Geng Blogger : Jangan Berdebat Seperti Ini

Berbeza pendapat bukan bererti tidak sepakat. Dunia ini memang tercipta dan tempat bertemunya dua hal yang berlawanan, dua jenis yang saling bertolak , dua kubu yang saling bertentangan, dua pendapat yang saling berbeza, yang baik dan yang buruk, kebaikan dengan kerosakan, kebahagiaan dengan kesedihan.

Bagi saya setiap orang ada perbezaan pendapat masing-masing. Kita tidak mungkin dapat memuaskan hati semua orang kerana setiap orang mempunyai matlamat dan keinginan yang berbeza juga pandangan hidup yang berbagai. Janganlah cepat membuat andaian dan sangkaan buruk terhadap individu tersebut, sekiranya pandangannya tidak memenuhi kehendak kita.

Ok..mukadimah dah selesai. Kalau nak berdebat pun jangalah sampai seperti ahli politik di beberapa negara seperti di bawah ini.

Korea Selatan

Ukraine

India

Turki

Italy

Taiwan

Tapi mesti tak best kalau macam ahli politik dari China – aman damai dan penuh ketenangan.

Gambar  dari sumber email.

ha ha ha…happy blogging & ceria-ceria selalu!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ceria dalam berblog baru best. hidupkan suasana, sekali sekala panas suam2 suku ok jugak…
    .-= beliamuda´s last blog ..Motorola Charity Night – Meraikan Kanak-Kanak Kurang Bernasib Baik =-.

  2. manusia ni macam tulah. bila tengok kita naik sikit, ada je yang nak menjatuhkan..diorang tak ingat ke yang “CCTV” kat atas tu tengok kita semua 24/7?? blog saya pun turut kene tempias dengki mendengki ni..hoho…sapelah punya keje
    .-= wanmus´s last blog ..Bajet Sempurna Sangat Ke Dia Ni? =-.

  3. tak macam tu kak, dia men ikut mysql jerk..sbb xjumpe , xkenal malaun tu..
    kalo kenal, ade depan mata, memang kena laa gitu..hhee

    tengah geram ngan org xbertamadun yg pHD tu…
    .-= DaHLia´s last blog ..G, aku konpius!! =-.

  4. aduhaii….

    berpusar-pusar pusat maza kegelian melihatkan gambar dan komen terakhir kujie itew.. kehkehkehehehehhee…

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    kalau tenang mcm tu, best kanz?
    hehehhe
    .-= maza´s last blog ..Hembuskan Nafasmu Sayang =-.

  5. Isu panas minggu ni sehingga GB diganggu. Sampai bila la minda orang melayu nak jadi dengki-mendengki ni.

  6. oh!dawie says:

    haha…xleh bla jer gmbr yg last skali tu..
    .-= oh!dawie´s last blog ..Kemalangan Maut di MRR2 =-.

  7. sampai tertdo tu. Haha.. :mrgreen:
    .-= titan´s last blog ..Titan akan berhenti menulis blog.. =-.

  8. saye setuju..
    marilah kita ikut cina..
    huhu
    nice kak jie..
    nasihat dari makcik2:)
    .-= yoy´s last blog ..Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009 di Plaza Angsana. =-.

    • tak perlu ajak ikut china
      mmg selalu pun
      nak2 dlm kelas…. 😆

      • Azizuan says:

        sapa la y dok ikot perangai tuh lam kelas..udoh toi perangai beliau..
        .-= Azizuan´s last blog ..Firefox Tips : Full Page Screenshot Dengan Screengrab =-.

  9. Nescafe ais says:

    Salam.

    Betul tu. Dalam forum biasalah kalau berbeza pendapat. Yang penting, jangan cepat melatah.hehe

    Gambar 1

    Main jambatan sudah roboh.

    Gambar 4

    Apa kes sampai macam tu.kehkeh
    .-= Nescafe ais´s last blog ..Cara mudah buat flash header dengan Aleoflash =-.

    • kadang-kadang kenyataan yang terkena batang hidung kita sendiri itu pahit….hehehe

      bila ada pertembungan posisif dan negatif, lebih baik kita ambil yang positif…kita dalami isi maksud yang hendak disampaikan dari kita terluka dengan hal yg remeh.

  10. hehe… mendalam maksud tu
    skang ni baik pikir idea entri ttg diri sendiri jer
    baik3
    .-= ahfat´s last blog ..SEHARIAN MENGUBAHSUAI TEMPLATE BLOG =-.

  11. setakat ni yang mereka yang untung bila berdebat adalah peserta pertandingan debat aje…dapat hadiah..yang lain2 tu buat stress tak tentu pasal je :mrgreen:
    .-= etomyam´s last blog ..Kalau Plat TAY 1 Harga RM220,000 berapa pula harga Plat TAH 1? =-.

  12. sekarang kak lain kak,dulu kerana mulut badan binasa,sekarang zaman IT kerana keyboard hidup boleh merana..betul tak..kak ? heheheh

    • itulah bahaya..sebab perkataan tidak dapat mengambarkan unggulnya perasaan…perkataan boleh ditafsir dari berbagai sudut kerana kita bukan berhadapan dan tiada ‘body language’ yg membantu

  13. berdebat ke kalau ada unsur personal attack.. sabau ajelahh……
    .-= nursarah´s last blog ..no sweat =-.

  14. padahal kalau ikutkan semua yang kat parlimen tu orang bijak pandai. tapi bila bab berdebat semua nak ikut perasaan dan tunjuk kuat. tak guna akal dah. baik macam china. tangkap lentoq. hehe
    .-= zaiMi´s last blog ..Digi Broadband RM38 Sebulan =-.

  15. hahaha… kat China sampai tidur ek… hahaha…

    tapi kan…teringat masa gaduh kat DUN perak sampai speaker diangkut dengan kerudi tu lagi laa.. hahahaha
    .-= Adry Sabry´s last blog ..Yanie Mentor Meninggal Dunia di Hospital Keningau =-.

    • lama tak nampak Adry….sihat?

      ahli politik memang kelakar – kadang2 tingdakan mereka buat hari2 kita ceria :mrgreen:

  16. alamak makcik yg pegang selipar tu sgt kelakar hahahah,rupenya golongan professional pun byk berdebat emo jugak kan…

    Gambar lastu paling best, rest in peace heheheh..

    saya tak reti berdebat, kalau berdebat mesti awal2 dah kalah huhuhu
    .-= farenova´s last blog ..Law of Attraction =-.

  17. Luth Textile says:

    berdebat dengan emosi akan melahirkan perbuatan yang tidak waras dan dendam.

  18. Sepatutnya, dalam berdebat atau menyuarakan pendapat masing2, setiap individu perlu memikirkan kesan ke atas percakapan mereka terhadap orang sekeliling. Sensitiviti orang lain perlu dijaga.

    Dan, jika tidak bersetuju dengan pandangan orang lain pula, kita boleh sangkalnya dengan hujah sendiri yang lebih baik. Bukan membangkang ikut perasaan. 😉
    .-= fatin´s last blog ..Hidayah Milik-Nya =-.

  19. kreuger says:

    kekeke… kalau la meeting room aku macam kat China tu kan best.. hak hak hak~
    .-= kreuger´s last blog ..Himpunan Doa Harian dan Zikir Harian. =-.

  20. Korea nak buat Mexican wave tapi tak jadik… 😆
    .-= GreenLava´s last blog ..Hadiah… dari pakcik Google =-.

  21. heran kenapa kasut dijadikan senjata?
    .-= Pocket´s last blog ..276. Cinta? =-.

  22. Dd LaLa says:

    setuju dengan pendapat kak jie pasal perbezaan pendapat. hari ni kat parlimen, berdebat isu anak jantan, anak betina pun sampai sejam lebih.
    .-= Dd LaLa´s last blog …nite feeding. =-.

  23. Suka makcik dari india tu. Bagi selipar je unt org yg tak phm bahasa! hahaha
    .-= fazemy´s last blog ..Korang Jangan Tengok Video Ni…SANGAT MELAGHOKAN! =-.

  24. masuk campur dalam debat bila perlu jek…hehe… 👿
    .-= ben ashaari´s last blog ..Log Out – Penang =-.

  25. debat menambahkan ilmu dan dapat mematangkan minda..namun jangan melebihi had 😉
    comel gambar2 itew..
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Arissa loves the camera =-.

  26. denaihati says:

    Kenapa tak masukkan sekali parlimen Perak heeee
    .-= denaihati´s last blog ..Jemaah Tabligh tercemar akibat nila setitik =-.

  27. heheheh, yg best yg last sekali tu, tentu sokong sokmo 😉

  28. Hahaha 😀 ahli politik China terlalu penat membantu rakyat. Sebab itu waktu bersidang terus terlelap. 😆
    .-= tekkaus´s last blog ..What We Love And Hate About Sponsored Posts =-.

  29. china tu tenang sgt..bom meletup pon lum tentu sedar..hahahah
    .-= jmr´s last blog ..Festival Babun Panas Putrajaya 2010 =-.

  30. -Dunia Blog Malaysia Amatlah Kecil-

    Huhu. BTW, kat gambar negara India tue, siap amik kasut nak pukul orang tue. Dasat giler~

    • Italy lagi kelakar….siap katup mulut tak bagi cakap..hehehe 😆

      Blogger tak bercakap..dia guna keyboard 😆

  31. sampai muncung2 mulut setuju ye 😆

    angguk – angguk saja :mrgreen:
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..gatal – gatal ke gatal? =-.

  32. x perlula berdebat..ambil yang jernih buang yang keruh..pergaduhan hanya merugikan kedua2 pihak..yang menang jadi arang,yang kalah jadi abu..
    .-= eyriqazz´s last blog ..Eyriqazz Terkena Panggilan Hangit =-.

  33. sekadar memerhati dari jauh je bila tengok mereka berdebat di forum gengblogger…
    .-= Azrul Hisham´s last blog ..Jalan-jalan kat pesta buku @ PWTC =-.

  34. tido smpai moncong mulut.. keh3.. 😆
    .-= Anarm´s last blog ..Internet lebih laju dengan Pale Moon Project =-.