Warning : This site may harm your computer

EDIT : 12:51pm 10 August 2009 (friday) – Virus code ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ telah berjaya dibuang dari blog hurulaini.net. Oleh itu, pelawat blog tidak akan menerima amaran virus lagi.

Message untuk : HuRuL_AiNi


malware detected

Kak Jie pergi blog awak tadi, dapat ucapan aluan-aluan macam kat atas ni. Apa maksudnya ye….?

EDIT : Tuan BLog dah jawap

update at 12:51pm 10 August 2009 (friday)…
the virus code for ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ had been successfully removed from my blog. So from this moment, visitor won’t receive any virus warning as above….yet at this point, i’m as blog owner still not 100% sure whether my blog is fully healed or not….Thus, i hope anyone whom using antivirus other than Avira Premium, AVG or Kaspersky 9 to inform me whether my blog still containing virus if you receive similar virus warning when opening my blog.
As a precaution, i advice all of you to NOT visiting my blog yet for this 2 days or until future notice, cause i’m afraid there still infection in my blog
–||–||–
Virus code ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ telah berjaya dibuang dari blog hurulaini.net. Oleh itu, pelawat blog tidak akan menerima amaran virus lagi. Bagaimanapun, sebagai pemilik blog, saya sendiri kurang pasti jika masih terdapat virus-virus yang bertapak di blog hurulaini.net. Dengan itu, saya berharap kepada sesiapa yang menggunakan antivirus selain Avira Premium, AVG & Kaspersky 9 untuk memaklumkan kepada saya jika terdapat masih ada amaran virus jika membuka blog saya.
Sebagai langkah berjaga-jaga, saya menyarankan agar anda semua tidak membuka blog saya dahulu dalam sehari dua ini atau hingga pemberitahuan baru kerana kerisauan jika masih terdapat virus-virus yang belum dikesan.
Harap maklum.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. salam kak jie….insyaAllah blog dah ok kot…hihi…neway, thanks a lot kak for this…hihi
    p/s:lawa la layout baru ni kak…suka 😉
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Keselamatan di Internet =-.

  2. Perindu says:

    salam kakjie

    masalah ini biasanya melibatkan sql inject atau php inject. satu kemungkinan lagi adalah masalah dengan hosting ini biasa berlaku bila menggunakan “shared server” dimana sploit/exploit digunakan kepada user yang tidak mengemaskini/patch software ( contoh: wordpress/phpbb )

    satu lagi sebab jika kita menggunakan code dari laman web lain seperti lagu atau code ( theme wordpress ada separuh meletakkan hidden link )

    cara atasi :

    – senantiasa kemaskini software yang digunakan
    – senantiasa buat salinan database
    – senantiasa memantau 0days sploit/exploit
    – kemaskini antivirus
    – sentiasa berhati-hati sebelum memuatkan turun fail seprti .exe, vbs, js, .com, .bat, .wsh

    salam 🙂

  3. camne leh ada virus…ada hacker hantar ke???
    kenapa???dorang mesti jeles dengan blog Hairul Aini nie…
    .-= izzah´s last blog .."aku dapat A…" =-.

  4. Ya! Kadanh-kala, semasa saya singgah kat blog rakan-rakan yang lain, pun terserempak message ini. Memang bahaya kan sekarang. Virus di mana-mana juga.

  5. Kill-Vearn says:

    ntahla.net pon kene gak ni… nak tgk maklumat tak usha sini:

    http://twitpic.com/9uvb9/full

    dan

    http://twitpic.com/9uyyt/full
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..Convert Windows Registry Files to Executable [.exe] =-.

    • @Kill-Vearn, risau le juga..kak jie ni bukan pandai…kalau kena…mmg menjerit minta tolong kawan2 je lah….

  6. owh patut la cik hurul aini bising2 dlm twitter hehe.. cian dia kan 🙁

  7. salam to all
    update at 12:51pm 10 August 2009 (friday)…
    the virus code for ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ had been successfully removed from my blog. So from this moment, visitor won’t receive any virus warning as above….yet at this point, i’m as blog owner still not 100% sure whether my blog is fully healed or not….Thus, i hope anyone whom using antivirus other than Avira Premium, AVG or Kaspersky 9 to inform me whether my blog still containing virus if you receive similar virus warning when opening my blog.
    As a precaution, i advice all of you to NOT visiting my blog yet for this 2 days or until future notice, cause i’m afraid there still infection in my blog

    –||–||–
    Virus code ‘maislex.com’ & ‘fabujob.com’ telah berjaya dibuang dari blog hurulaini.net. Oleh itu, pelawat blog tidak akan menerima amaran virus lagi. Bagaimanapun, sebagai pemilik blog, saya sendiri kurang pasti jika masih terdapat virus-virus yang bertapak di blog hurulaini.net. Dengan itu, saya berharap kepada sesiapa yang menggunakan antivirus selain Avira Premium, AVG & Kaspersky 9 untuk memaklumkan kepada saya jika terdapat masih ada amaran virus jika membuka blog saya.
    Sebagai langkah berjaga-jaga, saya menyarankan agar anda semua tidak membuka blog saya dahulu dalam sehari dua ini atau hingga pemberitahuan baru kerana kerisauan jika masih terdapat virus-virus yang belum dikesan.
    Harap maklum.

    p/s: Kak jie….sorry, entri ni terus jadi tempat pengumuman terkini blog saya pulak…..hehe…neway, thanks a lot sis 🙂
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Payahnya hidup tanpa lelaki… =-.

    • @HuRuL_AiNi, tak de hal nye…. kita sebar2kan maklumat kan. Ini masa Nurul, entah bila nnt masa Kak Jie pula.

      Kak Jie dah masuk tadi, semuanya ok
      Kak Jie dah cop SIRIM, lulus utk aktiviti seterusnya 😆

  8. akak kita masuk pun ok jerk… 😆
    .-= shay´s last blog ..posing SIKIT… =-.

  9. Saya ada perasan dan terkena benda ni bila jalan-jalan kat blog orang. Apakah ini?
    .-= Farid Rashidi´s last blog ..Mas Kahwin 60,000! =-.

  10. tested by TMUkmkd AMBNaC
    system spec: Linux Ubuntu 8.10
    browser: Firefox 3.5 (bereh)
    browser: Chromium 3.0.93.0 (fail)

    dari gambar yang diatas tu K tengok tu chrome, K try ngan chromium K, betul google detect benda tu. sebab selalunya mesej macam tu bukan dari site advisor antivirus tetapi dari google.

    perhatikan, apa itu “maislex.com”
    maislex tu adalah site yang dikaitkan dengan eksploitasi dan spam
    mudah kata site tu dah “sakit”
    cara paling baik, tanya pada pihak hosting. sebab selalunya masalah ni berlaku apabila hosting yang kene serang/dijangkiti

    atau mungkin ada third party program dalam tu yang diorang punya server kene dan link tu akan ditag sebagai “infected”

    check semua plugin yang digunakan, check semua link yang berkaitan
    semoga berjaya ^_^

    • @TMUkmkd, inilah untungnya ada kawan-kawang yg bijak pandai…masing2 dtg dgn ‘ubat’

      terimakasih ye K

      moga2 nurul aini dpt selesaikan masalah dia….

  11. haha memule ingat kak jie nye blog kene virus, tajuk mmg menakutkan..haha..
    .-= cikun-kun´s last blog ..flip-flop =-.

  12. Bila dapat warning macam tu, biasanya saya terus tak masuk. Mana tau kan kot-kot ada virus ke… =)

    • @blinkky, itulah…nak contact tuan punya blog, tak tau
      kak jie check komen2 lama dia
      cari alamat email, baru hntr offline msg kt YM

  13. uiks.. bahayo ni.. huhuhu

    nasib baik den pakai musang berapi….

  14. kak jie..memang ada problem ngan blog tuh..mcafee saya pn detect…sesapa masuk blog tuh akan download file virus ke dalam computer…maybe ada orang edit index file blog tuh
    .-= Mindaku Di Sini´s last blog ..Take a good care of your pet =-.

    • @Mindaku Di Sini, oooo…bkn kak jie sorang je lah
      dah ada warning mcm tu, kak jie tak berani dok lama²

      • @Kujie, mtk dia tgk kat source code bawah skali…ada satu code…maislex.com ngan fabujob.com…kalau dia rasa dia tak install code tuh…maybe virus…lalalalalala…maybe ada kat footer dia…

        • @Mindaku Di Sini, iye..kak jie dah nampak dah.
          pagi ni msk guna laptop
          buleh ….

        • @Mindaku Di Sini, salam….thanks dah jumpa code tu & dah remove…tp still x sure kalau blog dah totally clean or not….any other advice to make sure its safe already?
          .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Payahnya hidup tanpa lelaki… =-.

  15. hmmm….

    penah gak dapat mesej camnie biler buka guna
    google chrome….memang tak berani nak tengok…
    tapi arinie dah okey kot…
    .-= kisahsensasi´s last blog ..Mesej pakaian dalam =-.

  16. mula2 dulu perasan gak.. tapi ingatkan bitdefender yg problem.. hohooh
    .-= topo´s last blog ..Sumo Paint: Free Online Image Editor =-.

  17. saye try masuk site tu pon ok jek 🙂

    agaknye sebab pki kaspersky kot :mrgreen:

    mcm seram je kak jie ade hantu dalam pc 😈
    .-= mrs azmi´s last blog ..my new passion~ =-.

  18. ada gak dpt mesej mcm ni bila masuk blog saper ntah.. tapi lama2 tak macam tu.. ermmm..
    .-= Kasawari´s last blog ..Kasawari Kembali! =-.

    • @Kasawari, selamat kembali encik burung… 😆
      kalau ade warning mcm tu maksudnya antivirus kita detect something yg bahaya le tu 😉

  19. salam kak…
    yup…ni memang masalah yang sedang saya atasi kini. sebab tu saya tak update blog saya untuk elak orang masuk blog saya.
    thanks kak sebab bagi pengumuman ni…so far saya cuma dpt inform kengkawan kat twitter je….so saya minta izin buat pengumuman sini k…hehe

    kak jie pakai antivirus apa?

    saya sarankan semua yang dah masuk blog saya untuk install avira premium (boleh download free trial 30 day kat web avira)…so far, tu yang saya pakai & detect ni….lepas install tu dah boleh dah masuk blog saya tanpa waspada…hehehe
    biasa akan keluar blank kalau buka blog saya bagi antivirus yg dpt detect virus ni…so biasanya saya disable webguard untuk dapat buka….kalau waspada, baik buka guna internet explorer (saya guna IE6)…lepas tu ada arahan untuk move virus to quarantine bila buka blog2 yang ada virus ni :). rasanya kalau buka guna firefox dengan disable webguard, virus2 ni akan block juga sebab so far bila full scan laptop xde pulak virus

    semalam dah test kalau virus ni berpunca dari database ke tidak dengan install wordpress kat local server (WAMP)….tapi nampaknya masalah bukan dari database….so hari ni dah mula clean up host(tempat host data)….masih jugak 1 ni x clean….insyaAllah…harap dalam sehari dua ni akan ok 🙂
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Payahnya hidup tanpa lelaki… =-.

    • @HuRuL_AiNi, oOOOooo..gitu ye
      selesaikan la pelan-pelan.. bila cikgu BH ckp dia masuk ok je…lolos, kak jie risau gak..kot pintu tu kecik , tak celuih kak jie nak masuk. :mrgreen:

      IE? pc kak jie tak de IE, dah buang , ada masalah hari tu. Kak jie masuk pakai tiket Chrome.

      Tak palah..nanti dah settle masalah tu, mai sini buat pengumuman lagi ye. :mrgreen:

      • @Kujie, ngeh3….hihihi….yup…baik jgn masuk dulu la…saya risau sehari dua ni bila tengok ada je yg masuk blog….huhu
        kalau antivirus kakak dapat detect means selamat la kak…hihi…yg x detect ni yg risau ni…..huhu

        • @HuRuL_AiNi, bagus juga jadi mcm ni..dpt le kita test kekebalan antivirus kita tu….mana le tau..selama ni kita ingat kebal..

          Kak Jie guna AVG Free :mrgreen:

  20. erm…saya pi takdak pulak msg tu kak…
    ok je

    • @chekguBH, mula2 buka ok..dlm 3-4 saat dia keluar msg mcm tu

      ke pc kak jie yg …ada hantu :mrgreen:

      hantu michael jackson 😆

    • @chekguBH, harap chekguBH install avira premium & maklumkan sama ada virus tu masuk ke komputer ke x…thank 🙂

  21. seram la pulak bile kuar msg cemtu…..
    something wrong la tu…
    maybe kene hack atau diassume byk spyware, ke adware ke…

    erm…kene tanye pakar la nih..

    • @chekguBH, dah hntr offline msg kat YM, tak reply punk
      kak jie sorang je ke kena..org lain try g intai blog dia
      bagi repot 😉