Related Post Untuk Blogspot

Sejak saya join GengBlogger , tiap hari saya dapat pertanyaan mengenai widget yang ada di blog ini. Tentang Related Post atau Thread Comment.

Apa yang saya boleh cakap, saya gunakan wordpress selfhosting jadi ‘kelebihan’ yang ada tidak terdapat di blog free blogspot. WordPress ada berbagai plugin yang hanya perlu diinstall.

Memandangkan ramai kawan-kawan saya menggunakan platform blogspot, hari ini saya cuba tunaikan satu pertanyaan mengenai Related Post atau di blog saya dalam kategori “Post Lain Yang Berkaitan”.

Layout >Edit HTML > tick Expand Widget Templates . Cari code </head>

copy code di bawah ni, letak di atas </head>

<style> #related-posts { float : left; width : 540px; margin-top:20px; margin-left : 5px; margin-bottom:20px; font : 11px Verdana; margin-bottom:10px; } #related-posts .widget { list-style-type : none; margin : 5px 0 5px 0; padding : 0; } #related-posts .widget h2, #related-posts h2 { font-size : 20px; font-weight : normal; margin : 5px 7px 0; padding : 0 0 5px; } #related-posts a { text-decoration : none; } #related-posts a:hover { text-decoration : none; } #related-posts ul { border : medium none; margin : 10px; padding : 0; } #related-posts ul li { display : block; background : url(“http://1.bp.blogspot.com/_cNpXRtRph18/SpbSRYurg2I/AAAAAAAAD7Q/GbYNm2feyIQ/rss.png”) no-repeat 0 0; margin : 0; padding-top : 0; padding-right : 0; padding-bottom : 1px; padding-left : 21px; margin-bottom : 5px; line-height : 2em; border-bottom:1px dotted #cccccc; } </style> <script src=’http://bsaves.com/scripts/Related_posts_hack.js’ type=’text/javascript’/>

Save .

Kemudian cari <data:post.body/> atau kadang2 code dia macam ni <div class=’post-body> atau macam ni <data:post.body/>

Kalau dah jumpa, copy code dibawah , paste dibawah <data:post.body/>

<b:if cond=’data:blog.pageType == “item”‘>

<div id=”related-posts”>

<font face=’Arial’ size=’3′><b>Related Posts : </b></font><font color=’#FFFFFF’><b:loop values=’data:post.labels’ var=’label’><data:label.name/><b:if cond=’data:label.isLast != &quot;true&quot;’>,</b:if><b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>

<script expr:src=’&quot;/feeds/posts/default/-/&quot; + data:label.name + &quot;?alt=json-in-script&amp;callback=related_results_labels&amp;max-results=5&quot;’ type=’text/javascript’/></b:if></b:loop> </font>

<script type=’text/javascript’> removeRelatedDuplicates(); printRelatedLabels();

</script>

</div></b:if>

Save. Edit perkataan “Related Post” mengikut kesukaan .

Credit : widgetsforfree

p/s – Tips menjadi blogger yang baik – kredit pada tutorial asal kerana saya lihat ramai blogger baru buat tutorial/ tips and trick/idea artikel dari blog lain tetapi tidak diberikan kredit. Itu namanya “plagiat”.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. untuk wordpress came kak jie?
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Rangking Alexa bawah 800 dalam masa 1 bulanMy Profile

  2. Salam kakak ku yang bernama kak kujie.. Dah try buat ikut step by step. Tapi still xdapat. same goes to tutorial yang ltak ads bwah setiap entry. xdapat gak. Kenapa ya? Dan rasanya dah ikut step by step. May u help me plis~~ :)
    Jom terjah post menarik dari syeragh ..Bahana penanda kereta masa rombongan perkahwinan.. Owhh~~!!My Profile

  3. salam kak kujie.. xdapt la.. mybe sbb themes ke apa? try gak nak apply tutorial yang ads ltak bwah setiap entry tu.. sama gak. xdpt. npe ya? huk2~~

    • Kak Jie dah betulkan code….sebelum ni guna theme besar, yg ni kecik..masalah code tak keluar semua

      itu je

      maaf ye..terimakasih krn feedback

  4. Anonymous says:

    salam kak kujie.. xdapt la.. mybe sbb themes ke apa? try gak nak apply tutorial yang ads ltak bwah setiap entry tu.. sama gak. xdpt. npe ya? huk2~~

  5. Apabila dah biasa guna WP memang nampak mana kurengnya blogger, terutama bila nak komen kat blogger… agak malas & leceh sebab kena login dalam google dahulu. Tidak seperti WP, terus je komen… tinggal tunggu admin approve je :D
    .-= imran´s last blog ..Konvokesyen =-.

  6. gua ada related post 2.0 yang boleh next next :smile: http://www.jejaktrend.com/2009/12/recent-post-20-blogspot-widget.html
    .-= Eldy´s last blog ..Hari # 3 – promosi blog post =-.

  7. baguslah kak jie ni.. byk bende yg boleh dikongsi..

  8. sememangnya self hosted wordpress sangat memudahkan pengguna..
    .-= wanmus´s last blog ..Download PERCUMA Laporan Rahsia Affiliates Sekarang!! =-.

  9. bukan ke entri sal tutorial kak jie masukkan dekat blogspot kak jie ke…? hehehe…

    berubahlah anda kepapa self hsoting….

  10. Thanks Kak Jie..sgt berguna sbb saye still ade blog yg gune blogspot..

    p/s – salah satu sebab gune ‘self hosted’ sebab nak kepuasan..:D

  11. Aha, yerr Kak Jie, mekasih kerana berkongsi.

    Baca ni tadi pun terus ke site sebelah sana, kot2 boleh la ambil mana-mana yang rasa ok. Hehe.

    Selamat Hari Selasa Kak Jie : )
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Saya Baca Blog Anda, Bosan.. Lalu Saya.. =-.

  12. thanks kak…

  13. Saya rasa saya punya blog pun guna yang ini kak. :D
    .-= tekkaus´s last blog ..Troupe of Kaifong Henan At Jusco (Pictures & Videos) =-.

  14. vavava! kak jie dah bukak kelas lagi! :mrgreen:
    .-= ~mrs azmi~´s last blog .."JAPLISH" tutorial =-.

  15. ma,now yonna dah fhm mcm mama rasa org disable kan name/url utk blogspot. kena sign in pakai ID blogspot pulak. bukan lah nak meng-kondem. kita pun penah pakai BS kan dulu? jgn lah tutup ruangan name/url tu. agaknya blog byk lalat kot.

    tp layan kan je :mrgreen:
    .-= yonna´s last blog ..done-part 1 =-.

  16. Thanks K.Jie, saya rasa related post dengan linkwithin tak banyak beza, cuma linkwithin biasanya akan keluar gambar entry tertentu beserta tajuk.

    Linkwithin senang sikit guna bagi pemilik blog platform blogspot.
    .-= samdaddycool´s last blog ..Muhasabah Trading di Gemas, N. Sembilan =-.

    • @samdaddycool, betul..tutorial ttg linkwithin pernah kak jie buat, yg ni mcm pilihan ke -2 lah

      lagi pun..kak jie ni jenis tak suka image..hehe..tengoklah blog penuh text tanpa image
      blog bosan..kusam… :lol:

  17. salam. kalau saya, saya pakai linkwithin.com (kat bawah entry, ada 3 lagi entry yang duduk di bawah label yang saya akan appear) yang macam itu ke …?
    .-= zuhaini´s last blog ..Are we slowing down? =-.

  18. disquss tetap di hati ku………..

    wakakakkaka
    .-= maza´s last blog ..Anderline Maza panas dek kejutan Kujie =-.

  19. denaihati says:

    related post untuk blogspot mungkin link ini boleh membantu @ ilmucipta.blogspot.com/2009/11/related-post-on-blogger.html
    .-= denaihati´s last blog ..Cadangkan HADIAH untuk contest baru. =-.

  20. wah bagus nya tips yang diberikan oleh saudari,

    take note untuk artikel ni
    .-= mijie´s last blog ..Pengisian Blog Muhammad Tarmizi Dot Com =-.

Speak Your Mind

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam