Jangan Percaya Penapis Air

Persatuan Pengguna-Pengguna Air dan Tenaga Malaysia (WECAM) mengingatkan orang ramai agar tidak terperdaya dengan syarikat-syarikat yang menjual alat penapis air dengan dakwaan yang meragukan.

Setiausaha Agung WECAM berkata antara dakwaan itu ialah sistem imun badan dapat dipertingkatkan, mengurangkan alahan dan menyingkirkan bahan-bahan toksik daripada air itu.

Dalam satu tinjauan, WECAM juga mendapati sebuah syarikat mendakwa bahawa alat tapisannya boleh “memecahkan molekul-molekul air menjadi partikel-partikel kecil agar ia mudah diserap oleh tubuh”.

Ini adalah dakwaan palsu kerana molekul air yang dipegang oleh pengikat hidrogen tidak boleh dirungkai oleh mana-mana proses penapisan.

Sumber : Bernama

p/s – tiba-tiba teringat kawan-kawan yang mungkin dah menjadi jutawan penapis air

Angah kata, kalau molekul tu dipecah, dia dah jadi hidgoren dan  atom oksigen sebab satu molekul oksigen memerlukan 2 atom oksigen .  Hidrogen pula dalam bentuk gas.

Badan kita perlukan air, bukan atom oksigen , bukan hidrogen.

©Kujie – sebab itulah saya sering merujuk dengan Angah, dia sentiasa ada bahan untuk bercerita.   Dia boleh reply sms Yonna ( merujuk komen Yonna di entri bawah ni  [link] ) ” terima kasih sbb berleter macam mama .. hi3″

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. As salam.. saya pengguna coway dan juga health planner coway yang sah. Sebelum ni pernah guna 2 jenis produk penapis air yang lain. Bagi saya,..semua produk ada bagusnya tetapi kena amik kira 2 benda penting iaitu:
    1. Apa yang boleh ditapis
    2. Macam mana servis dan penyelenggaran selepas jualan.

    Coway memiliki kedua-duanya…tersangatlah mudah bila kita hanya pakai jer.. yang lain2 cody/ST yang tolong buatkan. Nikmatnya rasa ..sbb masa yang kita spend itu buat benda2 servis filter tu boleh diganti dengan kerja2 lain yang sentiasa ada jer kat rumah.

    Kalau nak tahu detail psl coway… lawat blog saya yer..tq

  2. We’ve been a gaggle connected with volunteers in addition to commencing the latest structure in this neighborhood. Your internet site presented us using valuable information and facts to works of art about. You must have done an amazing task as well as your complete location could be pleased for you.

  3. Fuhh.. baru dapat panggilan daripada egen coway.

    macam2 cara dorang berlakon nak dapatkan duit. Konsep menyewa tu memang bagus dan tidak dinafikan produknya tak lah teruk. Tp x perlulah tuntut macam2 mengalahkan bank. Memang diakui disaat kejatuhan, x dapat nak penuhi keselesaaan. Terpaksa return balik. Tp macam dah terkena. Penalti tinggi,. bila minta bayaran macam along. ugut macam2 sampai nak bawa ke mahkamah. Yan berlakon jadi lawyer pun ada.

    Sempit2 kita bayarlah juga. nak jadi cita adalah skit2 baki yang tertinggal.

    ni baru dapat call daripada lawyer tiba2 kena bayar lebih daripada baki tu. Fuhh.. sapa2 boleh bantu apa citanya syarikat ni nak kenakan penalti, kena faedah, dan sebagainya..

  4. Salam. Maaf saya baru terbaca artikel kujie2 berkaitan penapis air. Pendapat saya yang paling penting adalah servis tukar filter dari pihak syarikat pembekal. Ada syarikat yang hanya jual dan pelanggan perlu tahu sendiri bila masa nak tukar filter. Saya pernah terbaca komen pelanggan yang tanya syarikat di fanpage mereka bahawa dia sudah 5 tahun tak tukar filter dan tanya syarikat tersebut dekat mana nak dapatkan filter.
    Dan faktor yang penting juga adalah status halal penapis atau filter. Hati-hati dengan penapis yg berasal dari luar negara kerana ada yang menggunakan serbuk tulang khinzir untuk menyedapkan rasa air. Waalahualllam.
    Jom terjah post menarik dari Akmal Aizat ..Hampir Setiap Malam Tadah AirMy Profile

  5. mai tengok video tentang air di sini
    Jom terjah post menarik dari Akmal Coway ..Penerangan Interaktif VideoMy Profile

  6. Memang bagus produk dari coway ni..skang ramai orang guna..kebanyakan customer yang amik dari saya berpuas hati dengan servis company coway…saya nak berkongsi kebaikan ini dengan suma orang..datang la jumpa saya untuk berkongsi ilmu dan pengetahuan…http://ilikecoway.blogspot.com/
    Jom terjah post menarik dari Akmal Coway ..CODY AND STMy Profile

  7. Ape citer midea..ms datang umah aku ckp gebang nk mampus. Dijanji setia 3 bulan dtg service.skang dh hmpir setahun x nmpk btg hidung.bl mintak dtg servis tukar cakap lak.6 bln sekali pulak..bila kol hq ckp jnji nk dtg.smpai skang dkt 3 bulan jnji tggl jnji..bl nk wat colection,laju je dtg smpaikn blum cukup bln dh tercegat dpn pintu.x malu k3 berjnji kosong mcm tu..jgn percaya media.diorg utamakan keuntungan dr beri perkhidmatan terbaik..jnji tggl jnji.menyesal aku.pilihlah syarikat lain.dl ckp syarikat ######.kukuh..mahal pn aku beli gak..kte tlg majukan,mcm ni la keadaannya..bad service

  8. So kesimpulannya brand aper yg bagus?.

  9. aduh susah betul nk cari produk halal, harga berbaloi dan servis bagus

  10. aduh walu dah bc sumer komen still lagi konpius nak beli yg mana?

  11. coway jugalah yang terbaikkkk,
    ada servis, ada penukaran penapis,
    ada alat ganti…
    coway the best,
    saya adalah pengguna…
    camner nak jadi pembekal yerkk,
    rasanyer besar pahala klu jual coway pada prang islam,
    pasal coway mmg terbaeekkk

  12. memahami penapis air memang susah..saya ada cerita serba sedikit tentang kenapa kita kena ada penapis air dan tips memilih penapis air yang ideal utk kita..

    saya pun ada menjual penapis air..penapis air tu di iktiraf oleh NSF dan mampu menapis logam berat dan juga ada sistem utk bunuh kuman dan bakteria..kalau berminat nak tau lebih lanjut boleh buat temujanji..syarikat saya terletak di PJ.
    Jom terjah post menarik dari Rai ..What Do People Live ForMy Profile

  13. aku budak penapis air midea….
    ad pape nk coment

  14. tunggu je org smpai umah…bgi alamat skali

  15. tu kawe setuju…

Speak Your Mind

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam