Instwogram Untuk Akaun Kedua Instagram Dalam Satu Telefon

Dulu saya tak pernah peduli pun benda ni sebab akaun Instagram saya ada satu saja. Satu akaun tu pun berkongsi dengan Intan sebelum dia ada akaun sendiri. Kemudian bila kucing saya dah ada 3 ekor, saya cuba nak asingkan akaun peribadi dan akaun kucing.  Senang kalau ada akaun kucing sendiri, senang nak follow rakan-rakan sekucing.

Followlah akaun Instagram kucing saya – Juliemolice.

instagram kucing

Saya yakin ramai juga rakan-rakan saya terutamanya pemilik InstaShop mempunyai dua akaun Instagram iaitu akaun peribadi dan akaun berniaga.  Salah satu masalah bila ada 2 akaun ialah terpaksa login dan logout setiap kali nak post gambar di Instagram.

Saya pun alami masalah serupa sehinggalah saya menginstall satu application yang dipanggil Instwogram.  Kita boleh download Instwogram di dalam telefon dan ianya berfungsi seperti Instagram.  Saya dah guna lebih 2 minggu dan tiada masalah setakat ni.

Saya gunakan Instagram untuk akaun Juliemolice dan Instwogram untuk akaun peribadi kujieins.

Download application tersebut di sini – INSTWOGRAM Two Instagram Accounts in One Device ( buka link ni terus melalui smartphone, senang )

instwogram

NOTA PENTING

  • Untuk Adroid 2.2+ sahaja, Kalau IOS, sila beli iphone sebiji lagi…hihi ( IOS pun ada, kena suruh orang IOS yang buat entri )
  • Instwogram tidak disediakan melalui Google Play, jadi sila simpan link diatas dan semak sekiranya mempunyai status kemaskini. Kena update manual dengan memuat turun sendiri setiap kemaskini terbaru. Kemaskini terbaru adalah pada Version 6.4.4 (WED, 27 August 2014) sama version terkini Instagram.
  • Kalau nak link share dengan Facebook, kena remove dulu application Instagram di FB dan buka Instwogram -> Options -> Setting -> Linked Setting -> Masukkan akaun Facebook. Maksudnya kita boleh pilih salah satu Instagram atau Instwogram yang nak di linkkan ke FB

Kalau ada apa-apa soalan, korang bolehlah tanya kat forum.xda-developers.com.  Kalau nak guna 4-5 akaun pun ada. Masuk je cari kat dalam forum tu

Kredit : piratz yang beritahu link ni.

Compress Blog Supaya Ramping Dan Ringan

Blog yang sihat adalah blog yang mengembirakan pelawat. Kebanyakkan pengguna WordPress mempunyai banyak pilihan melalui plugin bagi mengoptimumkan kecemerlangan prestasi blog mereka.  Tetapi penggunaan plugin juga akan menyebabkan prestasi dan responsif blog terjejas.

Kalau kita rajin membaca,  kita akan temui pelbagai tips yang dikongsi oleh blogger bagi mendapatkan blog yang laju capaiannya.

Antara tips yang sering dicadangkan  ( ada banyak sebenarnya, ini sekadar contoh )

    • Optimize dan resize fail imej. Boleh guna plugin Smush.it
    • Guna plugin yang up- to- date
    • Guna plugin yang perlu sahaja. Ada plugin yang ‘memakan’ bandwidth. Boleh scan plugin yang digunakan menggunakan P3 (Plugin Performance Profiler)
    • Guna theme yang responsif
    • Compress blog atau mampatkan kandungan blog.

Malam tadi saya buat semakan samaada  blog saya dah compress atau belum. Kadang-kadang bila  tukar theme, ada setting yang berubah dan terlepas pandang. Blog saya memang telah dimampatkan.  Ramping dan ringan untuk diakses.

Alang-alang dah buka, saya cuba semak blog lain secara random yang saya ambil dari ruang komentar di blog ini. Kebanyakkan blog memang telah dimampatkan tetapi ada beberapa blog lagi masih tidak

Boleh semak blog anda di sini Check GZIP compression

gzip compression

Angah – sila kompres blog ye! Dia sepupu saya, saya ada lesen untuk  tegur dia di sini. 🙂  WanMus Sifu Adwords pun kena check kerampingan dan keseksian blog dia juga tu.

Ada beberapa cara untuk mampatkan laman web kita.  Kalau zaman dulu, saya gunakan plugin.  Sekarang ada beberapa cara untuk compress .

compression at cpanel

1. Cpanel

  • Pada Home,  klik Optimize Website di bahagian Software/ Services
  • Pada kedudukan Compress Content klik Compress all content.  Update settinsgs.

compres blog w3

2. Plugin Wp Super Cache

  • Kalau guna plugin WP Super Cache, pada bahagian Advanced
  • Bahagian Miscellaneous , tick untuk compress pages

 

3. CloudFlare – Saya menggunakan CloudFlare di blog dan blog ini telah sedia dimampatkan.

Dengan memampatkan fail  blog, kita dapat  mengurangkan jumlah data yang dimuat turun dan dapat mengurangkan masa yang digunakan oleh pelawat untuk ‘loading’ .

Dah semak blog masing²?  Dah ramping ke belum?

 

5 Sebab Blog Tidak Berkembang Dan Cara Mengatasinya

pemandangan kemboja

Mengapa hanya beberapa blogger yang berjaya? Mengapa tidak semua blogger?

Ada orang cakap, senang saja jadi blogger. Tulis dan tulis. Tetapi kenapa kita boleh nampak dalam komuniti blogger ada yang begitu menonjol dan ada yang tidak. Bagaimana mereka boleh berada dikedudukan tersebut. Apa cara yang mereka lakukan.

Kita teringin nak tahu, kan.

Kebanyakan blogger gagal kerana beberapa sebab.

  1. Pertama, mereka berfikir bahawa blog adalah cara yang mudah untuk membuat duit dengan cara mudah, tetapi sebenarya  ia memerlukan  komitmen yang tinggi.
  2. Kedua, mereka tidak mempunyai apa-apa matlamat yang jelas. Tidak ada semangat untuk menulis dan akhirnya kehilangan minat.

Kenapa saya masih menjadi blogger sehingga ke hari ini? Hampir 7 tahun. Kalau beranak waktu tu, anak dah nak masuk sekolah tahun ni.

Antara sebab utama saya masih aktif berblog adalah kerana saya suka membantu orang jadi saya tidak bosan dengan blog saya.  Setiap hari sentiasa ada sesuatu yang baru untuk belajar dan berkongsi. Pembaca yang sentiasa memberi feedback setiap yang saya tulis walaupun hanya perkara remeh menjadi satu semangat untuk terus berkembang.

Untuk menjadi seorang yang bersemangat, jadilah diri sendiri yang bersederhana. Orang sekeliling akan  mudah tertarik kepada  kita  apabila mereka melihat diri kita yang semulajadi bukan terlalu menonjol.  Ini adalah apa yang dimaksudkan dengan perkataan “organik”.  Hebahan dari mulut ke mulut. Kita tidak perlu menjerit dari puncak gunung.

Ok, sekarang kita kembali fokus kepada topik hari ini.

pemandangan cantik

Mengapa blog tidak berkembang?

  • Tidak Berkomuniti

Aktiviti blogging bukanlah  aktiviti solo.  Seorang blogger mesti keluar dan memperkenalkan jenama diri sebagai seorang blogger. Jika tidak, bagaimana orang lain boleh tahu tentang blog kita?

Melabur masa yang berkualiti untuk berhubung dengan blogger lain. Komen di blog mereka ( maaf , saya pun kurang buat yang ni ) , berbual secara peribadi dengan mereka dalam media sosial  seperti Twitter atau Facebook.

  • Menulis Semua Perkara

Blog yang tidak mempunyai fokus. Apabila kita menulis tentang setiap topik, kita tidak memberi tumpuan yang sepenuhnya kepada apa -apa pun.

Jika mahu berjaya dalam bidang yang sesak seperti blogging, pilih niche yang lebih kecil dan fokus secara mendalam. Dengan cara ini kita boleh menjadi seseorang yang sangat berbeza dalam masa yang singkat!

Sebagai contoh, jika  mahu membina sebuah blog pemasaran, bukannya menulis tentang semua perkara tentang pemasaran.  Kecilkan skop,  contoh –  pemasaran digital, media sosial atau jualan affiliate.

  • Tidak Peduli Tentang SEO

Buat  beberapa kajian mengenai apa yang ingin ditulis. Tanpa analisis kata kunci, kita tidak boleh membawa trafik enjin carian untuk sampai ke blog. Ramai yang tak  berapa suka ambil tahu mengenai SEO  , tetapi ia adalah perkara penting yang boleh menukar  momentum blog dengan lebih cepat.

Belajar sekurang-kurangnya asas-asas SEO untuk membawa trafik berkualiti dari enjin carian. Tidak perlu  mengoptimumkan kandungan keterlaluana semata-mata untuk SEO , tetapi pastikan kita jangan mengabaikan beberapa  cara SEO untuk  pengoptimuman enjin carian.

  • Target hanya nak update

Kandungan blog  perlu menonjol daripada orang lain, kenapa orang perlu membaca blog kita sedangkan tiada apa-apa yang unik dalam kandungan  blog?

Ambil masa untuk menerbitkan kandungan baru, buat  penyelidikan dengan baik sebelum menulis sesuatu. Jangan sekali-kali  menulis tanpa penyelidikan yang betul, yang boleh membawa kepada info yang disampaikan itu tidak lengkap atau tergantung.

  •  Kekerapan posting  yang tidak menentu

Saya tidak akan membincangkan mengenai sama ada blogger perlu  menulis setiap hari atau tidak.  Apa yang saya cadangkan  adalah untuk mengekalkan konsisten menulis blog.

Jika biasa menulis 3 entri seminggu, teruskan

Jika kerap menulis 3 entri  sebulan, teruskan secara konsisten.

Bilangan tidak penting, yang penting adalah usaha berterusan secara konsisten.

  •  Entri tidak mempunyai sentuhan peribadi

Bagaimana pembaca  perlu mengenali penulis blog?

Cara terbaik untuk melakukannya adalah: mempunyai gaya penulisan tersendiri. Ia tidak mustahil jika kita mempunyai amalan menulis dan membaca yang baik.

Ia mengambil masa, tetapi ia bernilai sekirannya diamalkan!

  •  Kurang Motivasi

Sebagai seorang blogger, semua orang memerlukan motivasi yang betul untuk berjaya. Baca wawancara penulis blog yang berjaya, menonton cerita-cerita kejayaan mereka untuk dijadikan motivasi kepada diri sendiri untuk berjaya.

Bandingkan diri dengan diri sendiri. Bukan dengan orang lain.

 

Eh…. bukan 5 tetapi 6 sebab.  Ada bonus Tahun Baru Cina!

Panduan ini hanya untuk blogger yang serius , bukan untuk blogger yang akan cakap “saja suka-suka”.  Tiap orangkan berbeza kehendak dan impian.  Orang lain nak berjaya, kita kena doakan mereka berjaya.

Nota : entri ini terlalu lama di dalam draft.

Siri 2 : Langkah penjimatan bandwidth blog dengan menggunakan DROPBOX

Zaman serba canggih, file-file semua dihujung jari.
Zaman serba canggih, file-file semua dihujung jari.

Sapa yang tak kenal Dropbox? Atau masih ada yang tak faham macam mana nak gunakan Dropbox ni? Dropbox merupakan aplikasi perkongsian file yang sangat popular pada era kini. Dengannya kita boleh mengakses file kita dimana-mana sahaja tanpa perlu membawa pendrive kehulu-kehilir. Apa yang penting adalah capaian internet.

Dropbox adalah sejenis aplikasi storan senggerak percuma (free storage sync)  yang membolehkan penggunanya melakukan proses senggerak (sync) fail-fail kegemaran mereka dari mana-mana peranti. Ini termasuklah dari komputer rumah, komputer pejabat, telefon pintar, tablet, ipad dan macam-macam lagi peralatan yang menyokongnya.

Sebelum tu, anda mungkin nak baca mengenai Siri 1: Penjimatan bandwidth blog WordPress Self Hosted menggunakan kaedah Flickr, boleh [Klik di sini]. Atau mungkin anda tertarik untuk mempelajari kaedah LIVEBlog menggunakan email terus kepada blog anda? [Sila klik di sini].

Membuat sedikit TWEAK pada komputer.

Sebelum kita ke langkah seterusnya, kepada mereka yang belum memiliki akaun Dropbox, anda boleh mendaftarkan diri secara percuma pada pautan ini [Sila klik], Bagi pendaftaran awal, anda akan menerima 5GB “storan di awan percuma” (cloud storage). Selain daripada itu, anda juga mampu mendapatkan ruang storan percuma, jika anda merujuk rakan anda untuk mendaftarkan akaun Dropbox ni.

Sedikit tweak diperlukan. Mudah je...
Sedikit tweak diperlukan. Mudah je…

Setelah mendaftar, saya sarankan supaya anda memuat turun aplikasi dropbox ini dan memasangnya di komputer anda. [Sila klik] pada pautan ini untuk memuat turun aplikasi dropbox sekiranya anda masih belum berbuat demikian. Setelah memasang di komputer anda, anda perlu melakukan sedikit tweak berbanding tetapan pemasangan tersedia asal (default installation setting):

Tujuan kita buat perkara ni sebab tanak bagi C:\ penuh dengan file dropbox nanti.
Tujuan kita buat perkara ni sebab tanak bagi C:\ penuh dengan file dropbox nanti.
  1. Perhatikan ikon Dropbox pada sistem tray anda
  2. Klik-kanan pada ikon tersebut
  3. Seterusnya klik pada Preferences
  4. Daripada paparan dialog Preference tadi, klik pada TAB Advance
  5. Pilih direktori D:\ (storan sekunder/storan kedua) *jika tiada, anda perlu ciptakan. Kalau tak tahu, nanti saya buat tutor khas untuk ini. 🙂
  6. Klik pada new folder, dan ciptakan folder baru yang diberi nama Dropbox. (atau apa sahaja yang anda suka)
  7. Seterusnya, klik pada folder yang baru sahaja anda ciptakan tadi, kemudian tekan OK!

Cara menggunakan Hotlinking DropBox

Ok, katakan tetapan awal kat atas tu sudah diselesaikan, sekarang ni apa yang perlu adalah mengarkibkan sahaja gambar-gambar yang anda hendak gunakan di blog anda. Jika anda perhatikan, didalam dropbox anda di komputer, terdapat satu folder yang diberi nama Public.

Haa… folder ini lah yang akan memberikan akses blog anda untuk mencapai URL/Hotlink image yang anda nak gunakan nanti. Mungkin ada yang risau pasal soal keselamatan, sebab pautan imej daripada blog terus ke komputer. Saranan saya, tak perlu risau, kerana pautan itu adalah pautan HTTPS yang dijamin tahap keselamatannya. Kalau komputer anda kene HACK jugak, sila saman DROPBOX dan bukan saya :p

Salinkan alamat ini untuk kita gunakan kat blog
Salinkan alamat ini untuk kita gunakan kat blog

Setelah anda menyusun, gambar-gambar anda dalam folder Dropbox\Public\Gambar\…. langkah seterusnya klik-kanan gambar tersebut, kemudiannya pilih Copy Public Link.

Sama teknik seperti menggunakan kaedah Flickr. Tampal di sini.
Sama teknik seperti menggunakan kaedah Flickr. Tampal di sini.

Lepas tu ape lagi… gunakan saha URL tu dalam artikel anda. Selamat mencuba. Jika anda merasakan entri ini bagus, dan membantu anda, maka kongsikanlah dengan rakan-rakan yang lain ya! Assalamualaikum dan salam sejahtera 😀

 

p/s- Nota tuan tanah  –  Tahniah untuk penulis  entri ini, Azman Ishak kerana gambar beliau terpilih sebagai Rising Star untuk tarikh 14/1/2014 kategori Buildings & Architecture oleh pixoto.com