Kenapa Gadis Mengejar Lelaki Tua?

Lelaki tua lebih bahagia!

Itulah antara sebab kenapa ramai gadis sekarang lebih gemar mengejar lelaki ‘dewasa’ . Bukan saja sebab faktor kestabilan ekonomi tetapi ingin berkongsi rasa bahagia yang dimiliki.

Tetapi menurut kajian ini, lelaki tersebut melewati usia 64 tahun!

Sanggup ke ?

Sementara wanita pula oleh kerana kurang mampu mencapai matlamat hidup membuatkan mereka kurang gembira pada penghujung usia, walaupun kehidupan mereka pada awalnya sangat bahagia pada waktu muda.

Sebaliknya bagi lelaki, semakin melewati usia senja, mereka lebih berpuas hati dengan kedududkan kewangan dan kepuasan berkeluarga, sekali gus menjadikan mereka lebih gembira.

  • Umur 41: Lelaki mula berasa puas dengan kewangan mereka melebihi wanita
  • Umur 48: Lelaki lebih bahagia berbanding wanita secara keseluruhannya dalam aspek kewangan
  • Umur 64: Kepuasan lelaki dalam berkeluarga melebihi wanita.

Kebahagiaan dan kepuasan dengan kehidupan diukur dengan jurang antara ‘apa yang anda kehendaki’ dan ‘apa yang anda miliki’.

Bagi wanita, anak-anak selalunya amat penting dan rasa bahagia terhadap anak lebih kuat daripada lelaki, disebabkan itu perasaan tersebut bertahan agak lama.

* Kajian Journal of Happiness Studies

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. lelaki tua?hehehe..
    oldtimer la kak jie..poket penuh tuh..
    tapi mcm mane yang lelaki muda cari prmpuan lebih berumur kak?
    Jom terjah post menarik dari nabiel ..Welcome 01012011!My Profile

  2. lelaki tua? ouhh…mungkin ebih selesa jika dipangil dengan gelaran ‘orang lama’!hehe
    Jom terjah post menarik dari student ..Ranking pasukan bola sepak MalaysiaMy Profile

  3. mankuchai says:

    Lelaki berusia lebih pandai mengambil,caring,romantik,tidak gelojoh,penyabar,cool,tidak kedekut,kewangan stabil,pendek kata itu yang membuat wanita muda terpikat 🙂

  4. princeduyong says:

    lelaki matang umur 40… matang pemikiran…matang kewangan…
    Jom terjah post menarik dari princeduyong ..TERIMA KASIH SAHABATMy Profile

  5. kalau awal 20-an, sedang mencari rentak untuk kehidupan 5 tahun akan datang..
    Jom terjah post menarik dari Izwan ..Bagaimana Anda Menyambut Tahun 2011 My Profile

  6. Fahmi Raazali says:

    cinta itu buta…
    ada yg kejar harta…
    ada yg kejar kuasa…

    tu tak kira lagi lain2 sebab yg kadang tak dpt nak diterima 😉
    Jom terjah post menarik dari Fahmi Raazali ..Malaysia Menang Ke…My Profile

  7. hehe..biasalah tu. lelaki tua lebih cool dan pandai mengambil hati. saya pun nak yang muda. 🙂

  8. sebab itu.. “Life begins at 40” 🙂
    Jom terjah post menarik dari Pala Maldini ..SAYA NAK BIG MAC YANG SAIZ BESARMy Profile

  9. xnak..xnak.. 😛 buat ayah angkat bolehlah.habiskan duit dia 😈
    Jom terjah post menarik dari adele ..Senarai Makanan dan Hikmahnya Dalam IslamMy Profile

  10. Walaupun tak 100% tepat, tapi memang itu la keadaan nya sekarang,
    Ps : kebanyakan lelaki target umur 45 dah bebas dari masaalah kewangan dan boleh tumpukan pada memperbaiki intitusi kekeluargaan
    Jom terjah post menarik dari dnoBiz ..CepLos Dan Kazar – Permohonan Maaf Dari dnoBizMy Profile

  11. hehehe… setakat hari ini rasanya maza bahagia aje.. hehehe

    alhamdulilah gitew..
    Jom terjah post menarik dari maza ..Malaysia Diganyang Indonesia tetapi Menang!My Profile

  12. denaihati says:

    Populasi Malaysia setiap 112 lelaki ada 100 wanita tetapi kualiti 112 lelaki itu yg jadi tanda tanya????
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Cara Install Twitter dalam FacebookMy Profile

  13. Eleh, kenakan orang pandai sekali dapat baru tau 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..CINTAMy Profile

  14. tapi awas dengan elaki tua yang miang. huhu
    Jom terjah post menarik dari Amry ..Saya Blogger PerakMy Profile

  15. norhafiza says:

    klo ikut kata2 en suami ni..dalam usia 40an mereka akan rasa MUDA balik..time ni kita kena jaga dorang elok2 baik dari semua segi.

  16. 64?? oh noo……haha
    Jom terjah post menarik dari MuJE ..Fenomena 2 Alam dan Rambut Cendawan ddR RozmeyMy Profile

  17. intankuterpilih says:

    nasihat pada gadis yg suka mengejar lelaki tua ni, sebaiknya carilah yg betul2 kaya, nanti ada anak, laki mati takde lah susah2 sgt nak tanggung anak sendirian…
    kalau cari lelaki tua yg ala2 biasa je ni, takut laki mati dulu, diri sendiri yg susah hilang tempat bergantung terutama nak tanggung nafkah anak… memang boleh kawen lagi, tapi suami baru belum tentu boleh menganggap anak laki terdahulu seperti anak sendiri…
    hehehe… ada yg marah ke saya bagi kenyataan nie??
    Jom terjah post menarik dari intankuterpilih ..Seharian Aku MengerjakanMy Profile

  18. Bahagia tu subjective… Lain orng lain definisinya… Mungkin sesetengah lelaki tua lebih bahagaia kalau berkahwin 4 …mungkin seorng wanita tua lebih bahagia kalau berkahwin dengan lelaki muda

  19. kena hat-hati sebab lelaki tua dan dah berkahwin mereka lebih matang, pandai berkata-kata dan berharta. biarpun dah berkahwin dan mempunyai anak tapi kekasih gelap sampai 4 org dan ada antaranya sebaya anak sendiri. Realiti hidup.. tak tau bahagia apa yang dicari mereka.
    Jom terjah post menarik dari eiela ..Saya Blogger Negeri SembilanMy Profile

  20. kunun nak senang dengan cara paling mudah…. sebab tu gadis suka cari lelaki berusia
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..Niquitin mampu jinakkan perokok tegarMy Profile

  21. mmg lelaki tua lebih stabil..tapi tgk org jugak, ade jugak wanita tua yang nak lelaki muda..

  22. betul… kebanyakan perempuan yang mude2 zaman sekarang tak macam dedulu… jenis yang nak enjoy.. tak reti uat keje rumah, tak pandai masak dll.. ini bukan semua ye…tapi sebahagian besarnye…

    lelaki mude pulak tak pernah puas dengan ape yang ade… contoh kalau kerja.. setahun sampai 3-4 kali tukar kerja.. ini pun bukan semua … sebahagian besar…
    Jom terjah post menarik dari Tokobakso ..Amaran untuk Malaysian Team Menjelang Perlawanan Akhir Ke2 Gambar 18SXMy Profile

  23. sy selalu usik kawan sy kalau ada lelaki tua lalu sblh,sy ckp ” tu calon suami ampa”. terjerit2 dia.hahaha
    Jom terjah post menarik dari adele ..Jangan Bermain Mata!My Profile

  24. “Bagi wanita, anak-anak selalunya amat penting dan rasa bahagia terhadap anak lebih kuat daripada lelaki, disebabkan itu perasaan tersebut bertahan agak lama.”

    mungkinkah sebab ini yang menyebabkan ramai lelaki gemar beralih arah di usia tua kepada perempuan lain? sebab kasih dan bahgia si ibu lagi bertahan lama dari si ayah?
    Jom terjah post menarik dari intanberlian ..Awak kena fahamMy Profile

  25. wah info yang menarik… tapi papepon kite mahukan kualiti keluarga bahagia kan?
    Jom terjah post menarik dari TenangSudey ..VideoGol-gol Malaysia Lawan Indonesia Piala Suzuki AFF 2010My Profile

  26. In general fakta diatas boleh diterima pakai kerana pada umur 40an sumber kewangan sudah makin stabil tapi berapa ramai yang sanggup mendukung anak kecil pada umur 50a 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Coklat sedapMy Profile

  27. trend sekarang ni, lelaki bujang mencari wanita tua. Alasannya, wanita tua dan dewasa ni matang emosinya dan memahami, berbanding wanita bujang dan muda. Perkara ni masih dalam kajian. Inilah komen pertama kali, selepas sebulan jadi pembaca senyap.

  28. saya pun kurang berpuashati dengan diri ini..banyak lagi yang belum tercapai..umur makin hari makin meningkat..cepat tul masa berlalu..
    Jom terjah post menarik dari Bb Hussain ..In Retro MoodMy Profile

  29. itukan data kajiselidik
    keputusannya mustahil 100%
    kesimpulan yang diambil tentunya dari peratus yang lebih tinggi

    mustahil ada satu bentuk kehidupan dlm dunia ni…kan berbagai ragam & selera 😉

  30. Berita Semasa Online says:

    Ada jugak lelaki usia tua yang x bahagia kak jie..lain orang, lain destinasi..tapi boleh katakan, part yang semakin laki tua, semakin dia puas dengan kehidupan, tu mungkin xberapa betul..ada yg masih x puas..jadi muda balik..

  31. hehe…fakta menarik ni kak jie