Jaya Supermarket Seksyen 14 SS14, Petaling Jaya runtuh

Saya baru dapat panggilan dari adik . Pasaraya Jaya di Seksyen 14 ( kami panggil Cold Storage ) yang berdekatan rumahnya runtuh petang tadi.

Jaya Supermarket tu dekat Digital Mall .

Seorang terbunuh dan 6 lagi masih terperangkap ( setakat entri ini di tulis jam 7.00 malam 28/05/09) . Bangunana ni memang dalam perancangan untuk dirobohkan.

Memang dekat dengan rumah dia. Harap-harap tiadalah runtuhan hingga ke kawasan perumahan.

©Kujie – kejap lagi update gambar (Terimakasih Azni kerana emailkan gambar) ….tgh sibuk taip minit mesyuarat

Antara gambar-gambar Jaya Supermarket ss14 yang runtuh.

gambar-jaya-supermarket-runtuh

gambar-jaya-supermarket-runtuh3

gambar-jaya-supermarket-runtuh2

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. Assalam’ualaikum w.b.t
    bole x explen kt sy ap faktor2 kegagalan perobohan psrya jaya nh??

  2. Anonymous says:

    Assalam’ualaikum…
    ad ape2 x bole tlg explen ap yg mnyebabkan bgunn nh runtuh???

  3. Innalillahi wa inna ilaihi rajiun. Sedih bila kenangkan mereka ini maut semasa mencari rezeki yang halal. Moga ALLAH mencucuri rahmat-NYA ke atas roh mereka. Amin.

    ODs last blog post..H1N1 Betul!!!

  4. baru tahu cerita ni.. g00gle, sekali blog kak Jie first sekali kat list :grin:
    napelah kan.. diorang ni tak sedar-sedar lagi..

    Neezas last blog post..28 May 09 trip

    • @Neeza, lor neeza….. dr saudi tu dtg blog kak jie ikut jalan jauh… :lol:

      baru tau….. berita terbaru, ada penduduk yg berdekatan kena pindah sebab bangunan tu tidak selamat…masih tak stabil la tu…

  5. mak aii. runtuh sudah..

    eyemans last blog post..What you should know about Low Vision?

  6. T_T
    kat korea pun pernah jadik..
    huk huk.

  7. Pernah buat servis di bangunan tersebut pada tahun 2000,hanya servis untuk kipas yang menolak angin masakan di tingkat paling atas.

    Masa itu pun bangunan itu sudah kurang pengunjung dan jelas sudah tua.

    Lihat link diblog saya untuk tengok siapa kontraktor yang bertanggungjawap

    hehehehe promosi ni …

    BAGAKs last blog post..Bangunan Runtuh – Jaya Supermarket

  8. Ler…patut la masa lalu situ pagi tadi sesak manjang…
    Laluan tu mmg sesak, tambah lak dgn kejadian sebegini mmg la menyesakkan.
    Ingatkan kenapa tadi, bomba pun ade. Org ramai tak dibenarkan melalui jalan belakang menghala kwsn perumahan…uhh… :neutral:

    kakerus last blog post..Kenapa Anda Perlu Baca Majalah IM Edisi 13? Sebab…

    • @kakeru, erk..berita utama tak tau ke…. kak jie pun tau awal2 sbb adik ipar yang telefon bgtau…
      cepat2 buka tenet cari info..tak de lagi

      ni kira berita terawal la..heheh…terimakasih sbb dia emailkan gambar

  9. kat uia dulu slalu gak ke situ….

    Lees last blog post..Perasaan Sekarang

  10. @Small Engineer: Thanks for your information.
    i passed there yesterday after the building was collapsed few minutes. At that time, the air near Jaya Market was covered by white color. I saw some workers, they were so frightened.
    In my opinion, i think the collapsing originated from concrete. 30years ago, maybe some concrete’s structure was destroyed and the Project Manager didnt do the survey carefully before deconstructing.

  11. salam kak,

    kenangan lam dgn Jaya supermarket ni. tpt dating, beli pc games, tpt ronda2, dan yg sewaktu dgnnya, lewat 80an dulu-dulu.

    dulu kekadang ada gak p makan laksam dkt kalsa shack! grd flr tu.

    memang dah dalam proses diruntuhkan, cuma tercepat runtuh je.

    AyKays last blog post..Meninggal Dunia ke Pulang Ke Alam Barzakh?

  12. salam pagi jumaat kak jie..pjan agak terkejut gak b ila dgr berita semalam..tak sangka pulak boleh jadi macam tuh..apapun semoga semuanya selamat dan buat mereka yang meninggal takziah diucapkan kepada keluarga mereka..

    rasanya bangunan tuh runtuh disebabkan struktur yang dah overload n tanah yang mendapat macam yang dah banyak berlaku skrg ni..cth terbaik bukit antarabangsa.

    kak jie ada sikit pembetulan
    Seorang terbunuh dan 6 lagi masih terperangkap. Bangunana ni memang dalam perancangan untuk dirobohkan.<—-bangunan kak jie terlebih A..:P

    pjans last blog post..(KHAS) Laungan MERDEKA di TWITTER

  13. woodstacker says:

    oh, jaya adalah pusat membeli alat2 tulisan sewaktu d pj dulu. rasanya dulu cm nak wat renovation. runtuh la pulak.

    tp xpe. it should runtuh coz dah tua sgt3…….

    woodstackers last blog post..fmb3- my precious treasure

  14. salam…

    to kak jie, thanks for sharing this…

    based on kak jie’s reply to samanosuke_04, i understand that this building is planned to be demolished, yet ‘ter’runtuh tidak mengikut perancang…
    for me, benda ni mmg x mustahil berlaku…. i don’t know the technical details about this yet…so i cannot comments further….mula2 musykil gak kenapa boleh ada org terperangkap…cem ni rupanya

    my respon to small_engineer:
    agree with you as this is not anyone faults….not even the contractor faults…& agree that we should not raise any speculation before detail investigation are carried out
    for the structural points of view, for me…this is not falls under structural collapse. As you said, the building had serve for about 30 years without any major structural problem, so the design & construction stage of the building do not have anything to do with the collapse (maybe have small contribution to the collapse, but not in a direct way).
    We need to understand that when a structure is going to be demolished, somehow the process or preparation for the demolition process will make the building UNSTABLE. so, any catastrophe should be predicted.
    As a conclusion, a detail structural investigation need to be carried out & the people involve should also investigate the cause (quality control, safety measurement, etc) that lead to the collapse not in the way they planned.
    p/s: this is only my opinion based on the scenario…may be right may be wrong since all engineering catastrophe are different from one to another, only detail investigation can explain accurately

    • @HuRuL_AiNi,
      hehehe tu dia ulasan panjang lebar dari hurul_aini..yup i agreed with your statement. Anything should be do it in a proper way and legal

      pjans last blog post..Buat yang mencari hosting

  15. oo.bangunan ini yg runtuh…
    sebaik selalu selak blog nie…
    x derla ketinggalan berita sensani ni…
    huhuu………. :smile:

  16. small engineer ke big engineer ke..yg penting KERJASAMA.. :mrgreen:

    Kalo bangunan lama runtuh takde la pelik sgt tapi kesian kt mangsa yg kena..Kalo bangunan baru runtuh itu sendri mau ingat laa… :wink:

    sallys last blog post..Dah bersawang daaa..

  17. ngeee small engineer dah bersuara, big engineer mane eh? :mrgreen: hehee

    lagipun kan ma,bangunan lama kan? nasib baik lah pasaraya tu dah tutup.
    mau kalau tgh bukak, sah2 ramai org tertimbus T___T

    yonnas last blog post..kenapa suka buat peace???

    • @yonna, gambar kt blog ni…terawal ade di internet tau..hahahaa

      masa publish ni..kat mstar dgn berita online ade news 2 perenggan je..belum ade gambar.

      bile adik email, terus publish :mrgreen:

      dia bercakap sebagai kapasiti dia ….big engineer tak baca blog bahasa melayu ….baca news dlm BI

  18. small engineer says:

    i had gone through most of the news/articles/etc
    and i even went to that area for a look on what happen since got a friend stay @ menara bakti
    i did feel that some of the things written/concern by local council, the people standing there or mayb some other unknown parties are not so accurate

    1. News concern that the collapse might due to overloading by the excavator.
    - actually this is very unfair to the contractor as this is an accident, no one will want it happen. Some more the collapse just happen few hours ago. No investigation on the structure being carried out yet, so it is not so good to give some comment like this at the earlier stage or before the investigation. Wonder why they will not think about it might due to fault design by the earlier consultant, or might due to workmanship problem by the earlier contractor????????????i doubt this!!!!!!!!!!!

    Lets look into it in Engineering way.
    A Retail / shopping complex’s slab is design to cater for a very high loading (life load/dead load)*.
    it might be 10 tonne for a slab. Mayb some real engineer can clarify this.
    so an excavator being put there is EX60 (which is about 6.5 tonne only), sure the slab can take the load. Note: the excavator model is what i get from the menara bakti using my friend’s binocular.
    what i saw there even the slab also being prop up using the scaffolding (where each scaffolding can take about 2 tonne), so why the slab cant take the load?????
    slab load permissible = 10 tonne
    Scaffold load permissible = (2.5t x 4 nos)=10 tonne (what i observe there is the slab is being prop up with more than 4 scaffold, i think there were thousand of scaffold propping
    see the calculation above i hope u guys can understand

    * dead load = partition/goods/etc (this is a shopping complex, i think the thing sure a lot like hell)
    * live load = people/or something is moving (1 ppl say 60kg, 30 ppl already 1.8tonne. dont tell me only 3 ppl in the shopping!!!)
    * roof top is a car park. a car about 1 tonne, for a area like 9m x 9m can cater for 6 cars. so about 6 tonne/81m2, sure the slab will design for higher loading, so a excavator is just 6.2 tonne, only 200kg heavier

    2. Professional engineer
    i think most of the project will required a PE for the work. sure the PE will need to ensure everything is OK then only allow the contractor to do the work. otherwise sure the PE will never allow contractor to do the work. Please think about how big is the responsibility of a PE. a signature on a paper then he/she will need to bear the LIFETIME RESPONSIBILITY.

    3. 30 years old building
    guys, this is a 30 years old building. it even elder than me. no1 can sure what happen or what can happen to this building within this 30 years. so what can we call it????
    the current contractor sure always be the 1st one being blamed, why? they just do their job only for something which is really old.

    frankly speaking. i heard a lot of people talking about like: how the structure collapse, what, etc
    for me, all these people are like a ENGINEER WANNABE….
    i would say let the professional do their job and pray for the peoples trap inside
    i hope they are safe

  19. zelo55 says:

    dulu sempat masuk dlm tu…
    teman member2 pegi men snuker…
    skrg da runtuh…

    mlepak kt mcD aje la budak2 UIA lps ni…

    wakakaka…

    zelo55s last blog post..Ceritera Bergambar Kemenangan Barcelona. (Tafsiran Aku)

  20. samanosuke_04 says:

    erk… konfius.. bangunan nie runtuh ker diruntuhkan?

    p/s : aku memang suka crita2 panas kat malaysia nie.. huhu, sebab nak keep updated pasal tanah air.. post byk2 yer..

    samanosuke_04s last blog post..Nudging Nizhny : Memory (part finale)

    • @samanosuke_04, dlm proses utk diruntuhkan..ttp dia runtuh tidak mengikut rancangan dan mengakibatkan kemalangan jiwa.

      erk..mlm 2 minggu lepas kot, berita kat China..jambatan yg nak diruntuhkan ttp dia runtuh sendiri lebih awal…6 org kot terkorban.

  21. bahaya tu.. kalau terjadi kat kawasan perumahan mesti kecoh jadinya

    zools last blog post..Penjara Ah long

  22. walaupun dolu2 selalu gak gi Seksyen14 jaya ini. tapi tak der lah selalu sangat..

    atau banyak sangat kenangan di sana…

    huhhu

    apa2 hal pun, takziah kepada keluarga yg ditimpa malang itu…

    belum sempat di TNT, dia dah runtuh sendiri.. huhuhuhu…..

  23. Tadi dgr gak. Patutnya dah lama letup dah tu

    kruel74s last blog post..We will not retrench but we accept resignations gladly

  24. seb baik dalam perancangan untuk diruntuhkan :neutral:

    KNizams last blog post..EUFA Champions League Finale 2009 – Barca (2) – ManU (0)

  25. Dalam perancangan nak runtuh, tapi masih beroperasi ke Kujie?

    Kak Longs last blog post..Caaaakkkkk!!!

  26. sib baik tak ke sana lama dah sebab payah nak jumpa parking. nampak macam bangunan dalam construction je di gambar tu.

    zanys last blog post..Pandainya…

  27. Huh dah roboh rupanya… antara tempat kenangan zaman ngaji tuh lah dia. Rajin gak pi beli barang2 tang tu… :shock:

    izas last blog post..Dimensi…

  28. saya bila baca news nih kat thestar online tadik, cecepat call mama kat melaka..jaya supermarket used to be tempat kami anak beranak berbelanja waktu kekecik dulu before pindah melaka..banyak kenangan jaya supermarket nih waktu kecik.. :???:

  29. hush macam2! :shock: :shock: :shock:
    harap2 yang 6 org tu selamatla kan.. :roll:
    dalam bizi2 ya amat ni pon sempat lagi menyinggah kat sini :mrgreen: :mrgreen:

    mrs azmis last blog post..saje2

  30. Active Blogger says:

    Bangunan tu dah tua sangat ke sampai boleh runtuh?

    Active Bloggers last blog post..Dari Serting Ke Kuantan Pahang

Trackbacks

  1. [...] Mei 2009 Pasaraya Jaya di Seksyen 14 runtuh yang menyebabkan 6 kematian. innity_pub = "7380ad8a673226ae47fce7bff88e9c33"; innity_zone = [...]

  2. Manohara dan Ambalat | Hidup Biar Sedap says:

    [...] menganggap kes ini adalah kecil dan banyak perkara lebih besar lagi harus diatasi, contohnya kes Jaya Supermarket dan bumbung stadium yang runtuh atau pun kisah rumahtangga artis yang [...]

  3. Bumbung stadium pula runtuh | Hidup Biar Sedap says:

    [...] Musim durian runtuh lah pula….Baru saja Jaya Supermarket runtuh [...]

Speak Your Mind

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam