Hanya aku yang bertepuk gembira sedangkan kau tiada ghairahnya?

Bila saya merungut mengenai spam awal minggu ini dengan entri What the heck is ham doing on my blog? I’m a vegetarian. ( kalau yang gunakan Akismet mesti pernah nampak ayat ni ) memang saya maksudnya kehadiran ketara tidak seperti biasa.  Memang spam ada tetapi tiba² dalam minggu ini peratusannya meningkat secara mendadak.

Ini jumlah spam yang diblock oleh Akismet sejak saya menggunakan domain sendiri 19 Jun 2008 . Angka menarik itu saya spot awal malam tadi.

Cuba tengok jumlah sekarang – sidebar blog. Peningkatan yang terlalu mendadak.   Dalam masa 13 jam .  Itu yang telah ditapis oleh Akismet.

Dalam dashboard saya sekarang juga masih ada ( selepas didelete awal pagi tadi ).  Dalam masa 2 jam sudah ada 11.

Yang hairannya spam tersebut datang dari IP yang sama sejak 3 hari lepas.


Walau pun saya telah memblock IP tersebut – Akismet tidak pula ‘membaca’ arahan tersebut sebagai spam.

Saya nak tanya kawan² yang lain – korang ada tak masalah seperti ni?

edit : telah gunakan plugin growmap anti spambot seperti yang dishorkan oleh Ariff dan berjaya mengekang kemaraan spambot dengan kapal selam Scorpene

©kujie –  di samping mengingati kebaikan orang kepada kita, lupa-lupakanlah kebaikan yang pernah kita lakukan kepada sesiapa. Jangan diungkit-ungkit, jangan disebut-sebut. Apatah lagi dengan tujuan mahu menyakiti.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Faizal Fredley says:

    salam kak kujie..FF hari ni dalam masa 1 jam hampir 1000 spam masuk…
    Jom terjah post menarik dari Faizal Fredley ..SAHABAT BLOGGER PUNYA PASALMy Profile

  2. Tu ads akismet kot. Hehe. Sbb tu diorg tak block. Kena pakai premium lah macam tu kakjie
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Sesi fotografi bersama Si comel Sugar GliderMy Profile

  3. Saya sekarang ni pun dah kerap kena spam biasnya delete je. Terima kasih Akismet kerana menjalankan kerja kamu
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Comment on Plugin untuk WordPress by suffer8zineMy Profile

  4. makin pandai spammer sekarang ni…. harap harap semua penapisan berkesan….

    setakat ni semuanya tak pernah lepas…heheheeh
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Kisah Hidup Nabi Muhammad ep12My Profile

  5. tul.. makin mjadi2 pilak spammers skg ni.. makin bertambah2..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Alexa Yang MesraMy Profile

  6. oh patut ler sudah ada kolum yg kena tick di bawa sana…

    “confirm you are not a spammer’

    hahahhah
    Jom terjah post menarik dari maza ..Berlari mengejar impian di tepian pantaiMy Profile

  7. Owhh okay, saya sejak beberapa tahun ni dok guna TanTanNoodles Simple Spam Filter, memang dia akan blocked sebelum boleh hantar komen. Kita lerh set spam words yang kita tak nak bagi masuk, tapi nampaknya lately macam ada pengomen betul pun terkena… mungkin lerh aa try growmap anti spambot ni plaks
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Sistem operasi BlackBerry Torch 9800 OS6 Maxis10My Profile

  8. geram sgt…sbb dari IP yg sama
    dok iklan itu ini

  9. menggangu kalau dalam spambox ada beberapa komen yang bukand ari spammer

    ada banyak komen yang masuk spambox

    contoh kalau url diletakkan permalink
    atau dalam kotak komen diletakkan link
    atau komen mengandungi perkataan yang difilter

    kita kena belek satu2 nak pastikan tak didelete komen blogger lain

  10. yang terlepas pun banyak…sudahnya dalam spambox tu bukan spammer saja…ada juga komen dari blogger yang ‘tak ikut syarat’

  11. plugin growmap anti spambot :mrgreen:

  12. Syafrizal says:

    Apa plugin Kak ujie pakai ni…
    “Confirm you are NOT a spammer”
    Jom terjah post menarik dari Syafrizal ..In-Page Analytics – Fungsi baru Google AnalyticsMy Profile

  13. terimakasih ariff – kak jie dah guna
    nampaknya petang ni keadaan dah terkawal

  14. denaihati says:

    seminggu dua ni spam macam hujan lebat punyalah banyak.
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Jailbreak iPhone 4 siapa expertMy Profile

  15. cadangkan supaya guna ni

    http://www.growmap.com/growmap-anti-spambot-plugin/ =)
    Jom terjah post menarik dari ariff ..Tiada Seks Dalam PerkahwinanMy Profile

  16. entah tak faham pasal spam ni, spam ni boleh mengganggu ke ni?
    Jom terjah post menarik dari aRoL ..Hitam Itu MenawanMy Profile

  17. siapalah yg nakal itu yg mahu menaikkan darah kujie ke tahap gunung berapi! aderkkk

    psst; internet dengki kot. hahahah
    :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Berlari mengejar impian di tepian pantaiMy Profile

  18. masalahnya ada juga blogger dalam spambox
    blogger degil yang masih letak permalink kat kotak url
    atau blogger yang suka letak permalink kat kotak komen

    banyak kat blog kak jie…kesian pula nak delete secara berjemaah tu 😆

  19. saya pun sama kakjie ada yang ip sama, tak tahulah macam mana dia buat, cuma saya tak sampai block kan ip tersebut

    kadang2 dah tahap malas saya biar je berhari-hari lepas tu klik kat empty spam, huhu
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Cara nak import blog wordpress percuma ke blog wordpress berbayarMy Profile

  20. mrs jamal says:

    ha..ha..layankan ajer selagi termampu …mama saya kata kalu orang datang selalu, tu tandanyer rezeki…kan..betul x?..tapi yang ni sedikit haru la kak jie..hu..hu
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Marah Marah SayangMy Profile

  21. tiap hari ada
    tapi bawah 10
    tapi dlm 3 hari..dah lebih 100 👿

  22. selalu pun delete juga
    tapi tengok juga, kadang2 spam tu bukan robox
    kadang2 dari manusia, kena approve juga

    tapi ini nampak ketara, dari ayat dan IP yg sama

  23. peminat yg menyusahkan…. 👿

  24. selalu tak cek pun
    tapi tiba2 dlm 3 hari ni dpt spam yg sama
    ayat yg sama
    jadi perasaan ingin tahu tu…tertengok
    baru nampak IP yg sama

    gigih tu………….ada kt 60 spam dari IP yg sama
    herannya Akismet tak block dia pula

  25. selalu cek sebab ada juga komen bukan spam masuk kat spambox 😆

  26. bukanlah
    kadang2 komen tak berkaitan dengan entri
    jadi tak perlu di balas

  27. Err… kat comment blogger pun masuk spammer yang tak tertapis oleh filter. Sbl ni mmg clear spam tak masuk comment box, cuba masuk spam punya box. tapi 2 3 hari lepas, terlepas published. Terpaksa kena delete manually, mujur tak banyak.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Tips temuduga kerja swastaMy Profile

  28. sy pun banyak gak dapat spam.. selalu delete je… xde pulak tengok dari mana datangnye spam tersebut
    Jom terjah post menarik dari Bro Framestone ..BroFramestone Ditanya Describe yourself in 3 wordsMy Profile

  29. takut laa spam
    Jom terjah post menarik dari matjoe ..The Haven Restaurant- Ampang Look Out Point Rasa biasa- Permandangan Luar BiasaMy Profile

  30. mrs jamal says:

    fuyyo..banyaknyer kak jie…pemes betul ni..dorang memang minat n kak jie ni…
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Marah Marah SayangMy Profile

  31. salam kak..
    agaknya komenku pun banyak yang jadik spam..
    patut tak pernah dapat reply balik…
    Jom terjah post menarik dari zulkbo ..Palestine Will Be FreeMy Profile

  32. tak penah plak check ip tu ma.selalu tick all terus delete permanently. rasa nak meroyan je tgk spam hari2 T_________T
    Jom terjah post menarik dari yonna ..A Little SurpriseMy Profile

  33. tak pernah pula sy tgk ip kat spambox. daif pula rasanya. hehe
    Jom terjah post menarik dari Mohd Isa ..Tips Mudah Meningkatkan Alexa RankingMy Profile