Timun Aceh

image

Pokok timun aceh mak yang tumbuh tepi pintu dapur.

image

Buah timun aceh mak yang subur.  Masa ni ada lebih 20 biji dengan pelbagai saiz.

image

Timun aceh yang matang, warna hampir sama dengan tembikai susu.  Bentuknya bujur seperti timun

image

Kulitnya seperti tembikai susu tetapi lebih nipis.  Isi dalam timun aceh. Biji tu boleh semai semula.

image

Biji timun aceh yang boleh disemai…campak je tepi dapur :p

image

Timun aceh ni tak manis, kena potong dan tabur gula. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dimakan. Lebih sedap letakkan santan.

 

Mungkin tempat lain, timun aceh ni ada nama panggil lain, korang panggil apa?

Lokasi Kini – Empangan Puah Hulu Terengganu

Edit 02/01/2015 :  Minggu ni viral kat Whatsapp tentang punca banjir di Kelantan disebabkan projek Kenyir 2 ( Projek  Hidroelektrik Hulu Terengganu Tasik Puah ) – baca info lengkap di sini untuk menjawap tuduhan tersebut di sini – Kenali Empangan Kenyir 2 – Empangan Puah & Empangan Sungai Tembat

 

Kami sekarang berada di kawasan Tasik Kenyir atau secara tepatnya di Projek Hidroelektrik Empangan Puah, Hulu Terengganu. Tempat ni terletak lebih kurang 30 KM dari Jeti Pengkalan Gawi Tasik Kenyir atau 70KM dari simpang Ciku Jalan Gua Musang – Kuala Krai.

Dalam perjalanan, kami singgah di Cameron Highlands.  Berehat dan bawa Mummy Julie, Kakak Alice dan Encik Melati keluar sedut udara segar dan nyaman.

Waktu ni kami berhenti di masjid sebelum Lojing jam 5:30 petang dan bacaan suhu 18°c.  Suasana berkabus dan berangin.

 

 

1

 

 

2

Nasib baiklah sepanjang perjalanan anqk-anak bulu ni tak banyak ragam.

wpid-img_20141202_202700.jpg

 

Esoknya buat BBQ birthday Along. Dah 22 tahun dah.

wpid-img_20141203_143712.jpg

 

Macam engineer  melawat tapak projek! Kawasan ini adalah ‘Puah Intake’ yang akan mengalirkan air ke turbin janakuasa.

Ada.banyak gambar, balik.nanti saya upload. Sekarang update via mobile yg terhad.

Nota : HTP dah boleh guna internet mobile data, terima kasih Celcom walaupun nyawa nyawa ikan loadingnya.  Sekurang-kurangnya tidaklah terputus terus hubungan dengan orang di luar.

Pusat Jagaan Kucing Omiey Home Didenda

Seorang pemilik pusat perlindungan kucing dan pekerjanya telah didenda RM800 dan RM300 kerana menyebabkan kesakitan dan penderitaan kepada 17 kucing di bawah jagaan mereka secara melampaui batas.

Norhazlin Ibrahim ( dalam dunia online lebih dikenali dengan nama Melissa Ridz ) dan pembantunya telah dikenakan denda elepas mengaku bersalah terhadap kesalahan itu di Pusat Jagaan Kucing Omiey Home di Lot 6, Jalan 01/08, Kampung Melayu Kepong, Kepong di sini, kira-kira 11:30 pada 3 April.

Jabatan Veterinar pasukan Wilayah Persekutuan (JVWP) telah memeriksa Omiey Home dan menemui 17 kucing dikunci dalam keadaan kotor di dalam sangkar yang berbau bersama 183 kucing lain. Empat daripada 17 kucing ditemui mati.

Screenshot_4

Berita penuh : Cat shelter owner, worker fined for animal neglect

Apa sangkut pautnya Pusat Jagaan Kucing Omiey Home di Kepung tu dengan saya?

Memang ada sangkut pautnya…. sebab 2 kali saya ada menghantar anak kucing yang dijumpai ke Omiey Home. Kes pertama di sini – Ibu Tumpang Yīn & Yáng Berjaya Ditemui. Pada masa ini, setiap ekor  kucing dikenakan bayaran RM 30.

 

Pihak Omiey Home juga mengutip derma di laman Facebook

anak kucing yang pernah dihantar ke Omiey Home ( Yīn & Yáng  )
anak kucing yang pernah dihantar ke Omiey Home ( Yīn & Yáng )

untuk membiayai beberapa projek mereka yang didakwa untuk kebajikan kucing.  Bayaran dikenakan untuk kos penjagaan kucing sebelum diserahkan kepada keluarga yang akan membeli kucing² tersebut.

Saya faham dan boleh terima mengenai bayaran yang dikenakan kerana kos penjagaan kucing bukanlah murah.

Kes kedua bila saya hantar Natalia tetapi tak sampai hari, petangnya saya pergi semula ke Omiey Home dan ambil anak kucing tersebut. Kisah sedih mereka saya abadikan dalam entri – Julie, Camo dan Natalia Kembali Bersama

Waktu ini bayaran telah dinaikkan. Pusat Jagaan Kucing Omiey Home mengenakan  bayaran RM50 untuk setiap ekor kucing.

Saya hantar kucing yang dijumpai ke sini kerana feedback yang baik yang saya baca dalam Facebook dan tak sangka beberapa bulan sebelum ini ada beberapa laporan negatif yang diterima mengenai Omiey Home. Waktu itu saya masih berdiam , membaca tanpa membuat apa-apa pandangan.

Hari ini setelah perbicaraan selesai di mahkahmah dan keputusannya pemilik Omiey Home  mengaku bersalah dan didenda. Kalau nak tahu kes sebelum ini secara terperinci, bolehlah Google.

Semoga anak kucing yang pernah saya hantar ke Omiey Home tidak menerima nasib yang menyedihkan dan sekarang ini hidup dengan bahagia bersama keluarga baru.

 

Terbenam Di Hulu Bernam

innity_pcu = “%%CLICK_URL_UNESC%%”;
new innity_adZone(“7380ad8a673226ae47fce7bff88e9c33”, “9165”, {“origin”: “MY”, “channel”: “LIFESTYLE,MALAY,TRAVEL”, “width”: “468”, “height”: “60”});

Assalamualaikum… masih ada lagi ke pembaca blog ni? Lama sungguh tak update. Ada banyak hal hal keluarga yang lebih utama.

Entri ni kisah hari Rabu lepas. Suami saya balik, cuti bulanan 3 hari. Macam biasa kalau dia balik, kami mesti turun ke kebun. itu saja masa yang ada. Nak ke kebun pun bukan dekat, lebih kurang 60 KM.

Hari Rabu tu, ada urusan dengan MPoB untuk lawatan tapak nak tanam baru kelapa sawit.

mopb

Musim hujan sekarang dan jalan baru ditolak…tanah masih lembut.  Jalan masuk tu kawasan laluan air, jalan memang licin.

Nak tambah dramatik , kereta kami tersangkut. Puas juga mencuba dengan pelbagai cara dan skil, kereta tetap tak boleh dikeluarkan.

Bukan saja kereta, salah seorang pegawai MPoN pun tergelincir berselut juga.

Hampir 2 jam juga, kereta masih tak dapat dikeluarkan. Terbenam separuh badan.

kereta 4wd terbenam

Pegawai MpOB keluar mencari bantuan. Nasib baik ada yang sedang bekerja di kawasan tu.

3 jam juga duduk lepak kawasan ni.

Saya seorang saja perempuan, memang jadi pemerhati sajalah.   Sambil-sambil tungu berteduh tepi semak , sempat ambil beberapa gambar serangga yang cantik dan menarik seperti ini.  Semua gambar tidak diedit, cuma diresize sahaja.

lalat

Gambar guna telefon Galaxy S3 yang dah pecah skrin yang sekali sekala mabuk sebab dah jatuh dalam kolam.

serangga hutan

Kalau dapat Sony Xperia Z3 mesti lagi cantik kan.. kan … hiks! Xperia Z3 warna Copper!

HACKED BY SudoX — HACK A NICE DAY.