Wajib Baca : Nuffnang Dan Status Halal Dan Haram Blog

Masih dalam mood membuat persedian bercuti, terjumpa pula blog ini yang membincangkan tetang iklan nuffnang . Saya cuma sentuh nuffnang kerana lingkungan komuniti saya ramai yang menggunakan perkhidmatan nuffnang.

Menurut Ustaz Amin, menyertai iklan perklik ( contoh nuffnang ) ini diharuskan kerana,Β  di sini tidak terdapat penipuan dan penindasan dan ada ikatan perjanjian yang perlu dipatuhi kedua belah pihak. Sumber pendapatan yang dimiliki adalah dari hasil pekerjaan ahli yang meletakkan iklan di dalam blog dan web mereka.

Edit Blog Manager > Update Survey

Ianya menjadi haram bila pemohon mengisi boring jenis iklan yang diingini oleh pemohon, jika pemohon menerima iklan-iklan yang diharamkan. Nuffnang sediakan ruangan untuk kita klik ‘No’ pada iklan tembakau dan arak juga ruangan agama supaya mereka dapat menapis blogger dan menjaga sensitiviti agama.

Baca selanjutnya di blog Ustaz Nor Amin

Saya juga ingin berkongsi pendapat yang diutarakan oleh Ustaz Ismail mengenai blog juga berpotensi untuk menjadi haram apabila sumber penulisan itu dipetik dari blog lain tanpa kebenaran dan kredit kepada penulis asal.

Ingatan ini untuk diri saya – buat backlink / trackback dari mana kita mendapat tutorial/ artikel / atau sumber penulisan tersebut.

Petikan dari blog : Ustaz Ismail

Β©Kujie – dah lama sangat nak sentuh bab ini tetapi kepakaran saya bukan di bidang ini, takut untuk menyentuh isu yang membabitkan hukum hakam – saya hanya orang awam yang diberikan Allah akal untuk berfikir.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ryzalyusoff says:

    useful info πŸ™‚ tq..
    Jom terjah post menarik dari ryzalyusoff ..CSS3 : Styling specific children with pseudo-classesMy Profile

  2. sepertinya kita diharuskan untuk berhati – hati ni dalam memilih sponsor/advertiser kita..
    nice share ya..
    Jom terjah post menarik dari Rina As ..Cara Mempertahankan Posisi di Halaman Pertama Search EngineMy Profile

  3. selalu ja nmpak ayat tu.”sila klik……”
    tp xpnah terpkir pun.thnks sbb inform.
    Jom terjah post menarik dari ikie ..Strategi Pemasaran Emel – RahsiaEmelMy Profile

  4. Zarul Umbrella says:

    Good info utk reference para blogger
    Jom terjah post menarik dari Zarul Umbrella ..“Sayang Bersebab” da releaseMy Profile

  5. Ada 3 point penting tu:
    1 – Background Advertising Program, status Halal atau Haram
    2 – Bab suruh Klik Ads dan sewaktu dengannya.
    3 – Bab copy paste artikel orang lain.

    Dalam Nuffnang ada satu lagi bahagian yang perlu diisi, iaitu bahagian untuk beritahu bahawa kita ini agama apa, so dia akan set iklan kita:

    Lihat di sini >> http://www.nuffnang.com.my/blogger/change-profile/
    “Filling in race and religion is optional; we use this data to target ads or exclude you from ads you may find offensive”
    Jom terjah post menarik dari Afiffuddin ..Menang Topup RM10 daripada SitiAtikah.comMy Profile

  6. kak jie dah izinkan belum?
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Pengadil Perlawanan TAIWAN VS MALAYSIA Di BayarMy Profile

  7. terbaik..mamat suka baca entri macam ni…
    sebab tak ramai blogger yang buat..
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Copy Paste Entri Tanpa Izin Apa Pendapat BloggerMy Profile

  8. nak copy untuk di share bersama dengan follower saya..boleh?
    Jom terjah post menarik dari sweet dream ..-welcome to my friend-My Profile

  9. salam.. SELALU gak tgk title IKLAN PENAJA kat blog2 org lain.. TERfikir GAK NAK LETAK… tp teringat cam pernah nampak post tajuk ni.. tu yg cari.. terima kasih kak jie sbb menghilangkan was2 ku sket.. sbnrnya semua kena ada integreti kan..
    Jom terjah post menarik dari haza hassan ..IBU ANNUR menjawabMy Profile

  10. hakimfaridzul says:

    just nice! πŸ™‚

  11. Kunang-kunang Team says:

    kadang2 kita tak sedar sesuatu perbuatan tu akan jdi haram kan?
    Jom terjah post menarik dari Kunang-kunang Team ..Farhana &amp RedzuanMy Profile

  12. insyaallah, kalau dah rezeki tu mesti ada.

  13. thnks for the info..
    Very good.
    Jom terjah post menarik dari Haz ..Naikkan Trafik Blog Anda Dengan Ping SiteMy Profile

  14. rezeki halal..alhamdulillah
    Jom terjah post menarik dari myCeloteh ..Watie Elite hidap penyakit strokMy Profile

  15. sbb tu saya xbrape nk taksub sgt dgn pendapatan dr iklan kt blog ni. hindarkan menda yg ada keraguan
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Menyusun buku adalah bakatMy Profile

  16. ramai yang buat camtu, suruh klik iklan.nasib baik saya tak buat camtu.tu yang akaun saya tak gerak-gerak.hehehe
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..Azam 2011- Misi melangsaikan hutangMy Profile

  17. tak yah follow…kalau follow korang kena ikut dari belakang

    meh duduk seiring…sama2
    πŸ˜†

  18. salam kak jie..
    mcm mne nk follow blog kak jie ni?
    huhuhu..

  19. Fahmi Raazali says:

    zaman baru2 blogging dulu agak la terlibat sekejap dgn geng2 klik2 iklan ni… tp bukan nuffnang la… πŸ™‚

    tp sekarang tak lagi… πŸ™‚

  20. baru je letak nuffnang ads kat blog. Tengok ok ker tak. bab halal dan haram ni pun kena pentingkan juga. bahaya gak kalau kita tak tahu.

  21. nice info.. baru kai tahu macamana nak jadikan iklan ini dari haram ke halal.. amin.
    Jom terjah post menarik dari kai ..Kuman ada di mana-mana!My Profile

  22. setuju aku pon masa register dulu dah tak pilih rokok dengan alkohol tu.. nanti pendapatan jadi haram pulak

  23. baru tahu pasal nie..huhu..me kasih..nice info
    Jom terjah post menarik dari Cik Su ..Argh MeluatMy Profile

  24. nice info..thanks..
    Jom terjah post menarik dari blackrosehunter ..Penyakit MentalMy Profile

  25. hasrulhassan says:

    Salam …
    bukan setakat advertlets, ManggaAds, Nuffnang, Innit .. malah adsense pun kita tak boleh nak suruh atau mengajak orang klik; kena harus faham konsep; letak je tapi jangan sampai suruh klik2 … nama pun iklan; kecuali ada perjanjian lain, seperti adevrtorial yang kasik kita guna produk tu dan kita iklankan sendiri dan suruh orang cuba.

  26. mrs jamal says:

    eii..rasa macam takut nak setia n nuff..sebb was2 la pulak
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Sekadar di pinggiranMy Profile

  27. maksud di sini

    ustaz tu menerangkan cara yang salah, bukan syarikat pengiklan yang salah. Kalau kita faham konsep asas tersebut..apa syarikat yang kita gunakan pun – hukumnya tetap sama.

    Entri ini membincangkan tentang nuffnang kerana pada waktu entri ditulis, saya masih menggunakan nuffnang

    mungkin perlu baca entri2 lama di blog ini dan faham jalan cerita 3 tahun sudah.

  28. yaka..haha..maaf la ye,,mana2 pun xpe..asalalkan sesuai dengan kita..jgan yg itu kita suka,,yang ini kita cakap xbagus…
    pandangan ja lah..maaf ye kalu trasa
    Jom terjah post menarik dari nazrulahmad ..Boleh cubasubhanallahMy Profile

  29. aduih….. kesnya bukan pengiklan
    tetapi cara

    baca entri tu faham dulu

  30. kalu innity plak mcm mana?hukum nya??
    Jom terjah post menarik dari nazrulahmad ..Boleh cubasubhanallahMy Profile

  31. mrs jamal says:

    selalu masuk belog sesape..n tengok atas addnertise tu mesti ayat cam paksa suruh klik kan…

  32. A Nuffnang Community Announcement – 1/10/2010

    Kami menyedari bahawa terdapat sebilangan ahli yang terlibat dengan aktiviti click fraud, iaitu perbuatan klik pada iklan CPC dengan sengaja demi menjana pendapatan pemilik unit iklan tersebut.
    Aktiviti click fraud melanggari terma & syarat kami di bawah seksyen 6.

    Di antara perbuatan click fraud yang umum ialah:
    – klik pada unit iklan milik blogger lain dan meninggalkan komen di blognya bagi meminta blogger tersebut untuk klik pada unit iklan milik sendiri.
    – mendaftar sejumlah besar blog dan klik pada iklan dalam setiap satu.
    – menukar alamat IP komputer dan klik pada unit iklan secara berulang-ulang .

    Tindakan akan diambil sekiranya perbuatan di atas dapat dikesan oleh pihak kami.

    Mana-mana ahli yang dikesan melakukan aktiviti click fraud akan diambil tindakan tegas oleh pihak kami, sama ada melalui penggantungan atau penutupan akaun miliknya.

    Robb Chew
    Jabatan Perhubungan Blogger
    Nuffnang Sdn Bhd

  33. baru terperasan dengan entry ni. mintak izin nak kongsi..

  34. Captain says:

    salam.. nice info.. dalam2 berblog ni alangkah baiknya kalau kita kongsi dan sebar2 kan perkara baik mcm ni.. keep it up~
    .-= Captain´s last blog ..Korean Fashion =-.

  35. tak perasan pulak kak jie ada buat entri macam ni jugak.. :mrgreen:
    .-= aizuddin´s last blog ..Hukum Menyertai Nuffnang, Advertlets Dan … =-.

  36. Salam,

    Pandangan saya, mintak orang klik atau join geng2 klik ni bukan saja salah dari segi undang2 dan agama, readers pon akan jadi muak/takda mood untuk nak lawat blog tu…

    Tak pernah terlintas pun dalam otak ni pasal ambil entry orang lain pastu x bagi kredit tu haram. Terima kasih banyak2 sebab ingat kan part ni.. memang berguna untuk blogger baru macam saya.
    .-= Khairul´s last blog ..So I’ve set up a blog, what’s next? =-.

  37. nasib baek xde soh2 org klik.. hehe.. tapi bagus artikel ni kak jie.. sebab ramai dah saya tgk asyik soh2 klik kat blog die nih..

  38. Bagus info ni untuk mengetahui status NN πŸ˜€

  39. denaihati says:

    Menumpang buat pengumuman : KEPADA SEMUA PEMINAT BLOG KAK JIE YANG JOIN CONTEST HIDUP BERANI UNTUK GAGAL keputusan untuk yang terHEBAT telah diumumkan.
    .-= denaihati´s last blog ..Keputusan Entri Popular HIDUP BERANI UNTUK GAGAL =-.

  40. ye.. tq atas peringatan ini, kak kujie.. πŸ™‚
    .-= zuhaini´s last blog ..To all who joins My-Alia.com Monthly Giveaway… =-.

  41. sumijelly says:

    betul tu kak jie..
    selalu nampak mana2 blog
    “SILA KLIK IKLAN INI DAHULU”
    “KLIK2 JGN X KLIK”

    tp sumi x pernah klik.. sbb iklan x kuar nak wat per klik dn iklan yg berkaitan pun x klik..
    klau org tu iklas..x perlu suruh pun dia leh klik kan?? hehehe

    semoga menjadi panduan untuk yg kurang memahami…

  42. Kadang-kadang tak selesa jugak bila ada sesetengah blog yang menyuruh kita klik iklan ads mereka..kononya sponsor la..
    kalau pembaca nak klik biar la diorang klik tak perlu nak bagitahu kan..
    .-= Thoha´s last blog ..Sifat Panas Baran Perlu Dibuang Dari Dalam Diri =-.

  43. iye.. perlu hati2 isi survey ni.. jangan pakai hentam kromo aje..
    .-= sayahappyslalu´s last blog ..Babymoon Ke? =-.

  44. Salam kakjie..
    Entri yg sgt bagus utk org2 yg suka suruh org lain klik iklan mereka sendiri..
    .-= oh!dawie´s last blog ..Ada apa dengan Coke ?? =-.

Trackbacks

  1. […] Amin pun ada menjelaskan isu ini dari segi hukum hakam. Anda boleh membacanya di sinun. Juga di sinun dan di sinun. (Lepas baca sila kembali ke pangkal jalan.err.. maksud aku kembali ke blog ni semula […]

  2. […] Oh ya, untuk kalian, aku ingin kalian tahu ada satu blog yang membincangkan tentang status halal dan haramnya bloggers bernuffnang dan seangkatannya. Silalah ke blog Hidup Biar Sedap […]

  3. Perlukah Fatwa HARAM menggunakan perisian cetak rompak | inertz.com says:

    […] Entry ni terhasil lepas baca entri Kakjie berkenaan Status Halal Dan Haram Blog. […]