belangkas

Mengikut lapuran akhbar sebulan lalu, darah BELANGKAS amat bernilai daripada segi perubatan dan mencecah RM17,500 seliter (USD5,000). Jom kita ternak!! 

Tapikan, untuk mendapatkan seliter darah belangkas, kita perlukan 45-50 ekor belangkas dewasa.

Darah belangkas ini bukan berwarna merah seperti makluk belangkas ini tapi belangkas yang berharga USD5,000 ini berwarna biru muda kerana darah belangkas tidak mempunyai ferum dalam haemoglobin yang menghasilkan warna merah tetapi mempunyai compound haemocyanin. Haemocycanin mangandungi copper yang menjadikannya ber warna biru tetapi jika tiada oksigen, ianya tidak berwarna.

( fakta sains ini, korang nk percaya ke tidak…. ikut suka la..korang bkn nk ambek upsr pun)

Tapi ada juga 2-3 pertanyaan yang boleh kita fikirkan bersama. Darah itu najis bolehkah kita gunakan untuk tujuan perubatan atau kosmetik?

Ya juga, saya bukan arif dan saya rasa JAKIM boleh keluarkan fatwa atau pengesahan mengelakkan kekeliruan ini. Tapi pada pengetahuan sayalahkan ( yang ilmu setinggi buku lali = lali ertinya leka..so yg selalu terleka ini ) darah yang najis ialah darah masfuh (mengalir yang banyak dan deras), sedangkan darah belangkas ini sikit kerana dia adalah haiwan laut.

14 Replies to “belangkas”

    1. Saya tgl dimelaka area kuala sg baru skrg tgh supply belangkas awak nak ke hubungi sy 0166527421 hg boleh runding

  1. hayat tie..apa kata awk buat satu…nnt blk leh bg survenier kat sy πŸ˜€

    lily ke awk tu yg jadi belangkas..berkepit tepi pantai tu..:p

    red mummy larat ke ko nk seligi belangkas tu…kulit dia keras ooo..:p

    truanta kakjie alhamdulillah…

    nk bela ke?
    bela anak dgn laki pun tak terlayan..

    hiks!

  2. errm..
    kak jie..salam…
    how are you?

    yaah betul la sal belangkas tuuh..
    memang darah dia biru…and yet very2 high value in market..

    btw..kak jie nak bele ker bende alah tuuh?
    hehehehe………..!!

  3. ly bukan smlm ko dengan belangkas kat putrajaya ke? berkepit jerrr…

    akak – belangkas kerana halal sedap maksudnya kak, tp ni kalo cuba nak ngamik hak orang…tak ke aku nak seligi je kan..

  4. saya ada gambo dengan belangkas .. amik kat melaka masa dulu

    hehehe .. pegang tang ekoq dia je
    πŸ˜€

    nnt saa publish πŸ˜€

  5. mika & faisal

    mana nk cekau belangkas lagi skrg ni wooooo….belangkas tu mana ada isi acai…kulit je!

    Nak tgok belangkas bersidai tepiΒ² pantai tu ada byk la…:D

  6. Dulu blakang umah saya laut..so rajin laa cari belangkas..
    Belangkas bakar..pergghh mmg sedap..tp skrang mana laa bleh jumpa belangkas lagi..
    Mama,
    Tlg bela belangkas bleh.=)

  7. huhu, kalau camni belh jadi jutawanla kak nelayan tu kan,hheee…sy penah byk kali dpt benda ni..tapi tak retila nak mkn,hihii

Comments are closed.