Tolonglah Kawan Aku Ingin Tidur Lena

Projek baru –  bukan projek pilihanraya walaupun saya berada di kawasan p94 Hulu Selangor.  Bila siap nanti bolehlah  add link kawan-kawan yang dah add saya di bloglist mereka. 

Dah 2 hari saya siapkan subfolder ni, berpuluh-puluh page saya baca untuk cari cara-cara nak buat subfolder. Bila dah create new folder terpaksa pula saya minta Encik Google cari cara-cara nak install wordpress untuk subfolder ini.

Kalau subdomain saya pernah buat tetapi untuk subfolder ini pertama kali saya cuba.  Beza subdomain  dan subfolder:

Subdomain –  : blog.kujie2.com
Subfolder-  : kujie2.com/blog

Selepas menyelak berpuluh-puluh laman web, berhasil juga subfolder saya berwordpress. Kemudian cari theme 1 kolum dan install WP Social Blogroll. Plugin ini lah yang buat saya pening loya muntah tak henti².

Saya dah hubungi seseorang, mungkin ‘bantuan kecemasan’ akan sampai bila-bila masa saja lagi.

©Kujie –  signal SOS sedang dipancarkan…. help! help! help!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. entah bila lah ambo nak belajar tentang benda ni.. x de masa.. 😕
    Jom terjah post menarik dari Oh! budu ..Tips Lajukan Browser Mozilla FirefoxMy Profile

  2. mrs jamal says:

    kak jie kal nak buat post2 y berkaitan tu camana?
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..OwhTerharunya MakcikMy Profile

  3. hye kak kujie..saya silent reader akak slama ni..malu nak tinggal komen snce xde blog..kini tidak malu lagi…heheheh

  4. khai ajar saya buat subfolder… dulu rasa mcm menyemak sbb ohmalaysia.com/blog… tp bila fikir2 balik, manalah tau nak buat subfolder lain ke kan… tak serabut sangat nanti.
    .-= Amir´s last blog ..Daylight Saving Off =-.

  5. semoga berjaya..:)

  6. Nanti kalau dah tahu jgn lupa buat blog tutorial cara mudah nak buat subfolder ye kak Jie : 😆
    .-= Ila-Ali´s last blog ..Kenapa Bila Sekolah Cina, Taknak Hantar Anak ke Sekolah Agama? =-.

  7. Perindu says:

    salam kakjie

    err soalan tu kurang jelas nak buat subdirectory atau tak boleh install wp plugin tu?

    – cara buat subfolder a.k.a subdirectory

    – create folder dalam public_html contoh “sub” kemudian panggil dengan http://domain/sub

    kakjie boleh ftp ( guna ftp dalam windows ( command prompt ) atau direct guna browser atau guna program ftp)

    kalau nak install wp ( clean ) pula di dalam subfolder
    edit .htaccess ( untuk seo )

    guna code

    RewriteEngine On
    RewriteBase /sub

    (ganti sub dengan nama folder )

    *tips*
    – cuba chmod 777 untuk file wpcontent
    – atau chmod 775 folder sub

  8. saya pun tak dapat tolong kak jie.. cepat2 saper leh tlg kak jie..
    .-= fiezaradzi´s last blog ..Siti Nurhaliza Menang Lagi =-.

  9. hehehe..saye takleh tolong, tapi boleh doakan ajer..moge hilanglah muntah dan loya serta pening tuh.. 🙂

    p/s – ape yg saye perasan..kak jie
    1. memang suke mencuba benda baru
    2. tak takut hadapi masalah
    3. cube dulu baru tahu..sesat kembali ke pangkal jalan..
    4. jangan malu bertanya, tapi tanye dulu ngn google..
    .-= hafizmd´s last blog ..Selamat Hari Lahir Sayang =-.

    • hehehehe…kak jie suka duduk dpn pc

      berkawan dgn encik google, jadi macam2 jumpa
      bila dah macam2 jumpa..macam2 nak menerai
      tapi tak de la nak menerai hal2 yg negatif 😆

  10. teringin nak tolong, tapi saya sendiri pon x reti..hehe 🙁
    .-= Hidier´s last blog ..Cinta jarak jauh… Tegakah kita mempertahankannya? =-.

  11. dah boleh tidur belum kak jie 😉
    nanti kena berguru dengan kak jie ni
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Spaghetti Bolognese & Sambal Gulai Tempoyak =-.

    • dah bangun ni pun…reply komen kejap sambil tunggu mesin basuh dok berpusing..hehehehe

      kejap lagi nak siap2 nk p kelas pula 9-11
      ayorkkk………. kak jie ni mcm2 nk buat
      dok curi masa sana sini 😆

  12. afendie says:

    nanti boleh la kujie buat tutorial mcm mana nak buat subfolder tu ye.. pasnie boleh la tido lena dengan subfolder…
    .-= afendie´s last blog ..list of twitter apps to help you auto follow or auto unfollow on twitter =-.

    • tak pernah buat tutorial wp
      belum pandai..selalunya minta tolong kawan2
      cuba bagi idea dia org update blog 😆

  13. Azizuan says:

    Go go chayok..haha
    tuh ja boleh tolong
    WP fail la 🙄
    .-= Azizuan´s last blog ..ACEF 2010 : Peluang Kerjaya Sebagai Akauntan =-.

  14. etomyam says:

    salam….
    kak jie boleh check email, dan check page tu…rasanya dah keluar tu :mrgreen:
    .-= etomyam´s last blog ..Me And My Boss…What To Do Maa! =-.

    • dah – tapi rasanya banyak salah yg kak jie buat dari awal2 tu
      keliru direct subfolder atau install new page je gitu
      sbb google tak berana banyak info ttg buat subfolder
      ni peluang bagus ni utk sesiapa nk buat tutorial

      bab subfolder

  15. denaihati says:

    Kenapa Kak Jie tak buat je Blogroll kat page baru??? mesti ada rahsianya tu.
    .-= denaihati´s last blog ..Review Game Facebook Melayu : Kesatria Poyos =-.

    • buat kajian ttg PR – rasanya selama ini letakkan ‘teman tapi mesra’ dlm kujie2.com – PR tak pernah naik2…. mgkn google iktiraf blog ini sebagai Link Farm..jadi dapat idea utk asingkan ‘teman-teman’ dalam satu subfolder

      • denaihati says:

        Saya rasa link blog roll ada pengaruh yg kecil kepada PR tetapi link di dalam entri kita kepada blog yg lebih tinggi PR sangat mempengaruhi PR dan tajuk link tersebut juga mesti sesuai dengan entri yg kita link kan tu.
        .-= denaihati´s last blog ..Kontroversi Kopitiam Yang tidak ada Sijil HALAL daripada JAKIM =-.

        • Dulu linklist bukan dlm bentuk blogroll, dlm bentuk post entri
          tak pandai nak buat subfolder page lagi..hehehe
          tu sbb skrg ni baru nak upgrade, buat guna plugin wp social blogroll

  16. kak jie memang subfolder tu beza ngan subdomain ialah contoh blog.kujie2.com untuk subdomain dan subfolder pula ialah kujie2.com/blog

    tapi untuk subdomain blog.kujie2.com tu boleh juga redirect kan untuk menjadi kujie2.com/blog

    pasal wp social blogroll tu kak jie boleh email sy kalau perlukan pertolongan insyaAllah sy boleh tolong apa yg patut
    .-= mijie´s last blog ..usd 1 telah menjadi usd 15…yihaaa =-.

    • lagi satu, nampaknya komen kak jie pasal subfolder dan subdomain ada hint rupanya, belum sempat sy buat artikel pasal tu kak jie dah buat pun subdfoler. hohohoh
      .-= mijie´s last blog ..usd 1 telah menjadi usd 15…yihaaa =-.

    • Kak Jie google bab subfolder tu – susah nak dapat info sampai pening keliru nak mula dari mana

      rasanya ni idea bagus utk pakar2 wp buat tutorial pasal subfolder
      subdomain tu rasanya dah jumpa banyak info

    • rasanya kak jie pun keliru masa nk buat subfolder tu
      patut buat statik page je kat kujie2.com tu
      nak kena bermula dari awal balik ni

      kalau sesat balik ke pangkal jalan….. 😆

  17. nak tolong bab ni tak reti…tapi kalau nak baldi saya boleh carikan (buat tadah muntah?) :))
    .-= GreenLava´s last blog ..Katakan tidak kepada lemak trans (trans fat)! =-.

  18. tunggu sampai saya pindah domain. haha
    .-= zida´s last blog ..Kata Kunci Yang Tak Berapa Nak Munasabah =-.

  19. oh oh!! part ni pocket tak leh la nak tolong sangat,
    pasal sesunggohnya hamba ini masih dot blogspot dot com,
    bukan lagi dot com D:

    tp kak.. apa bezanya?
    .-= Pocket´s last blog ..282. ShootingSunday =-.

    • kadang2 tak de domain pun dah tahu
      sbb dia org belajar pasal IT
      jgn ingat org pakai blogspot free tu tak tau pasal wp tau
      ade beberapa contoh yang Kak Jie kenal

  20. Maaf, saya langsung tidak dapat menangkap apa persoalan… apapun semoga segalanya berhasil dan suksess selalu… 😆

  21. Wan Perlis says:

    usaha lebih kak kujie
    nak juga berada di link list 🙂

  22. utk subfolder tu, akak nk tulis pe? so apa bezanya dgn blog ni? adakah mempunyai perbezaan? ehehe

  23. Cayalah Kujie..semakin terer nampaknya

    • belajar dari kesilapan
      dalam minggu ni berkali2 buat silap
      berpuluh2 artikel dan tutorial kak jie baca
      dah tu……….semua dlm bahasa alien 😆

  24. wahh, dah terer kak jie sekarang ni..siap buat subfolder lagi untuk link list
    .-= khairil´s last blog ..Istimewanya Maher Zain =-.

    • tapi – buat rujuk dari tutorial kt google
      tu pakar2 dtg dah bari tunjuk ajar
      rasanya kak jie buat silap dari step pertama lagi
      nk kena balik ke pangkal jalan ni

  25. jeguk skit lah hehe lama dah tak mai “rumah kak jie ni bz skit :mrgreen:

  26. MrRollies says:

    Huhu nice..
    rajin kak jie buat mende ni T.T
    .-= MrRollies´s last blog ..Tips Ketatkan Keselamatan Blog WordPress =-.

    • dah lama nak buat
      tapi teragak -agak
      skrg ni nak tak nak , nak buat juga
      baru le tau tang mana susah tang mana senang
      bajet mcm terer je…tapi baru sekerat jalan dah pening muntah2 :mrgreen:

  27. Susahnya nak buat blogroll.. siap berfolder2 lagi tu

  28. kreuger says:

    la apesal tak bagi tau nak install another wp
    dalam subdomain. ish ish ish… kalau cakap tadi dah
    setel dah.

    selamat tidor~
    .-= kreuger´s last blog ..TakeOwnership.reg – Ubah tetapan keselamatan Hak-Milik (Ownership) =-.

    • hari tu ade tanya kt twitter… kemudian kay bgtau cara dia
      cara create new subfolder
      lepas tu google lah cari mcm mana nak buat new page dgn bloglist
      nnt kalau dah sesat jalan baru nak jerit minta tolong
      yg penting cuba dulu..salah betul kan..
      dah muntah2 pening2…script pun dah serabut baru nk minta tolong kat orang

      masa tu org pun muntah tgok script yg dah berterabur..hehehe
      sama2 pening :mrgreen:

  29. abangnara says:

    hahaha.
    terserlah kecomelan kak kujie dalam entri nie.
    ihik.
    good luck kak kujie.
    saya pun tak abis belajar lagi bab buat subfolder nie.
    go kak kujie go!!!
    .-= abangnara´s last blog ..Cinta Kita Berakhir Di Sini Sayang… =-.

    • tu jerit gedik2… 😉
      inilah dok gatai nk buat itu ini
      mcm le ada byk sgt masa
      tapi tak leh tahan…….dah lama2 rasa ‘aman’
      nak je cari nahas….menyusahkan diri sendiri

Trackbacks

  1. […] yang terus hubungi saya melalui sms dan email bila saya pancarkan signal S.O.S di entri ini tolonglah kawan aku ingin tidur lena menghulurkan […]