Beras dan tahi hidung

Hari ini saya beli beras Jati Super Special RM 27.90 ( 10kg ). Adik saya bagitahu di Kapar harganya RM 30.00 ( 10kg ). A mother to 3 angels pun hari ini berasakยฒ ke Alamanda kerana beli beras.

Sana sini orang bercerita tentang biras beras. Petang tadi saya makan mee bandung kat gerai depan taman perumahan, saya tengok senarai harga makanan. Nasi putih dari RM 1 dah jadi RM 1.50.

Hari Selasa minggu lepas saya tengok kat pasar malam, char kuew teow dari RM 2.50 dah jadi RM 3.00. Itu belum ikan, ayam itik lembu kerbau. Belum susu, gula kopi atau minyak masak. Nak boikot…? Nak makan apa?

Mungkin cadangan doktor ini boleh kita pertimbangkan.. ha ha ha…kalau sangguplah. Dapat mengukuhkan sistem imunisasi tubuh katanya termasuk perut yang kosong juga !

haippppp…buat apa tu?…service lubang hidung ke?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. eddyra – nak dpt sekilo mau rompong lubang hidung dok gali…;p

    muin – kalo kakjie ckp korang tak caya..tapi kalo org asing wat research cepat je org terima, kan…

    percayalahhhhhhhh………….

  2. Betui ke k.jie…(sambil korek hidung..) erk..:p

  3. eddyra says:

    Ada sesiapa jual taik idung tak? Bak sekilo..

  4. cik mika – owhh…dia sihat sbb tahi hidung ye?

    hiks…siapalah dia , kan?

    cikgu panji – semua orang rasa peritnya..apalagi hidup di banda mcm KL

    is – iyelah… barang kat sabah mahal… hehehe…ala…badan sendiri…bukan hidung orang lain ๐Ÿ˜€

  5. ita – yup betul…

    ezza erisa – kakjie pun sama..rasanya semua org pun..hehehehe

  6. sekarang ni semua barang mahal, tambah2 duk kat sabah ni lagi la..

    ***eiii wat geli tekak je baca korek tahi idung yer tajuk tu…hahaha

  7. cikgu panji says:

    Semua barang mahal.Kesian orang bergaji kecik mcm c panji ni….

  8. mikaounik says:

    ermmm taik idung
    teringat ttg seseorang laaa…huuuuu
    patut laa dia sihat
    taik idung sendiri xper kan kalo kite makan..hahaha

  9. ezza erisa says:

    masa kecik-kecik dulu pernah la makan (pengakuan jujur)

    now teringatkan pun leh rasa geli tekak..hahahha

  10. ita.itu says:

    sume naik kan..tp naik2 pun bdn still naik gak..kah.kah.kah..

  11. mz – pakcik jgn darah yg naik ye…

    si punat – nk kumpul semangkuk tu bape lama ken melombong hidung erk?

    syarat nikah bukan “duit”

  12. mama ranggie – masa anak2 sy bayi, idung tersumbat kalo selesema , kan..suami sy sedut je hingus melalui idung derang….dia selamber je

    kasih seorg ayah..agaknya sbb tu semua anak2 sy rapat dgn abah dia org

    intan – ooo..dah ada stok utk 3-4 bulan tu

  13. sipunat says:

    Hehe..satu alternatif baru tu kepada yg nak mencuba sesuatu yg baru, goreng campur ngan kopok ker..hehe

    CamneLa nak kumpul duit nak kawin ni..sume dah naik, kompem duit hantaran pun naik pasni…bujang smpai tua la nampaknya

  14. tu la. sumer naik harga. ๐Ÿ˜ฎ

  15. Intan Rosnitta says:

    Haha K.Jie…agaknya doktor tu pernah buat eksperimen pada diri dia sendiri kot & eksperimen tu menjadi…kekekek ๐Ÿ˜€

    Last week, sepupu intan balik dr KB angkut 1 guni beras (yg kecik). Beras thai gitu ๐Ÿ˜›

  16. ~mama ranggie a.k.a eira~ says:

    eiii..geli lak aii!

    hehehe…sape yg sanggup tu??

  17. neomesuff – hiks…rompong la pula, kan..

    pB – jgn dok imagine..anak2 kita tu selamber je buat..hahaha…

    oppp..tauge pun kena beli kacang hijau…:p

  18. wawa – baik utk baby juga tu :p

    terok tul…sampai leh mimpi mcm tu…:p

    ien – bkn beras je yang oiii….semua jenis makanan dunia.

    erk… p pasar bawa rm 50 tu tak terasa dah tinggai 50 sen.

  19. syam – semua naik harga,bkn beras je..gandum segalanya..ingat nk tukar diet mkn pizza je ke..

    erk..mkn kopok je siang mlm..

    hahahaha…pastikan kuku tu pendek syam..

    combi – ha…semua naik…jgn darah pun naik…

  20. salam Jie

    memikir kan idea tu pun dah buat pB meremang bulu roma

    EEE YUUUUU ……..

    kita makan sayur tauge jer ler lepas nie …

  21. neomesuff says:

    kank dgn hidung hidung sekali termakan..ahaks

  22. adess laarrr.. xsanggup.. kalau dah mudarat nak wat canner… adeh.. kene makan style mat saleh jek arr lepas nih.. dah beras mahaai lak uwaaa!

  23. patuulah semalam mimpi korek hidung, rupanya makan tahi hidung sihat ya.

    ๐Ÿ™‚

  24. echah_syed says:

    kat sini blom kot..smlm aku singgah giant beras byk lagi bersusun mcm besa ..

    makanan sini hg pun tau mesti 5 hengget ke atas..ayoyo :p

    tp dari bln jan..wing (org sini panggey sayap) dah nek dari sehengget satu dah jd rm1.50

    dulu 2 kilo wing(sepaket)rm12 skrg dah jd rm19..

    naik mendadak..tp tu laa fav anak2 kita noo ๐Ÿ™‚

  25. dah lah syam ske makan nasi, pastu harga beras dah naik..xkan kena tukar menu makan taik hidung plk..huahh..huahh..huahh..mau sewel kepala otak ni..

  26. combi – isunya bukan mahal atau murah sebab ikut kemampuan memang KITA boleh mendapatkannya..tetapi isunya kenaikan harga yang melampau dlm masa 3minggu… harga untuk 5kg , dulu dlm rm 9-11 tapi skrg rm 16.00.

    Di Sabah , harga tak naik ke? Semalam aku p beli beras kat Pasar Borong Jaya, kat pekan Rawang tu..hanya ada beras jati………hang bayang…itu pasar borong… bukan Bintang Supermarket. Itu pun aku tengok ada satu pallet saja… dan satu jenis itu saja…dulu…berjenis2 jenama..sampai tak pasti nk beli yang mana..hehehehe

  27. echah_syed says:

    kami kat sabah dah besa brg2 mmg mahal so relax jer ๐Ÿ™‚

    kat sana dah kecoh pasal beras..kat sini aku tgk sume org cool jer..

    beras bersusun sama tinggi ngn syiling..takde problem pun..

    gimik business jer kot!

  28. kembanglah bontot, asik duduk kt kusi je..tak wat apeยฒ, kan…surf sana surf sini…kot2 terjumpa cara lebih praktikal menangani krisis makanan dunia ni…

    opp..yg jumpa cara2 buat bom!

  29. muadzlife says:

    dan juga service lubang hidung…harharharr

  30. muadzlife says:

    sumer da nek harga dah..har har har..
    mlm tadi cakoi 5 RM2..

    sekarang kene lar bawak bekal, start wat hidroponik (eh! padi leh ker..hiks) dan bykkan dok umah (yelah petrol mahal..public transport asik terjunam)…

    so byk ler masa berblogging..