belangkas

Mengikut lapuran akhbar sebulan lalu, darah BELANGKAS amat bernilai daripada segi perubatan dan mencecah RM17,500 seliter (USD5,000). Jom kita ternak!! 

Tapikan, untuk mendapatkan seliter darah belangkas, kita perlukan 45-50 ekor belangkas dewasa.

Darah belangkas ini bukan berwarna merah seperti makluk belangkas ini tapi belangkas yang berharga USD5,000 ini berwarna biru muda kerana darah belangkas tidak mempunyai ferum dalam haemoglobin yang menghasilkan warna merah tetapi mempunyai compound haemocyanin. Haemocycanin mangandungi copper yang menjadikannya ber warna biru tetapi jika tiada oksigen, ianya tidak berwarna.

( fakta sains ini, korang nk percaya ke tidak…. ikut suka la..korang bkn nk ambek upsr pun)

Tapi ada juga 2-3 pertanyaan yang boleh kita fikirkan bersama. Darah itu najis bolehkah kita gunakan untuk tujuan perubatan atau kosmetik?

Ya juga, saya bukan arif dan saya rasa JAKIM boleh keluarkan fatwa atau pengesahan mengelakkan kekeliruan ini. Tapi pada pengetahuan sayalahkan ( yang ilmu setinggi buku lali = lali ertinya leka..so yg selalu terleka ini ) darah yang najis ialah darah masfuh (mengalir yang banyak dan deras), sedangkan darah belangkas ini sikit kerana dia adalah haiwan laut.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. umah di mana?sy mencari belangkas di melaka…kalau ada info org menjual belangkas hidup or belum masak,minta hubungi sy..nur_udin72@yahoo.co.uk..tq

    • Anonymous says:

      Saya tgl dimelaka area kuala sg baru skrg tgh supply belangkas awak nak ke hubungi sy 0166527421 hg boleh runding

  2. Noushy syah jom ternak , kaya cepat…cepat la leh kawen..:p

    khal makaihhh…mahainya hega nila dia…:p

  3. kat mana nak cari belangkas ni. nak ambek darah dia buat nila πŸ˜›

  4. Noushy Syah says:

    Ini belangkas rupanya…emmm

  5. hayat tie..apa kata awk buat satu…nnt blk leh bg survenier kat sy πŸ˜€

    lily ke awk tu yg jadi belangkas..berkepit tepi pantai tu..:p

    red mummy larat ke ko nk seligi belangkas tu…kulit dia keras ooo..:p

    truanta kakjie alhamdulillah…

    nk bela ke?
    bela anak dgn laki pun tak terlayan..

    hiks!

  6. errm..
    kak jie..salam…
    how are you?

    yaah betul la sal belangkas tuuh..
    memang darah dia biru…and yet very2 high value in market..

    btw..kak jie nak bele ker bende alah tuuh?
    hehehehe………..!!

  7. Red Mummy says:

    ly bukan smlm ko dengan belangkas kat putrajaya ke? berkepit jerrr…

    akak – belangkas kerana halal sedap maksudnya kak, tp ni kalo cuba nak ngamik hak orang…tak ke aku nak seligi je kan..

  8. Lily.Lulu. says:

    saya ada gambo dengan belangkas .. amik kat melaka masa dulu

    hehehe .. pegang tang ekoq dia je
    πŸ˜€

    nnt saa publish πŸ˜€

  9. Jie…belangkas ini cantik kalau letak dlm frame…buat hiasan…species yg unik…hehehe…

  10. mika & faisal

    mana nk cekau belangkas lagi skrg ni wooooo….belangkas tu mana ada isi acai…kulit je!

    Nak tgok belangkas bersidai tepiΒ² pantai tu ada byk la…:D

  11. mikaounik says:

    Dulu blakang umah saya laut..so rajin laa cari belangkas..
    Belangkas bakar..pergghh mmg sedap..tp skrang mana laa bleh jumpa belangkas lagi..
    Mama,
    Tlg bela belangkas bleh.=)

  12. huhu, kalau camni belh jadi jutawanla kak nelayan tu kan,hheee…sy penah byk kali dpt benda ni..tapi tak retila nak mkn,hihii

Trackbacks

  1. […] dan yang paling sesuai untuk iklim di Malaysia adalah dari jenis `Planifolia Andrews. Selain belangkas vanila juga mempunyai nilai pasaran yang tinggi kerana 97% vanila dunia adalah sintetik. Estrak […]