Speed test your blog and improve loading time

Sabtu – 10-05-08 – Selamat Hari Ulangtahun Kelahiran Norz

Saya suka blog saya sekarang. Loading time 1.718s dengan 237.84KB! Sesekali Streamyx bertukar rupa menjadi SNAILmyx, lamalah sikit.

Saya menang berusaha meminimumkan masa untuk loading time di blog ini. Saya speed test blog dan berusaha membuang segala sidebar yang tak penting untuk improvekan loading time. Selepas saya bakul sampahkan beberapa lagi skrip dan object dalam blog , sekarang blog saya bersaiz 133.675 KB.

Klik sini untuk test blog korang > websiteoptimization.com. Kalau nak lagi canggih saya guna Firebug

Salah satu lagi cara untuk meminimunkan loading time, saya cuma letakkan 3@4 entri pada main page dan save gambar dalam format PNGs.

Ada kawan yang bertanya, apa pentingnya buat semua ini? Saya membaca lebih 20 blog sehari dan saya adalah pengomen yang aktif, jadi saya tak suka berkunjung ke blog yang terlalu berat dan mengambil masa terlalu lama untuk loading.

p/s – saya telah diraikan dengan sebiji cheesecake Hari Ibu . Terimakasih suami & anakΒ². i <3>

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. saya sedang CSI blog kak jie nih..hehe..thanks..byk ilmu berguna ni πŸ™‚
    Jom terjah post menarik dari Farisya Anastasyia ..Apa itu Cell Ads?My Profile

  2. salam..blog sy bertambah laju skrang..tq
    Jom terjah post menarik dari rasma ..FAKTA NUTRISI RUMPAI LAUTMy Profile

  3. sy dah cuba.. terima kasih kak.. sgt berguna info ni πŸ˜‰
    Jom terjah post menarik dari Nurul Lyana ..Pemberian Terindah dalam Hidupku.. πŸ˜‰My Profile

  4. saya cuba ikut apa yang di ajar di websiteoptimization atau pun pingdom tapi saya tak faham langsung apa yang perlu d buat, di mana perlu d buat. saya berharap sangat ada orang dapat tolong.
    Jom terjah post menarik dari Naziman ..Baucar buku RM200 pemberian untuk pelajarMy Profile

  5. wah.. canggihnya.. πŸ™‚
    Jom terjah post menarik dari Oh! budu ..Biodata Nazmi Faiz MansorMy Profile

  6. Isu Panas says:

    hoho… masih ringan rsnye kot blog sy kak…
    wluun 10 entry kat home…
    Jom terjah post menarik dari Isu Panas ..Hukum Akikah | Syarat Akikah | Pengertian AkikahMy Profile

  7. saya dah test tadi total size blog saya 858.632 KB. berat sangat tak kak?maybe sebab format gambar saya jpeg kot
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..Azam 2011- Misi melangsaikan hutangMy Profile