Hanya aku yang bertepuk gembira sedangkan kau tiada ghairahnya?

Bila saya merungut mengenai spam awal minggu ini dengan entri What the heck is ham doing on my blog? I’m a vegetarian. ( kalau yang gunakan Akismet mesti pernah nampak ayat ni ) memang saya maksudnya kehadiran ketara tidak seperti biasa.  Memang spam ada tetapi tiba² dalam minggu ini peratusannya meningkat secara mendadak.

Ini jumlah spam yang diblock oleh Akismet sejak saya menggunakan domain sendiri 19 Jun 2008 . Angka menarik itu saya spot awal malam tadi.

Cuba tengok jumlah sekarang – sidebar blog. Peningkatan yang terlalu mendadak.   Dalam masa 13 jam .  Itu yang telah ditapis oleh Akismet.

Dalam dashboard saya sekarang juga masih ada ( selepas didelete awal pagi tadi ).  Dalam masa 2 jam sudah ada 11.

Yang hairannya spam tersebut datang dari IP yang sama sejak 3 hari lepas.


Walau pun saya telah memblock IP tersebut – Akismet tidak pula ‘membaca’ arahan tersebut sebagai spam.

Saya nak tanya kawan² yang lain – korang ada tak masalah seperti ni?

edit : telah gunakan plugin growmap anti spambot seperti yang dishorkan oleh Ariff dan berjaya mengekang kemaraan spambot dengan kapal selam Scorpene

©kujie –  di samping mengingati kebaikan orang kepada kita, lupa-lupakanlah kebaikan yang pernah kita lakukan kepada sesiapa. Jangan diungkit-ungkit, jangan disebut-sebut. Apatah lagi dengan tujuan mahu menyakiti.

33 Replies to “Hanya aku yang bertepuk gembira sedangkan kau tiada ghairahnya?”

  1. Owhh okay, saya sejak beberapa tahun ni dok guna TanTanNoodles Simple Spam Filter, memang dia akan blocked sebelum boleh hantar komen. Kita lerh set spam words yang kita tak nak bagi masuk, tapi nampaknya lately macam ada pengomen betul pun terkena… mungkin lerh aa try growmap anti spambot ni plaks
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Sistem operasi BlackBerry Torch 9800 OS6 Maxis10My Profile

  2. menggangu kalau dalam spambox ada beberapa komen yang bukand ari spammer

    ada banyak komen yang masuk spambox

    contoh kalau url diletakkan permalink
    atau dalam kotak komen diletakkan link
    atau komen mengandungi perkataan yang difilter

    kita kena belek satu2 nak pastikan tak didelete komen blogger lain

  3. yang terlepas pun banyak…sudahnya dalam spambox tu bukan spammer saja…ada juga komen dari blogger yang ‘tak ikut syarat’

  4. masalahnya ada juga blogger dalam spambox
    blogger degil yang masih letak permalink kat kotak url
    atau blogger yang suka letak permalink kat kotak komen

    banyak kat blog kak jie…kesian pula nak delete secara berjemaah tu 😆

  5. ha..ha..layankan ajer selagi termampu …mama saya kata kalu orang datang selalu, tu tandanyer rezeki…kan..betul x?..tapi yang ni sedikit haru la kak jie..hu..hu
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Marah Marah SayangMy Profile

  6. selalu pun delete juga
    tapi tengok juga, kadang2 spam tu bukan robox
    kadang2 dari manusia, kena approve juga

    tapi ini nampak ketara, dari ayat dan IP yg sama

  7. selalu tak cek pun
    tapi tiba2 dlm 3 hari ni dpt spam yg sama
    ayat yg sama
    jadi perasaan ingin tahu tu…tertengok
    baru nampak IP yg sama

    gigih tu………….ada kt 60 spam dari IP yg sama
    herannya Akismet tak block dia pula

  8. Err… kat comment blogger pun masuk spammer yang tak tertapis oleh filter. Sbl ni mmg clear spam tak masuk comment box, cuba masuk spam punya box. tapi 2 3 hari lepas, terlepas published. Terpaksa kena delete manually, mujur tak banyak.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Tips temuduga kerja swastaMy Profile

Comments are closed.