Google Page Rank : Dulu Kini Dan

Apa isu terkini  blogger geek?

  • Menanti versi terbaru Firefox 4.0 atau paparan  image google yang baru?
  • Teknologi iPhone 4?
  • Berita Microsoft Security Essentials 2 yang boleh dimuat-turun  secara percuma.
  • Windows 7 SP1 Beta sudah pun boleh dimuat-turun dan diuji.
  • FourSquare?

Nehi….nehi….ada satu lagi berita hangat yang berlegar-legar secara diam-diam dan separuh diam. Bila berita tersebut sampai pada saya, sure tak akan diam lagi. Makcik-makcik mesti nak pok pet pok pet…:lol: bukan rahsia lagi!

Yeah… berita tentang Google yang sedang mengemaskini sistem Page Rank(PR) nya. Blogger mesti tahu serba sedikit mengenai PR untuk membuktikan kita bukan buang masa sia-sia sekadar mengupdate blog. Sekurang-kurangnya kita tahu dan ambil tahu mengenai RP blog sendiri.

Secara ringkasnya Page Rank adalah ranking yang diberikan oleh Google kepada satu laman web dengan algoritma tertentu. Semakin tinggi Page Rank akan menunjukkan website tersebut memiliki informasi yang lebih dipercayai oleh Google dan diutamakan oleh Google pada SERP (Search Engine Results Page).

Antara kawan-kawan saya yang mempunyai Page Rank yang hebat-hebat dan gempak² – Denaihati, Azman Ishak, knizam,Chokilala, Hurulaini

Check Page Rank blog di sini

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Saya masih berPR 3 sejak zaman blogspot hingga berdomain selfhosted. Kenapa ya? Tak serius …. itulah padahnya. Banyak baca tips tapi tak dimanupulate sebaiknya.  Nak kena belajar dengan Denaihati sebab dia pernah mengalami kejatuhan Page Rank ( Google Slap) dan kini diupgrade menjadi RP4.   Tahniah atas usaha tanpa penat lelah.  Contoh blogger yang sentiasa belajar untuk menjadi lebih baik setiap hari.

p.s – Google Webmaster Tools saya ada error 404 beratus-ratus…sampai menyampah nak betulkan – itulah salah satu masalah yang dijumpai.  Link preview pun google index … nak remove tak boleh pula tu:roll:

©kujie – bila masa nak update blog, bila masa nak godek punggah Google Webmaster Tools, bila masa nak baca data-data Google Analytic, bila masa nak reply komen-komen kawan-kawan, bila masa nak blogwalking menziarah bermasyarakat dangan blogger…bila masa nak tulis entri terbaru, bila masa…………berfoye-foye?

33 Replies to “Google Page Rank : Dulu Kini Dan”

  1. sy masih lagi PR 1 walaupun dah setahun blogging..kurang serius agaknya campur dgn masalah internet yg kadang2 down..but cayalah kak jie,mantap PR 3 tu:)

  2. kalau memandang ke atas memang terasa diri kerdil
    itulah saya…
    tak setanding dengan ramai blogger di luar sana, tapi cubalah juga dengan masa dan kemampuan yang terbatas
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..Long BambooMy Profile

  3. yaa..mmg tak sempat nak buat mcm2.. bila BW, tak dpt nak BW semua. bila berpoya2, tak dpt la nak online..hehe

    btw, google akan update lagik ek PR. igtkan lambat lagi..sbb end of June aritu dia dah naikkan blog sy dr N/A ke 0..

    klu mmg update,hrp2 la leh naik ke PR1 pulak..
    Jom terjah post menarik dari Blabberina ..10 TIPS- Alexa Rank under 300K in 3 MonthsMy Profile

  4. alahai.. segannye bleh mention name gue plak tu. ape pon time kasih ye kak jie. saya nak cite macam mana bleh up dapat PR4 pon saya tak tau… @shamhardy dapat PR5. Tapi itu la masalah orang kita.. bila nak kejar PR bermakna kekerapan mengupdate blog. update dengan semua lambakan text. tak kira la text tu bermanfaat untuk bacaan orang ataupon tak… janji PR blog dia tak jatuh… (ade jugak jenis macam tu.. jgn tak caye)

    pendek kata.. macam mane nak dapatkan PR4? saya sendiri pon tak tau… yang saya selalu buat ialah… tulis je entri macam biasa.. kalau rajin tulis.. kalau malas.. jangan bukak komputer. hehehe..
    Jom terjah post menarik dari Kreuger ..Puas aku tunggu dari pagi semata- mate nak dapatkan jugak sepotremMy Profile

  5. PR datang selepas kualiti kata ariffshah.com. Kualiti kak dah ada tinggal sekarang betulkan yang mana kurang betul tu. Semoga terus sukses dan boleh berkongsi dengan orang ramai. PR hanya ukuran dunia, ilmu yang disampaikan tak hilang sampai bila2
    Jom terjah post menarik dari fahmi ibrahim ..Krisis Istana Kelantan Kian MeruncingMy Profile

Comments are closed.