Pasang Search Form pada blogspot

Entri santai petang Khamis – Ada yang bertanya saya bagaimana memasang ” Search Engine” yang tidak mempunyai akaun Google adsense.  Selepas ber YM dua tiga kali, yang dimaksukkan itu adalah “Search Form’.

Saya letakkan ‘search form ‘ di kanan sidebar blog ini untuk kemudahan sendiri sewaktu mencari posting lama yang ingin dirujuk. Taip ‘keyword’ yang dikehendaki dan klik ‘Go ‘.

Tutorial ini untuk blogspot.

Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript

Letakkan kod ini

<form id="searchform" action="http://kujie2.blogspot.com/search" name="searchform" method="get">
<input id="s" value="" name="q" type="text"/> <input id="searchsubmit" value="Search" type="submit"/> </form>

Hasilnya seperti ini :

* Gantikan url blog sendiri.
* Search boleh diganti perkataan yang sesuai – contoh Go, Find atau Cari

Tutotial lain mengenai blogspot di sini

15 Replies to “Pasang Search Form pada blogspot”

  1. kalo nak pasang benda lain mcm mana?
    mcm plugin untuk wordpress ada x?
    aha.

    Faizs last blog post..50 Gadget’s Untuk Vista

    1. @Neeza, cepatnya neeza….kelas ringkas ,soalan ringkat…tak pening2 cari coding.

      tapi masalah utk kak jie bila letak coding blogspot di wordpress..3 @ 4 kali try baru faham masalahnya di mana

  2. erk! kalau maza type nama maza kat search engine tu, boleh cari tak? boleh keluar nama maza ke?

    hehehhehe

    maza: soalan yg innocent……. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  3. Cikgu Jie… terima kasih. Lama dah nak tanya tapi terlupaaaaaaaaaa je bila masuk ke sini. Sebab terpukau tengok gambar Jie mengintai tu ler… keh keh keh. Selamat tahun baru 1430H dan 2009 Jie. Minta ampun dan maaf atas segala salah silap tahun lalu, ya. Moga persahabatan kita kekal selama-lamanya. Amin.

    ODs last blog post..Azam Tahun Baru Anney

    1. @OD, Salam oD..muah…muahhh!

      sebenarnya dah lama nk tukar avatar tu, rasa mcm tak sesuai je…tapi ramai pula ckp mcm identiti.

      Selamat tahun baru Hijrah & Masihi Od & Anney

Comments are closed.