Tokwan dan Suparman

Pernah tengok Tokwan? Comelkan Tokwan. Saya sering berangan-angan bila bercucu nanti saya pun comel macam Tokwan. :mrgreen:

Bukan itu saja, saya ingin serba tahu macam Tokwan. Cakaplah topik apa saja, boleh masuklah kata orang muda sekarang.

Iklan Astro  lakonan Tokwan sungguh berkesan. Contohnya iklan ‘Sarang Tebuan’.    Zaman sekarang iklan tak perlu memperbodohkan orang dengan gelagat yang tidak sepatutnya.  Iklan ‘Sarang Tebuan’ memaparkan kepetahan Tokwan dengan pengetahuan up to datenya.

Sekarang iklan baru Tokwan – Suparman sedang rancak ditayangkan  di Astro. Seronok dapat lihat wajah comel Tokwan lagi. Lembut dan penuh kasih sayang. Tentu ramai yang rindukan nenek atau tokwan masing² bila melihat iklan ini.

Antara babak yang betul² meninggalkan tanya tanya sehingga saya berusaha mencari fakta dan info adalah kenapa Tokwan menyebut ‘Doctor’. Saya pun seperti Man juga, ingat ke Valentino Rossi memandu laju  macam ambulan

Kenapa Rossi dikenali sebagai "The Doctor" ?

Kenapa Rossi dikenali sebagai "The Doctor" ?



Saya fikir Valentino Rossi memang ada MBA sebab itulah beliau dikenali dengan ‘The Doctor’

Saya tanya Along, dia kata sebab Valentino Rossi tahu dan dapat mengingati  kelemahan dan kelebihan setiap pelumba lain dan setiap litar yang pernah disertainya.   Along kata  dia baca kat AstroView bulan Mac 2009.

Astro -macam-macam ada. Sampaikan majalah bulanan yang diposkan kepada setiap pelanggan Astro sendiri mempunyai macam-macam maklumat.

Saya tanya suami  dan ini riwayat nya.

Sebelum Valentino Rossi menyertai Yamaha, beliau berlumba dengan pasukan Honda. Waktu itu pasukan Honda berada pada kemuncak kejuaraan sedangkan pasukan Yamaha sedang sakit tenat. Valentino Rossi telah meninggalkan pasukan Honda dan menyertai pasukan Yamaha. Beliau membalas kritikan dengan menjuarai MotoGP Grand Prix dua tahun berturut-turut.

Beliau adalah ‘The Doctor’ yang merawat pasukan Yamaha. Macam tulah kisahnya.

Betul ke tarik telinga boleh hilangkan sakit?

Betul ke tarik telinga boleh hilangkan sakit?

Bila saya tengok Man kena tarik telinga dengan Tokwan , saya langsung teringatkan nenek saya. Dulu, kalau orang-orang tua bersembang, kita budak-budak jangan harap dapat duduk dekat.  Kena cubit.

Tokwan…. betul ke tarik telinga dapat hilangkan rasa sakit bila terpegang benda panas.  Saya tak tahu..huhuhuhuhu…. :mrgreen:

Saya perlu  lebih kerap menonton Astro kerana macam -macam ada.  Saya ingin menjadi serba tahu seperti Tokwan.

Kalau yang belum ada Astro , tengoklah iklan Suparman dan Tokwan di bawah ini.

Anak saya pernah bertanya, orang Eskimo merupakan pemburu yang handal, tetapi mengapa mereka tidak memburu penguin selepas mereka melihat satu rencana di   Animal Planet  Astro.

Ada sesiapa yang tahu jawapannya?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. kak, ni la pay per post nuffnang tu ek??
    erm…
    mcm best je kje nih…
    kewl!
    .-= chekguBH´s last blog ..Kisah 3 Budak… =-.

  2. hak3. pemburu handal xkan buru haiwan2 mudah diperoleh mcm penguin. baik buru ikan paus, beruang kutub. br mencabar iman

  3. Sebab penguin tu macam tok wan orang Eskimo… ngeh ngeh ngeh. Dia orang kesian kot tengok penguin tu jalan terketek-ketek (ada ke perkataan ni pun?)

    ODs last blog post..Writer’s Block

  4. Baik tok mahupun tokwan keduanya dah pergi yang ada hanya dalam imaginasi sebab keduanya pergi belum sempat pjan dilahirkan. Tak pernah nak merasa kasih sayang tok atau tokwan. Hanya tahu kasih sayang mak dan abah je. Tapi mak pun dah pergi dan bulan depan genap setahun.

    Astro ni memang bagus untuk pembelajaran khasnya untuk anak-anak yang masih kecil cuma pjan tak berapa gemar dgn rancangan Akademi Fantasi sebab byk melalaikan dan jadi ikutan yang kurang baik buat anak-anak kecil dan ibu bapa yang terlalu taksub dengan AF. Lagi satu terlalu byk sgt rancangan yang berulang-ulang rasa macam sia-sia bayar bulan-bulan.

    pjans last blog post..(KHAS) Laungan MERDEKA di TWITTER

    • @pjan, mcm internet…ada baik dan buruk
      kalau kita cari kebaikan, kita akan temui kebaikan….mcm tu la sebaliknya. Kita ambil yang positif utk diri kita….

      contoh..kita lihat rencana ttg dasar laut….kehidupan di laut dalam..kita akan mengaitkan dengan keagungan dan Maha Penciptanya Allah.

  5. Saya memang minat ‘the doctor’ .. bebudak moto (kaki rempit mesti kenal Rossi). Tapi sayang saya dah jarang menonton motoGP..

    samdaddycools last blog post..I’m soooooooo happyyyyyyyyyy

    • @samdaddycool, kak jie masa muda2 dlu..thn pertama kawen………kami naik Cagiva Mito…masa tu dok Shah Alam selalulah ikut suami g Batu 3.

      10 thn berkahwin suami masih lagi tengok motoGP, apa salah race kat Sepang tu… bila dah 15 tahun kahwin

      umur pun dah meningkat, semakin kurang….

      • @Kujie, pergghhhhh.. K.Jie pernah layan Mito… saya lom berkesempatan layan (beli) moto racing seumpama mito , aprilia dll….Jaman awal 20an ada gak cita2 nak amik lesen racing :mrgreen: tapi tinggal impian je.. sekarang dah makin tua.. cuma kalau ada rezeki nak angkat superbike. 😀

        samdaddycools last blog post..Free Desktop Wallpapers Download

  6. mama…mmg btul pun apa yg tokwan buat tu…org tua2 dulu mmg ade ckp kalo terpegang bnda panas ke contoh mcm kuali panas atau periuk panas..cpt2ler pegang telinga..mmg btul ilang rasa panas tu..agaknya deria kepanasan tgn akan cepat sejuk dan ilang bila hinggap terus ke telinga kot…kita slalu amalkan camtu mmg mujarab hehehe 😆

    • @EM, uikkkkkkkk..ye ke?
      mama tataulah………mgkn sebab budak baik
      tak pernah main benda2 panas…kahkahkah :mrgreen:

      nk kena amalkan ni

  7. Betullah kak jie.. Tok wan tu comel…
    Dia ada cucu pompuan tak???
    he hehe

    zools last blog post..Minta maaf kawan

  8. setiap kali iklan terbaru tok wan kluar ….. semestinya ia semakin menarik…..

    kisahsensasis last blog post..COBAlah game nie….

    • @kisahsensasi, watak Tokwan dekat dgn kehidupan kita…ramai yang ada tokwan…dan ramai yang merindui tokwan

  9. iklan tok wan nie memang melucukan tapi yang best still ade ilmu yang boleh dipelajari…

    hazman aka species1980s last blog post..Gangguan sindrom INTERNET

    • @hazman aka species1980, watak yang lucu dan berada dipersekitaran hidup kita seharian
      buat kita berfikir………..owhhhhhhhh…rupanya banyak lagi aku tatau 😆

  10. La itu maksud the doktor rupanya.

    abgputras last blog post..The Web is not ready for Chrome yet!

    • @abgputra, itulah abg putra..saya pun baru tau
      anak2 saya dah tau…

      isshhhh….ketinggalan la pula :mrgreen:

  11. kak jie, lamenye tak jengah sini….

    kim rase blog kak jie pun leh jadik mcm astro tau …sume ade..mcm2 ada…
    kak jie pun leh jadik pelapis tok wan.. 😛

  12. alkisah says:

    Tokwan dan to’ki
    semuanya dah pergi
    hrp roh mrk sentiasa dirahmati
    bersama orang yg dikasihi..

    masih ingat waktu kecil dulu
    lepas mengaji memang tak tunggu
    trs ke rumah mrk selalu
    nak dgr cerita cerita hantu..

    kami orang kampung jati
    kampung teratai nama diberi
    penuh ngan hutan dan sawah padi
    juga tembakau berselang seli..

    tokwan dan toki tinggal kenangan
    tinggalah aku trskan perjuangan
    di kampung ini ditinggal sayang
    kenangan lalu tinggal kenangan

    pada yg masih ada mrk
    sayangi mrk apa adanya
    ketika mereka masih bernyawa
    bila dah tiada meratap tak guna

    hehehe..sedih la plaks..

    alkisahs last blog post..Aku dan Puisi – Selamat hari Ibu, Ibu

  13. Salam hormat wahai Kujie.

    Sebenarnya iklan memainkan peranan yang cukup penting. Meluat bila melihat ada iklan yang keterlaluan. Tapi, sejujurnya, hingga hari ini masih tidak dapat melihat iklan TUALA WANITA. Entah mengapa, terasa malu masih menebal. Agaknya fikiran Abang long masih konservatif kot ?

    Abang Longs last blog post..DUA JENIS PEMBACA

  14. kak Jie,
    Tokwan tu memang cute, manis dipandang..saya tak sempat dgn tok atau tokwan sebab mereka dah pergi duluu..

    1) betulke tarik tinge boleh ilang panas? —nak tau cube laa pegang streka panas…hahahaa..(tapi saya memang selalu tarik tinge sendiri bila pegang stereng keta yg panas..berkesan!)
    2) sebab eskimo tinggal kat North Pole, penguin tinggal kat south Pole..mcmmana nk jumpa?

    sallys last blog post..walau sebentar saja..

    • @sally, nk kena try lah…. kalau streka tu tak de la kot…tapi stereng pun selalulah…wahhh..panas tu.

      jawapan tu betul la tu….sorang kt kutub selatan, sorang kt kutub utara..mana nak jumpanya

      macam drama Kutub Utara Kutub Selatan :mrgreen:

  15. Suka Tokwan, tapi rasa2nya macam too idealistic.

    Now ni dah stop tengok TV n anak2 happy without TV. Can’t explain how unless we try.

    AyKays last blog post..As-Syafi’i Imam yang dihormati

    • @AyKay, daripada iklan yg gedik..tak tentu hala
      ade ke dpt pizza pun nak menjerit mcm org hilang akal :mrgreen:

  16. peminatjutawan says:

    salam ziarah..iklan ni memang best tu..dulu arwah pakcik astro..sekarang ni tok wan..tp iklan kali ni lebih intelektual la kan…memang kagum ada pengetahuan macam tu…hehe

    peminatjutawans last blog post..Ebay Extreme!!!

    • @peminatjutawan, Salam..terimakasih kerana komen.

      Iklan perempuan gedik2 tanpa sebab ( contah : iklan pizza hut terbaru ) macam orang gile…agak2 ramai tak perempuan tegoda nak pergi kalau awal2 lagi iklan tu dah memperbodohkan perempuan..

      sy tak nak…sy awai2 lagi cakap dgn abg

      iklan ni buat saya geram …sy tak suka!

      jadi…dia hilang 5 org pelanggan ( kami sekeluarga ) :mrgreen:

  17. maybe bab dorang kasihan ngan penguin yang maybe nak pupus kot…. agaknya laa… hehehe..

    Owh rossi digelar “the doctor” rupanya…

    ermm ngah cadang nak tukar hosting ke datakl.com

    Adrys last blog post..Makluman

    • @Adry, sebelum ni hosting ape? kak jie sejak guna serverfreak, ok je
      bulan depan dah setahun lah berdomain berhosting…

      pasal penguin tu…kalau nak jawapan..google la..mesti dapat..hehehe

  18. ok kak jie…dah ingat dah iklan ni..hehe

    Mindaku Di Sinis last blog post..Contest di life4hire blog

  19. Active Blogger says:

    hehe kat rumah mak saya tak ada astro…tp tadi ada tanya kat pak cik google 🙂 tapi tak tahu la jawapannya betul ke tak…

    Orang Eskimo tak tinggal dikawasan yang sama dengan Penguin…Jadi walaupun mereka pemburu yang handal…dia orang tak dapat nak memburu penguin tersebut…

    Pengguin tinggal di antartika…dan dikawasan tersebut tak ada orang Eskimo yang membuat penempatan di sana…kerana kawasan antartika sangat sejuk…

    Active Bloggers last blog post..Kisah Mat Rempit Yang Melampau

    • @Active Blogger, hahaha…carian awk pakcik google bawa ke rumah kak jie yang lain ye…di sini

      • Active Blogger says:

        @Kujie, hehe…sy guna pkataan Inggeris dan jawapan jumpa kat yahoo answer… pastu tgk sikit2 pasal antartika…orang eskimo… dan penguin nie…tu pasal boleh cakap…tak tahu betul ataupun tidak…hehe kadang2 salah translate..tak pun salah faham 🙂

  20. hmmm

    kat rumah maza di KL ni memang tak der astro.. kalau ada pun, belum tau tertengok pun..

    hehehhe

    yg internet ni pun kekadang kekosongan juga…

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    mazas last blog post..Harga Petrol Naik!

  21. sebab tok wan pergi eskimo dah larang orang eskimo bunuh penguin… penguin pandai menari dan menyanyi…

    belalangdewas last blog post..LAGU KELANTAN

  22. Bila Kak Long ke blog Kujie pun apa kurangnya, macam-macam ada!

    Kak Longs last blog post..Di pintu

  23. Inikah yang ditunggu2? ❓

    kruel74s last blog post..Lawyers getting arrested is akin to lion tamer bitten by the lion

  24. Kalau kat Kedah Tokwan tu utk lelaki dan Tok utk perempuan…kalau tak salah ingatan iza lah…sebab depa takdak sejak iza kecik.
    Sebab penguin tu comey kot. Kat N.Zealand penguin dah jadi haiwan terlindung.

    izas last blog post..Takdir Telah Tertulis…

  25. kak jie.. aku cume heran dengan iklan ni
    pasal die panggil nenek perempuan dengan
    tokwan…

    kalau biase-biasenye laa.. tokwan kan utk lelaki..
    hehehe… kompius seh~

    Kreugers last blog post..Aku & Ibu…

    • @Kreuger, kak jie orang kedah…tokwan utk lelaki , tok untuk perempuan

      tapi orang selangor..tokwan untuk perempuan

  26. kat astro macam2 ada, kalau kena dengan channelnya banyaklah ilmu pengetahuan yang diperolehi tapi kalau silap pilih channel susah jugak…. 611 bagus tapi banyak teladan yang tak elok ditiru oleh budak2 terutama yg berumur 3,4 tahun. TV la ni dah jadi mcm cikgu…..

    TokNabes last blog post..Minggu Yang Penat

  27. saya pun tak tahu jawapannya. tidak sebijak tokwan.hehehe

    • @cikgu panji, nak tunggu………..sapalah yang tau
      nak keba bagi hadiah juga kot

      ada 2 persoalan..

      1- betul ke tarik telinga tu boleh hilangkan panas
      2- kenapa org eskimo tak buru penguin ( yg ni dah tau jawapan dia..lalalalala…..) :mrgreen:

  28. Rossi tu tahu serba-serbi cara nak tingkatkan prestasi motor…mungkin lebih pakar daripada mekanik pasukannya. Sebab tu dia digelar ‘The Doctor’…

    • @Lan Bingka, mcm tu ka tuan Tok Ki 😆

      Tokwan pompuan, Tok Ki tu utk lelaki kan… 😆

      Tok Ki tak mau merempit ka? :mrgreen:

  29. erk..apa ek jawapan nye..

Trackbacks

  1. […] yang terlintas bila melihat iklan Astro Susuman. IKlan Astro Susuman adalah sambungan dari iklan Astro Suparman, kisah yang berkisar mengenai Rossi The Doctor. Ingat? Bagaimana Suparman ditarik telinga oleh […]