Bayar Pinjaman Perumahan dan Pelepasan Gadaian

Receipt & Reassignment

Ingat tak entri saya tahun 2013 mengenai pinjaman perumahan yang saya telah selesaikan lebih awal. Sepatutnya 2 bulan selepas itu, urusan telah selesai tetapi entah di mana saya terhilang surat peguam. Hari berganti hari, bulan berganti bulan sehinggalah awal tahun ini baru saya mencari file rumah untuk mendapatkan nombor telefon peguam tersebut.

Bukan senang juga nak berurusan tanpa nombor rujukan tetapi alhamdulillah, bila saya telefon , file saya dapat dijumpai dengan mudah. Awal bulan Februari saya pun ke pejabat peguam untuk membuat bayaran urusan discharge of charge atau melepaskan gadaian.

Proses ini adalah untuk mengeluarkan nama bank daripada tercatat di dalam geran milik kita.

Receipt & Reassignment

Peguamcara akan bawa Receipt & Reassignment dan Power of Attorney yang telah kita tandantangan dulu masa beli rumah  ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur ( kes saya di Kuala Lumpur ) untuk membatalkan Power of Attorney (PA ) tersebut di dalam dokumen Receipt & Reassignment (R&R).

Secara rasminya bank telah menyerahkan rumah tersebut kepada kita sebagai pemilik.

Baca entri lain sebagai rujukan:

surat perjanjian beli rumah

Selepas semuanya selesai, peguam akan serahkan semula semua dokumen asal – First Party Assignment, Facility Agreement, Power Of Attorney dan Sale & Purchase Agreement bersama Deep Of Receipt and Reassignment kepada pemilik rumah.  Simpan semua dokumen ini ditempat yang selamat.  Kalau hilang kena buat laporan polis dan perlukan masa untuk diselesaikan.

Jadi, inilah dokumen yang kita perolebih apabila selesai membuat pinjaman perumahan.

Walaupun isteri tidak bergaji tetapi dengan atas sifat keperihatinan seorang suami , saya mendapat kemudahan carumah kwsp sepanjang perkahwinan kami.  Tiap bulan suami saya bayar caruman kwsp dan dengan caruman tersebut saya boleh membeli dan mengeluarkan simpanan Akaun 2 KWSP bagi mengurang baki pinjaman perumahan.

Saya telah berjaya mempengaruhi adik lelaki saya untuk membuat caruman kwsp untuk isteri beliau ( adik ipar ).  Saya telah membuktikan apa yang saya buat 20 tahun dulu ada kebaikan sekarang dan saya juga mahu adik-adik saya mengikut langkah yang serupa.

Saya bukan nak menunjuk-nunjuk suami saya ye..cuma saya nak berkongsi dengan adik-adik yang baru memulakan alam perkahwinan – ambillah mana yang baik, yang busuk tentang kami, abaikan saja.  Kami pun manusia biasa ada sisi gelapnya.

Hati-hati Kalau Nak Buat Kejutan Untuk Isteri

gelang emas anak dara

Hari Sabtu masa bersiap siap nak ke majlis perkahwinan Eny & Zelo, saya ternpandanglah tangan Intan yang bergelang emas. Buka main kau… dah macam mak-mak. Saya yang mak-mak ni pula tak pakai apa gelang seurat pun.

Sebenarnya kisah gelang tangan emas seurat tu ada kisah romantik yang kelakar. Saya share untuk kita-kita ajelah, sebagai selingan hari Isnin.

Kisahnya berlaku akhir bulan lepas sewaktu kami sekeluarga bercuti ( baca : Sewa Apartment 2 Bilik Di Pork Dickson ).

Sewaktu makan malam sekeluarga kami 5 orang di tempat penginapan, kami adakan sesi luah perasaan. Ini perkara biasa kalau kami berkumpul sekeluarga. Masing-masing akan bercakap tentang diri dan apa saja yang nak diluahkan.

Sewaktu giliran suami, dia cakap ada kejutan.   Ada hadiah untuk saya. Terujalah kan, siapa tak suka kejutan sebab rasanya dalam suasana gembira macam ni tak mungkin ada kejutan yang sebaliknya, mestilah kejutan yang best.

Dia keluarkan rantai tangan ini dan minta dihulurkan tangan.  wah…. perempuan mana tak suka barang kemas, kan.  Menggebu-gebulah rasa cinta sambil hulurkan tangan.

sepasang burung

Macam babak romantik drama tiap petang tu kan…. tapi kali ini pasangan lewat usia di depan anak-anak dalam majlis keluarga.  Kali terakhir dia buat kejutan Habib Jewel masa kali pertama balik selepas bertugas di Algeria.  Penghargaan untuk seorang isteri yang sering ditinggalkan, katanya.

Sambil gelak ketawa anak beranak tu, sambil tangan dihulur dan sang suami sedang memakaikan isterinya rantai tangan emas tiba-tiba ….. jeng jeng jeng!

Tak celuih!

Rantai tangan tu tak muat untuk dikancingkan pun.  Macam kena prank! Lagi kuat kena gelakkan. Anti klimaks betul.  Patut ending romantik, sekali jadi lawak mega.

Cubalah korang bayangkan…. adengan romantik kat meja makan sepasang kekasih lewat usia cuba menyulan cinta menyemai kasih tetapi endingnya macam ni…..bayangkan orang lainlah

Nota :  Tak dapat pakai gelang emas tu tak sesedih bila sedar tangan memang gemok ~ ha ha ha

3 Waktu Larangan Keluar Masuk Ke Bilik Ibubapa

etika rumahtangga

Assalamualaikum dan Selamat Pagi di hari Jumaat , semoga hari ini menjadi hari yang lebih baik daripada hari-hari yang sebelumnya.

Allahumma ‘afini fi badani. Allaahuma ‘afini fi sam’i. Allahumma ‘afini fi bashari. Ya Allah sihatkanlah badanku, Ya Allah sihatkanlah pendengaranku, Ya Allah sihatkanlah penglihatanku ( salah satu ayat dalam Al-Ma’thurat )

Hari Rabu lepas, sewaktu rutin tadarus mingguan seperti biasa, kami sampai ke Surah An-Nur ayat 58. Ayat ini adalah menerangkan kisah adap dan etika di dalam rumah tangga yang membabitkan anak-anak dan ibubapa. Antara adab yang dijelaskan di dalam ayat tersebut ialah mengenai larangan 3 waktu ibubapa tidak diganggu dan adab meminta izin masuk ke bilik tidur ibubapa.

Begitu indah dan lengkapnya Islam yang memperinci hal kehidupan keluarga yang menjadi cara hidup. Anak-anak yang masih kecil atau yang telah dewasa harus dididik supaya menghormati tempat tidur ibubapa, terutama waktu-waktu ibubapa beristirehat. Mereka dikehendaki memberi salam dan meminta izin terlebih dahulu sebelum memasuki bilik ibubapa.

etika rumahtangga

Wahai orang-orang yang beriman! Hendaklah hamba sahaya (laki-laki dan perempuan) yang kamu miliki, dan orang-orang yang belum balig (dewasa) di antara kamu, meminta izin kepada kamu pada tiga kali (kesempatan), yaitu sebelum solat Subuh, ketika kamu menanggalkan pakaian (luar)mu di tengah hari, dan setelah solat Isya’. (Itulah) tiga aurat (waktu) bagi kamu. Tidak ada dosa bagimu dan tidak (pula) bagi mereka selain dari (tiga waktu) itu; mereka keluar masuk melayani kamu, sebahagian kamu atas sebahagian yang lain. Demikianlah Allah menjelaskan ayat-ayat itu kepadamu. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.

Surah An Nur ayat 58 ini juga telah menerangkan secara jelas waktu-waktu yang perlu dititikberatkan kerana waktu-waktu ini adalah waktu yang dilarang anak-anak keluar masuk ke dalam bilik ibubapa . Anak-anak harus diajar agar mengetuk pintu bilik ibubapa sebelum masuk.

  1. Sebelum solat Subuh. Waktu ketika ibubapa kemungkinan sedang tidur. Mungkin ketika itu aurat mereka terdedah sangat tinggi dan anak-anak dilarang mengganggu ibubapa.
  2. Sebelum waktu Zuhur. Waktu ‘Qailulah’ iaitu antara waktu yang disunatkan untuk tidur sebentar. Ketika ini kemungkinan ibu bapa sedang berehat atau sedang tidur
  3. Selepas Isyak. Waktu dimana biasanya ibu bapa sedang bersiap-siap untuk tidur.

Sebelum sebelum ini saya pun belum sampai kepada tahap memahami dan mengkaji terjehamah seperti ini.  Tahap pertama membaca Al-Quran biasanya membaca supaya cepat habis.  Sambil-sambil itu mula mendapat  kesedaran untuk mempelajari segala ilmu tajwidnya.

Sekarang ini sedikit demi sedikit saya membaca dan memahami dan cuba mengikuti apa yang terkandung didalamnya.  Moga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada kita bersama.

Wallahu a’lam bissawab