Related Post Untuk Blogspot

Sejak saya join GengBlogger , tiap hari saya dapat pertanyaan mengenai widget yang ada di blog ini. Tentang Related Post atau Thread Comment.

Apa yang saya boleh cakap, saya gunakan wordpress selfhosting jadi ‘kelebihan’ yang ada tidak terdapat di blog free blogspot. WordPress ada berbagai plugin yang hanya perlu diinstall.

Memandangkan ramai kawan-kawan saya menggunakan platform blogspot, hari ini saya cuba tunaikan satu pertanyaan mengenai Related Post atau di blog saya dalam kategori “Post Lain Yang Berkaitan”.

Layout >Edit HTML > tick Expand Widget Templates . Cari code </head>

copy code di bawah ni, letak di atas </head>

<style> #related-posts { float : left; width : 540px; margin-top:20px; margin-left : 5px; margin-bottom:20px; font : 11px Verdana; margin-bottom:10px; } #related-posts .widget { list-style-type : none; margin : 5px 0 5px 0; padding : 0; } #related-posts .widget h2, #related-posts h2 { font-size : 20px; font-weight : normal; margin : 5px 7px 0; padding : 0 0 5px; } #related-posts a { text-decoration : none; } #related-posts a:hover { text-decoration : none; } #related-posts ul { border : medium none; margin : 10px; padding : 0; } #related-posts ul li { display : block; background : url(“http://1.bp.blogspot.com/_cNpXRtRph18/SpbSRYurg2I/AAAAAAAAD7Q/GbYNm2feyIQ/rss.png”) no-repeat 0 0; margin : 0; padding-top : 0; padding-right : 0; padding-bottom : 1px; padding-left : 21px; margin-bottom : 5px; line-height : 2em; border-bottom:1px dotted #cccccc; } </style> <script src=’http://bsaves.com/scripts/Related_posts_hack.js’ type=’text/javascript’/>

Save .

Kemudian cari <data:post.body/> atau kadang2 code dia macam ni <div class=’post-body> atau macam ni <data:post.body/>

Kalau dah jumpa, copy code dibawah , paste dibawah <data:post.body/>

<b:if cond=’data:blog.pageType == “item”‘>

<div id=”related-posts”>

<font face=’Arial’ size=’3′><b>Related Posts : </b></font><font color=’#FFFFFF’><b:loop values=’data:post.labels’ var=’label’><data:label.name/><b:if cond=’data:label.isLast != &quot;true&quot;’>,</b:if><b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>

<script expr:src=’&quot;/feeds/posts/default/-/&quot; + data:label.name + &quot;?alt=json-in-script&amp;callback=related_results_labels&amp;max-results=5&quot;’ type=’text/javascript’/></b:if></b:loop> </font>

<script type=’text/javascript’> removeRelatedDuplicates(); printRelatedLabels();

</script>

</div></b:if>

Save. Edit perkataan “Related Post” mengikut kesukaan .

Credit : widgetsforfree

p/s – Tips menjadi blogger yang baik – kredit pada tutorial asal kerana saya lihat ramai blogger baru buat tutorial/ tips and trick/idea artikel dari blog lain tetapi tidak diberikan kredit. Itu namanya “plagiat”.

Apesal Tak Klik?

Comments

  1. says

    salam kak kujie.. xdapt la.. mybe sbb themes ke apa? try gak nak apply tutorial yang ads ltak bwah setiap entry tu.. sama gak. xdpt. npe ya? huk2~~

    • says

      Kak Jie dah betulkan code….sebelum ni guna theme besar, yg ni kecik..masalah code tak keluar semua

      itu je

      maaf ye..terimakasih krn feedback

  2. Anonymous says

    salam kak kujie.. xdapt la.. mybe sbb themes ke apa? try gak nak apply tutorial yang ads ltak bwah setiap entry tu.. sama gak. xdpt. npe ya? huk2~~

  3. imran says

    Apabila dah biasa guna WP memang nampak mana kurengnya blogger, terutama bila nak komen kat blogger… agak malas & leceh sebab kena login dalam google dahulu. Tidak seperti WP, terus je komen… tinggal tunggu admin approve je :D
    .-= imran´s last blog ..Konvokesyen =-.

  4. syin says

    bukan ke entri sal tutorial kak jie masukkan dekat blogspot kak jie ke…? hehehe…

    berubahlah anda kepapa self hsoting….

  5. yonna says

    ma,now yonna dah fhm mcm mama rasa org disable kan name/url utk blogspot. kena sign in pakai ID blogspot pulak. bukan lah nak meng-kondem. kita pun penah pakai BS kan dulu? jgn lah tutup ruangan name/url tu. agaknya blog byk lalat kot.

    tp layan kan je :mrgreen:
    .-= yonna´s last blog ..done-part 1 =-.

    • says

      @samdaddycool, betul..tutorial ttg linkwithin pernah kak jie buat, yg ni mcm pilihan ke -2 lah

      lagi pun..kak jie ni jenis tak suka image..hehe..tengoklah blog penuh text tanpa image
      blog bosan..kusam… :lol:

  6. denaihati says

    related post untuk blogspot mungkin link ini boleh membantu @ ilmucipta.blogspot.com/2009/11/related-post-on-blogger.html
    .-= denaihati´s last blog ..Cadangkan HADIAH untuk contest baru. =-.

  7. says

    wah bagus nya tips yang diberikan oleh saudari,

    take note untuk artikel ni
    .-= mijie´s last blog ..Pengisian Blog Muhammad Tarmizi Dot Com =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge