Berita KB Mall di Twitter

bumbung kbmall runtuh
( baca dari bawah )

Ini adalah kesan reaksi awal yang diterima dari tragedi terjunan kereta di Pasaraya KB Mall . Waktu tersebut Bernama Online pun belum keluarkan berita. @anarmnetwork telah Retweet dari @kacang yang telah  mengepos gambar ketibaan ambulan.. Waktu itu pengunjung masih belum mengetahui keadaan sebenar kerana apa yang diketahui ada runtuhan dari arah bumbung. Maka percayalah kami bumbung KBMall yang runtuh.

Akhirnya pada jam 7 malam, gambar dan berita sebenar mengenai kejadian tersebut telah diketahui dari @azahamin

kbmall2

kbmall

Saya sms seorang kenalan , dia pun belum tahu. Saya diam selepas menerima sms ” twitter tu apa?”.

Agak-agaknya hari ini dia search keyword ‘kbmall runtuh’ atau ‘twitter’?

Kejadian dikatakan berlaku apabila pemandu kereta jenis Ford Laser TX3, Nor Ain Said, 19 bersama adiknya, Nor Atikah, 17, hilang kawalan ketika ditolak seorang lelaki dikenali sebagai Sabri, 27, bagi menghidupkannya enjin di tingkat 3 .

Dua pelajar perempuan Kolej Kejururawatan Masterskill cawangan Kota Bharu, Siti Nor Amira Samsuddin, 19, dan Siti Nor Diana Azman, 18, terbunuh dihempap kereta terbabit ketika berada di atas tangga bergerak pasar raya itu dan dua lagi yang parah iaitu rakan mereka Rashidah Ahmad Lutfi, 24, dan pemandu kereta Nor Ain Said.

@kujie – Al-Fatihah untuk kedua mangsa dan semoga keluarga mereka lebih tabah menghadapinya.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Al-fatihah buat yang terkorban. Semoga yang terjadi membawa hikmah pada yang masih hidup.
    .-= samdaddycool´s last blog ..Koleksi terkini Baju blaus moden gaya kontemporari bermanik =-.

  2. bertambah peninglah kepala para pemimpin semua.. huhuhu
    .-= maza´s last blog ..Biarku Sendirian.. =-.

  3. Tapi, sesiapa yang pernah berkunjung ke KB Mall….parkir atas bumbung KB Mall mmg cukup tidak sempurna….macam parkir yang separuh siap….

    Ira setuju kalau dlm berita bgitau struktur bangunan tak kukuh…Mungkin Allah nak tunjuk. Tambah shopping complex nie tmpt bersarang segala iblis syaitan…. 👿 😈

    Tambah pula tmpt solatnya agak tersorok… 😕
    .-= Ira´s last blog ..Syukur Alhamdulillah… =-.

  4. Al-fatihah.. kalau dah sampai masa.. benda-benda tak sangka pun boleh jadi..
    .-= nuaeman´s last blog ..Saya kini ‘expert author’ di Ezinearticles.com =-.

  5. cik zatil says:

    al-fatihah untuk mangsa..
    nyawa ni pinjaman tuhan kan kak jie..
    bile-bile je tuhan nak ambik dan tak tahu macamane..

  6. mmg kesian kak..cuz baca paper smlm pun terkejut dengan berita ni..mcm mne la boleh runtuh..diorg buat pakai apa bumbung tu??adoi..salah jurutera lg ke??ermm..
    .-= Mr. Cuz´s last blog ..11 Perkara Perempuan Perlu Tahu =-.

  7. Fahmishah says:

    Takziah kepada keluarga mangsa.
    Nak salahkan siapa pun tak tahu.

  8. macam2 hal sekarang ni… :roll:
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..2:02am :: tak reti2 nak tido =-.

  9. kesian budak yg dihempap tu,
    entah nya ari ni ada rancangan nak kuar ngan BF ker,
    nak antar assignment ker,
    nak sambut bday someone ker,

    tp tak buleh daaaahhhh,
    nak salahkan kecuaian yg drive n langgar tu tak buleh gak…
    katanya dia memang ada lesen, cuma ‘P’ lg…..

    kesilapan construction?
    .-= Pocket´s last blog ..237. Talking To The Green Friend =-.

  10. Hrm.. sedih gak bila dapat gambar2 dari emel.. tak sampai hati nak tengok gambar mangsa.. tengok gambar kete jer
    .-= zuls´s last blog ..Kemalangan di KB Mall | Aku mengeluh kaki ku sakit =-.

  11. Di twitter feed to boleh terselit link to “Jangan pertikaikan saiz payu dara…” 🙂
    .-= kruel74´s last blog ..Bremont : From pilots to watchmakers =-.

  12. teringat bacaan dato’ abu hassan din al-hafiz smlm dari surah al-munafiqun dlm kupasan tajuk ”kain tak berjahit’..

    “Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu yang bernyawa) apabila sampai ajalnya; dan Allah Amat Mendalam PengetahuanNya mengenai segala yang kamu kerjakan”

    moge keluarge mereka dlm sabar n arwah dicucuri rahmat Allah jua..ameen
    .-= hafizmd´s last blog ..Aku Cukup Pelik! =-.

  13. al-Fatihah …

    Tak sangka sekelip mata kejadian ni boleh jadi kat kbmall. mula-mula jadi, mcm2 spekulasi ada.. ada ckp kbmall runtuh lah… lantai kbmall jatuh lah.. macam-macam.. bila bukak berita baru tahu kisah sebenar

  14. Benda dah nak jadi.nak buat macam mana.tempat letak
    atas pun berbahaya.konon nak ruang letak kereta besar.tapi
    tengok apa yang jadi.

    Takziah buat keluarga si mati……..Al-Fatihah
    .-= mesticun´s last blog ..Disini disana suami isteri tanggungjawab =-.

  15. Amat simpati kepada mangsa dan keluarga mereka.

    Dan simpati juga kepada pemandu dan mereka yang terlibat. Tentu sekali rasa kesal tak terhingga selepas menyedari ada nyawa terkorban akibat kecuaian itu…
    .-= Tie´s last blog ..Pemenangnya ialah…….. =-.

  16. horror gak dgr berita nh pagi td kt news..al fatihah buat si mati~
    .-= Hafizd´s last blog ..Wittt…witt.. =-.

  17. btul tu, dapat tahu berita ni pun dari twitter gak…
    .-= beliamuda´s last blog ..Siaran RTM Semasa Cuti Persekolahan =-.

  18. Salam kak jie…sedih pula tgk apa yang berlaku di KB Mall. Terkejut usah cakaplah. Coz KB Mall tu tempat favourite Ira kalau balik KB. Boleh katakan masa balik dok KB…tiap2 hujung minggu kami berjalan2 di KB Mall….

    Semuanya dah tersurat…moga roh mereka tenang di sana.

    Itulah, ajal maut nie tak kira tempat. Dok dalam bangunan sebesar mana pun…kalau dah sampai masa kita pergi…kita tak boleh memilih. Moga peristiwa ini menjadi ikhtibar buat kita semua… 🙁
    .-= Ira´s last blog ..Syukur Alhamdulillah… =-.

  19. kesian sangat dengan mereka yang meninggal dunia tak pasal-pasal diatas kejadian ini~ Takziah buat keluarga si mati~
    Al-Fatihah~
    .-= Akuro San´s last blog ..Kegagalan Kunci Kejayaan =-.

  20. saya pun terkejut jugak dpt brita ni awal2 tu..
    tp korek punya korek, dalam pukul 6 dpt tau yg runtuh tu maksud nye lain..
    pastu tergerak hati nk buat entri pasal tragedi ni utk elakkan salah faham org lain..
    Al-Fatihah buat mangsa.

    • @Azah, aku lah mangsa pertame ko beb!!!! muahahaha.

      neway, cerita ni kalau difikirkan logik akal…lagi2 pula kita orang Islam, ini namanya takdir. so, even rasa macam ntah apa2 aje…kena percaya. *still dreaming
      .-= Lizz´s last blog ..Drama Nenek Kebaya Lagenda Melayu =-.

  21. i pon blur tau dr twitter smlm.. then dah mlm sket br tau cte sebenar 😛

  22. macam2 cara nak pergi nieh kan kak jie….
    Al-Fatihah.
    .-= cheryna´s last blog ..sha: oranges and…a boyfriend =-.

  23. Al-Fatihah semua sudah tertulis di LUL MAHFUZ untuk ikthibar kepada semua. Saya dapat entri kak jie ni pun dari twitter.
    .-= denaihati´s last blog ..HIDUP BERANI UNTUK GAGAL update cerita menarik =-.

    • @denaihati, twitterfeed tu 😉

      kalau ada org tanya twitter tu apa – tak pasti nak jelaskan mcm mana
      kita dan dunia kita yang faham 😆

Trackbacks

  1. Kisah KB Mall Runtuh, Trajedi Yang Boleh Dielak! | SEHATI, SEJIWA TAPI TIDAK BERDANSA says:

    […] yang pada mulanya menjadi kekeliruaan di kalangan rakan-rakan yang pada ketika itu topik panasnya ialah KB Mall runtuh! Tetapi secara beransur-ansur berita tersebut diketahui kebenarannya apabila terbit media […]