Google Page Rank : Dulu Kini Dan

Apa isu terkini  blogger geek?

  • Menanti versi terbaru Firefox 4.0 atau paparan  image google yang baru?
  • Teknologi iPhone 4?
  • Berita Microsoft Security Essentials 2 yang boleh dimuat-turun  secara percuma.
  • Windows 7 SP1 Beta sudah pun boleh dimuat-turun dan diuji.
  • FourSquare?

Nehi….nehi….ada satu lagi berita hangat yang berlegar-legar secara diam-diam dan separuh diam. Bila berita tersebut sampai pada saya, sure tak akan diam lagi. Makcik-makcik mesti nak pok pet pok pet…:lol: bukan rahsia lagi!

Yeah… berita tentang Google yang sedang mengemaskini sistem Page Rank(PR) nya. Blogger mesti tahu serba sedikit mengenai PR untuk membuktikan kita bukan buang masa sia-sia sekadar mengupdate blog. Sekurang-kurangnya kita tahu dan ambil tahu mengenai RP blog sendiri.

Secara ringkasnya Page Rank adalah ranking yang diberikan oleh Google kepada satu laman web dengan algoritma tertentu. Semakin tinggi Page Rank akan menunjukkan website tersebut memiliki informasi yang lebih dipercayai oleh Google dan diutamakan oleh Google pada SERP (Search Engine Results Page).

Antara kawan-kawan saya yang mempunyai Page Rank yang hebat-hebat dan gempak² – Denaihati, Azman Ishak, knizam,Chokilala, Hurulaini

Check Page Rank blog di sini

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Saya masih berPR 3 sejak zaman blogspot hingga berdomain selfhosted. Kenapa ya? Tak serius …. itulah padahnya. Banyak baca tips tapi tak dimanupulate sebaiknya.  Nak kena belajar dengan Denaihati sebab dia pernah mengalami kejatuhan Page Rank ( Google Slap) dan kini diupgrade menjadi RP4.   Tahniah atas usaha tanpa penat lelah.  Contoh blogger yang sentiasa belajar untuk menjadi lebih baik setiap hari.

p.s – Google Webmaster Tools saya ada error 404 beratus-ratus…sampai menyampah nak betulkan – itulah salah satu masalah yang dijumpai.  Link preview pun google index … nak remove tak boleh pula tu:roll:

©kujie – bila masa nak update blog, bila masa nak godek punggah Google Webmaster Tools, bila masa nak baca data-data Google Analytic, bila masa nak reply komen-komen kawan-kawan, bila masa nak blogwalking menziarah bermasyarakat dangan blogger…bila masa nak tulis entri terbaru, bila masa…………berfoye-foye?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. pr saya masih 1 domain 9 bulan

  2. fuh…samalah kita kak jie…bilalah nak naik2..ni…hehe
    Jom terjah post menarik dari mohdisa ..Mari Memeriahkan Festival Konvokesyen UniMAP Ke-5My Profile

  3. denaihati says:

    Bro yang aku nampak kau tulis ada cara bukan hentam je ..jadi tu lah antara RAHSIA nya…tak gitu!!!
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Taat kepada pemimpin yang dipilih majoritiMy Profile

  4. bila la nak merasa PR ni 😳
    Jom terjah post menarik dari sufian ..Kaitan Processor- Front Side Bus- Clock SpeedMy Profile

  5. Saya pun tengah mencari dan mencari, page rank yang sebenar-benarnya. Sebab dulu saya tak fokus, kini nak fokus.
    Jom terjah post menarik dari digitalproduk.com ..Kebaikan memberi komen pada blog orang lainMy Profile

  6. still PR0 🙁 sedih gile…
    google image yg baru dah tgk da.. perghh semart 😛
    Jom terjah post menarik dari syahirul ..Alhamdulillah! Hari ini aku 25 tahunMy Profile

  7. Blog saya PR3. Mengejar dengan perlahan.. 😀
    Jom terjah post menarik dari amirulfaiz ..Aduh- Pancit LagiMy Profile

  8. saya punya masih lagi 2 dan tak berubah2 lagi, ada blog sy yg dari pr1 turun jadi 0, sedih huhuhuhu
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Create subdomain dan juga redirectMy Profile

  9. saya masih 0…hik3…
    Jom terjah post menarik dari eyriqazz ..Penangan Kopi Dangdut Taman Warisan Pertanian- PutrajayaMy Profile

  10. Nampaknya masih jauh….orang baru katakan… tak sampai sebulan pun blogging…hehehehe

    tapi takper usaha tangga kejayaan….
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Dunia Blog- Terima Kasih Tau…My Profile

  11. wah! yg ini saya mesti pilih.. heheheh

    ilmu itu penting kan?

    err… tiba2 aje maaza terfikir, kalau org tak baca lak camner? tak memberi manfaat lah fulaks?!

    uhuk!
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Jauh nun sana- lama lagi- dah kecoh satu Malaya dibuatnyaMy Profile

  12. maza serupa mcm kujie.. dulu kini dan setakat hari ini masih PR2….heheheh

    tapi en.me PRnya 8 woo.. huhuhu

    cayalah en.me
    Jom terjah post menarik dari maza ..Jauh nun sana- lama lagi- dah kecoh satu Malaya dibuatnyaMy Profile

  13. sy masih lagi PR 1 walaupun dah setahun blogging..kurang serius agaknya campur dgn masalah internet yg kadang2 down..but cayalah kak jie,mantap PR 3 tu:)

  14. Masih PR1 je.. ha haha… takde hal la..

  15. hohoho….kak jie letak link…patut byk incoming…thanks ya…hohoho…..

    sekarang tuntutan kerja terlalu besar, blog pun makin terabai…harapnya tak turun rank…tsk tsk
    Jom terjah post menarik dari hurulaini ..Orders update &amp launch of GO StoreMy Profile

  16. Lepas tukar domain ke domain sendiri, PR balik 0. Masih 0 rasanya. Biarlah dulu dia hehe.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Blog tips – Google custom searchMy Profile

  17. saya pual google page rank kosong..hahahahhaha..sadisnyer…..macam hampeh aje…huk3..:)
    xper2 usaha2 lagi..akak sepatutnye boleh dapat lagi tinggi…insya-Allah..
    Jom terjah post menarik dari nash ..penat semalam melarat sampai hari nieMy Profile

  18. kalau memandang ke atas memang terasa diri kerdil
    itulah saya…
    tak setanding dengan ramai blogger di luar sana, tapi cubalah juga dengan masa dan kemampuan yang terbatas
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..Long BambooMy Profile

  19. :mrgreen: huhuhu 1??? jadila untuk pembakar semangat, thanks for info kakJie
    Jom terjah post menarik dari ch@ ..AwardMy Profile

  20. PR0 je.. 🙁

  21. bila PR naik, hilang segala penat lelah semasa berblogging w/pun tak dapat apa2 ganjaran..yg penting dpt kepuasan..
    Jom terjah post menarik dari Nadri ..SPAIN Bakal Juara Piala Dunia 2010My Profile

  22. yahoo ! saya dapat nombor 1 .. hahaha

    x paham pasal PR 😆
    Jom terjah post menarik dari zqah ..Gagal Ya – aku memang gagal tapi ini nikmat dari AllahMy Profile

  23. Meskipun PR 3 tapi peringkat Alexa Kakjie elok sangat.
    Jom terjah post menarik dari Bang Iwan ..Gerakan Nasional Indonesia Sayang Anak Ajakan Posting KolaborasiMy Profile

  24. PR ni macam public relation jugak ek?hehe

    dari dulu duk tang 2 jaaa…
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Duit RM109200 tu bila nak pakai chekguMy Profile

  25. Haha… page rank Tie tetap kekal 2.. :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Tie ..Yes ! Kita orang Johor !My Profile

  26. saya nyer blog dan blog org umah sama2 menten PR2 jer…hehe
    Jom terjah post menarik dari ejam ..Kenapa Ditinggalkan Mereka HIDUP- Hapuskan SEMUA Lagi BagusMy Profile

  27. yaa..mmg tak sempat nak buat mcm2.. bila BW, tak dpt nak BW semua. bila berpoya2, tak dpt la nak online..hehe

    btw, google akan update lagik ek PR. igtkan lambat lagi..sbb end of June aritu dia dah naikkan blog sy dr N/A ke 0..

    klu mmg update,hrp2 la leh naik ke PR1 pulak..
    Jom terjah post menarik dari Blabberina ..10 TIPS- Alexa Rank under 300K in 3 MonthsMy Profile

  28. saya punya pr pon dah naik balik ke 3 lepas jadi kosong hari tu.. huhu..
    Jom terjah post menarik dari menteil ..Respon Pengucapan AwamMy Profile

  29. alahai.. segannye bleh mention name gue plak tu. ape pon time kasih ye kak jie. saya nak cite macam mana bleh up dapat PR4 pon saya tak tau… @shamhardy dapat PR5. Tapi itu la masalah orang kita.. bila nak kejar PR bermakna kekerapan mengupdate blog. update dengan semua lambakan text. tak kira la text tu bermanfaat untuk bacaan orang ataupon tak… janji PR blog dia tak jatuh… (ade jugak jenis macam tu.. jgn tak caye)

    pendek kata.. macam mane nak dapatkan PR4? saya sendiri pon tak tau… yang saya selalu buat ialah… tulis je entri macam biasa.. kalau rajin tulis.. kalau malas.. jangan bukak komputer. hehehe..
    Jom terjah post menarik dari Kreuger ..Puas aku tunggu dari pagi semata- mate nak dapatkan jugak sepotremMy Profile

  30. saya pun PR3 dari dulu2 lagi..huhu bilalah nak naik bg 4 yek..hehe

  31. PR datang selepas kualiti kata ariffshah.com. Kualiti kak dah ada tinggal sekarang betulkan yang mana kurang betul tu. Semoga terus sukses dan boleh berkongsi dengan orang ramai. PR hanya ukuran dunia, ilmu yang disampaikan tak hilang sampai bila2
    Jom terjah post menarik dari fahmi ibrahim ..Krisis Istana Kelantan Kian MeruncingMy Profile

  32. Pejuang Kesenian Extreme says:

    Kujie PR3..saya lagi rendah..PR2..
    Tapi akan berusaha untuk memperbaiki..
    Jom terjah post menarik dari Pejuang Kesenian Extreme ..Alam Wakaka Komen Entri PKE Showdown 2010My Profile

  33. Ok gak ade page rank 3..yang 0 tu lagi sedey 😥
    Jom terjah post menarik dari fawzan ..SME Solutions Expo 2010My Profile