Bahaya Gelang Getah Warna Warni Loom Band Tiruan

innity_pcu = “%%CLICK_URL_UNESC%%”;
new innity_adZone(“7380ad8a673226ae47fce7bff88e9c33”, “9165”, {“origin”: “MY”, “channel”: “LIFESTYLE,MALAY,TRAVEL”, “width”: “468”, “height”: “60”});

Loom Band

Sejak akhir-akbir ini Loom Band sangat popular sebagai aksesori dan mainan anak-anak. Loom Band atau rainbow loom adalah getah yang ditenun berwarna warni dan biasanya menjadi trend anak-anak bertukar sesama rakan sebaya sebagai gelang persahabatan ( friendship bracelets ). Ianya menjadi fesyen aksesori di lengan sehingga beberapa selebriti seperti David Beckham, One Direction, Harry Styles, bintang pop Miley Cyrus malah Duke dan Duchess of Cambridge pun memakainya.

Loom Band dicipta oleh Cheong Choon Ng dari Amerika pada tahun lepas dan kilangnya Rainbow Looms telah menjual lebih daripada empat juta kit – termasuk mesin tenun, pengkail renda, dan band di seluruh dunia. Loom Band ini juga boleh dibuat cincin, casing telefon, kasut malah dibuat baju.

bahaya loom band

Walau bagaimana pun, kegilaan remaja terhadap Loom Band telah menyebabkan pakar perubatan telah menjalankan ujian terhadap keselamatan Loom Band selepas menerima beberapa kes kecederaan melibatkan kanak-kanak. Ada kes cedera dimata termasuk seorang budak lelaki yang hampir kehilangan dua jari selepas getah tersebut dibalut terlalu ketat di sekeliling jarinya. Malah ada kes kanak-kanak menjadi buta terkena getah warna warni ini.

Dr Anne-Marie Houlder dari Stafford and Surrounds Clinical Commissioning Group telah memberi amaran mengenai bahaya Loom Band yang mungkin mencekik atau masalah peredaran darah sekitanya membalut terlalu lama dan ketat.

loom band

The Birmingham Assay Office iaitu sebuah syarikat bebas yang menguji keselamatan mainan melapurkan bahawa daripada 16 paket yang telah diuji, kebanyakkan daripadanya tidak melepasi tahap keselamatan yang dibenarkan kerana kandungan phthalates yang tinggi di dalamnya. Undang-undang membenarkan kandungan phthalates adalah 0.1 peratus mengikut berat bahan dalam mainan dan barang-barang penjagaan kanak-kanak tetapi dari 16 paket yang diuji, kebanyakkannya mengandungi lebih 50% kandungan phtalates.

Phtalates ialah bahan kimia yang digunakan untuk membuat plastik lebih selamat dan mudah dibentuk tetapi ia juga merupakan karsinogen yang dikawal ketat, terutamanya mainan mudah dimasukkan ke dalam mulut oleh kanak-kanak.

Nota : Dalam bidang patologi, karsinogen ialah agen-agen yang boleh mencetuskan pertumbuhan barah (kanser) dalam tisu badan. Ini disebabkan oleh gangguan dan ketidakstabilan pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Antara contoh-contoh karsinogen yang ketara ialah abestos dan asap rokok. Agen-agen radioaktif juga boleh diklasifikasi sebagai karsinogen seperti gelombang gama atau partikal alpha yang dikeluarkan.

Ibubapa kena pastikan Loom Band yang dibeli adalah original kerana barangan tiruan yang dijual tidak menepati tanda keselamatan “CE”. Phthalates yang biasanya digunakan sebagai pelembut dalam PVC digunakan sebagai bahan dalam pembuatan Loom Band boleh meresap ke dalam badan anak-anak melalui sentuhan peluh dan air liur.

Loom Band original dibuat mengikut piawaian yang dibenarkan, tetapi lambakan Loom Band murah atau Loom Band tiruan yang mudah didapati mempunyai kesan kesihatan kepada anak-anak. Anak-anak mudah memasukkan barang mainan ke dalam mulut tanpa pengawasan ibubapa.

Keburukan memakai gelang getah warna warni ini mungkin kita tak nampak secara fizikal atau boleh dikawal bila melibatkan anak-anak yang sudah besar. Kalau ada anak-anak yang suka capai je dan masukkan dalam mulut, itulah yang paling perlu kita jaga.

Kalau pakai sekejap sekejap sekali sekala ,  tak ada masalah sangat .  Tapi pastikan beli yang asli, yang disahkan kandungan bahan dan diluluskan untuk kegunaan anak-anak. Kalau anak-anak kita kecil lagi, janganlah bagi dia main.

Rujukan entri ini –

HACKED BY SudoX — HACK A NICE DAY.

SalamMedia Pilihan Blogger Berlandaskan Syariah

salam-media

salam-media

Pernah dengar tentang SalamMedia?

SalamMedia adalah satu platform pengiklanan perintis yang memfokuskan kepada iklan berlandaskan syariah  ( Islamic Blog Advertising ) untuk semua pengguna media sosial.

Begitu banyak agensi pemasaran pengiklanan di Malaysia, apa berbezanya SalamMedia?

  • Antara salah satu ciri yang menarik mengenai SalamMedia ialah mereka hanya lebih menumpukan kepada advertorial sahaja. Oleh itu mutu penulisan sangatlah penting bagi memastikan pelanggan mendapat reviu yang terbaik dan SEO yang mantap. Seperti semua sedia maklum, masa depan pemasaran zaman sekarang banyak bergantung kepada media digital dan kemantapan kandungan blog.
  • SalamMedia juga hadir dengan satu jenama yang memfokuskan pemasaran yang patuh syariah. Ciri ini adalah antara keunikan SalamMedia yang paling menonjol yang membezakan mereka dengan agensi yang lain. Contoh yang diberikan adalah mengenai gambar wanita tidak menutup aurat atau jenama yang mengeksploitasikan kanak-kanak dan wanita, bank yang mengenakan riba atau produk makanan yang tidak mendapat logo Jakim tidak akan diterima.

Pihak SalamMedia juga telah mengambil langkah lebih kukuh untuk memantapkan profit mereka dengan menjemput pihak Jakim dan Jais untuk menjadi panel penasihat SalamMedia.

Salam-Media

Saya  sempat berkunjung ke booth SalamMedia sewaktu majlis Blogrrr di Malaysia International Exhibition and Convention Centre (MIECC) dan bertemu  saudara Muhammad Edwin Masripan selaku Business Development Manager SalamMedia.

Syarikat-syarikat yang berminat untuk meningkatkan kesedaran jenama mereka bagi mendapatkan lebih pelanggan dengan cara yang paling berkesan boleh turut sama menyertai SalamMedia kerana kini sosial media berkemampuan untuk menjana aktiviti sedemikian.

Rakan-rakan blogger semua, bolehlah mendaftarkan blog masing-masing dan saling menyokong SalamMedia bagi mencapai impian mereka untuk menjadi perintis platform pengiklanan Islam untuk semua pengguna media sosial di seluruh dunia. Klik sini – SalamMedia dan laman web SalamMedia yang mesra pengguna memudahkan proses pendaftaran. Tak ambil banyak masa dan mudah juga ringkas untuk sesiapa sahaja.

Anda juga boleh mengikuti SalamMedia melalui facebook mereka di facebook/salammediamy

blogger-popular-malaysia

Sesiapa sahaja boleh mendaftar dengan SalamMedia dengan syarat anda mempunyai blog, Facebook, Instagram atau akaun Twitter.

Saya sangat suka konsep seperti ini kerana blogger dinilai berdasarkan penulisan blog  bukan semata-mata kepopularan personaliti  fizikal sahaja. Pengiklanan sepatutnya sedar bahawa reviu yang baik dihasilkan bukan untuk jangka pendek tetapi  kelebihan jangka panjang yang dihasilkan daripada kandungan blog yang berkualiti dan teknikal SEO yang mantap.

Jomlah mendaftar, tak rugi apa-apa pun kerana konsep SalamMedia tidak memerlukan kita memasukkan code ke dalam laman blog, jadi tak timbul masalah loading atau pertindihan kepentingan dengan syarikat lain yang pernah disertai.

Alasan Pelik Kenapa Rasa Letih

Pernah rasa letih dan lesu walaupun mendapatkan tidur yang secukupnya dan tidak mengalami gangguan emosi? Kadang-kadang kita rasa keletihan tanpa sebab yang jelas.

Saya membaca satu artikel yang dihasilkan oleh Dr Mehmet Oz mengenai beberapa sebab kenapa kita rasa lemah dan tidak bersemangat. Dr Oz adalah pakar kesihatan yang selalu muncul dalam rancangan tv The Oprah Winfrey Show selama lima musim.

Bakteria Jahat

Dua pertiga daripada penduduk dunia mempunyai bakteria buruk yang dikenali sebagai H. pylori di dalam perut mereka. Bakteria ini boleh menjadi punca utama keletihan. Lapisan dalam perut menghasilkan asid untuk menghadamkan makanan, pada masa yang sama menghasilkan mukus pelindung untuk menjaga daripada asid tersebut. Bakteria H.pylori menyerang perut, memusnahkan lapisan lendir perlindungan perut dan mendedahkan perut kita kepada ulser, atau rasa sakit kecil pada lapisan perut.

Ketika kita sedang tidur, asid dapat melepaskan diri dan mengalir ke dalam kerongkong sehingga menyebabkan sakit tekak dan merosakkan keupayaan kita untuk mendapatkan tidur nyenyak. Selain itu sekiranya terdapat darah dari ulser, ia boleh menyebabkan anemia, seterusnya mengurangkan tenaga kita sepanjang hari.

Jangkitan H.pylori boleh dikesan dan dirawat.Ujian nafas yang mudah daripada doktor boleh mengesan bakteria ini. Antibiotik boleh membunuh bakteria jahat dan acid-reducing boleh digunakan untuk merawat ulser.

Kahak

Pernafasan yang sihat menarik oksigen melalui hidung terus ke paru-paru, tetapi sewaktu kita tidur, kahak boleh terbina di dalam belakang tekak sehingga menyekat laluan oksigen dari hidung ke paru-paru.

Kita boleh mengatasinya dengan melalui mulut, tetapi satu kajian baru-baru ini membuktikan tahap oksigen dalam darah menjadi lebih rendah, yang boleh membawa kepada keletihan.

Berkumur setiap pagi, sama ada dengan ubat cuci mulut atau air garam, boleh membantu membersihkan kahak kerongkong.

Agaknya kerana ini saya lebih selesa tidur tanpa berbantal. Kalau guna bantal rasa macam saluran kerongkong tersekat.  Saya lebih selesa tidur dengan kepala selari dengan katil, bukan lebih tinggi.

Kopi

Ramai yang mengambil kopi atau teh untuk ‘morning pick-me-up’, tetapi ia boleh menjadi antara punca keletihan .  Kafein mempunyai kesan menyahhidratkan. Apabila bangun pagi, kita cenderung untuk menjadi dehidrasi kerana tidak meminum air selama bererapa jam. Jika tidak mengambil apa-apa minuman yang lain, kopi boleh menyebabkan kesan dehidrasi menjadi lebih teruk dan mengurangkan tenaga.

Baju

Pakaian tidur yang terlalu selesa sebenarnya membuatkan kita lebih letih. Pakaian gedoboh , longgar atau ‘memberi’ membuatnya lebih mudah untuk membongkok, menegangkan sendi-sendi dan otot-otot sehingga menyebabkan ianya terpaksa berkerja lebih keras untuk mengagihkan oksigen sepanjang badan sewaktu kita tidur.

Menurut Dr Oz, kombinasi yang pelik antara telur dan tembikai susu ( cantaloupe) boleh menjadi duo untuk menewaskan keletihan. Telur adalah sumber yang murah dan rendah kalori protein  tetapi ia menjadi lebih baik apabila dipasangkan dengan karbohidrat yang kompleks seperti tembikai. Protein dalam telur membantu memperlahankan penyerapan gula buah dan mengekalkan tenaga sepanjang hari.

Musim-musim panas ni, elok pergi cari tembikai susu.

Caterpillar of a Monarch butterfly

Cordyceps Mushrooms  ialah satu kulat berparasit yang secara semula jadi tumbuh di kepala seekor ulat beluncas ( caterpillar ). Cordyceps membantu meningkatkan metabolisme, yang boleh mengurangkan keletihan dan meningkatkan ketahanan fizikal. Dalam 1993, dua atlet wanita China memecah rekod dunia untuk  larian 1500 meter, 3000 meter dan 10,000 meter dan mengakui kejayaan mereka disebabkan makanan tambahan cordyceps.

Ada sesiapa yang berani mencuba kulat kat kepala ulat beluncas ke?  Tengok pun ramai yang dah geli…hiks!

*Entri ini adalah terjemahan secara bebas oleh Kujie2.com dari The Weird Reason Your’re so Tired

Nasi Lauk Sebungkus Kasih Sayang

Awal minggu lepas, saya tengok videa klip CNY : Nasi lauk you never taste before diterbitkan oleh RealArt.  Video klip  2 minit 49 saat ini menceritakan kisah penjual nasi berlauk (hidangan Kelantan yang popular) Kak Ton, yang anaknya, Mat telah meninggal dunia akibat kanser.

Nota yang ditinggalkan oleh Mat sungguh menyentuh hati … tengoklah sendiri. Saya tengok Ombak Rindu pun tak menangis tak sedih macam ni.

Antara pelakon video klip ini  Tharuman Arjunan, Zaiton dan Ng Khong Wei

Kalau Kak Ton tu saya, maukah korang mengambil sikap dan tindakan seperti ini?

Nasi Lauk Sebungkus Kasih Sayang fan page – facebook

ada 3 lampu kat rumah  tak menyala, sapa nak dtg baiki ni….