D-Day Permatang Pauh

Apa dia D-Day yang selalu didengar-dengar dalam istilah politik?

D-Day ialah Dunkirk Day. Dunkirk ialah kota pantai di utara Peranchis yang berhampiran dengan negara Belgium.

Istilah ini timbul dalam Perang Dunia Kedua.

D-Day ialah nama ‘kod rahsia’ di mana tentera Amerika dan British akan menyerang tanah besar Eropah pada hari ‘rahsia’ yang ditetapkan

D-Day ialah satu strategi tentera untuk mendaratkan tentera darat ke pesisiran pantai Dunkirk. Pendaratan ini akan dibantu oleh tentera udara.

Hari D-Day ini terus diingati oleh orang Peranchis dan Eropah sebagai satu hari yang bersejarah.

D-Day ini telah di gambarkan dalam filem Peranchis yang bertajuk Dunkirk di mana Jean Paul Belmondo menjadi protagonist. Hollywood juga membuat filem The Longest Day dengan tema yang sama. The Longest Day menampilkan hampir seluruh pelakon jantan Amerika dan British.

Sumber : tukartiub.blogspot.com

* Entri ini adalah scheduled post, saya melawat kawasan hari ini :lol:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. uiks… ini cam entry kedua saya jumpa cerita pasal ni… hehehe

    >>> tu kan ade link sumbernya..mgkn baca kt situ la kot

  2. mati2 neeza ingat The Day.. hahaha!! tenkiu kak Jie.. baguslah kak Jie.. selalu jadi encyclopedia neeza 😆

    >>> sharing is caring..udah suka merayau membaca sana sini, kadang2 terjumpa artikel yg menarik, post kt blog utk diri sendiri dan mungkin berguna gak utk org len 😆

  3. DATE-DAY aku ngn abe arini nak gi shopin barang2 dapur.dah nak posa ni kena la beli ape yg patut jom..! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    >>> Orang gomen dapat gaji ye.. 😆

  4. Dodol Day x lama lagi…mesti ramai orang buat nak sambut raya..:)

    >>> Dodol mak mertua Kak Jie buat sedap tau… 😆

  5. YB dok lawat kawasan ka… part mana tue… matang pawh ka..

    >>> hehehe…. PRU12 saja Kak Jie jadi PACA , Baca kt SINI

  6. hoho satu lagi entri tentang d-day!

    apa pun kita mengharapkan suasana yang penuh harmoni ketika adanya hari d-day seperti hari ini di permatang pauh.

    jangan terlalu taksub sehingga melibatkan orang yang bersalah teraniaya.

    >>> memang harinya… semua orang akan mengingati hari ini…
    Bukan kita yang tak sabar menanti, petugas² parti lagi lahhhhh…… berdebar 😆
    Kalau udah berusaha dan berdoa….tawakal saja

Trackbacks