JOM Fotografi Botani – Kursus asas penggunaan dSLR yang mampu anda sertai

Assalamualaikum dan salam cerita untuk rakan pembaca Kujie2.com. Hari ni ada sedikit kelainan untuk blog ni dimana penulis kali ini adalah penulis undangan. Hehehe. Dah lama uncle ni tak merenyam kat blog yang sangat fames. Tapi bila sekali-sekali diarahkan… uncle akan turun menghulurkan bantuan.

Jom-Photography-Botani

Untuk makluman semua, uncle malas bermukhadimah panjang. Ni nak bagi tau, tak lama lagi akan ada kelas Jom Fotografi Botani. Ianya menekankan aspek teknikal asas penggunaan dSLR (peringkat asas) dan juga teknik mengambil foto tumbun-tumbuhan dari aspek botani. Pada saya ianya satu pelajayan yang sangatlah berbaloi untuk dilaburkan. Bayarannya juga memang murah… (terlajak murah sebenarnya)

Program ini adalah program kolabrasi AI MEDIA NETWORK dan juga Pihak Taman Botani Putrajaya. Secara amnya, saya boleh rumuskan agendanya adalah seperti dibawah:

1hb Nov 2014 – Berita baik untuk rakan-rakan media dan blogger yang nak belajar penggunaan dSLR secara kawalan manual peringkat asas. Bertempat di Taman Botani Putrajaya. Siapa yang belum ada asas pengetahuan amat digalakkan. Siapa yang nak tambah ilmu juga digalakkan turut serta.

  • Tarikh: 1/11/2014
  • Masa: 8.30am hingga 2.30pm
  • Fasilitator: En. Zakaria Mat –  Ketua Penolong Pengarah Bahagian Botani
  • Bayaran: RM20 (Bayar pada hari program dijalankan)
  • Keperluan yang perlu dibawa: dSLR (dan buku nota)
  • Disediakan:
    • Ruang kelas belajar selesa untuk teori
    • Sarapan pagi
    • Makan tengah hari
    • Sijil Penyertaan dari Taman Botani Putrajaya
    • (Khabarnya ada sesuatu yang menarik menanti)

Penafian : Aktiviti ini bukanlah aktiviti profit kepada AI MEDIA NETWORK, tetapi ianya adalah kolabrasi. Diharap tiada rakan-rakan yang salah paham mengenai aktiviti ini dianjurkan.

NOTA: Sila pastikan anda mengisi borang pendaftaran jika anda berminat untuk turut serta. Cara pembayaran pula adalah pada hari program tersebut diadakan. Sila klik pada pautan ini untuk terus kepada halaman borang pendaftaran.

Isteri Blogger : Suami Tak Marah Ke?

Biasanya kalau suami saya balik , saya tak akan ambil job atau pergi apa-apa event yang membabitkan blogging.  Sebab itulah kalau ada apa-apa jemputan atau  gathering blogger saya tak boleh buat keputusan awal.  Tak boleh berjanji, kena ikut jadual suami.

Sesekali dia balik, saya abaikan urusan membabitkan dunia online.

family cake sense
Gambar ihsan : Eizil.Com

Tapi kali ini, dia ikut saya pergi program yang membabitkan blogger.   Petang Sabtu, kami sekeluarga ( suami dan intan ) ikuti kelas menghias kek bersama beberapa blogger di Cake Sense. Pertama kali suami saya ikut untuk aktiviti seperti ini. Sebelum ini dia pernah juga temani saya ke MSMW ( Malaysia Social Media Week ) .

Dia dah kenal beberapa rakan blogger dari beberapa grup yang berbeza.  

p/s : saya tak berjanji, keluar dari bilik baru nampak Intan pakai denim.  Bila sampai ke tempat event, Kelly dan CikLily pun sama.  Bukan ada dresscode atau theme.. kebetulan .

Gambar Ihsan : Cake Sense
Gambar Ihsan : Cake Sense

Seronok  habiskan cuti singkat seperti ini.  Aktiviti sebagai seorang blogger yang saya libatkan keluarga.

jom outing

Esoknya Ahad, kami sekeluarga turun KL lagi. Kali ini ke kelas belajar fotografi anjuran Tarmizi Sukri dan Ai Media di Taman Tasik Perdana. Jumpa beberapa grup blogger yang berbeza pula.

Saya yang daftarkan nama suami untuk hadiri outing grup fotografi ini.

Dia cakap ” abang je yang paling tua dalam ramai-ramai ni….”

Tak pa bang… kawan dengan orang muda yang banyak ilmu, kita yang untung !

Gambar Ihsan : AQzman Ishak dari Ai Media Network
Gambar Ihsan : Azman Ishak dari Ai Media Network

Jumpa isteri-isteri blogger dan anak-anak blogger.

Nota :  Ada orang pernah tanya, jadi blogger ni suami tak marah ke?  Jawapannya ada dari gambar di sini.

Jom Outing Bersama Tarmizi Shukri Dan Ai Media

bokeh

Saya minat ambil gambar cantik, suka sudut menarik tetapi tak ada kemahiran secara formal dalam bidang fotografi.  Kamera DSLR ada tapi tidak pernah digunakan secara maksimum. Pernah mendaftar untuk ikuti kelas fotografi di Kolej Komuniti Hulu Selangor tetapi kelasnya dibatalkan.  Lama-lama keinginan tu sejuk beku macam ‘taik ayam’

Kejap tadi suami saya telefon untuk carikan mana-mana kelas untuk belajar fotografi.  Dia sanggup untuk turun dari Hulu Terengganu.

Secara kebetulan, saya teringat dalam Google Calender, ada satu outing anjuran Tarmizi Shukri dan Ai Media   Cepat-cepat saya registerkan nama suami dan diri sendiri untuk hadiri kelas fotografi kali ini.

Kalau ada kawan-kawan nak ikut sekali, jomlah.  Kelas percuma!

Tarikh: 30 Mac 2014
Masa: 3-6 Petang
Lokasi : Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur
Yuran: Percuma.

Jom Outing Siri 2 ini terbuka kepada semua yang berminat tak kiralah korang pemilik DSLR, kamera kompak, smartphone, lomo atau Instax.  Peserta yang mengikuti Jom Outing ini akan diberi diskaun 50% untuk mana-mana bengkel fotografi anjuran TarmiziShukri’s Blog.

Ini peluang terbaik untuk meningkatkan skill dan pengetahuan dalam bidang fotografi. Dengan kamera yang canggih sekalipun, kalau malas menimba ilmu takkan ke mana. Jadi rebut peluang ni.

Antara aktiviti yang dirancang pada petang tersebut adalah tips fotografi antaranya bokeh dengan kitlens, bermain dengan mode flash untuk mendapatkan gambar yang kreatif, rahsia gambar seperti pro dengan hanya kamera biasa dan banyak lagi.

Selain itu ada juga sesi soal jawab dan perkongsian pengalaman terutama yang berminat menjana pendapatan melalui fotografi.

Kalau nak mendaftar, klik sini – Jom Outing (Siri-2) di Taman Tasik Perdana. Habiskan cuti hujung minggu dengan aktiviti ilmu bersama rakan blogger yang lain.

Serena Yang Kini Menjadi Kenangan Manis

Apabila  bercerita tentang kereta, saya ada banyak kisah pahit yang manis yang boleh dikongsi. Saya adalah pemandu yang aktif sejak ada lesen memandu tahun 1995. Antara kisah-kisah kereta yang sangat terkesan dalam kehidupan saya adalah

  • Hari pertama dating, dah kena tolak kereta kerana rosak.  Balik rumah jalan kaki kerana tertinggal bas .  Macam drama kan? Baca di sini – Macam Mana Mama Jumpa Abah ?
  • Selepas lahirkan Along, balik dari klinik bersalin dengan kereta baru, bau kedai lagi – baca entri yang suami saya tulis – Tidak Akan Ku Lupa

Saya ada satu file kulit keras khas untuk kereta di rumah.  Pernah dalam satu masa kami ada 6-7 buah kenderaan kereta dan motorsikal. Agak keraplah berulang alik ke pejabat ejen insuran dalam setahun untuk urusan insuran dan cukai jalan ( roadtax ).

richplan4u

Dulu tak ada lagi perkhidmatan syarikat yang uruskan  insuran dan roadtax secara online seperti yang dilakukan oleh RichPlan4U.com. Korang tahu RichPlan4u tu apa? RichPlan4U.com adalah adalah syarikat yang menawarkan servis perbaharui insuran kereta dan cukai jalan .  Perkhidmatan dalam talian ini menjimatkan masa dan mudah untuk diproses.

Bermula dari 1 Mac 2014 sehingga 31 Mac 2014, pihak RichPlan4U  menawarkan potongan harga sehingga 15% ke atas NCD sedia ada melalui kempen Smart Driver Sweet Discount 2014 Campaign.

Untuk menikmati tawaran potongan sehingga 15% untuk insuran dan cukai jalan, tempahan awal bermula sekarang hingga ke 31 Mac boleh dibuat dengan mengisi borang di sini -.Smart Driver E-Application.

Kalaulah insuran dan roadtax korang lambat lagi nak renew, boleh buat pre-booking .  Pada borang tersebut ada bahagian Renew Option, pilih untuk pre-book. Boleh  gunakan code number yang diberikan  apabila memperbaharui cukai jalan nanti. Ini adalah tawaran hebat yang tidak boleh dilepas begitu sahaja. Salah satu cara untuk berjimat cermat dan menjadi pengguna yang bijak.

Syarat untuk mendapatkan tawaran tersebut.

  • Tahun pembuatan kereta mestilah tidak lebih daripada 13 tahun atau di antara 2001-2014.
  • Kempen ini hanya layak untuk insurans kereta dan cukai jalan yang tamat pada 2014.
  • Diskaun ini hanya boleh didapati dalam tempoh  1 Mac 2014 sehingga 31 Mac 2014.
  • Diskaun pra-tempahan hanya terpakai semasa tempoh kempen.
  • Minimum caj penghantaran  akan dikenakan .
  • Salinan geran kereta diperlukan  untuk memproses permohonan.
  • Proses akan dibuat apabila pelanggan telah membuat pembayaran.
  • Nota perlindungan insuran dan cukai akan dihantar dalam  masa 2-3 hari bekerja.

Pihak RichPlan4u melalui Salam Media menganjurkan peraduan “Pengalaman Aku Dan Kereta” dikalangan blogger. Penyertaan sangat mudah, hanya ceritakan apa saja pengalaman dengan kenderaan, kereta atau motor dan berpeluang menangi sebuah iPad Mini dan 5 power bank.

Salah satu kenangan yang paling sukar untuk dilupakan adalah bersama Nissan Serana pada tahun 2009.  Kejadian berlaku selepas 3 bulan suami  ke Algeria. Pertama kali saya akan memandu balik ke kampung sendirian bersama anak-anak menempuh jarak  hampir 400 KM .

Sebelum bertolak, saya service kereta  dan telah pun mengambil langkah-langkah yang wajar. Apapun takdir mengatasi segala.

Sewaktu  melepasi KM 230.5 arah utara sebelum Changkat Jering tiba-tiba air tersembur keluar menerjah cermin depan kereta.  Enjin kereta terus mati serentak.  Dengan momentum yang ada, saya bawakan kereta ke tepi lebuhraya.

keretak rosak di lebuhraya

Perkara pertama yang saya lakukan adalah bawa anak-anak jauh daripada lebuh raya sebagai langkah keselamatan.

Selepas menelefon Plus Ronda, kami menunggu di dalam longkang di tepi lebuh raya. Tiba-tiba sebuah trak penunda polis berhenti. Dua orang anggota polis berhenti bertanya masalah kami.

polis bantuan

Tidak lama kemudian, kakitangan Plus Ronda pun sampai. Water pump Cik Serena bermasalah, kereta kami perlu ditunda.

bantuan kereta rosak dilebuhraya

Anggota polis yang dalam perjalanan dari Ipoh ke Taiping sudi menunda kereta kami keluar dari lebuh raya di Changkat Jering.

Sebelum bergerak, sempat juga kakitangan PLus Ronda bertanya ” Puan ni siapa?”  ” Kenapa polis yang datang?”

Ha ha ha… saya cuma jawap kebetulan saja polis yang lalu dan ternampak kami.

trak tunda polis

Bersyukur kepada Allah kerana dengan sedikit ujian dan diberikan kami berganda-ganda pertolongan.  Semuanya selesai hanya dalam masa 20 minit.

Kami dihantar ke workshop yang paling hampir dengan plaza tol. Lebih satu jam barulah water pump dapat dibaiki dengan sedikit ubah suai kerana sukar mendapatkan alat ganti kereta Serena.

Kemudian kami masuk semula ke lebuh raya untuk teruskan perjalanan. Bergerak dalam 5-10 kilometer, terasa sesuatu yang tak kena. Saya terus memandu sehingga sampai ke stesen minyak di Bukit Merah. Sekali lagi saya hubungi PLus Ronda.

plus ronda highway

Bertungkus lumus kakitangan Plus Ronda cuba mencari punca masalahnya. Ada kebocoran pada paip water pump. Mereka cuba menutup buat sementara dan mengesahkan kami selamat untuk meneruskan perjalanan.

Memandangkan dah malam, saya bersama anak-anak membuat keputusan untuk keluar dari lebuh raya ke bandar Parit Buntar mencari hotel untuk bermalam. Kami tidak mahu mengambil risiko di tengah malam. Lebih baik teruskan perjalanan di waktu siang.

Alhamdulillah, esok paginya dapat teruskan perjalanan ke kampung dan dapat kembali semua tanpa masalah.

Dah selamat semua, barulah saya ceritakan kepada suami yang ketika itu di Algeria.  Tak dinafikan, terasa jugalah sedih bila dikenang terpaksa harungi sendirian tanpa suami, tetapi semua yang kita lalui adalah satu pengalaman yang sudah tentu menjadi begitu berharga untuk dikenang sekarang.

Sebenarnya ini bukan pengalaman terakhir saya bersama Serena dan Trak Tunda, sebelum  dijual, saya sekali lagi menaiki trak tunda di GCE bersama Serena!  Saya suka kereta ni, sedap bawa dan selesa ruang dalamannya tetapi apakan daya, hati suami yang jauh di luar negara lebih risaukan keselamatan anak isteri yang ditinggalkan.

Sebelum ini tiada masalah, mungkin bila dah umur meningkat, Serena pun mula sakit sendi, sakit lutut atau lemah jantung.

lampu depan saga fl

Akhirnya saya beli Proton Saga FairLady.   Kereta pertama atas nama sendiri walaupun sebenarnya suami yang bayar tiap bulan.

Pengalaman beli kereta baru sendiri juga ada banyak kenangan dan peristiwanya… hihi..kalau saya tulis nanti, habislah peluang orang lain nak menang hadiah utama, baik saya berhenti saja di sini.

Kalau ada peraduan lagi, bolehlah saya sambung cerita , maklumlah description blog  Kisah Hidup Yang Terlalu Indah Untuk Dibiar Tanpa Erti