Stop calling me otai

Sweet compliment ya?

 

Please, stop calling me an otai ( O-t-a-i ) . ( Thanks WP Content Filter.) It does not mean I feel I am the center of the world  and I do not need someone else to telling me of my value.

I believe that respect has to be earned through your actions, so if you’re a good person doing the right things for society and your friends and family, then people will respect you.

Saya hanyalah Domestic Engineer surirumahtangga sepenuh masa.   Panggil saya Kak Jie.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Kadangkala pujian membuatkan kita leka.

    Pujian yang ikhlas lebih baik kan.
    Jom terjah post menarik dari Mazni Azmi ..Tudung Nur Jauhari Julai 2014My Profile

  2. hehe, otai benda lama…
    nak lagi lama x?
    erm…
    taiko boleh x kak kujie? hehe
    .-= Zul´s last blog ..Sepucuk Surat Cinta =-.

  3. Menurut pergaulan saya zaman 90an.. o-t-a-i berpunca daripada perkataan ” all timer”, maknanya orang dah lepas 40an.. tapi power dalam banyak bidang..
    .-= samdaddycool´s last blog ..Koleksi Tudung Online =-.

  4. Kujie,
    people call me cikgu, kira @ otai erk???
    .-= Kak Long´s last blog ..Anda BERANI GAGAL? =-.

  5. Opss nak mencelah, punyalah lama, akhirnya baru nak letak gambar dalam Gravatar. :mrgreen:
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Hidup Berani Untuk Gagal =-.

    • @Incik RestNrilekS, kak jie dah pernah buat tutorial suruh kawan2 letak gravatar dah lama dah…nak juga tgok sidebar yg ade gambar cantik2 😆

  6. Ahaha,

    Wah Kak Jie (Bila masuk blog ni ajer terasa nak makan aiskrim Walls 😀 )

    Yer-yer, Incik RestNrilekS pun perasan semenjak kes “Power Rangers”, tapi apa yang diutarakan memang betul.

    Tak per, Oooootaiiii atau tidak yang pasti blog Kak Jie ni memang hebat. Hehe.

    Memang setuju dengan pendapat Kak Jie

    “Respect is earned, not given.. . .”
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Hidup Berani Untuk Gagal =-.

    • @Incik RestNrilekS, cara kita menerima kejutan ( cubitan /nasihat ) menentukan tahap kematangan masing2

      ada org pandang serius dan attack back apa yang tidak dipersetujui walaupun salah
      ada orang sedara diam2 akan berusaha membaiki diri – anggap ubat pahit itu penawar dan bangkit membuktikan krediabiliti

  7. Seriously…I really don’t know the meaning of otai. 🙁
    .-= tekkaus´s last blog ..3 Santas: My Christmas Gift From Hong Kong =-.

  8. kak jie… ku tu apa?

  9. saya pun tak suka perkataan tu. masih lagi belajar tentang blogging. jangkamasa lama atau kejap bukan pengukur seseorang boleh jadi seperti tersebut!

    ps – macam mana nak dapatkan trafik tinggi macam akak (hu3)
    .-= megat´s last blog ..Trajedi Bas Ekspress Lagi, 10 Terbunuh, 1 Cedera Parah Dan 2 Cedera! =-.

    • @megat, rasa tak selesa selepas membaca beberapa blog newbie yang hebat2
      rasa kecewa juga kerana bukan salah tuan punya yg di panggil
      itu mcm gelaran semasa kawan2…
      tetapi ada yang pandang serius

  10. pasni boleh buat entry pasal kelapa kotai. tahu tak? hehehe 😆
    .-= chokilala´s last blog ..Tutorial Upgrade Post Editor Baru Untuk Blogspot =-.

  11. pandangan aku la..
    bab o-tai ni.
    sebenarnya title o-tai ni menunjukkan penghargaan kepada orang yang diberi gelaran tersebut.
    macam kak jie, menjadi sumber inspirasi dan rujukan kepada banyak blogger baru dan lama di luar sana..(tengoklah pada statistik k.jie kan.:).
    o-tai ni bukanlah bermaksud negatif semata-mata..
    bagi mat rempit, ada o-tainya..
    bagi blogger, ada o-tainya..
    keadaannya berbeza. o-tai negatif dan o-tai positif.

    dan bagi aku, k.jie layak digelar o-tai dalam bab blogging ini.
    bukan sebab berapa lama k.jie berkecimpung dalam dunia blogging ini.
    bukan kerana k.jie seorang suri rumah.
    tetapi sebanyak mana kak jie jadi sumber inspirasi kepada mereka dalam dunia blogging ini…

    Itu pandangan aku la.:)
    .-= unwanted´s last blog ..Firefox Optimizer =-.

    • @unwanted, Setuju!

      Tapi saya dah stop panggil kak jie **** dah atas arahan yang dikeluarkan 😆
      .-= mario´s last blog ..Zhu Zhu Pets Ade Ke Kat Malaysia? =-.

    • @unwanted, tapi skrg otai sgt dibenci 😐

      • @Kujie,
        pandangan hamba sebegini (wah, tiba2 jadi skema aku ni.:)

        ada soalan untuk ditanya..
        jika pelawat k.jie 100 orang.
        seorang tak suka k.jie dan minta blog k.jie ditutup..
        sedangkan 99 orang yang lain diam (mungkin ada 5-6 orang yang sokong k.jie) dan terus mengunjungi blog k.jie.
        adakah k.kie akan mengikut cakap yang 1 orang ini.?

        Situasinya hampir seperti itu.
        apa yang k.jie nampak sekarang adalah yang ‘sedikit’..
        k.jie patut tengok kepada yang ‘banyak’ yang ‘tidak nampak’..
        keadaannya bergitu..
        ada ‘sedikit’ yang tidak suka o-tai(mungkin sebb tertentu)
        ada ‘banyak’ yang suka o-tai dengan sebab yang pelbagai.

        kenapa harus ditengok pada yang sedikit.?
        tengok pada yang banyak, dan teruskan bagi apa yang banyak ini mahu.
        yang sedikit ini tidak dipinggirkan, ambil apa yang boleh untuk terus memperbaiki apa yang ada..

        sama keadaannya kita juga..
        contoh kita ada melabel seseorang sebagai pejuang negara..
        dia hebat, dia perkasa, dia penyelamat..
        adakah dia suka dilabel pejuang.?
        mungkin pada dia tidak cukup dengan apa yang dia buat untuk dilabel pejuang.
        tetapi orang terus melabel dia sebagai pejuang..
        kerana apa.?
        kerana dia adalah sumber inspirasi..

        mungkin pada k.jie, k.jie rasa belum cukup untuk k.jie dilabel o-tai..
        adakah patut k.jie menghalang mereka.?
        tidak..
        label o-tai itu memberi sangat banyak kelebihan daripada kekurangan..
        kenapa harus dilepaskan peluang ini.?

        p/s: “sedikit” pandangan la..:)
        .-= unwanted´s last blog ..Tips: Settings Yang Tidak Perlu Dalam Blog : Part 1 =-.

  12. Kalau “otai” taknak, taiko boleh tak? :mrgreen:
    .-= menj´s last blog ..Jalur lebar baru =-.

  13. banyaknye censored kt sini? mcm mencarut lak.. hehe.. o-tai? newbie? rasanye masing2 same je.. byk bende kene belajar lg.. istilah yg tu gantikan dengan junior n senior lg sesuai kot..

    kadang2 geram jugak dgn junior yg berlagak pandai ni.. tak reti nk respek senior blogger.. dah lama dok tgk kt blog2.. baru skrg ni saya ade blog sndiri.. bleh la luahkn yg mane rasa x puas hati..

    salam perkenalan dari saya, PENTULIS – http://cetusansuara.blogspot.com 😉
    .-= PENTULIS´s last blog ..Santa Claus tak datang =-.

    • @PENTULIS, tak banyak
      hanya satu perkataan saja yang saya filter
      saya menulis topik ini pun selepas saya membaca macam2 kata negatif yang di beri kepada o-t-a-i
      saya cuma membaca blog org, itu pendapat meeka
      sy tak boleh halang setiap pandangan mereka walaupun ianya salah

      terimakasih kerana berkunjung

  14. salam..
    kalau nk pangill orang lamo boleh x kak jie?xkene filter kn?hehe..
    .-= oh!dawie´s last blog ..Contest : RM50 untuk dimenangi =-.

  15. sampai filter terus perkataan tuh. hehe.. :mrgreen:
    .-= titan´s last blog ..Who says birds don’t have feelings? =-.

  16. adakah anak kak jie akan jadi femes macam maknya…jeng3x
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Avatar filem terbaik 2009 =-.

  17. Ok, Kak jie…I’ll call you Kak Jie =)
    .-= blinkky´s last blog ..Avatar Movie Wallpapers =-.

  18. 😈 Terbaik! Ermmm…… dari dulu teman dok follow internet malaysia mmg malas nak blogging so jadilah nubies.

    Hahaha nukilan seorang otais’ yang nubies kubies
    .-= Dak Wan´s last blog ..Aksi Sexy Melampau di Hotspring =-.

    • @Dak Wan, ikuti semua blog, baru atau lama
      ada yg hanya silent reader
      bukan tak nak komen atau apa2
      cuma terasa diri terlalu tua utk berada dilingkungan muda mudi :mrgreen:

  19. Fatin Pauzi says:

    Kak Jie, apa maksud otai sebenarnya dan asal dari mane? hehe. Saya orang ganu, tak pernah pakai perkataan cmni.
    .-= Fatin Pauzi´s last blog ..Adakah Niagakit Gagal Memenuhi Keperluan Pengguna? =-.

  20. tetiba zana jadi blur… apa sebenarnya terjadi ngan kes nuff n word tu ek kak?? ramai beno buat entry bersilang pangkah terasa garam gula asam terlebih ek kak??
    cue jadi cam zana.. relax.. jek. meh mkn muffin meh! sedapp…ngehehehe!
    .-= Zana´s last blog ..Breakfast jom! =-.

  21. huhuhu

    salam domestik engineer gitew.. hehehe

    OTAI stand for, Orang Tua Alaf Ini! hehehehe

  22. Salam kak jie…saja singgah,lama tak beronline.
    .-= TokNabe´s last blog ..Belum Ada Lagi…. =-.

  23. kelakar jek tgk all perkataan o-t-a-i kene filter 😆
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..wedding anniversary ~1 =-.

  24. ala kak jie kena biasakan diri hidup as celebrity lepas ni. kena la turunkan ilmu pusaka 😆
    .-= nesca´s last blog ..Can someone give me a V? =-.

    • @nesca, kak jie tak pandai tulis 10 cara-cara untuk popular atau 5 cara untuk menjadi blogger popular

      kalau sesiapa yang ikuti blog ini, setiap entri ada sikit2 tips
      walaupun kak jie selalu buat entri bersifat peribadi – masih ada ruang untuk digunapakai untuk umum 😆 😆

  25. Orang panggil saya apa ye>.. encik zool kot. he hehe

  26. Mr.Bintang says:

    nak test gak.. otai hihihi.. mesti try nih.. wp-filter..

    kalau dulu kan.. org x panggil saya otai.. tp sifoo.. adeh.. saya ni bukan pandai sngt smpai nak gelar camtu.. huuu~

    • @Mr.Bintang, satu penghargaan sebenarnya tetapi kadang2 macam satu gurauan – sinis 😛

      wp filter ni dah lama guna, sbb filter no tel masa buat live blogging dulu 😆

  27. kak jie……….. camna leh dpt comment box mcm neh ek? mcm besh lak…
    .-= jard´s last blog ..Bermalas-malasan kat rumah besh jugak… sambil layan blog adik aku.. =) =-.

  28. Lady Nass says:

    alalaaa..kena potong ke? hew hew. HI kak jie. Hidup biar sedap kan kak.

  29. Lady Nass says:

    otaiiiiiik. hehe. sape otai ni kak? bila nass dengar OTAI ni mcm samseng pasar gelap aje. hehe.

    • @Lady Nass, biasanya perkataan ni digunakan utk gurau senda kawan2 rapat..kalau org yg kita tak kenal sgt tu, o-t-a-i tu macam satu penghargaan tetapi sejak kes Power Rangers tu – newbie macam fobia perkataan o-t-a-i :mrgreen:

  30. org cakap sy bdk comel..wakakaka tolong jgn ckp sy bdk comel..kang sy filter perkataan comel tu..hehehe
    .-= x-po´s last blog ..PERLU KE HIPOKRIT DEPAN BAKAL MENTUA? =-.

  31. hehe.. hi kak otai!
    .-= jard´s last blog ..Bermalas-malasan kat rumah besh jugak… sambil layan blog adik aku.. =) =-.

  32. Popular ni kadang tak dijemput tapi datang sendiri…Hidup Biar Sedap PASTI akan terus meniti bibir dan memuncak dalam dunia Online
    .-= denaihati´s last blog ..Buat Duit dengan Sponsored Tweets =-.

    • @denaihati, kadang2 tak selesa – kalau boleh rasa nak undur ke masa lalu

      • @Kujie, Ada +ve dan -ve dalam apa2 juga keadaan. Apa2 pun kembalilah kepada asas Al-Quran dan Hadith. Nabi kata sampaikan lah walaupun 1 ayat dan mungkin ini peluang Kak jie untuk berkongsi ILMU kehidupan dalam dunia online mungkin tak semua akan dapat tapi kalau 1% pun ada ganjaran insyallah….dan pasti ada juga yg tak suka pada kita … itulah adat kehidupan segalanya berPASANGAN. Sejuk-panas, suka-benci, lelaki-wanita….
        .-= denaihati´s last blog ..Buat Duit dengan Sponsored Tweets =-.

  33. hohoho cam best la plak wp-filter ni..
    siapa yang panggil kak jie otai?
    .-= topo´s last blog ..wishlist topo sempena birthday hohoho.. =-.

  34. Salam kak jie,
    menarik juga plugin WP Content Filter tu ya. powerful. 😛
    .-= blogresipi´s last blog ..Mikael Yang Serius =-.

  35. Err……. Tie boleh panggil Kak Jie juga ke ??

    Rasa muda sikit, hi hi hi…………. :mrgreen:
    .-= Tie´s last blog ..Makan lagi =-.

  36. hehe… ada nama kan, panggil la Kak Jie. kan2? :roll:
    .-= beliamuda´s last blog ..Video Ilustrasi Alam Semesta Raya =-.

    • @beliamuda, kalau rajin merayau – blog walking mesti jumpa macam2 kes ‘tentang otai’ sejak Power Rangers mengamuk ‘klik-klik nuffnang’

      sebelum ini tak ada pula…. 😐
      rasa tak selesa berada dlm situasi tu

      • @Kujie, hmm.. betul tu… sejak tu lah timbul hal ni. takpelah, hal tu dah berlalu.

        ~power la WP Content Filter ni… test sikit… OTAI…

  37. hai kak jie.
    hihi
    .-= budokklate´s last blog ..Keputusan PMR 2009 =-.

  38. salam kak jie….dr geng blogger
    .-= Maya´s last blog ..X’mas Day Layan Lagu Movies Bollywood =-.

    • @Maya, segan dgn Geng Blogger…semua kat situ muda remaja…. terasa ke’tua’an :mrgreen: kat sana

      btw – terimakasih kerana singgah

  39. Orang panggil saya OTAI MLM.. sy halalkan je laa 😛 Hahaha
    .-= NoktahHitam´s last blog ..Home Alone =-.

    • @NoktahHitam, dah kata jgn taip perkataan tu, kan dah kena filter 😆

      • @Kujie, erk.. orang panggil saya tak tau apa…
        lantak la… depa pon sama gak. hahah… yang penting
        kalau tak tau kiter tanye.. tapi bukan buat-buat pandai.

        tapi pesen aku plak… buat dulu.. kalau fail.. buat lagi..
        sampai berjaya.. kalau tak berjaya gak.. baru tanye orang.
        dengan itu kita lebih menghargai usaha kita.

        • @Kreuger, dulu tak ada o-t-a-i ni, tapi sejak kes ‘klik-klik nuffnang’ tu benda ni jadi serius

          sebenarnya panggilan tu gurau senda sesama blogger tetapi ramai yang ambil serius
          sehingga perkataan o-t-a-i dipandang negatif – sampai kak jie pun filter perkataan tu 😆

          • kak @Kujie, series kat blog aku pon ade.
            ianya bukan apa.. tapi sekadar ikhlas penghargaan
            kepada mereka yang memula aku kenal dalam dunia blog ni.
            cube tengok navigation Oldtimer Place kat blog aku tuh.
            ianya sebagai tanda terima kasih untuk mereka yang menjadi
            inspirasi kat aku dalam dunia blog.
            .-= Kreuger´s last blog ..Info: Proses persenyawaan manusia =-.

      • @Kujie, saya suke perkataan itu O-T-A-I!!! Hahaha
        .-= NoktahHitam´s last blog ..Home Alone =-.

    • Fatin Pauzi says:

      @NoktahHitam, NH ade main MLM ke ek?
      .-= Fatin Pauzi´s last blog ..Adakah Niagakit Gagal Memenuhi Keperluan Pengguna? =-.

  40. hai kak jie!!