Warning : This site may harm your computer

EDIT : 12:51pm 10 August 2009 (friday) – Virus code ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ telah berjaya dibuang dari blog hurulaini.net. Oleh itu, pelawat blog tidak akan menerima amaran virus lagi.

Message untuk : HuRuL_AiNi


malware detected

Kak Jie pergi blog awak tadi, dapat ucapan aluan-aluan macam kat atas ni. Apa maksudnya ye….?

EDIT : Tuan BLog dah jawap

update at 12:51pm 10 August 2009 (friday)…
the virus code for ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ had been successfully removed from my blog. So from this moment, visitor won’t receive any virus warning as above….yet at this point, i’m as blog owner still not 100% sure whether my blog is fully healed or not….Thus, i hope anyone whom using antivirus other than Avira Premium, AVG or Kaspersky 9 to inform me whether my blog still containing virus if you receive similar virus warning when opening my blog.
As a precaution, i advice all of you to NOT visiting my blog yet for this 2 days or until future notice, cause i’m afraid there still infection in my blog
–||–||–
Virus code ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ telah berjaya dibuang dari blog hurulaini.net. Oleh itu, pelawat blog tidak akan menerima amaran virus lagi. Bagaimanapun, sebagai pemilik blog, saya sendiri kurang pasti jika masih terdapat virus-virus yang bertapak di blog hurulaini.net. Dengan itu, saya berharap kepada sesiapa yang menggunakan antivirus selain Avira Premium, AVG & Kaspersky 9 untuk memaklumkan kepada saya jika terdapat masih ada amaran virus jika membuka blog saya.
Sebagai langkah berjaga-jaga, saya menyarankan agar anda semua tidak membuka blog saya dahulu dalam sehari dua ini atau hingga pemberitahuan baru kerana kerisauan jika masih terdapat virus-virus yang belum dikesan.
Harap maklum.

51 Replies to “Warning : This site may harm your computer”

  1. salam kak jie….insyaAllah blog dah ok kot…hihi…neway, thanks a lot kak for this…hihi
    p/s:lawa la layout baru ni kak…suka 😉
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Keselamatan di Internet =-.

  2. salam kakjie

    masalah ini biasanya melibatkan sql inject atau php inject. satu kemungkinan lagi adalah masalah dengan hosting ini biasa berlaku bila menggunakan “shared server” dimana sploit/exploit digunakan kepada user yang tidak mengemaskini/patch software ( contoh: wordpress/phpbb )

    satu lagi sebab jika kita menggunakan code dari laman web lain seperti lagu atau code ( theme wordpress ada separuh meletakkan hidden link )

    cara atasi :

    – senantiasa kemaskini software yang digunakan
    – senantiasa buat salinan database
    – senantiasa memantau 0days sploit/exploit
    – kemaskini antivirus
    – sentiasa berhati-hati sebelum memuatkan turun fail seprti .exe, vbs, js, .com, .bat, .wsh

    salam 🙂

  3. Ya! Kadanh-kala, semasa saya singgah kat blog rakan-rakan yang lain, pun terserempak message ini. Memang bahaya kan sekarang. Virus di mana-mana juga.

  4. salam to all
    update at 12:51pm 10 August 2009 (friday)…
    the virus code for ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ had been successfully removed from my blog. So from this moment, visitor won’t receive any virus warning as above….yet at this point, i’m as blog owner still not 100% sure whether my blog is fully healed or not….Thus, i hope anyone whom using antivirus other than Avira Premium, AVG or Kaspersky 9 to inform me whether my blog still containing virus if you receive similar virus warning when opening my blog.
    As a precaution, i advice all of you to NOT visiting my blog yet for this 2 days or until future notice, cause i’m afraid there still infection in my blog

    –||–||–
    Virus code ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ telah berjaya dibuang dari blog hurulaini.net. Oleh itu, pelawat blog tidak akan menerima amaran virus lagi. Bagaimanapun, sebagai pemilik blog, saya sendiri kurang pasti jika masih terdapat virus-virus yang bertapak di blog hurulaini.net. Dengan itu, saya berharap kepada sesiapa yang menggunakan antivirus selain Avira Premium, AVG & Kaspersky 9 untuk memaklumkan kepada saya jika terdapat masih ada amaran virus jika membuka blog saya.
    Sebagai langkah berjaga-jaga, saya menyarankan agar anda semua tidak membuka blog saya dahulu dalam sehari dua ini atau hingga pemberitahuan baru kerana kerisauan jika masih terdapat virus-virus yang belum dikesan.
    Harap maklum.

    p/s: Kak jie….sorry, entri ni terus jadi tempat pengumuman terkini blog saya pulak…..hehe…neway, thanks a lot sis 🙂
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Payahnya hidup tanpa lelaki… =-.

    1. @HuRuL_AiNi, tak de hal nye…. kita sebar2kan maklumat kan. Ini masa Nurul, entah bila nnt masa Kak Jie pula.

      Kak Jie dah masuk tadi, semuanya ok
      Kak Jie dah cop SIRIM, lulus utk aktiviti seterusnya 😆

          1. @Kujie, tapikan kak macam mana link pun boleh ada virus… pelik jugak la.. 🙄
            .-= shay´s last blog ..HARI SABTU saya BEKERJA… =-.

  5. tested by TMUkmkd AMBNaC
    system spec: Linux Ubuntu 8.10
    browser: Firefox 3.5 (bereh)
    browser: Chromium 3.0.93.0 (fail)

    dari gambar yang diatas tu K tengok tu chrome, K try ngan chromium K, betul google detect benda tu. sebab selalunya mesej macam tu bukan dari site advisor antivirus tetapi dari google.

    perhatikan, apa itu “maislex.com”
    maislex tu adalah site yang dikaitkan dengan eksploitasi dan spam
    mudah kata site tu dah “sakit”
    cara paling baik, tanya pada pihak hosting. sebab selalunya masalah ni berlaku apabila hosting yang kene serang/dijangkiti

    atau mungkin ada third party program dalam tu yang diorang punya server kene dan link tu akan ditag sebagai “infected”

    check semua plugin yang digunakan, check semua link yang berkaitan
    semoga berjaya ^_^

    1. @TMUkmkd, inilah untungnya ada kawan-kawang yg bijak pandai…masing2 dtg dgn ‘ubat’

      terimakasih ye K

      moga2 nurul aini dpt selesaikan masalah dia….

    1. @blinkky, itulah…nak contact tuan punya blog, tak tau
      kak jie check komen2 lama dia
      cari alamat email, baru hntr offline msg kt YM

    1. @maza, uik….salah femahaman rupanya
      kalau pc awk dpt msg mcm kt atas tu
      maksdunya antivirus awk dpt detect
      kalau ok
      maksudnya……..dia tak detect
      so… boleh jadi , tanpa awk sedar atau keberangkalian
      virus tu dah masuk dlm pc awk :mrgreen:

      1. @Kujie, mtk dia tgk kat source code bawah skali…ada satu code…maislex.com ngan fabujob.com…kalau dia rasa dia tak install code tuh…maybe virus…lalalalalala…maybe ada kat footer dia…

        1. @Mindaku Di Sini, salam….thanks dah jumpa code tu & dah remove…tp still x sure kalau blog dah totally clean or not….any other advice to make sure its safe already?
          .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Payahnya hidup tanpa lelaki… =-.

  6. hmmm….

    penah gak dapat mesej camnie biler buka guna
    google chrome….memang tak berani nak tengok…
    tapi arinie dah okey kot…
    .-= kisahsensasi´s last blog ..Mesej pakaian dalam =-.

    1. @Kasawari, selamat kembali encik burung… 😆
      kalau ade warning mcm tu maksudnya antivirus kita detect something yg bahaya le tu 😉

  7. salam kak…
    yup…ni memang masalah yang sedang saya atasi kini. sebab tu saya tak update blog saya untuk elak orang masuk blog saya.
    thanks kak sebab bagi pengumuman ni…so far saya cuma dpt inform kengkawan kat twitter je….so saya minta izin buat pengumuman sini k…hehe

    kak jie pakai antivirus apa?

    saya sarankan semua yang dah masuk blog saya untuk install avira premium (boleh download free trial 30 day kat web avira)…so far, tu yang saya pakai & detect ni….lepas install tu dah boleh dah masuk blog saya tanpa waspada…hehehe
    biasa akan keluar blank kalau buka blog saya bagi antivirus yg dpt detect virus ni…so biasanya saya disable webguard untuk dapat buka….kalau waspada, baik buka guna internet explorer (saya guna IE6)…lepas tu ada arahan untuk move virus to quarantine bila buka blog2 yang ada virus ni :). rasanya kalau buka guna firefox dengan disable webguard, virus2 ni akan block juga sebab so far bila full scan laptop xde pulak virus

    semalam dah test kalau virus ni berpunca dari database ke tidak dengan install wordpress kat local server (WAMP)….tapi nampaknya masalah bukan dari database….so hari ni dah mula clean up host(tempat host data)….masih jugak 1 ni x clean….insyaAllah…harap dalam sehari dua ni akan ok 🙂
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Payahnya hidup tanpa lelaki… =-.

    1. @HuRuL_AiNi, oOOOooo..gitu ye
      selesaikan la pelan-pelan.. bila cikgu BH ckp dia masuk ok je…lolos, kak jie risau gak..kot pintu tu kecik , tak celuih kak jie nak masuk. :mrgreen:

      IE? pc kak jie tak de IE, dah buang , ada masalah hari tu. Kak jie masuk pakai tiket Chrome.

      Tak palah..nanti dah settle masalah tu, mai sini buat pengumuman lagi ye. :mrgreen:

      1. @Kujie, ngeh3….hihihi….yup…baik jgn masuk dulu la…saya risau sehari dua ni bila tengok ada je yg masuk blog….huhu
        kalau antivirus kakak dapat detect means selamat la kak…hihi…yg x detect ni yg risau ni…..huhu

        1. @HuRuL_AiNi, bagus juga jadi mcm ni..dpt le kita test kekebalan antivirus kita tu….mana le tau..selama ni kita ingat kebal..

          Kak Jie guna AVG Free :mrgreen:

    1. @chekguBH, mula2 buka ok..dlm 3-4 saat dia keluar msg mcm tu

      ke pc kak jie yg …ada hantu :mrgreen:

      hantu michael jackson 😆

  8. seram la pulak bile kuar msg cemtu…..
    something wrong la tu…
    maybe kene hack atau diassume byk spyware, ke adware ke…

    erm…kene tanye pakar la nih..

    1. @chekguBH, dah hntr offline msg kat YM, tak reply punk
      kak jie sorang je ke kena..org lain try g intai blog dia
      bagi repot 😉

Comments are closed.