Pasang Search Form pada blogspot

Entri santai petang Khamis – Ada yang bertanya saya bagaimana memasang ” Search Engine” yang tidak mempunyai akaun Google adsense.  Selepas ber YM dua tiga kali, yang dimaksukkan itu adalah “Search Form’.

Saya letakkan ‘search form ‘ di kanan sidebar blog ini untuk kemudahan sendiri sewaktu mencari posting lama yang ingin dirujuk. Taip ‘keyword’ yang dikehendaki dan klik ‘Go ‘.

Tutorial ini untuk blogspot.

Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript

Letakkan kod ini

<form id="searchform" action="http://kujie2.blogspot.com/search" name="searchform" method="get">
<input id="s" value="" name="q" type="text"/> <input id="searchsubmit" value="Search" type="submit"/> </form>

Hasilnya seperti ini :

* Gantikan url blog sendiri.
* Search boleh diganti perkataan yang sesuai – contoh Go, Find atau Cari

Tutotial lain mengenai blogspot di sini

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. salam..tq for the info..
    Jom terjah post menarik dari rasma ..FAKTA NUTRISI RUMPAI LAUTMy Profile

  2. Di template aku kayaknya belum dipasang search engine google ni
    thanks banget buat infonya yaw
    Jom terjah post menarik dari Ramzi ..Cara Membuat Template Blog Valid XHTMLMy Profile

  3. TQ KAK.JIE,,SENANG DAN MUDAH 😀

  4. SAIDAPETRO says:

    JADI MANA SUDA

  5. kalo nak pasang benda lain mcm mana?
    mcm plugin untuk wordpress ada x?
    aha.

    Faizs last blog post..50 Gadget’s Untuk Vista

  6. try ikt tutorial yg ni..
    lg smart dia pny search engine…
    pkai google gk..xprlu adsense

    Mohd Nasris last blog post..Google Search Untuk Blog

  7. terima kasih kak Jie.. neeza dah pasang dah pun ;). Instruction Kak Jie memang senang dan mudah

    Neezas last blog post..Gain knowledge while munching

    • @Neeza, cepatnya neeza….kelas ringkas ,soalan ringkat…tak pening2 cari coding.

      tapi masalah utk kak jie bila letak coding blogspot di wordpress..3 @ 4 kali try baru faham masalahnya di mana

  8. erk! kalau maza type nama maza kat search engine tu, boleh cari tak? boleh keluar nama maza ke?

    hehehhehe

    maza: soalan yg innocent……. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  9. Cikgu Jie… terima kasih. Lama dah nak tanya tapi terlupaaaaaaaaaa je bila masuk ke sini. Sebab terpukau tengok gambar Jie mengintai tu ler… keh keh keh. Selamat tahun baru 1430H dan 2009 Jie. Minta ampun dan maaf atas segala salah silap tahun lalu, ya. Moga persahabatan kita kekal selama-lamanya. Amin.

    ODs last blog post..Azam Tahun Baru Anney

    • @OD, Salam oD..muah…muahhh!

      sebenarnya dah lama nk tukar avatar tu, rasa mcm tak sesuai je…tapi ramai pula ckp mcm identiti.

      Selamat tahun baru Hijrah & Masihi Od & Anney

  10. kalau nk pasang lagu search pada blogspot??? 😆

    ChekguBHs last blog post..Rindu Tak??