Rahsia di sebalik kelopak

tanda kasih - tanda sayang
tanda kasih - tanda sayang
disebalik kelopak kelopak yang berbeza
dan banyak itu
ada sudut ada ruang rahsia
yang darinya datang kewangian
kemanisan sebuah rasa

seperti kuntum mawar itu
begitu jugalah kau dan aku
insan yang terkadang
disalah fahamkan
yang tersalah hitungkan
yang tersalah mengertikan
bagaikan mawar

kecantikana bunga
bukanlah sekadar pada kelopaknya
kebaikan manusia pun
tiadalah pada rupa parasnya

Β©Kujie – Terimakasih Kak Long Mawar Merah kerana mencalonkan saya dalam Contest Weblog Popular 1Malaysia.

Ini adalah pencalonan Contest Weblog Popular 1Malaysia yang ke – 5.

34 Replies to “Rahsia di sebalik kelopak”

  1. bunga adalah sesuatu yang begitu indah bagi setiap insan yang sedang dilamun cinta.bunga seakan teman yang baik bagi setiap orang yang sedang putus harapan atau sedang merajuk…uikk!!!ayat jiwang tu…seje test…

  2. Pingback: Mawar Merah » Weblog Popular 1 Malaysia : Saya ingatkan…
  3. Nice. Mendalam maksudnya tu
    dun judge by it cover
    .-= Berita Semasa´s last blog ..Pelajar Sekolah Hari Ini Semakin β€œNaik Tocang”? =-.

  4. Setiap manusia ada kelebihan dan kekurangannya,
    seperti bunga yang punya keharuman dan keindahan yang berbeza….
    kerana tiada apapun yang sempurna di dunia ini
    dan terpulanglah pada kita untuk menilainya
    sama ada melihat hanya dengan mata, ataupun disertai mata hati,
    untuk lebih mengerti.

    p/s Wah, sangat suka pada sejambak mawar dan puisi Kujie.
    Disertai dengan rasa terkejut dan terharu bila ada ucapan istimewa daripada Kujie. πŸ™‚
    .-= Kak Long´s last blog ..Pencalonan Blog Popular =-.

    1. @Kak Long, entri ini mmg utk kak long… sy ni tak pandai nk ber’manis mulut’ dan berbahasa indah utk sebuah penghargaan.. dpt gembirakan kak long, kira oklah tu πŸ˜†

      nk bagi bunga real entah bila

  5. hehe, tapi taklehh rr pakai ayat nie jer.. kene jaga gak luaran kan2?? orang cakap luaran seseorang tue menggambarkan dalaman dia.. hohohohohoho…. kalo seseorang pendakwah tue alim nak mati, tapi pakai jubah berkedut x basuh, janggut x cukur, bau busuk.. hoho, takde orang nak dengar gak ceramah dia.. HOHOHOHOHO
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Tiket : CSKA Moscow vs ManUtd!!! =-.

  6. yerps.. semua benda pun begitu.. ini menunjukkan pengetahuan, pengalaman,perasaan dan Ilmu manusia memang terbatas dan berbeza-beza juga bertahap-tahap

    1. @zuls, tiap org ada pandangan yg berbeza bergantung dr sisi mana kita menilai..dan jgn lupa setiap org menilai dari sudut kelebihan utk diri sendiri πŸ˜† πŸ˜†

    1. @tekkaus, kebaikan utk dinilai dr paras rupa…tp berapa jujurnya kita mengakui kadang2 kita juga menjadi hipokrik dgn statement tersebut

    1. @tekkaus,I pretty much agree with you. See how Suzanne Boyle surprised the whole world when she opened her mouth and started singing….

  7. Comel sangat ayat-ayat mawar ni hehe.
    Betul tu kebaikan bukan milik rupa atau kasta.
    Kebaikan adalah bahasa sejagat, sama macam mawar.

    Kak Long mesti suka.
    Iza pon suka jugak baca πŸ™‚ 😎
    .-= iza´s last blog ..Raudhah, Nama Yang Indah… =-.

  8. kak lonh mesti suka posting nieh~!:)

    kelopak mawar dikira dengan mengatakan satu per satu,
    “he loves me, he loves me not!”

    dan kelopak itu masih berharga di hari pengantin seseorang:)
    walaupun ia kering!
    .-= cheryna´s last blog ..sha: my name is laddu =-.

  9. Beauty is in the eye of the beholder. Cantik pada seseorang tidaka semestinya cantik pada orang lain, kan!
    .-= Precious´s last blog ..Tweet and Win a Prize =-.

      1. @Kujie, uikk .. tapi kan saya suka larrr! Especially roses. Saya siap ada blog khas utk bunga2an saya. Errr, dah tengok? hih hiii πŸ˜‰
        .-= Precious´s last blog ..Tweet and Win a Prize =-.

  10. maksu beranggapan yg setiap org ada persepsi sendiri, dan kita respeklah setiap makhluk yang ada di muka bumi ini 😎

Comments are closed.