog
    .-= joegrimjow´s last blog ..teka dan menang di weekend@sheffield =-.

    • @joegrimjow, dulu kurang
      sekarang menjadi2…. hari2 nampak
      rasa mcm perlu dibetulkan
      kena FAST – fatonah, amanah, siddiq dan tablig
      kata nak ikut sunnah peribadi Rasulullah S.A.W…. :p 😆

  30. saya tak reti sangat tulis tutorial tapi pernahlah tulis tapi bukan di blog oh malaysia… yang saya tulis pun benda yang basic2 pasal blogspot. hehe.. blogger ramai yang suka curi idea orang tanpa letak link source asal. itu yang tak menariknya. kadang2 kalau kita sendiri baca blog orang lain, tiba2 kita baca artikel yang sebijik macam kita tulis, mesti kita rasa marah, tak puas hati kan. so fikir2kanlah sebelum buat. 😀
    .-= Amir´s last blog ..Penangan cinta jejaka Lombok: Gadis Melayu terpedaya =-.

    • @Amir, sebenarnya utk bagi backlink pada sumber asal bukan saja pada penulisan bersifat tutorial…apa saja..didik diri kita utk hargai hasil kerja orang lain.

  31. salam kak jie…

    hehehehe…good issue kak jie….memang la kengkadang ada pelawat yang tanya kita cemne nak buat itu, cemner nak buat ini….yang buatkan sesetangah blogger gunakan ia sebagai modal mengupdate blog….tapi, kadang-kadang benda yang dah bersepah info pun nak kongsi jugak….hehehe….for me x brapa cool la cemtu kan…….

    tapi rasanya lebih mudah kalau dibagi terus link tutorial asal…hahaha….tp, ye la…nak tarik trafik agaknya…..

    saya kengkadang ada gak buat tutorial, tapi biasanya benda yang memang x banyak orang tulis macam trackback & ping; dan artikel sistem komen di blogspot….for me la kan…at least kalau nak buat tutorial pun, at least biar la ada penambahan dari yang asal…

    xde kredit? tu salah etika dalam penulisan….tp nak buat macam mana….some people ambil mudah je kerja orang…..blogger, bila diorang sendiri dah pernah bersusuah payah untuk menulis suatu artikel, barulah dia dapat menghargai penulisan blogger lain 🙂
    .-= HURULAINI´s last blog ..Flowerpot, memoir of We Got Married =-.

    • @HURULAINI, kak jie selalu juga buat tutorial, biasanya dari pertanyaan kawan2 dan kebanyakkan memang dilink pada sumber asal walaupun info yg kak jie tahu itu sumbernya dari blogger buzz atau blogger help center.

      sebenarnya blogger sendiri ada Group yang akan memberi jawapan pertanyaa kita, atau boleh baca di blogger help center.

  32. salam hujung minggu…

    sebenarnya dorg malas nak fikir..pastu nak taip lagi…nak buat ayat lagi..that’s why la dorg ciplak jer..tapi mmg tak patut la kalau dah ciplak tak link kan sumber…boleh saman nih..
    🙂
    .-= izzah´s last blog ..The End of The Story… =-.

    • @izzah, salam izzah….

      huhuhu…. mmglah ilmu utk dikongsi tetapi tak eloklah kita ‘makan’ hasil dari perah otak orang lain 😆

  33. ramai yang suka ciplak.. memang tak patut.. saya biasa menulis tanpa ciplak jadi saya tahu macammana beratnya menulis dengan idea sendiri. Haha.. nasib baik saya tak popular kalau tak tentu artikel saya tak terlepas dari ciplak menciplak ni..

    Menulis dengan ciplak memang senang.. ambil idea orang kemudian ubah-ubah ikut kesesuaian.. tapi apa salahnya bagi kredit.. penat oo nak tulis artikel sendiri.
    .-= zuls´s last blog ..3 basic ways to find twitter followers =-.

    • @zuls, betul…. susah nak tulis idea sendiri. memanglah tiada siapa nak dakwa tetapi dari situlah kita gambarkan diri kita – nak jadi orang baik-baik kan…tanyalah sesiapa pun..itulah jawapannya…nak jadi orang baik2

      jadi..buatlah baik 😆

  34. saya setuju kak jie..kredit perlu diberikan kepada orang yang asal..kiranya penghargaan la kepada mereka..walaupun saya ni berblog ikut dan..tapi saya tetap tak suka bila keadaan begini terjadi.. : 🙁
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Tersenyum kembali =-.

  35. Saya tak suka nak buat tutorial tentang blog sbb saya tak cukup hebat. saya tak berminat buat tutorial yg melibatkan code sbb saya tidak tahu gunakan bahasa mudah. baru satu tutorial saya buat, orang dah pening kepala. hahaha.
    .-= mrkay´s last blog ..Tips Keselamatan Blog =-.

  36. xtau… sbb dye best kowt.. haha

    • @Arnain, sebelum kita nilai2 hal orang, baik kita nilai diri sendiri dulu, kan…. kita nak jadi orang baik2, kan…so…berbuatlah kebaikan 😆

  37. diorang masih kurang ilmu adat dan budaya blogging kot… 😯
    .-= Hajib´s last blog ..The Book Of Eli =-.

  38. sokong k.jie. kredit mesti dilampirkan. saya juga suka berberntuk tutorial gtu, berinformasi. tapi pada point ulang siar yang sama, saya ada alasan tersendiri. saya post semua artikel yang saya suka. so senang utk rujukan sendiri. tapi akan datang la. setakat ni xde pon lg.. 😆

    • @JHafiz, maksud point yg di ulang siar tu bukan bermaksud di blog sendiri..maksudnya…. post mengenai tips atau panduan yang sama di siarkan oleh komuniti yang sama – point2 yg telah dikeluarkan 10 tahun dulu…

      untuk menjadi seorang tutor yang baik, perlu beri points atau panduan yang baru… yang terkini…. bukan yang kita jumpa di tulis oleh orang lain beberapa tahun dulu.

      Gambar kt blog ini mmg ada sumber kredit walau tidak di tulis dalam setiap post kerana di sidebar telah diletakkan link sumber gambar. Kak Jie member berdaftar.

  39. maybe dirog nak jdkan sumber rujukkan utk diri mereka sndiri dn selebihnya utk sharing kat member-member…ahaha…tp sy x kisah asalkan bukan blog yg mendtgkan fitnah,memperburukan org lain, sumber yg mengaibkan dsbg…betul tak.
    .-= worldpure´s last blog ..Peranan Keusahawanan Sosial =-.

    • @worldpure, point saya – perlu berikan kredit kepada sumber asal jika dipublishkan di blog sendiri..itu saja…nak share atau utk diri sendiri…. itu bab yang lain

      • @Kujie, maknanya diorg tu tak menyatakan sumber dari mana mereka dpt utk mengajar di blog tutoria masing-masing la…ooo..tak baik mcm tu..apa-apa ilmu yg kta perolehi kta kena lah menyatakan dari rujukan mana kita dpt..jgn main belasah je…..wokey…tq ttg maklumat anda 😛
        .-= worldpure´s last blog ..Peranan Keusahawanan Sosial =-.

  40. 😉 hemmm entahlah..tak tahu nak kata apa.. sikit-sikit bolehlah,.sebab tak pandai pun..
    .-= kak ina kl´s last blog ..N3 Terima Kasih dan Ranking di Alexa =-.

    • @kak ina kl, semua orang pandai – ustazah saya cakap 😆

      buat saja tutorial, tak salah tetapi yang salah dari segi etika bila kita tak nyatakan sumber yang kita dapat untuk tutorial tersebut.

  41. hohoho untuk topotato.com semuanya memang ikut suka sendiri nak tulis apa..
    nazrien.com based on pengalaman dan ujikaji.. hohoho + sumber yang dinyatakan..
    cisdel.com memang fully bersumber daripada pelbagai sumber dan dinyatakan.. 😀
    .-= topo´s last blog ..iPhone yang Paling Mahal di Dunia =-.

  42. huhu, saya memang tak reti buat tutorial. ilmu pun masih cetek. dan kalau nak ciplak-menciplak, memang reti ‘malu’ untuk berbuat demikian.
    .-= nursarah´s last blog ..Sunway Pyramid. =-.

  43. sesetengah blogger baru tak faham apa itu beri kredit dsb. Mereka fikir “copy&paste” tu benda normal walhal dalam penulisan, itu salah satu yang penting supaya kalau ada tuntutan mahkamah ke ape ke tentang apa yang kita tulis, setidak-tidaknya kita tahu apa yang kita tulis itu adalah kata/penulisan orang lain.

    benda camni bukan jadi dalam komuniti blogger je, dalam hal akademik pun sama. Buat assignment tentang sesuatu perkara tapi sumber rujukan, kredit dan sebagainya langsung tak letak. Macam la semua info yang ditulis tu hasil kerja sendiri. Paling tak boleh nak terima bila saya tulis kredit dan sebagainya, ada sesetengah rakan cakap “Eh, ko ni macam kasi chance kat lecturer nak check je ko ni copy paste ke ape”…LOLS.. 😯
    .-= izzat´s last blog ..Update: Firework Show at Karnival WOW! Putrajaya =-.

    • @izzat, kredit , sumber rujukan, sumbr asal – adalah etika. Akhlak adalah membezakan seorang manusia dengan manusia yang lain. Kalau apa yang kita post di blog adalah hasil dari bacaan atau info dari orang lain – itu bukan idea sendiri. Kita mungkin mengubahsuai tetapi tetaplah dari sumber orang lain.

  44. tapikan kak kujie antara sebab kenapa sesebuah tutorial itu sering diulang adalah ada orang yang bertanya.
    sebab tu dia post lagi.

    orang yang bertanya tak tahu dimana nak bertanya dengan baik.

    gunakan enjin carian seadanya. dengan itu tutorial berulang dapat dikurangkan.
    .-= TMUkmkd´s last blog ..e-Nursery =-.

    • @TMUkmkd, selalunya tutorial yang bertanya tu biasa, kita faham..dan kita yg jawap tu kenalah juga link sumber kita, tapi yg ni sekadar untuk post dapatkan trafik…. gambar2 semua dia ambil direct dari sumber….

      bagi backlink lah… kredit…itu cara sepatutnya

      • TMUkmkd says:

        @Kujie, kalau yang masalah tu betul, saya setuju. lagi2 pasal ambik bandwith orang yang hosting sendiri 🙂
        .-= TMUkmkd´s last blog ..Jangan Karaoke Dalam Hutan! =-.

  45. itula saya kadang-kala keliru tengok blog tu buat tutorial tapi di blog tu sendiri takde benda-benda yang ditutorialkan
    .-= Zephyr´s last blog ..Me vs Youtube (I) =-.

    • @Zephyr, ada beberapa blog tips dan trick, panduan yang boleh dijadikan rujukan…mereka menulis dari penah lelah, usaha dan percubaan sendiri dan dikongsi bersama

  46. setuju… orang buat.. dia pon nak buat.. tapi copy paste.
    penat taw buat tutorial. lagi-lagi tutorial photoshop.
    untuk menghasilkan satu tutorial, saya babiskan masa selama
    4 ke 5 jam termasuk print screen, crop image, save, upload image,
    taip tutorial, check spelling… bla bla bla…

    kalau dapat tau orang copy and paste… memang meradang.
    .-= Kreuger´s last blog ..Saya semakin gemar teknik HDR =-.

    • @Kreuger, post berbentuk tutorial adalah kepakaran…kita kena belajar menghargai kepakaran seseorang… bagi kredit, backlink , nyatakan sumber asal jika kita ceduk idea mereka…

      Kata Kong dari Geng Blogger – please dont be a low class internet user…hormat org lain.

Trackbacks

  1. […] Pada ‘Orang Itu’ yang suka Copy dan mengambil gambar-gambar dalam nie takpelah Yan halalkan….sharing is caring, tp apa yang penting berilah linkback kepada tuan punya entry, bukannya susahpun, hormati hak tuan punya harta. macam dalam entry kak jie yang INI […]